Otac modernog računalstva Alan Turing na novčanici

poruka: 192
|
čitano: 33.495
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Otac modernog računalstva Alan Turing na novčanici".
8 godina
offline
Otac modernog računalstva Alan Turing na novčanici
Ono što kaže sincmaster je točno - sve je stvar navike. Ja sam radio u ženskom kolektivu. Kolegica stane pred mene, digne suknju i skine gaće. Meni oči k'o tanjuri (jer je bila mačka i po), a ona: "Ah nisam ni mislila da si muškarac!"
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
danen kaže...
Ono što kaže sincmaster je točno - sve je stvar navike. Ja sam radio u ženskom kolektivu. Kolegica stane pred mene, digne suknju i skine gaće. Meni oči k'o tanjuri (jer je bila mačka i po), a ona: "Ah nisam ni mislila da si muškarac!"

 trebali ste joj odbrusiti da nema pregovora s teroristima te zapucati bez opomene. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
6 godina
protjeran
offline
Otac modernog računalstva Alan Turing na novčanici

pijem lijek coupet 10mg i u uputstvu piše;

 

Rasa

Povećana sistemska izloženost zapažena je u Azijata (vidjeti dio 4.3., 4.4. i 5.2.). U tih bolesnika preporučena početna doza iznosi 5 mg.

 

postoji hrpa drugih lijekova gdje se znanstveno spominje ova rasa, žuta, bijela, crna, skoro svaka mora uzimati drukčije doze..

 

dakle, znanstveno gledajući rase postoje a postoje i psihobiološke razlike među njima.

 

ali, što uvjetuje nečiji viši ili niži IQ još nije znanstveno dokazano kao što nije dokazano da su neke rase gluplje od drugih...

pojedinci jesu a bijelci su, što se vidi i u ovoj temi. 

O nama će pričat ka i mi o Atlantidi, a možda i neće, ma jebo nas, nemamo sreće
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.7.2019 20:55 (Anđeo bez falinge).
 
1 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
MrBlc kaže...

Drago je više manje sve napisao, ali bih isto dodao par stvari:

danen kaže...
Bitno je može li se o nečemu slobodno govoriti, pa i onda kada si znanstvenik svjetskoga glasa i ugleda. Uvijek se može reći da je neko mišljenje društveno/politički štetno. Inkvizicija je palila ljude na lomači...

Teško je naći balans između slobode govora i odgovornosti za izgovoreno, međutim, to ne znači da ne trebamo nastojati - ni apsolutna kontrola ni apsolutna sloboda bez odgovornosti nisu dobre. Navođenje negativnih primjera jednog ekstrema nije argument za drugi ekstrem i to bi jedan znanstvenik trebao znati. Dodatno, upravo prvi primjer se može upotrijebiti i za kritizirati suprotni primjer - koliko ih je završilo na lomači upravo zato što je svatko mogao za svog reći da je vještica ili da ga je vrag opsjeo bez ikakve odgovornosti i kontrole istinitosti tih tvrdnji.

 Uopće nije teško naći balans između slobode govora i odgovornosti za izgovoreno jer to već postoji u svim razvijenijim zemljama. Apsolutnu slobodnu govora reguliraju ustavi i međunarodne povelje i "maltene" je sve dopušteno osim direktnog poziva na nasilje (ubij osobu X) i uzvikivanja "POŽAR!!" u npr kinima, kazalištima itd. (ovaj forum zbog specifičnosti ima dodatna vlastita pravila i korisnici korištenjem pristaju na ista).

