prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Bug

Uvodnik 170 - Miroslav Rosandić

Za neke - dobra godina

S prvim danima nove godine dolazi otrežnjenje i prije nego što hrabro zakoračimo u „nove radne pobjede“, moramo napraviti inventuru i podvući crtu pod onim što smo radili protekle godine.
Što je bilo najznačajnije za „informatičku 2006. godinu“? Možda bi to mogla biti pojava okrupnjavanja, trenda koji je u svjetskim razmjerima već duži niz godina posebno česta pojava baš u IT vodama. Među „čisto“ informatičkim domaćim tvrtkama najznačajnije spajanje se dogodilo između HGspota i Sensa, a ako inventuru proširimo i na telekomunikacijske vode, onda je jasno da je „događaj godine“ kupnja Iskona od strane T-HT-a.
Drugi trend je pokušaj regionalnog širenja, a u tome najviše uspjeha ima M SAN. U susjednoj Bosni i Hercegovini otvaraju svoje tvrtke, a one koje imaju već od prije useljavaju u velebna poslovna zdanja (KimTec). M SAN ima velikih ambicija, pa nije čudno da su već vrlo aktivni u Makedoniji, a u Srbiji su čak izašli na jedan značajan tender s tamošnjim tržišnim liderom i svojim konkurentom ComTradeom (na kraju su i dobili taj veliki posao, ali je natječaj poništen).
Nastavlja se i prepuštanje vodećih direktorskih pozicija profesionalnim menadžerima, pa je tako u Megatrednu na mjesto predsjednika Uprave doveden čovjek iz King ICT-a (gdje je do tada bio izvršni direktor).
Zanimljivo da je i zastupniku Applea u nas, PowerCom sistemima, posao procvjetao – rast prihoda im je bio između 75% i 80% u odnosu na godinu dana prije! A kako bi im tek išlo da Apple podrži dostupnost iTunesa i našim vlasnicima iPoda…
Iako već nekoliko godina izdavačima u Hrvatskoj baš i ne cvjetaju ruže (padaju naklade), mi se ne žalimo. Čak se možemo pohvaliti da u svom segmentu, specijaliziranih tiskovina za informatičare, sada imamo po nakladi dva vodeća časopisa. Istina, takvo stanje je bilo i prije, ali dok Enter, naše izdanje namijenjeno početnicima i školarcima, nije došao na kioske (prije se distribuirao samo preko pretplate), to je bilo teže svima prikazati. Kada usporedimo samo prodane količine informatičkih mjesečnika na kioscima – pokazuje se da Bug drži negdje oko nevjerojatne polovice ukupnog tržišta, a Enter oko jedne petine. Kada bi se tome pribrojale i pretplate, udjeli bi još narasli (i jedno i drugo izdanje imaju bitno veći broj pretplatnika od konkurentskih izdanja).
Ugodno je vidjeti takve prodajne izvještaje, ali vrlo dobro znamo da moramo jako puno truda uložiti da stanje i dalje ostane takvo ili da se još malo promijeni u našu korist. Jedan od načina da vam pružimo više je i prilog uz ovaj siječanjski Bug – DVD DL, dvoslojni medij s dvostruko većim kapacitetom u odnosu na klasični DVD. Nakrcan je brojnim programima i osjetno većom kolekcijom igara. Nevjerojatno je kako su demo verzije u posljednje vrijeme postale – goleme! Urednici DVD-a prikupili su i posebnu kolekciju domaćeg freewarea. Poneki od tih programa već smo objavili, ali nismo smjeli postaviti prestroge kriterije jer je domaća produkcija softvera toga tipa nažalost dosta skromna…
Spomenuo bih da smo opet upogonili javni gamerski server. Svojedobno sam ja pokretao Quake i UT servere na nekom od redakcijskih strojeva. Sada bi to bilo besmisleno (preslab link), pa smo dogovorili s Iskonom smještaj servera kod njih, a administratorske brige prihvatio se legendarni The Butcher. Bit će to mjesto za zajedničko eksperimentiranje i iskušavanje mrežnih igara koje ćemo stavljati i na DVD.
S igrama, točnije izborom najboljih igara, završava ovaj broj. Iz sasvim nepoznatog nam razloga, taj izbor smo preskočili prošle godine, pa smo zahvaljujući tom spletu okolnosti dobili opravdanje da za igru godine proglasimo igru koja je stara – skoro dvije godine! Sigurno znate o čemu pričam…
Pažljiviji čitatelj će primijetiti da ni riječ nisam prozborio o Visti, koja dominira cijelim Bugom. Razlog je jednostavan – nije još dostupna u prodaji, pa je ni ja nemam, tako da nemam ni dojmova… Preostaje mi, kao i vama, da čitam što kažu oni koji već tjednima rade na Visti i nadam se da će doista „pokrenuti IT Hrvatsku“, kako to nadobudno procjenjuju analitičari.
I za kraj – jeste li znali da u prosincu 2007. Bug navršava 15 godina?
Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Podijelili smo nagrade najboljima (i ukore najgorima), tapšali smo se po ramenima, nahodali po božićno-novogodišnjim domjencima, odtulumarili blagdanske tulume i fešte… Vratimo se u okrutnu stvarnost

izdvojeni tekstovi - siječanj 2007.

Bugov godišnji izbor igara

Bunceka i igara čet 21.12.2006

Bug DVD Siječanj 2007.

Dvoslojno u novu godinu čet 21.12.2006

Minix 3.1.2a

Manje je bolje? čet 21.12.2006

Besplatni hrvatski programi

Domaće je domaće čet 21.12.2006

Univerzalni daljinski upravljači

Svi za jednoga, jedan za sve čet 21.12.2006

Dijelovi vodenog hlađenja

Svijet vode čet 21.12.2006

Projektori za kućna kina do 20.000 kuna

Svoga kina gospodar čet 21.12.2006

Windows Vista

Buena Vista čet 21.12.2006

Hladnjaci za čipsete

Zar još hladnije? čet 21.12.2006

Garminova navigacija za mobilne telefone

Može i s mobitelom čet 21.12.2006

Steinberg Cubase 4

Zbirka superlativa čet 21.12.2006

Adobe Photoshop Elements 5.0 i Premiere Elements 3.0

Elementarni tandem čet 21.12.2006

Microsoft Office 2007

Uhvati me ako možeš čet 21.12.2006

MySpace.com

Teror zvan društvena mreža čet 21.12.2006

Miroslav Rosandić

Za neke - dobra godina čet 21.12.2006