prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Bug

Tema broja - Windows Vista

Buena Vista

Već u rujnu ste mogli u ovim novinama pročitati kratak prvi pogled na nove Windowse Vista. Premda se radilo o verziji beta 2 koja je bila vrlo blizu konačne verzije koja je sada u distribuciji proizvođačima računala, tvrtkama koje licenciraju na veliko i, naravno, novinarima, sve opcije koje postoje u konačnoj verziji nisu bile posve implementirane. Također, na svega nekoliko stranica kratkog pregleda nismo bili u stanju ni temeljito pobrojati sve novosti koje nudi novi OS, već smo samo istaknuli one najočitije.
Nakon mjeseci rada na beti Viste i kratkoga rada na konačnoj verziji koja nosi oznaku Ultimate (pogledajte u okvir uz ovaj tekst karakteristike raznih verzija) možemo donijeti prilično jasan sud o tome što nas očekuje s prelaskom na nove Windowse.
Iako bismo voljeli reći da se radi o najdorađenijim Windowsima do sada, moramo priznati da su neki manji bugovi koje smo vidjeli i u verziji beta ostali prisutni i u konačnom izdanju, a i dalje su prisutni problemi s još uvijek nedostatnim brojem drivera od strane neovisnih proizvođača. Ovo pišemo nakon 30. listopada, dakle, nakon službenog datuma izlaska Viste, kada se očekivalo da će barem svi veliki proizvođači imati spremne drivere za svoje uređaje. U praksi, za neke uređaje to jest točno, a neki koriste one koji su došli s OS-om i kojima bi se moglo tu i tamo ponešto zamjeriti u pogledu performansi, mogućnosti i bugova.
Odmah da kažemo da ovo ne znači da se trebate bojati da vaša grafička kartica, matična ploča ili optički pogon neće raditi – za sve to postoje driveri koji se nalaze na DVD-u s Vistom. Ipak, neki specifični driveri za neke integrirane komponente na ploči, pisače, jedinice vanjskih memorija, skenere i drugu periferiju mogu se pokazati problematičnima, barem za sada, na početku života novoga OS-a.

Okretanje novoga lista
Microsoft tvrdi da je prelazak s Windowsa XP na Vistu za tvrtku bio veći poduhvat od prelaska sa 16-bitnih Windowsa 3.x na Windowse 95 i posve su u pravu.
Famozni Windowsi NT 4.0 sa sobom su 1996. donijeli jezgru koja je poslužila kao osnova i za Windowse 2000 i za Windowse XP. Iako su Windowsi XP donijeli očiti napredak u odnosu na Windowse 2000 (koje i dan-danas mnogi sasvim uspješno i bez ikakvih problema koriste u svakodnevnom radu), radilo se o nadogradnji koda koji korijen vuče iz daleke 1996. godine.
Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Najveći Microsoftov projekt u zadnjih deset godina, operativni sustav "formerly know as Longhorn", službeno je izašao na tržište. U neobičnom svijetu velikih korporacija to ne znači da ga već sada stvarno možete kupiti, ali krajem siječnja prve kutije s Vistom će se već naći kod trgovaca računalnom opremom. Ima li razloga za kampiranje pred informatičkim dućanima kako biste upravo vi bili taj prvi koji će dobiti svoj primjerak ili je mudrije sačekati još poneki mjesec i service pack prije prelaska na novi OS?

izdvojeni tekstovi - siječanj 2007.

Bugov godišnji izbor igara

Bunceka i igara čet 21.12.2006

Bug DVD Siječanj 2007.

Dvoslojno u novu godinu čet 21.12.2006

Minix 3.1.2a

Manje je bolje? čet 21.12.2006

Besplatni hrvatski programi

Domaće je domaće čet 21.12.2006

Univerzalni daljinski upravljači

Svi za jednoga, jedan za sve čet 21.12.2006

Dijelovi vodenog hlađenja

Svijet vode čet 21.12.2006

Projektori za kućna kina do 20.000 kuna

Svoga kina gospodar čet 21.12.2006

Windows Vista

Buena Vista čet 21.12.2006

Hladnjaci za čipsete

Zar još hladnije? čet 21.12.2006

Garminova navigacija za mobilne telefone

Može i s mobitelom čet 21.12.2006

Steinberg Cubase 4

Zbirka superlativa čet 21.12.2006

Adobe Photoshop Elements 5.0 i Premiere Elements 3.0

Elementarni tandem čet 21.12.2006

Microsoft Office 2007

Uhvati me ako možeš čet 21.12.2006

MySpace.com

Teror zvan društvena mreža čet 21.12.2006

Miroslav Rosandić

Za neke - dobra godina čet 21.12.2006