prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Bug

SAJMOVI - CeBIT 2006, Hannover

U novim smjerovima

Kao i svake godine, prvom polovicom ožujka čitave vojske tehnoloških novinara, posjetitelja i izlagača iz cijelog svijeta slijevaju se u hladnu, ovaj put i sniježnu Sjevernu Njemačku na jedan od najvećih i najvažnijih međunarodnih informatičkih sajmova - CeBIT. Za vrijeme njegovog trajanja, svi putevi vode u Hannover.
Po šarenilu i atmosferi, ovogodišnji CeBIT nije razočarao: tisuće štandova, bezbrojne prezentacije, razgolićene hostese koje oblinama i poklonima primamljuju horde posjetitelja i, na kraju dana, zatvoreni koktel-partyji koji se protežu duboko u noć, na kojima se skupljaju poslovni partneri. U takvim razmjerima je, naravno, nemoguće nabrojati sve viđene novitete, ali su ipak vidljivi novi interesantni smjerovi razvoja tehnološke industrije - nešto čime se CeBIT 2005. godine zapravo nije mogao pohvaliti. Ukupan dojam o trendovima ovog sajma mogli bismo sažeti u tri slova M - mobilnost, multimedija i moda, tim redoslijedom.

Sve svoje nosim sa sobom
Zapanjujuće je koliko pažnje su gotovo sve informatičke tvrtke posvetile konceptu mobilnosti. Predstavljena su mora novih prijenosnika svih klasa, mobitela, MP3 svirača, malih video-playera i svakakvih drugih uređaja koji udobno stanu u džep. Izlagači su nerijetko njima prepustili najveći dio svojih štandova, objašnjavajući kako globalna potražnja za ovakvim proizvodima raste nevjerojatnom brzinom, znatno brže nego kod stolnih računala i tehnologije vezane za njih. To se, uostalom, moglo vidjeti i po posjetiteljima koji su se najviše gužvali upravo oko takvih uređaja.
Navala svega mobilnog donijela je sa sobom i nove kategorije hibridnih višefunkcijskih uređaja. Gotovo svuda smo nalazili kombinacije mobitela, ručnih računala, TV prijemnika, GPS-a, fotoaparata, prijenosnih svirača, USB memorija ili daljinskih upravljača. Na sajmu su većinom prikazane prototipne i testne verzije, ali svi napominju kako je masovni bum ovakvih uređaja neminovan, i to na dalekoistočnom tržištu već vrlo skoro, a potom i u Europi i Americi. No ovaj put ne slijede samo Azijati, već je i partnerstvo Microsoft - Intel predstavilo Ultramobile PC, širem krugu poznatiji kao Microsoftov misteriozan “Project Origami”. Više o njemu pročitajte u okviru.
Zajedničko svim ovim mobilnim novotarijama je što vrlo mnogo ulažu u bežično povezivanje. Bluetooth im je obavezan, u pravilu nude i WLAN, a napredniji primjerci mogu se pohvaliti podrškom za 3G/UMTS mrežu i 802.16 WiMax.


Opsada multimedijom
Drugi jaki trend je multimedija u kući. Manje-više sve informatičke tvrtke koje poznajemo, čak i one koje inače nisu aktivne na ovom području, ponudile su barem jednu svoju viziju Media Center PC-a, tj. računala kao centra kućne zabave. Konfiguracije im prilično variraju od modela do modela (što većinom ovisi o potrebi korisnika za zahtjevnim kodiranjem i dekodiranjem videozapisa), ali sva su izvedena u 19-inčnim kućištima, već standardnima u svijetu audiolinija. Većina ih podržava barem jedan bežični standard za slanje zapisa računalima ili drugim Media Centerima, nude surfanje Internetom i slične osnovne funkcionalnosti PC-a, i na tržište će većinom početi kapati drugom polovicom godine. Ususret je izašla VIA, koja je za takve manje zahtjevne konfiguracije donijela platformu Mini-ITX koja podržava pasivno hlađenje svih komponenata - a time i minimalnu razinu buke.
Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Unatoč brojnim tmurnim najavama kako informatički sajmovi gube popularnost, njemački CeBIT snažno gura dalje. Štoviše, za razliku od prošle godine, imali smo prilike opaziti više novih tehnoloških trendova

izdvojeni tekstovi - travanj 2006.

Leadtek GeForce 7900 GTX Extreme

Povratak zelene zvijeri uto 4.4.2006

Travanj 2006.

U velikom broju čet 30.3.2006

Kupnja računala u supermarketima

Elektronička spiza čet 30.3.2006

VoIP

Za šaku lipa čet 30.3.2006

Matične ploče za Intelove LGA775 procesore

Nova generacija čet 30.3.2006

Top 100 Besplatnih programa u 2006.

Besplatno je besplatno čet 30.3.2006

Vanjski diskovi

Gigabajti u kutijama čet 30.3.2006

Apple MacBook Pro

Nova snaga bez faceliftinga čet 30.3.2006

IPTV u Hrvatskoj

Televizija preko telefonske žice čet 30.3.2006

CeBIT 2006, Hannover

U novim smjerovima čet 30.3.2006

Intel Developer Forum Spring 2006, San Francisco

Uz Core u svijetlu budućnost čet 30.3.2006

Miro Rosandić

Televizija na – „halo“! čet 30.3.2006

Samsung 204Ts

Spreman za sve uto 28.3.2006

Olympus µ 700 Digital

Aerodinamično okidanje uto 21.3.2006