Digitaziranje vrlo starih mini VHS kazeta

poruka: 4
|
čitano: 2.337
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
odjavljen
offline
Digitaziranje vrlo starih mini VHS kazeta

Molio bi ako netko ima isuskstva sa ovim, zamolio me je brat  ako mogu nešto napraviti sa njegovom većom količinom mini VHS kazeta koje su neke stare 20 i više godina da se digitaliziraju, radi se o obiteljskim uspomenama, Ja nemam baš iskustva s tim. Pa molim ako mi netko može pomoći sa savjetom, kolke su šanse da se to obavi uredno, jer čini mi se najveći problem bi mi mogla biti starost mini VHS kazeta.

 
0 0 hvala 0
7 godina
online
Re: Digitaziranje vrlo starih mini VHS kazeta

Bez problema, neka capture kartica i spojiš na pc.

Jedini je problem, što si i sam skužio, stanje tih kazeta.

Ne očekuj čuda, ali ako su bile dobro skladištene bit će sve ok.

 

 

Kruha i igala...
15 godina
offline
Re: Digitaziranje vrlo starih mini VHS kazeta

dosta video/foto studija se bavi time.. vhs na dvd cca 30kn .. jeftinije nećeš proći ako to radiš sam, odnosno, za veću količinu možeš kupiti dvd recorder.. dok se sama mini kaseta lako ubaci u adapter za normalnu kasetu klasičnog playera.

-paziti da ne požvače, kvaliteta plasera (3-4 video glave, stabilizacija slike.. .tracking), danas video playeri nisu popularni pa pitanje koji šroteksi su na tržištu dok su stari ipak stari a time možda i problemi .. žvakanje trake.

-capture na PC, nije teško kad imaš kvalitetnu opremu i znanje uz odgovarajuće računalo, storage, soft-... ali i bezbrojni problemi, npr možeš u lidlu pronaći videocapture usb adapter za takvu namjenu, 10€.. u drugim trgovinama ista stvar za 20€,,..  ali kakav će biti rezultat ne možeš znati. Može bilo koja tv capture kartica, ali kvaliteta capturea je u konverteru, snazi-cijeni te opreme, nekad su to bile specijalizirane video-capture/editing kartice, za analogno.. skupo i danas nema u trgovinama.. kvaliteta bi tad bila dobra, ali opet je pitanje same snimke, ima li smisla.. vjerojanto je jednostavnije jednu kasetu prebaciti u videostudiju i vidjeti.. pa tad razmišljaj možeš li bolje-jeftinije..

 

btw, nije mini, nego VHS-c, ne miješati s SVHS. Brandovi za capture, npr canopus, matrox.. mogući problemi s nabavom drivera za noviji OS, pogotovo 32-64bit, neke tv kartice nećeš moći iskoristiti bez drivera (Bt-chip..) sve to je iz doba npr win XP.. malo za w7-10 x64. Soft kao adobe cs, corel studio, mali konverteri kao freemake s osnovnim funkcijama umjesto pravih editora itd.. pinnacle je odavno nestao, sony vegas.. sve to pribaviti i posložiti može biti teže.

 

edit: -hint-2... prije playanja kasete, obavezno premotati, FF do kraja i nazad.. možda par puta i provjeriti mrvi li se (otpada li magnetski sloj).. ne samo upaliti play jer bi se lako zamazala glava kao i krutost trake koja će se malo 'razgibati'.. pa i zagrijati na neku sobnu temperaturu..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.2.2018 15:00 (ihush).
7 godina
online
Re: Digitaziranje vrlo starih mini VHS kazeta

Slažem se.

Ali, nije mu ni problem sam sve odraditi, ja sam kod frenda nedavno namještao Easycap na Win 10 i sve radi ok, čak je dobio neki jednostavan softver s njim koji šljaka sasvim ok.

Tak da mu je to "provjereno" rješenje.

A user friendly je sve, tak da se ne bude namučio.

Naravno, kodiranje videa je nauka samo za sebe, ali današnji konverteri ionak sve odlično odrade skoro bez interakcije korisnika.

Jedini mu problem može biti loš VHS player....

 

 

Kruha i igala...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice