prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Bug

Skupovi - Intel Developer Forum Spring 2006, San Francisco

Uz Core u svijetlu budućnost

Nekoliko dana prije početka proljetnog IDF-a, Intel je u javnost izašao s prilično turobnim vijestima o očekivanom poslovnom rezultatu u prvom kvartalu tekuće godine. Umjesto najavljenih 9,1 – 9,7 milijardi američkih dolara prihoda za prvi kvartal, Intelovi su prognostičari izvršili malenu (sic!) korekciju te proglasili kako očekuju 8,7 – 9,1 milijardi zelembaća. Kao razloge ovakvog podbačaja Intel, pomalo izdaleka i u rukavicama, navodi potražnju slabiju od očekivane i neznatan gubitak udjela na tržištu.
Mnogi analitičari s pravom upiru prstom u AMD kao glavnog krivca za ovakav poslovni podbačaj Intela. Iako AMD još uvijek traži svoje mjesto u sjeni platforme Centrino na polju mobilnih procesora, s druge strane se za razne AMD-ove stolne procesore kupci otimaju na svjetskim tržištima.

Rattnerov show
Sukladno najavama i prognozama o svojevrsnom “biti ili ne biti” za Intel, na proljetnom IDF-u je bilo vrlo malo marketinškog prenemaganja ili uvijenih poslovnih fraza i govorancija. Intelov CEO Paul Otellini - inače glavni meštar raznih IDF-ova - svjetla pozornice je ustupio svojim istraživačima. Tako je Intelovom CTO-u, Justinu Rattneru, pripala čast da pod svjetlima pozornice objavi kako će se sve što će dolaziti od Intela u idućih nekoliko godina zasnivati na novoj Intelovoj mikroarchitekturi Core. Kako se dalo naslutiti već i prije IDF-a, riječ je o procesorima izrađenima u 65 nm proizvodnom procesu pod poznatim kodnim imenima Merom (mobilni), Conroe (stolni) i Woodcrest (serveri), plodovima rada Intelovog izraelskog istraživačkog tima koji nam je dao platformu Centrino.
No ono što se nije dalo naslutiti prije početka IDF-a jest količina samouvjerenosti, entuzijazma i otvorenog ponosa Intelovih istraživača svojim radom. Rattner je pred zaprepaštene novinare iznio nekoliko podataka o karakteristikama novih procesora. Tako će Meromi biti 20% brži od procesora Core Duo koji tek pristižu na police trgovina, a Conroe bi trebao biti 40% brži od postojećih dual core stolnih Pentiuma D 950, istovremeno gutajući 40% manje energije. No sve je ovo sitniš u usporedbi s dobicima koje Intel obećava za serverske Woodcreste koji bi trebali izroniti iz procesora Core Duo – 80% brži u odnosu na sadašnje verzije, uz do 35% manju potrošnju energije. Upitan da li se radi o predviđanjima ili procjenama, Rattner je s jedva skrivenim smiješkom odvratio kako se radi o vrlo konzervativnim predviđanjima - konačne brojke mogu biti samo više... Slične smo odgovore i signale dobivali i od izraelskog dijela ekipe koji je Intel gurnuo u prvi plan. Na primjer, Mooly Eden i Ofri Wechsler su u svojim tehničkim brifinzima drugog dana IDF-a ponovili sve što je njihov šef Rattner rekao, ako ne i uz još veću dozu samouvjerenosti i ponosa obavljenim poslom.
Zanimljivo je kako Intel namjerava ove procesore pripremiti za prodaju u vrlo skoro vrijeme. Na primjer, Meromi bi trebali biti lansirani na jesen, jedva devet mjeseci nakon procesora Core Duo od kojih izviru i na koje tek čekamo da se u većim količinama pojave u trgovinama. Meromi bi se trebali vrlo brzo pojaviti prvo u osvježenoj verziji platforme Core Duo (Napa) – imat će identičan broj pinova kao i aktualni procesori Core Duo (Yonah) i neće zahtijevati preinake u sustavu za hlađenje. Kako kažu intelovci, Merom ćete moći smjestiti u istu matičnu ploču umjesto Yonaha i u par minuta dobiti novi, brži prijenosnik.
Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Proljetni IDF pružio je priliku Intelu da predstavi svoje planove u idućih nekoliko godina - nakon što je u zadnjih par godina izgubio primat u svemu osim mobilnim procesorima i platformama, Intel pokazuje zube i ambiciozne planove za budućnost

izdvojeni tekstovi - travanj 2006.

Leadtek GeForce 7900 GTX Extreme

Povratak zelene zvijeri uto 4.4.2006

Travanj 2006.

U velikom broju čet 30.3.2006

Kupnja računala u supermarketima

Elektronička spiza čet 30.3.2006

VoIP

Za šaku lipa čet 30.3.2006

Matične ploče za Intelove LGA775 procesore

Nova generacija čet 30.3.2006

Top 100 Besplatnih programa u 2006.

Besplatno je besplatno čet 30.3.2006

Vanjski diskovi

Gigabajti u kutijama čet 30.3.2006

Apple MacBook Pro

Nova snaga bez faceliftinga čet 30.3.2006

IPTV u Hrvatskoj

Televizija preko telefonske žice čet 30.3.2006

CeBIT 2006, Hannover

U novim smjerovima čet 30.3.2006

Intel Developer Forum Spring 2006, San Francisco

Uz Core u svijetlu budućnost čet 30.3.2006

Miro Rosandić

Televizija na – „halo“! čet 30.3.2006

Samsung 204Ts

Spreman za sve uto 28.3.2006

Olympus µ 700 Digital

Aerodinamično okidanje uto 21.3.2006