 

Volos je napisao "Kao što su nekada protivnicima lijepili etikete da su frakcionaši, trockisti..., tako i danas čim izjaviš nešto kontra struje nalijepi ti etiketu rasista, šovinista i homofoba i gotov si, isključe te bez ikakvog preispitivanja iz dijaloga" što je točno. Kada se igraš sa ograničavanjem slobode govora dolazi do ekstrema koji su reakcija na ekstrem. Pirmjeren diskutant će poput Drago iznijeti svoj stav i nadopuniti ih izvorima, dok će neprimjeren diskutant sugovornika prozvati nacistom, rasistom ili ga počastit sličnim epitetom u prvoj prilici, doslovce čim netko izusti "crnac, homoseksualac itd" ili se usudi postaviti pitanje poput "jesu li X manje inteligentni od Y" što je apsolutno legitimno pitanje koje može i ne mora biti glupo. Takvog sugovornika direktno pozivaš na ekstrem isključujući ga tako iz bilo kakve daljnje diskusije (što ti ne radiš da ne bi bilo zabune, govorim generalno).

 

Sloboda govora podrazumijeva slobodno razmišljanje. Ako smiješ slobodno razmišljati, slobodno govoriti, onda smiješ slobodno postaviti pitanje, slobodno reći nešto pogrešno, slobodno nekog uvrijediti (nenamjerno ili namjerno), slobodno ispast glup itd.

 

Kada jednu stranu isključiš iz diskusije, neće ta strana prestati diskutirati već će samo prestati diskutirati s tobom. Kada iz određenog društvenog fenomena isključiš znanost, u vakumu se pojavljuje pseudoznanost, društveni komentatori/influenceri, razni moralisti itd. Ekstreman primjer su roditelji koji odbijaju cijepiti djecu jer su: prvo ČULI da je to loše, isključilo ih se iz rasprave "jer svi koji ne cijepe djecu su idioti" da bi to dovelo do "getoiziranja" njihovih istomišljnika koji sada pak "ZNAJU" da to šteti djeci. (Također imamo primjer - Flat Earth Society, ne treba trošiti riječi - no manje su štetni) Da ih se primjerenije uključilo u raspravu, prazninu u mozgu im nebi popunjavali istomišljenici po facebooku i twitteru već znanost.

 

Primjera u našem susjedstvu ima napretek. U komunizmu se branio bilo kakav javno društvni komentar na primjerice 45'. što je od Blaiburga i Jasenovca napravilo mitove po čijim se kriterijima, na čast intelekta naroda, 2019. godine sastavlja sabor. U primjeru Jasenovca jedna strana esktrema žrtve logora broji na prste, druga na milijune iako je znanost tu prilično dostupna i jasna skoro do svakog imena.

 

U kontekstu aktualnih događanja događa se (i dalje će se događati) da glasniji lijevi ekstremi (SJW, zakoni o osobnim zamjenicama trans osoba, dominacija na društvenim fakultetima u americi,zastupljenost u medijima itd) stvaraju desne ekstreme koje umjesto da uključimo u raspravu (time i u znanost) tjeramo na getoiziranje i minglanje sa istomišljenicima što pak u potpunosti uklanja bilo kakvu šansu za kakvom takvom normalizacijom. Ekstremni primjer minglanja vidimo u već spomenutoj americi gdje svatko gleda vijesti na svom političkom spektru i svi žive u uvjerenju da su baš oni u pravu pa se ni ne trude saslušati drugu stranu priče - makar bili zaista u pravu.

 

Naravno, ovo nije svačija prćija već forum u vlasništvu privatne tvrtke relativno uske IT branše i nije poligon za ekstremiste (npr, za rasizam se dijele kartoni, isključuju korisnici itd) i društvene teme ovakvog profila marginalne su pojave u odnosu na teme iz ITa pa su diskusije relativno civilizirane uz moderiranje. No ostali bi se dnevno-politički mediji, društveni komentatori i sudionici diskusija trebali zapitati trebali na svaki šovinizam ljepit etikete poput "homofob", na spomen crnaca "rasist", na spomen Jasenovca "nacist" itd. jer je evidentno da to šteti svima "Herd immunity"

8 godina
offline
Otac modernog računalstva Alan Turing na novčanici
Kad smo već kod rasnih razlika treba reći da je žuta rasa manje otoporna na alkohol od bijele (jer imaju nižu razinu potrebnih enzima u jetri). Uzmite npr. japansko "žestoko" piće sake, koje je zapravo vino. Pio sam s Japancima. Njima je dva piva dovoljno da legnu pod stol.
 
4 0 hvala 0
8 godina
online
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
Ivan dragi:

Elokventan, dug i dobro osmišljen post. Pohvala.

Moram, međutim, ukazati na pogrešku u rezoniranju. Ako je sloboda govora ograničena samo time da se drugima ne radi šteta, onda je rasprava o inteligenciji, koja kao takva i nije baš znanstveno definirana, rizična tema. Ako zaključimo da su crnci u prosjeku doista inferiorna rasa po pitanju intelektualnih sposobnosti, što ćemo poduzeti? Dati materijala raznim rasistima ravno do vrhovnih sudova i vlada da ih gurnu u stranu i zauvijek cementiraju takvo stanje. Koliko smo sigurni da je naša znanost neoboriva i da smo uzeli u obzir sve faktore. Postoji li mogućnost da su crnci, posebno u Americi, negativno selektirani kroz dva stoljeća robovlasništva i segregacije? Kako objasniti da nativni Kinez rastura matematiku dok njegova djeca rođena u Americi nisu ništa bolja od prosjeka.

Što je sa svim zlima koja se događaju po svijetu, danas i uvijek do sada. Nečija percipirana nadmoćnost u nekom području ga oslobađa grižnje savjesti, Slaveni su prljavi i glupi, ubij ih 20 milijuna. Židovi su pokvareni i pohlepni, ubij ih par milijuna. Generalizacije su jako jako opasna rabota a to je u osnovi ono što zagovaraš. Daleko od toga da se meni sviđaju svi današnji liberal- i ini izmi, ali tu među nama bjelcima ima stoke koju je bolje ne sresti u krivo vrijeme. Ako će te tko ubiti ili zajebati u životu, to ti je onaj najbliži: brat, muž, sestra, susjed, prijatelj. Koja je svrha znati i razglabati o tome da prema nekoj arbitrarnoj metodologiji jedna skupina ima prosjek taj i taj tog parametra? Zbog toga su pojedinci iz te skupine manje pošteni, radišni, manje lijepi i pogodni za druženje, ženidbu, zaposlenje? To je ista logička pogreška kojom je povišeni kolesterol u populaciji koleriran sa srčanim bolestima, a kad se gleda rizik sa strane pojedinca - povišen kolesterol sam za sebe je praktično irelevantan faktor rizika. A onda smo saznali da postoje razni kolesteroli, a još kasnije da i oni loši nisu loši već i da među njima postoji vrag koji je stvarno crn. A danas ni to nije ni dovoljno pouzdano, vrag je opet postao siv ili čak bijel pa znamo da je sve to zakura.. Tek snimka kalcifikacije krvnih žila pouzdano govori o riziku koji ima pojedinac. Populacija i korelacije su krajnje tup i neupotrebljiv alat. Treba ih izbjegavati gdje god je moguće a ako baš nema drugog alata, koristiti s krajnjim oprezom, kao da bacačem plamena pališ cigaretu.
Ja rekoh
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.7.2019 21:33 (Feudalac).
15 godina
odjavljen
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
Volos kaže...

 

- ja ti podijelim istraživanje u kojem je dizajn studije u potpunosti isključio okolišne čimbenike koji mogu utjecati na inteligenciju, a ti meni repliciraš nekakvom tvrdnjom da su sigurno sreteotipi roditelja utjecali... mislim, nemam što tu nadodati. Pozitivno je biti skeptik, ali biti u toj mjeri skeptičan prema bilo kakvom rezultatu istraživanja koje se kosi s tvojim očekivanjem je u najmanju ruku patološko.

