prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

PRIJENOSNI DISK - ADATA SD600

Brz i izdržljiv

Spomene li vam netko vanjski disk, gotovo sigurno ćete automatski pomisliti na plastično kućište u kojem tiho zuji 2,5-inčni mehanički disk. SSD-ovi su za ovaj način korištenja još uvijek relativno egzotični, no ADATA to od prošle godine nastoji promijeniti.

 

Lako je shvatiti zašto. SSD-ovi nemaju pokretnih dijelova pa prilikom njihovog prenošenja možemo biti bezbrižni, budući da nemamo što polomiti. Kod mehaničkih eksternih diskova taj rizik uvijek postoji, čak i kod modela s robusnim kućištima, nazivno otpornim na udarce i padove. Nadalje, SSD-ovi u radu bivaju bešumni i ne griju se. Najvažnije - neusporedivo su brži u svim oblicima rada, čak i kad na matičnu ploču nisu spojeni putem SATA ili PCI Express sučelja. Naime, USB 3.0 sučelje ima maksimalnu teoretsku propusnost od 5 Gbit/s (625 MB/s) pa kao takvo ne predstavlja usko grlo prilikom korištenja eksternih SSD-ova.

Silikonski elementi štite plastično kućište u slučaju padaSilikonski elementi štite plastično kućište u slučaju pada

Da budemo posve precizni, ADATA-in model SD600 koristi sučelje USB 3.1 (Gen 1), ali ono se u smislu brzine ne razlikuje od "običnog" USB-a 3.0, stoga će vam USB 3.0 konektor na laptopu ili stolnom računalu biti sasvim dovoljan da biste iz ovog vanjskog diska izvukli sve što on može ponuditi. Slobodni ste ga, naravno, spojiti i na USB 2.0 port, samo što se podaci tada neće prenositi brzinama većim od oko 60 MB/s.

 

Kad se spoji na USB 3.0/3.1 konektor, SD600 postiže brzine prijenosa podataka u rangu solidnih SATA SSD-ova, dakle oko 440 MB/s prilikom sekvencijalnog čitanja i preko 350 MB/s prilikom sekvencijalnog zapisivanja. Uparimo li to s niskim vremenima pristupa podacima, očito je da ga možemo koristiti kao iznimno brzo pokretno skladište podataka, ali i kao priručni boot disk, pogodan za situacije kad morate raditi na računalu koje nije vaše, a bitno vam je da na njemu imate vlastitu radnu okolinu, aplikacije i podatke. Kako to izvesti? Posavjetujte se s nekim od brojnih vodiča.
Bili bismo sretniji da je na kućište ugrađen USB-C konektor, no ni 10-pinski Micro-USB port nije nepraktičan za korištenjeBili bismo sretniji da je na kućište ugrađen USB-C konektor, no ni 10-pinski Micro-USB port nije nepraktičan za korištenjeSD600 je opremljen 3D TLC NAND flashom, najjeftinijim tipom memorije za SSD-ove. Podržan je SLC caching, što znači da se manji dio memorije tretira kao pseudo-SLC NAND flash, u koji se zapisuje jedan bit informacija po ćeliji, zbog čega je samo zapisivanje mnogo brže od izravnog pisanja u TLC NAND flash. Kad se taj "međuspremnik" zapuni, podaci se automatski prebacuju u TLC memoriju. Ovo je uobičajena i dobrodošla praksa kod većine SSD-ova sa TLC NAND flashom. Uređaj je dostupan u varijantama sa 256 i 512 GB skladišnog prostora.


Memorija je zaštićena čvrstim kućištem, kvadratnog oblika i nevelikih gabarita. Koristi se kombinacija plastike i silikona, pri čemu silikon funkcionira kao dodatna zaštita od padova i udaraca. Međutim, kao što smo već kazali, SSD-ovi su inherentno otporni na mehaničke utjecaje, stoga će se ova zaštita prvenstveno pobrinuti da u slučaju pada ne dođe do oštećenja samog kućišta.
Vanjski gabariti ovog eksternog SSD-a takvi su da ga je doista lako strpati u bilo koji ruksak ili džep Vanjski gabariti ovog eksternog SSD-a takvi su da ga je doista lako strpati u bilo koji ruksak ili džep SD600 nije mnogo veći od dlana, stoga ga je lako ubaciti u pretinac ruksaka ili u džep. Kabel mu je odvojiv, a ne sviđa nam se tek to što se na kućištu ne koristi USB-C tip konektora, već je postavljen 10-pinski Micro-USB konektor. Ne radi se o velikom propustu, jer ćete zamjenski kabel, u slučaju da se nešto dogodi s tvorničkim, pronaći u svakoj informatičkoj trgovini, ali to ne mijenja činjenicu da bi USB-C kabel bilo jednostavnije i praktičnije svakodnevno spajati (radi njegove simetrije). Svakako sugeriramo da kabel odvajate od diska prilikom njegovog prenošenja, jer je spoj kućišta i kabela jedino mjesto gdje bi u pretrpanoj torbi potencijalno moglo doći do mehaničkog oštećenja uređaja.

 

Kažimo, naposljetku, da ADATA-in eksterni SSD možete osvojiti u našoj nagradnoj igri. Dovoljno je kupiti Bug 293, otići na stranicu nagradne igre te upisati kod iz časopisa i vlastite podatke. Sretno!

dodaj komentar
Osim unutar računala, SSD-ovi se pokazuju kao izvrstan izbor za ugradnju u vanjska kućišta, gdje nam svojom inherentnom robusnošću i visokim performansama osiguravaju ugodan svakodnevni rad, ali i otvaraju put ka primjenama o kojima dosad možda nismo razmišljali

ADATA SD600

Što

Eksterni SSD

Tip NAND flasha

3D TLC

Sučelje

USB 3.1 (kompatibilno sa USB 2.0/3.0)

Kapaciteti

256 i 512 GB

Dimenzije i masa

80 x 80 x 15 mm / 90 g

Jamstvo

3 godine

Plus

Performanse, robusnost, bešuman rad, male dimenzije i masa

Minus

Na kućištu bismo rado vidjeli USB-C konektor, nešto skuplji

Dojam

Brz i robustan vanjski disk, očiti dokaz da SSD-ovi dominiraju (i) na ovom polju

Ustupio

eKupi

URL

www.ekupi.hr

1.199 kn (256 GB) / 1.999 kn (512 GB)

vezani sadržaji