prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Bug

Hard-test - Vanjski diskovi

Gigabajti u kutijama

Zašto bi netko razmišljao o eksternom disku kada se na tržištu po relativno niskim cijenama može nabaviti cijela paleta internih diskova različitog kapaciteta i performansi.
Razloga za to, štovani čitatelju, može biti mnogo. Ako imate prijenosno računalo, eksterni disk jedini je smisleni način za povećanje njegovog diskovnog kapaciteta. Slično vrijedi i ako imate stolno računalo koje je pod garancijom i koje ne smijete otvarati radi ugradnje diska, a ne želite plaćati povisoke svote ovlaštenom servisu da to učini umjesto vas. Ako su IDE/SATA konektori na vašoj matičnoj ploči prepunjeni, a vama treba još prostora, eksterni disk je također jedino moguće rješenje.
Na kraju, čak i ako se ne prepoznajete u nabrojanim slučajevima, a želite disk koji možete prenositi, eksterni disk rješenje je za vas – puno je jednostavnije iskopčati USB kabel, prenijeti disk do drugog računala (bez obzira gdje se ono nalazilo) i tamo ga ponovno ukopčati, nego gasiti računalo, otvarati kućište, vaditi disk iz računala, brinuti se kamo ga staviti, nositi ga na destinaciju i tamo ponavljati cijelu proceduru.
Ako vas još nismo uvjerili, prestanite čitati ovaj tekst i pričekajte našu sljedeću usporedbu internih diskova, u suprotnom, možete nastaviti…
Šalu na stranu, cijela priča s eksternim diskovima ima i svoje naličje koje leži obično u tome da je cijena eksternih diskova osjetno viša od cijene njihovih internih pandana – eksterni disk, ovisno o dodacima i softveru s kojim se isporučuje, može stajati i dvostruko više od istog diska u internoj izvedbi. Brzina rada je, za razliku od cijene, niža – eksterni diskovi su zbog sučelja preko kojeg se vežu na računalo uglavnom sporiji od internih. No, ako vam je praktičnost koju nude potrebna, lako ćete zanemariti ova dva nedostatka.

Veliki, mali i oni između
Eksterne diskove trenutno dostupne na tržištu možemo podijeliti na nekoliko načina. Najlakši je onaj po dimenzijama, kada ih dijelimo u tri skupine koje uvjetno možemo nazvati stolnom, prijenosnom i džepnom.
Stolni diskovi zasnovani su na diskovima kakvi se inače ugrađuju u stolna računala – obično je riječ o onima formata 3,5 inča, brzine vrtnje 7.200 okretaja u minuti i s osam ili više megabajta cachea.
Ovi diskovi pozamašnih su dimenzija i namijenjeni su onim korisnicima koji će ih većinu vremena držati na stolu, a ne nositi okolo. Ipak, nemojte da vas to zavara – i ove diskove možete prenositi, samo ćete pritom morati biti nešto pažljiviji.
Prijenosni diskovi zasnovani su, pak, na diskovima kakvi se obično ugrađuju u prijenosna računala – riječ je uglavnom o diskovima formata 2,5 inča, brzine vrtnje 5.400 okretaja u minuti i s dva megabajta cachea. Ovi diskovi su manjeg kapaciteta i nižih performansi, no zato su manjih dimenzija i znatno bolje pogodni za prenošenje. Ovakvi diskovi također troše manje energije te se stoga u većini slučajeva napajaju izravno preko USB kabela, ne zahtijevajući zaseban kabel za napajanje.
Treću skupinu čine takozvani džepni diskovi. Riječ je o uređajima vrlo malih dimenzija. Brzina rada im nije osobita, a kapacitet im je također relativno mali – najveći testirati model imao je 20 gigabajta – no zato ih zaista možete nositi u džepu, slično kao USB memorije koje su ipak znatno manjeg kapaciteta.

Lokalno ili mrežno
S obzirom na sučelje, diskove možemo podijeliti na one koji se na računalo spajaju izravno ili na one kojima pristupate preko mreže.
Oni koji se spajaju izravno koriste USB ili FireWire sučelje – neki imaju samo USB, a neki oba. U većini slučajeva riječ je o FireWire 400 sučelju koje je sasvim dovoljno, a tek neki Maxtorovi modeli imaju i brži FireWire 800.
U zadnje vrijeme pojavljuje se i sve više diskova koji se na računalo spajaju preko mreže i zapravo predstavljaju male NAS (network attached storage) sustave. Na testu smo imali dva takva modela – oba se spajaju preko klasičnog, žičnog Etherneta, a osim ovog tipa, na tržištu povremeno možete pronaći i nekoliko diskova koji se spajaju preko bežične mreže.
Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Što ćete učiniti ako želite povećati diskovni prostor svog računala? Otvoriti računalo i ugraditi dodatan disk? Otvoriti računalo i zamijeniti postojeći disk novim? Mi predlažemo – ostavite se odvijača i nabavite vanjski disk. Možda je nešto sporiji i skuplji, ali ima i niz prednosti…

izdvojeni tekstovi - travanj 2006.

Leadtek GeForce 7900 GTX Extreme

Povratak zelene zvijeri uto 4.4.2006

Travanj 2006.

U velikom broju čet 30.3.2006

Kupnja računala u supermarketima

Elektronička spiza čet 30.3.2006

VoIP

Za šaku lipa čet 30.3.2006

Matične ploče za Intelove LGA775 procesore

Nova generacija čet 30.3.2006

Top 100 Besplatnih programa u 2006.

Besplatno je besplatno čet 30.3.2006

Vanjski diskovi

Gigabajti u kutijama čet 30.3.2006

Apple MacBook Pro

Nova snaga bez faceliftinga čet 30.3.2006

IPTV u Hrvatskoj

Televizija preko telefonske žice čet 30.3.2006

CeBIT 2006, Hannover

U novim smjerovima čet 30.3.2006

Intel Developer Forum Spring 2006, San Francisco

Uz Core u svijetlu budućnost čet 30.3.2006

Miro Rosandić

Televizija na – „halo“! čet 30.3.2006

Samsung 204Ts

Spreman za sve uto 28.3.2006

Olympus µ 700 Digital

Aerodinamično okidanje uto 21.3.2006