Na ovo ti je Feudalac već odgovorio - od veličine uzorka do strukture stanovništva, naivno je smatrati da su okolišni čimbenici isključeni. Ti se držiš dizajna studije kao pijan plota i smatraš da je bio adekvatan, iako je to poprilično upitno. Ako je išta patološko, onda je držati se rezultata istraživanja koji počivaju na klimavim temeljima čak i onda kad nove studije pokažu da su ti temelji još klimaviji nego je u startu bilo vidljivo.

 

Volos kaže...

 "...kao takvi su centrirani na zapadnjački (čitaj: bjelački) pogled na stvari..." - neki bi na ovo rekli da si rasist, ali kako si spomenuo bijelce onda nikom ništa. Ne znam samo što je to bijelački pogled na stvari, molim te obrazloži, bilo bi mi zanimljivo to čuti. A to što se testovi onose na crnce odrasle u toj "bijelačkoj" kulturi?

Prvo, moram upozoriti da si izrezao ostatak posta iz kojeg je vidljiv kontekst - pričam o kulturološkom aspektu. Ne znam da li si ikad rješavao te testove, ali većina zadataka je temeljena na geometrijskim likovima i nastavljanju niza. Koliko god nastavljanje niza spadalo u matematičko - logičku domenu, sami geometrijski oblici spadaju u asocijaciju koja je kulturološki uvjetovana. Da, moj krimen je što sam umjesto zapadnjačkog napisao bjelački pogled, međutim, ni kompletan zapadnjački svijet nije kulturološki identičan, pa ni to ne bi bilo točno.

 

danen kaže...
Molim lijepo, a što je ovo drugo nego dvoličnost? Kada se šikaniraju znanstvenici i mislioci u prošlosti (Sokrat, Galileo, Giordano Bruno, Spinoza, Lavoisier, Turing) onda je to grozno, jer genijima je sve dozvoljeno. A kada se to čini s našim suvremenicima, isto tako genijalnim, onda je to u redu. Fali vam perspektiva.

Kad se pokaže da je neki znanstvenik bio ispred svog vremena i razumio stvari i podatke koji drugi nisu bili u stanju, onda je genije. Kad netko tvrdi stvari koje ne može dokazati, onda lupeta gluposti čak i onda kada se naknadno pokaže da su te stvari bile točne (samo je imao lucky guess). 

 

Volos kaže...

Neznam jeli se samo praviš glup ili...

Znači, boja kože nije genetski uvjetovana, to je samo drugačiji lom svjetla na epidermisu. 

Isto bi se i tebe moglo pitati. Nitko nije napisao da nije genetski uvjetovana, već da je dijelom uvjetovana ekspresijom gena, te da nema dokazanih drugih genetskih razlika koje bi bile povezane s bojom kože, kao što nema dokaza da su ljudi s velikim nosom pohlepni ili plavuše glupe (ako ništa, prema tvrdnjama koje zastupaš bi trebale biti među pametnijima).

 

ivan dragi kaže...

 Uopće nije teško naći balans između slobode govora i odgovornosti za izgovoreno jer to već postoji u svim razvijenijim zemljama. Apsolutnu slobodnu govora reguliraju ustavi i međunarodne povelje i "maltene" je sve dopušteno osim direktnog poziva na nasilje (ubij osobu X) i uzvikivanja "POŽAR!!" u npr kinima, kazalištima itd. (ovaj forum zbog specifičnosti ima dodatna vlastita pravila i korisnici korištenjem pristaju na ista).

Nije dopuštena kleveta, nije dopušten poziv na diskriminaciju, nije dopušteno lažno svjedočanstvo...

 

ivan dragi kaže...

ili se usudi postaviti pitanje poput "jesu li X manje inteligentni od Y" što je apsolutno legitimno pitanje koje može i ne mora biti glupo.

Nije problem pitanje, problem, je zaključak i ono na temelju čega je donesen. Već sam napisao da ne bi bilo ništa sporno da je izjavio da postoje određene razlike po pitanju intelekta i da bi trebalo detaljnije istražiti da li genetske razlike uvjetuju način na koji procesuiramo informacije, međutim, on je odmah skočio na zaključak.

