prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Bug

INTERNET - VoIP

Za šaku lipa

Vedri američki usklik "Best Things in Life are Free!" temeljen na naslovu filma Michaela Curtiza iz 1956. svakako bi i u ovim krajevima bio rado korišten da se mnogo češće ne upotrebljava uzrečica "Nema džabe ni u stare babe". U besplatno telefoniranje donedavno su vjerovali samo geekovi, no VoIP sve više postaje mainstream, uobičajen način komuniciranja, privatno i poslovno.
VoIP (Voice over Internet Protocol) je skupina standarda koji definiraju prijenos glasa putem internetskog protokola što u praksi znači da je riječ o tehnologiji koja omogućuje razgovor putem Interneta i to - bez financijskih, vremenskih i operatorskih ograničenja. Barem naizgled.
Internetska telefonija moguća je putem telefona, računala i VoIP adaptera.
VoIP putem telefona znači korištenje usluge nekog od VoIP operatera, za što je potrebno imati klasičnu telefonsku liniju. Za korištenje usluge potrebno je pozvati selekcijski broj VoIP operatera, a zatim upisati željeni broj. Operater prosljeđuje poziv prema traženoj osobi, a signal se konvertira iz analognog u digitalni i Internetom putuje na odredište. Trošak takvog razgovora je, uglavnom prema inozemstvu, kudikamo manji od troška standardnog telefoniranja, a kvaliteta razgovora ovisi o uređajima, brzini internetske veze na obje strane i mogućnostima internetske mreže kojom signali putuju.
Internetska telefonija putem računala još je jeftinija i nije vezana uz VoIP operatera. Valja imati samo mikrofon i slušalice i instalirati softver koji omogućuje komunikaciju. Na Internetu se nalaze mnoga programska rješenja, a korisnici se stubokom opredjeljuju za ona besplatna. Najčešće korišteni način uspostavljanja veze je putem posebnih poslužitelja.

Isplativa alternativa
Internetska telefonija putem VoIP adaptera sve se više primjenjuje i to u poslovnom okružju. VoIP adapter, zapravo, glumi telefonsku centralu, a za takvu vezu potrebna je brza internetska veza. VoIP adapter radi u dva smjera i pretvara digitalni u analogni signal i obratno. Adapter omogućava međunarodne pozive pomoću programiranoga izlaznog broja na telefonskoj centrali korisnika. No, osim VoIP adaptera koji se ugrađuju u hibridne IP telefone, sve su češći pravi hardverski uređaji koji jednostavno obavljaju konverziju. VoIP jednostavno omogućuje da se telefoni integriraju u poslovni sustav i time se ostvaruju napredne telekomunikacijske funkcije kao što je integracija mobilne i fiksne mreže, odnosno VoIP VPN.
VoIP sve više postaje uobičajen način komuniciranja, a broadband će imati ključnu ulogu u njegovoj promociji. Već sad korisnici ADSL-a mogu putem računala komotno razgovarati s inozemstvom iznimno povoljno putem najraširenije VoIP aplikacije - Skypea ili sličnih programa. Štoviše, odnedavno se pomoću aplikacije VoipStunt i s hrvatskim fiksnim korisnicima može besplatno razgovarati. Poslovni segment sve više prihvaća tu tehnologiju tako da je očito kako nije posrijedi trend, nego - unatoč svim manama, od kojih je niska razina sigurnosti najveća - iznimno isplativa telekomunikacijska alternativa.
Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
VoIP više nije geekovska zabava niti "ozbiljna prijetnja telekomima", nego privatni i poslovni mainstream koji ima sve više korisnika, od onih kojima je to isplativiji način razgovora s rodbinom u dijaspori do kompanija koje su ovu tehnologiju ugradile u svoje poslovanje

izdvojeni tekstovi - travanj 2006.

Leadtek GeForce 7900 GTX Extreme

Povratak zelene zvijeri uto 4.4.2006

Travanj 2006.

U velikom broju čet 30.3.2006

Kupnja računala u supermarketima

Elektronička spiza čet 30.3.2006

VoIP

Za šaku lipa čet 30.3.2006

Matične ploče za Intelove LGA775 procesore

Nova generacija čet 30.3.2006

Top 100 Besplatnih programa u 2006.

Besplatno je besplatno čet 30.3.2006

Vanjski diskovi

Gigabajti u kutijama čet 30.3.2006

Apple MacBook Pro

Nova snaga bez faceliftinga čet 30.3.2006

IPTV u Hrvatskoj

Televizija preko telefonske žice čet 30.3.2006

CeBIT 2006, Hannover

U novim smjerovima čet 30.3.2006

Intel Developer Forum Spring 2006, San Francisco

Uz Core u svijetlu budućnost čet 30.3.2006

Miro Rosandić

Televizija na – „halo“! čet 30.3.2006

Samsung 204Ts

Spreman za sve uto 28.3.2006

Olympus µ 700 Digital

Aerodinamično okidanje uto 21.3.2006