prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Bug

Tema broja - Top 100 Besplatnih programa u 2006.

Besplatno je besplatno

Otkad smo zadnji put radili izbor najboljih besplatnih programa, štošta se promijenilo, neki se više ne razvijaju, a pojavio se i zavidan broj novih programa, dok su neki doživjeli značajne promjene. I ovaj put smo nastojali ne ponavljati se previše, što smo dijelom uspjeli već i pravilom da program mora biti novijeg datuma (idealno je njegova zadnja inačica morala datirati s početka ove godine), a budući da je broj kategorija povećan – pokušali smo izbjeći i ponavljanje programa iste namjene u istoj kategoriji.
Nažalost, neke programe smo jednostavno bili prisiljeni ponovno uvrstiti u izbor najboljih jer im nismo mogli pronaći bolju besplatnu alternativu ili ona jednostavno ne postoji, a neke smo morali namjerno ignorirati. Upravo smo zbog toga svjesni da će među vama sigurno biti i nezadovoljnih jer je vrlo teško udovoljiti svačijem ukusu i potrebama. No što god mislili, svaki program koji se nalazi na ovoj listi ovdje je s dobrim razlogom. Ako ste razočarani jer je nekim čudom vaš omiljeni IM program, sistemski alat ili programčić za ukrašavanje desktopa izostao, budite strpljivi jer će se prije ili kasnije pojaviti, ako nigdje drugdje, onda u nekoj rubrici na DVD-u.
Odabir programa ni ovaj put nije bio jednostavan jer besplatnih programa doista ima mnogo, neke smo morali namjerno izbaciti kako se ne bi ponavljali, a ovoga puta smo osmislili i jocker-kategoriju u koju smo potrpali sve što nismo mogli smjestiti u glavne rubrike. Međutim, čak ni tamo se nije pojavilo sve što smo htjeli uvrstiti, ali kriteriji i zahtjevni su doista bili nemilosrdni. Naravno, nismo se ograničili isključivo na freeware-programe, uzimali smo u obzir i one otvorenog koda, one koje možete po volji donirati (ako vam se dopadaju), pa i one za koje, na primjer, morate poslati razglednicu. Čak smo, u nedostatku boljih alternativa, uzeli u razmatranje "olakšane" inačice komercijalnih alata, ali koje su besplatne za korištenje. Da nismo bili tako široke ruke, neki najbolji programi za koje ne morate platiti ni lipe ne bi se ni pojavili na DVD-u.
Dakle, da rezimiramo, ovoga puta imamo deset kategorija koje su osmišljene uzimajući u obzir najčešće potrebe korisnika, odnosno na temelju procjene što sve korisnici najviše trebaju kada rade za računalom. Za svaku kategoriju odbarali smo deset programa (naravno, kako bi ih bilo okruglo sto). Zato ćete u našem izboru pronaći programe za održavanje računala, sigurnosne alate, one za uljepšavanje desktopa, sve što vam treba za rad s filmovima i multimedijom, potom deset alata za obradu i rad s fotografijama, zatim programe potrebne svakom uredu, aplikacije koje će najviše koristiti programeri, a tu je i kolekcija programa namijenjenih komunikaciji te onih potrebnih za normalno surfanje Internetom te posljednja kategorija u kojoj su završili svi programi koji ne pripadaju ni jednoj od spomenutih kategorija, a bilo bi ih šteta ne spomenuti.

Među programima ćete pronaći i prilično velika imena, kao što je puna druga inačica OpenOfficea, ali i iznimno dobre programe, kao što je SharpDevelop2 (izgleda bolje nego prije i još je moćniji) ili ASP.NET Web Matrix (Microsoftovo besplatno razvojno sučelje za ASP.NET). Ima i prinova, kao što je Paint.NET, Google Talk, Omea Reader, FlyakiteOSX i mnogi drugi. U svakom slučaju, pokušali smo doista odabrati najbolje, a ponekad se činilo da nećemo uspjeti popuniti sve kategorije i da ćemo morati mijenjati koncept. No na kraju se ispostavilo da smo se bezrazložno brinuli.
Ukoliko ste sumnjali, svi programi iz još jedne teme broja nalaze se i na DVD-u koji ste dobili uz ovaj broj Buga. Malo smo modificirali sučelje pa su besplatni programi opet dobili svoju glavnu rubriku pod kojom su uredno kategorizirani. Zato ne čekajte više ni trenutka, ubacite DVD, uzmite Bug u ruke i slobodno krenite u otkrivanje ponekad uzbudvljivog i uvijek korisnog svijeta besplatnih programa.
Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Kao i uvijek kada odabiremo besplatne programe, pokušavamo tom zadatku pristupiti na malo drukčiji način pa smo ovaj put inače generičke kategorije razbili na još manje dijelove i osmislili ih ravno deset. Cilj je bio pronaći najbolje programe u 2006. godini i to prema jednostavnim kriterijima – morali su biti novijeg datuma, kvalitetni te svojom namjenom pripadati u jednu od odabranih kategorija…

izdvojeni tekstovi - travanj 2006.

Leadtek GeForce 7900 GTX Extreme

Povratak zelene zvijeri uto 4.4.2006

Travanj 2006.

U velikom broju čet 30.3.2006

Kupnja računala u supermarketima

Elektronička spiza čet 30.3.2006

VoIP

Za šaku lipa čet 30.3.2006

Matične ploče za Intelove LGA775 procesore

Nova generacija čet 30.3.2006

Top 100 Besplatnih programa u 2006.

Besplatno je besplatno čet 30.3.2006

Vanjski diskovi

Gigabajti u kutijama čet 30.3.2006

Apple MacBook Pro

Nova snaga bez faceliftinga čet 30.3.2006

IPTV u Hrvatskoj

Televizija preko telefonske žice čet 30.3.2006

CeBIT 2006, Hannover

U novim smjerovima čet 30.3.2006

Intel Developer Forum Spring 2006, San Francisco

Uz Core u svijetlu budućnost čet 30.3.2006

Miro Rosandić

Televizija na – „halo“! čet 30.3.2006

Samsung 204Ts

Spreman za sve uto 28.3.2006

Olympus µ 700 Digital

Aerodinamično okidanje uto 21.3.2006