 

ivan dragi kaže...

Kada jednu stranu isključiš iz diskusije, neće ta strana prestati diskutirati već će samo prestati diskutirati s tobom. Kada iz određenog društvenog fenomena isključiš znanost, u vakumu se pojavljuje pseudoznanost, društveni komentatori/influenceri, razni moralisti itd. Ekstreman primjer su roditelji koji odbijaju cijepiti djecu jer su: prvo ČULI da je to loše, isključilo ih se iz rasprave "jer svi koji ne cijepe djecu su idioti" da bi to dovelo do "getoiziranja" njihovih istomišljnika koji sada pak "ZNAJU" da to šteti djeci. (Također imamo primjer - Flat Earth Society, ne treba trošiti riječi - no manje su štetni) Da ih se primjerenije uključilo u raspravu, prazninu u mozgu im nebi popunjavali istomišljenici po facebooku i twitteru već znanost.

Kad čovjeku nešto objasniš argumentirano i jednostavnim riječnik, a on to ignorira i nastavi po svom, on jeste idiot. Ako mu nakon toga ideš ponovno objašnjavati, idiot više nije on nego ti. Dakle, ne pričamo o isključivanju iz rasprave onih koji nisu informirani, već onih koji ne žele biti informirani.

 

 

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
16 godina
neaktivan
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
MrBlc kaže...

Kad se pokaže da je neki znanstvenik bio ispred svog vremena i razumio stvari i podatke koji drugi nisu bili u stanju, onda je genije. Kad netko tvrdi stvari koje ne može dokazati, onda lupeta gluposti čak i onda kada se naknadno pokaže da su te stvari bile točne (samo je imao lucky guess). 

 Mnogi znanstvenici ili vizionari nisu mogli dokazati svoje tvrdnje, ali su ipak cijenjeni. Nije li Higgsov bozon tek nedavno potvrđen? I Galileo je imao kriva objašnjenja.

MrBlc kaže...

Isto bi se i tebe moglo pitati. Nitko nije napisao da nije genetski uvjetovana, već da je dijelom uvjetovana ekspresijom gena, te da nema dokazanih drugih genetskih razlika koje bi bile povezane s bojom kože, kao što nema dokaza da su ljudi s velikim nosom pohlepni ili plavuše glupe (ako ništa, prema tvrdnjama koje zastupaš bi trebale biti među pametnijima).

 

 Čini mi se da se radi zamjena teza kako boja kože utječe na inteligenciju, što mislim da nitko ne tvrdi. Postoje osobine koje su povezane uz određenu rasu iako nisu međusobno povezane. Azijati imaju kose oči, ravnu crnu kosu i 'žutu' kožu, zar ne, što ne znači da sve određuje jedan gen. Crnci imaju crnu kovrčavu kosu, zar ne? Znači moguće je (odnosno evidentno) da grupe različitih osobina idu zajedno u nekoj populaciji. I naravno da će biti međusobne razlike između kože ili kose u centralnoj ili južnoj Africi, ali sve to spada u isti tip crno-kovrčavo.

 

Mislim da je ovdje stvarno u pitanju 'Jasenovački sindrom', gdje postoje dvije strane koje prije svega zanimaju implikacije istraživanja, jedni bi silno htjeli da se dokaže crnačka inferiornost, a drugi to ne žele ni po koju cijenu (pa ni ako je točno) dozvoliti. Problem je što podaci (koliko se meni čini) ukazuju u tom smjeru, ali nisu konkluzivni, pa zapravo nisu za široku upotrebu i traže daljnje znanstveno istraživanje, ali onima kojima odgovaraju to nije bitno, njima su dovoljno dobri i ovakvi, dokle god potvrđuju njihove predrasude.

