prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Bug

Uvodnik 161 - Miro Rosandić

Televizija na – „halo“!

Imamo doista vruću temu za vas – po prvi put možete saznati detalje o ambicioznom projektu IP televizije koji se priprema u T-Comu! S obzirom da bi se start MaxTV-a trebao dogoditi tek za nekih pet-šest mjeseci, jasno je da su službeni izvori u T-Comu „zakopčani“, ali našli smo načina i da neslužbenim putem dobijemo sasvim dovoljno informacija za vrlo detaljan izvještaj. U prošlomjesečnom Bugu mogli ste čitati što Dvorak kaže o IPTV-u u Sjedinjenim Državama, gdje je dominacija kabelske televizije podosta velika prepreka za žešći prodor IPTV-a, a uz to svi „briju“ na HDTV, pa propagatorima IPTV-a nije lako. Kod nas je situacija bitno drugačija – kabelska televizija je privilegij rijetkih gradskih kvartova, a o HDTV-u za sada možemo samo maštati. Mogli bismo biti zlobni i reći kako opet kaskamo za Slovencima jer njihov glavni provider SiOL već nudi triple play (telefonija, Internet i televizija zajedno), ali bitno je da se ipak krenulo u razvoj proširenja usluga u širokopojasnim povezivanju, a to što baš i nismo neki regionalni tehnološki lider, i nije tako važno. Daleko će biti važnije da ta usluga ne bude nerazumno skupa, no to su detalji o kojima je nemoguće bilo što već sada doznati jer još i nije došao trenutak u kojem se radi prava kalkulacija za konačnog korisnika.
Zahvaljujući infrastrukturi koju već ima, T-Com je u ogromnoj prednosti pred svima drugima koji bi htjeli ponuditi nešto slično, ali neki, poput Vodatela, hrabro najavljuju da će ponuditi triple play i nekoliko mjeseci prije T-Coma. Oni su na neki način probili led prodajući uslugu eTV (TV, filmovi na zahtjev, Internet…) koja se bazira na satelitskom prijenosu signala. Moram priznati da sam skeptičan prema njihovim najavama jer je prošlo više od godinu dana kako nam je obećano da ćemo dobiti priliku za testiranje usluge eTV, ali nismo dogurali dalje od – teoretskog opisivanja te usluge.
Moram spomenuti da se u ovom broju Zli Luđak, poznatiji kao Oleg, u svojoj kolumni obrušio svom snagom na internetsku televiziju, odnosno sve popularniji streaming videomaterijala preko web-stranica. Iako ni ja nisam baš neki pasionirani konzument takvih stvari, ne mogu se složiti s njim. Pa što onda ako imamo priliku vidjeti nešto obrađeno i u videoobliku? Zašto se buniti protiv još jednog internetskog sadržaja? Pojednostavljeno i banalizirano kopiranje „prave“ televizije i tako neće privući publiku pa će nestati samo od sebe, ali neki kraći prikaz nekog uređaja ili automobila koji namjeravamo kupiti sigurno će nas zanimati, makar i ne bio produciran na razini profesionalnog televizijskog priloga. Dokumentarni videozapis važnog aktualnog događaja, videouputstvo za izradu neke samogradnje, videoprospekt hotela u kojem ćemo odsjesti i tome slične stvari dat će novu kvalitetu nekim web-stranicama koje su o tim stvarima do sada sadržavale samo tekst i fotografije pa za razliku od Olega, koji bjesni u maniri salonskog novinara, podržavam napore ljudi koji kroče tim putem. Preslab bandwith, loša kompresija slike i zvuka, trzavi streaming – sve su to realni problemi, ali već će se s vremenom i za to naći lijeka.
Ali ima Oleg i ispravne stavove o nekim stvarima, da ne kažem baš izravno kako smo nekada i istomišljenici. Tako je na Bug On Lineu objavio tekst o omalovažavanju kompjuterskih igara, koje počinje već pejorativnim deminutivom kada se za igru kaže: „igrica“. Taj napis je potakao neobično velik broj reakcija (većinom se radilo o iskazivanju podrške svemu napisanom) pa smo se dvoumili da li objaviti ta pisma. Kako bi to zahtijevalo desetak stranica, odustali smo brzo od te ideje, ali onima koji nisu vidjeli taj tekst na webu, a zanima ih ova „problematika“, evo adrese na kojoj se nalazi: www.bug.hr/ostav.
Temu broja posvetili smo besplatnim programima i što je najvažnije – svih stotinu opisanih i predstavljenih nalazi se na našem DVD-u pa računajte na to da će vam često zatrebati idućih mjeseci. Opet imamo, za dio čitatelja kultnu, rubriku samogradnje i to s vrlo neobičnim „zadatkom“. Reportažni dio obogaćen je „istraživačkom“ temom o ponudi računalne opreme u običnim dućanima, a za ležerne trenutke tu je Off topic, posvećen autima budućnosti. Baš – svašta!
Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Je li moguće preko iste žice dobiti telefonsku vezu, spoj na brzi Internet, televizijski program, video na zahtjev itd.? Naravno da je moguće, ponegdje je to već dostupno krajnjem korisniku, a uskoro će biti i u Hrvatskoj!

izdvojeni tekstovi - travanj 2006.

Leadtek GeForce 7900 GTX Extreme

Povratak zelene zvijeri uto 4.4.2006

Travanj 2006.

U velikom broju čet 30.3.2006

Kupnja računala u supermarketima

Elektronička spiza čet 30.3.2006

VoIP

Za šaku lipa čet 30.3.2006

Matične ploče za Intelove LGA775 procesore

Nova generacija čet 30.3.2006

Top 100 Besplatnih programa u 2006.

Besplatno je besplatno čet 30.3.2006

Vanjski diskovi

Gigabajti u kutijama čet 30.3.2006

Apple MacBook Pro

Nova snaga bez faceliftinga čet 30.3.2006

IPTV u Hrvatskoj

Televizija preko telefonske žice čet 30.3.2006

CeBIT 2006, Hannover

U novim smjerovima čet 30.3.2006

Intel Developer Forum Spring 2006, San Francisco

Uz Core u svijetlu budućnost čet 30.3.2006

Miro Rosandić

Televizija na – „halo“! čet 30.3.2006

Samsung 204Ts

Spreman za sve uto 28.3.2006

Olympus µ 700 Digital

Aerodinamično okidanje uto 21.3.2006