prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Bug

AKTUALNOSTI - IPTV u Hrvatskoj

Televizija preko telefonske žice

Tehnologija širokopojasnog pristupa Internetu za "male", kućne korisnike – a pritom prvenstveno mislimo na ADSL – omogućuje nam da uživamo u kudikamo širem spektru usluga i sadržaja od onih koje trenutačno konzumiraju korisnici brzog Interneta. Premda su cijene ADSL-a, a samim time i brzine, koje se u raznim tarifnim paketima nude na tržištu, trenutačno u Hrvatskoj još uvijek debelo ispod razine europskog prosjeka, korisnička masa i razina tehničke razvijenosti telekomunikacijske infrastrukture već je debelo spremna baš za taj tip usluge i sadržaja, koji se čini dalekom budućnosti.
Najatraktivnija stvar iz te naizgled daleke budućnosti zove se IPTV, a T-Com će je hrvatskim korisnicima ADSL-a, kako smo doznali iz naših izvora u toj telekomunikacijskoj kući, pod nazivom Max TV ponuditi već u rujnu ove godine. Po mnogočemu je IPTV tip usluge koji je napredniji od sada već klasične ponude videosadržaja televizijskog tipa namijenjenog korisnicima širokopojasne veze kakav je, primjerice, onaj dostupan na Max Zoni, no zahtijeva i neznatan tehnički zahvat na kućnoj ADSL instalaciji.

Potpuna digitalizacija TV-a
IPTV tako na ekran vašeg televizora (a ne računala) putem internetskog priključka (u ovom slučaju ADSL priključka, dakle onog koji u kuću "dolazi" iz telefonske parice) donosi na desetke televizijskih kanala, otprilike u istom asortimanu kakav nude i operateri kabelske televizije, ali i uslugu video-on-demand zahvaljujući kojoj je moguće gledati filmove kakve biste inače posuđivali u videotekama te videosadržaje koje biste inače snimali na kazetu, disk ili DVD jer ih niste stigli "uhvatiti" na televiziji. Kao što kabelskom operateru plaćate mjesečnu pretplatu, tako ćete i Max TV plaćati uz mjesečni paušal dok gledate televiziju, odnosno prema količini gledanih filmova dok se služite on-line-videotekom, baš kao što u pravoj videoteci plaćate – prema količini.
Da biste do svojeg televizora mogli "dovući" takav tip videosignala, od T-Coma ćete prilikom aktivacije IPTV-a dobiti i takozvani set-top box, uređaj koji stoji na televizoru (ili negdje drugdje u neposrednoj blizini televizora), koji je s jedne strane povezan klasičnim Ethernet kabelom s vašim ADSL modemom, a s druge SCART-om s TV prijemnikom. Taj uređaj, prema tome, možete shvatiti kao svojevrsni receiver kakav imaju korisnici satelitske televizije, a ponuđenim kanalima i videosadržajima služit ćete se putem daljinskog upravljača koji ćete također dobiti prilikom aktivacije. Upravo zbog toga, važno je da set-top box bude u blizini televizora.
T-Com će, saznali smo i to, morati obaviti još jedan tehnički zahvat na vašoj maloj kućnoj IP mreži – točnije, "ispred" nje, budući da za tu razinu i količinu videosadržaja trenutačne brzine ADSL-a koje se kreću od pola do dva Mbita nisu ni izbliza dostatne. Vaš će kućni internetski priključak, naime, biti podebljan za dodatnih čak 5 Mbita, no namijenjenih isključivo korištenju IPTV-a. Internetski promet na računalu ostvarivat ćete i dalje uz onu brzinu koju plaćate u svojem trenutačnom paketu usluga. Razlog zbog kojeg se u dodatnih 5 Mbita neće moći uživati i na računalu, unatoč tome što je toliko propusni link fizički prisutan u vašem kućanstvu, leži u održavanju kvalitete usluge. Da bi IPTV mogao oku biti podjednako ugodan kao klasična televizija, odnosno kao video pohranjen na DVD-u, 5 Mbita ne smije biti "ugroženo" istovremenim surfanjem Internetom jer bi došlo do iritantnog kašnjenja signala ili, još gore, zastajkivanja slike.

Ponuda usluga
Osim gledanja svih domaćih i gomile stranih televizijskih kanala (čak i onih naročito zabavnih, iz susjednih zemalja) te filmova, Max TV će već u rujnu, kada će komercijalno krenuti u eksploataciju, ponuditi i mogućnost "pametnog" snimanja i signalizacije programa, nalik onom kakav vani nudi popularni TiVo. Tako ćete sve emisije koje se nude na televiziji, a niste ih u trenutku emitiranja u prilici gledati, moći snimiti i to ne na neki vlastiti medij, već na T-Comovim serverima. Odgledat ćete ih kada ćete imati vremena.
Još se boljom čini opcija u kojoj ćete moći snimiti sve što "ima veze s nečim", a emitira se u dogledno vrijeme na bilo kojem televizijskom kanalu u vama nepoznato vrijeme. Ukoliko, na primjer, odlazite nekoliko dana na put, moći ćete snimiti sve što se na odabranim kanalima snima, a ima veze s hrvatskom nogometnom reprezentacijom, s vašom omiljenom pjevačicom ili s aktualnim političkim događajima te kasnije to "pocuclati" s T-Comovog servera i odgledati… Slično tome, moći ćete se pretplatiti na sadržajne pakete prilagođene specifičnom gledateljskom ukusu pa će tako postojati posebno formirani Max TV paketi sa sportskim sadržajima, s filmskim sadržajima, pa čak i sa sadržajima za odrasle.
Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Videozapisi na Internetu, otkad je ADSL-a i nekih manje popularnih oblika širokopojasnog povezivanja u Hrvata, postali su uobičajen sadržaj, stvaran čak i u domaćoj produkciji. T-Com će nam, međutim, kako saznajemo, u rujnu ponuditi i IPTV – kompletnu zamjenu za kabelsku televiziju i videoteku, dostupnu putem internetskog priključka

izdvojeni tekstovi - travanj 2006.

Leadtek GeForce 7900 GTX Extreme

Povratak zelene zvijeri uto 4.4.2006

Travanj 2006.

U velikom broju čet 30.3.2006

Kupnja računala u supermarketima

Elektronička spiza čet 30.3.2006

VoIP

Za šaku lipa čet 30.3.2006

Matične ploče za Intelove LGA775 procesore

Nova generacija čet 30.3.2006

Top 100 Besplatnih programa u 2006.

Besplatno je besplatno čet 30.3.2006

Vanjski diskovi

Gigabajti u kutijama čet 30.3.2006

Apple MacBook Pro

Nova snaga bez faceliftinga čet 30.3.2006

IPTV u Hrvatskoj

Televizija preko telefonske žice čet 30.3.2006

CeBIT 2006, Hannover

U novim smjerovima čet 30.3.2006

Intel Developer Forum Spring 2006, San Francisco

Uz Core u svijetlu budućnost čet 30.3.2006

Miro Rosandić

Televizija na – „halo“! čet 30.3.2006

Samsung 204Ts

Spreman za sve uto 28.3.2006

Olympus µ 700 Digital

Aerodinamično okidanje uto 21.3.2006