 

Ovdje na forumu oni koji stalno kukaju kako znanost ništa ne zna i pogriješila je s margarinom, pa onda mora da je u krivu i s cijepljenjem, evolucijom i okruglom zemljom, odjednom imaju neograničeno povjerenje u socijalna istraživanja za koja još nije postignut znanstveni konsenzus.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.7.2019 22:30 (Visak).
15 godina
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
Anđeo bez falinge kaže...

pijem lijek coupet 10mg i u uputstvu piše;

 

Rasa

Povećana sistemska izloženost zapažena je u Azijata (vidjeti dio 4.3., 4.4. i 5.2.). U tih bolesnika preporučena početna doza iznosi 5 mg.

 

postoji hrpa drugih lijekova gdje se znanstveno spominje ova rasa, žuta, bijela, crna, skoro svaka mora uzimati drukčije doze..

 

dakle, znanstveno gledajući rase postoje a postoje i psihobiološke razlike među njima.

 

ali, što uvjetuje nečiji viši ili niži IQ još nije znanstveno dokazano kao što nije dokazano da su neke rase gluplje od drugih...

pojedinci jesu a bijelci su, što se vidi i u ovoj temi. 

 mislim, koji si ti harpagon jedan! piješ tablete, umjesto da svoj višak podijeliš nemateljima te onima koji kubure s nedostatkom. i nabijaš troškove socijalnom. i, što je najgore, na osnovi manje doze vidi se da ti je šukundjed bio budistički redovnik u nepalu (ne čudi se. mnoge su vojske protutnjale ovim prostorima pa i mountevereščani, odn. šerpe i rajngle). takvi su najgori: čak i kad u kući imaju komaraca na izvoz, sve zadržavaju za se i ništa ne daju čak ni prijateljima. sramota! 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
16 godina
neaktivan
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
Volos kaže...

Neznam jeli se samo praviš glup ili...

Znači, boja kože nije genetski uvjetovana, to je samo drugačiji lom svjetla na epidermisu. 

Nemam više što dodati, neznam zašto uopće pokušavam.

Ovako selektivno gledanje na znanost mi je neshvatljivo.

 Bože me oprosti, nitko ni u jednom postu nije rekao da boja kože nije genetski uvjetovana to čak ne govori ni Watson. Ono što on i svi drugi govore je da boja kože ima ili nema veze s inteligencijom. A ono što svakako ima veze s inteligencijom je razumijevanje pročitanog.

8 godina
offline
Otac modernog računalstva Alan Turing na novčanici
Odgovor Feudalcu (tri posta iza):
Pitanje nije samo u slobodi govora nego i u slobodi istraživanja. Ne bismo trebali ništa istraživati niti tražiti razlike među ljudima jer bi se netko mogao zbog toga smatrati diskriminiranim. Medicinska se istraživanja provode po grupama (kohortama), pa se ispitanici razvrstavaju po spolu, dobu i drugim karakteristikama. Hoćeš, nećeš moraš grupirati ljude. Takva istraživanja primjerice pokazuju da žene imaju manju masu mozga i manji udio vode, a veći udio masti u tijelu od muškaraca. Bi li se tu činjenicu trebalo zabraniti navoditi u udžbenicima fiziologije zato jer bi netko mogao iz toga zaključiti da su žene glupe i ružne (predebele)? Ako kažem da auto može usmrtiti čovjeka, pozivam li vozače da gaze pješake? Riječ je o tome da treba odvojiti (znanstvene) činjenice od mišljenja, dojmova, političkih i moralnih stavova. Meni se dogodilo da se neki moj kolega našao uvrijeđen ("diskriminiran po starosti") zato što sam ga jednom spomenuo, krijući mu identitet, kao "starijeg gospodina". Možda nisam trebao reći ni "gospodin", jer bi se to moglo smatrati diskriminacijom po spolu. Kamo sve to vodi? Ne vodi nikamo. Trebamo se naučiti poštivati činjenice - a ne, kao što je nekoć bilo, ubijati glasnika koji donosi lošu vijest.
 
9 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
Visak kaže...

