prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Bug

Hard-test - Matične ploče za Intelove LGA775 procesore

Nova generacija

Koji su trenutno aktualni čipseti za procesore u pakiranju LGA775?
Ruku na srce, na tržištu je prilično velika zbrka što se tiče čipseta koji podržavaju Intelove procesore. Neki su proizvođači skoro potpuno iščezli, neke je moguće naći u tek u tragovima, a dominaciju bez sumnje imaju Intel i nVidia. S obzirom na poziciju Intela kao najvećeg proizvođača procesora, ali i najvećeg proizvođača čipseta, nije ni čudno da tvrtka neprestano izdaje nove čipsete koji se ne razlikuju mnogo od onih starijih. Ako uzmemo u obzir samo najaktualnije čipsete iz Intelove ergele, onda bi to bili oni s podrškom za DDR2 memoriju brzine 667 MHz – modeli i945P, i945G, i955X i i975X.
nVidia je nedavno izdala nove modele svojeg čipseta nForce4 za Intelove procesore, modele nForce4 Ultra, nForce4 SLI XE i nForce4 SLI x16, kao zamjenu za svoj jedini dosadašnji čipset za Pentiume, čipset nForce4 SLI Intel Edition. Ploča baziranih na novim čipsetima još uvijek nema mnogo na tržištu.
Ostali proizvođači čipseta također imaju svoja rješenja, no vrlo su slabo zastupljeni. VIA je tu s čipsetima PT880 Ultra, PT894 i PT894 Pro, ATI s čipsetom Xpress 200 u običnoj i Crossfire verziji te SiS s čipsetom SiS656.
Sve ove čipsete karakterizira podrška za DDR2 memoriju na taktu od 667 megaherca te podrška za jednojezgrene i dvojezgrene procesore LGA775 sa sabirnicom od 800 MHz (neki jači čipseti podržavaju i 1.066-megahercnu sabirnicu).

Podržavaju li novi čipseti DDR memoriju?
Intel je relativno davno krenuo s prelaskom na DDR2 standard tako da najviše zastupljeni čipseti, oni Intelovi i nVidijini, ne podržavaju stariji tip memorije. S druge strane, ATI-jevi, VIA-ini i SiS-ovi čipseti podržavaju oba tipa memorije što su mnogi proizvođači matičnih ploča iskoristili na svojim proizvodima implementirajući po dva utora za svaki tip memorije. Valja naglasiti da na ovakvim pločama nije moguće kombinirati oba tipa memorije – ili koristite DDR ili DDR2.
Ploče s kombiniranim memorijskim utorima gotovo uvijek pripadaju jeftinoj kategoriji proizvoda tako da od njih ne treba očekivati osobite performanse ili mogućnosti. Radi se o prijelaznim rješenjima za ljude s ograničenim budžetom za nadogradnju računala.

Što je s AGP karticama? Postoje li kombinirana rješenja?
Na istim pločama na kojima je moguće naći kombinirane utore za DDR i DDR2 memoriju, često se nalaze i kombinacije AGP i PCI-E utora za grafičku karticu. Gotovo uvijek je riječ o improviziranim rješenjima, bilo da je improviziran PCI-E x16 utor ili pak AGP utor. Iz tog razloga kompatibilnost improviziranih utora s grafičkim karticama nije sjajna pa je prije kupovine takve matične ploče potrebno provjeriti nalazi li se grafička kartica koju korisnik posjeduje na listi kartica koje je već isprobao proizvođač matične ploče.

Koji čipseti podržavaju tehnologiju SLI, a koji Crossfire?
Tehnologiju SLI trenutno podržavaju isključivo nVidijini čipseti koji u svom imenu imaju oznaku SLI. Premda je SLI polje u teoriji moguće upogoniti na bilo kojem čipsetu s dva utora za PCI-E grafičku karticu (stvar je radila s vrlo starom verzijom nVidijinih drivera), nVidia ljubomorno čuva svoj patent te dopušta kreiranje polja samo ako driveri grafičke kartice otkriju da je matična ploča bazirana na nVidijinom čipsetu.
ATI-jev Crossfire je pak mnogo manje zahtjevna "biljka" pa ga je u teoriji moguće upogoniti na praktički bilo kojoj ploči s dva utora za grafičku karticu. Nažalost, ovo ne vrijedi i za ploče s nVidijinim čipsetom što je s obzirom na rivalstvo između dvije firme bilo i za očekivati. Konkretno, Crossfire je moguće vidjeti u pogonu na pločama s Intelovim čipsetima te ATI-jevim čipsetom Xpress 200 Crossfire. VIA-in najjači čipset, PT894 Pro, također ima podršku za više utora za grafičke kartice, no trenutno nije poznato kolika je kompatibilnost ovog rješenja. Glavni problem u cijeloj priči je što nitko još nije vidio produkcijsku ploču zasnovanu na ovom čipsetu.
Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Nakon dosta dugo vremena vrijeme je da se ponovo pozabavimo ponudom čipseta odnosno matičnih ploča za Intelove procesore za socket LGA775. Situacija na tržištu više nije toliko jednolična s Intelom kao jedinim proizvođačem čipseta visoke klase budući da je nVidia sa svojim nForceom dobrano zagrizla u tržište. Kakav je odnos snaga u višoj klasi i koju ploču izabrati za svog Pentiuma, pročitajte u našoj temi

izdvojeni tekstovi - travanj 2006.

Leadtek GeForce 7900 GTX Extreme

Povratak zelene zvijeri uto 4.4.2006

Travanj 2006.

U velikom broju čet 30.3.2006

Kupnja računala u supermarketima

Elektronička spiza čet 30.3.2006

VoIP

Za šaku lipa čet 30.3.2006

Matične ploče za Intelove LGA775 procesore

Nova generacija čet 30.3.2006

Top 100 Besplatnih programa u 2006.

Besplatno je besplatno čet 30.3.2006

Vanjski diskovi

Gigabajti u kutijama čet 30.3.2006

Apple MacBook Pro

Nova snaga bez faceliftinga čet 30.3.2006

IPTV u Hrvatskoj

Televizija preko telefonske žice čet 30.3.2006

CeBIT 2006, Hannover

U novim smjerovima čet 30.3.2006

Intel Developer Forum Spring 2006, San Francisco

Uz Core u svijetlu budućnost čet 30.3.2006

Miro Rosandić

Televizija na – „halo“! čet 30.3.2006

Samsung 204Ts

Spreman za sve uto 28.3.2006

Olympus µ 700 Digital

Aerodinamično okidanje uto 21.3.2006