Mislim da je ovdje stvarno u pitanju 'Jasenovački sindrom', gdje postoje dvije strane koje prije svega zanimaju implikacije istraživanja, jedni bi silno htjeli da se dokaže crnačka inferiornost, a drugi to ne žele ni po koju cijenu (pa ni ako je točno) dozvoliti. Problem je što podaci (koliko se meni čini) ukazuju u tom smjeru, ali nisu konkluzivni, pa zapravo nisu za široku upotrebu i traže daljnje znanstveno istraživanje, ali onima kojima odgovaraju to nije bitno, njima su dovoljno dobri i ovakvi, dokle god potvrđuju njihove predrasude.

 

 Ako ljude podjeliš na određene skupine, npr. lijevoruke i desnoruke, plavokose, crnokose i smeđokose, po broju cipela ili dužini kažiprsta i ako im daš da rješavaju test inteligencije, na kraju ćeš dobiti rezultate koji će pokazivati da npr. lijevoruki imaju veći IQ od desnorukih, da plave žene imaju niži IQ od crnokosih ili da su ljudi s brojem cipela 43 najinteligentniji. Ista stvar je s bilo čime i sa svime, dužinom spolovila i opsegom vrata ili bojom očiju i brojem postignutih koševa s trice u 2 minute. To je znanost iz 24 sata.

 

I da naravno ako ljude podijeliš po boji kože dobit ćeš da su "žuti" najbolje rješili test, "bijeli" malo slabije, "crni" najslabije. To uopće nije upitno niti je itko Watsona napadao zbog toga, a očito nitko nije ni pročitao njegovu izjavu. 

 

Ono što je Watson rekao je da su crnci kao rasa manje inteligentni, odnosno da imaju manji inteligencijski potencijal i da je taj manjak potencijala zajednički njihovoj rasi i da je uvjetovan genetikom, odnosno da je zapisan u DNK.

 

Ono što je krivo u njegovoj izjavi i što se kasnije ispostavilo kao netočno je:

1. bez obzira na to da li rase postoje ili ne postoje pokazano je mnogobrojinim istraživanjima da ne postoji razlika u inteligencijskom potencijalu između "rasa" i da sve "rase" ako su okružene podjednakim socijalnik, kulturološlim i ekonomskim uvjetima postižu podjednake rezultate na testovima ineligencije i uspješnosti u obrazovanju. I ne samo to nego je dokazano da pripadnici iste "rase" sličnih socijalnih, kulturoloških i ekonomskih uvjeta života i odrastanja postižu podjednake rezultate i obratno, ista "rasa" različitih prilika pokazuju iste razlike kao i druge rase. Odnosno pokazano je da ton boje kože nema utjecaja na inteligenciju nego je to stvar osobne genetike i društvenih prilika u kojima netko odrasta i živi. Ako ti treba nekakv dodatni dokaz pogledaj IQ kartu europe, razvijenije, stabilnije zemlje s naprednijim socijalnim i/ili edukacijskim sustavima imaju stanovništvo koje postiže bolje rezultate na IQ testovima. 

 

2. mapiranjem genoma je pokazano da klasifikacija ljudi na rase na način kako smo to radili do tad je manjkava, odnosono da ne možemo smisleno klasificirat ljude u postojeće rase, a da bi nam to reklo išta smisleno osim toga kojeg tona je boja njihove kože. Ako ti nije otprilike jasno što to znači to je kao da klasificiraš pasmine pasa na crne, bijele i šarene. Da li to znači da crni, bijeli i šareni psi ne postoje? Ne, nego znači da postoje crni, bijeli i šareni psi, ali nam ništa ne govori o tome kakve su naravi, kakav im je inteligencijski potencijal itd. Neki crni psi imaju više zajedničkog s nekim bijelim psima nego što imaju sa drugim crnim psima, a isto to se ispostavilo da je istina i s ljudima. Neki "crnci" su genetski bliže "bijelcima" nego što su to drugim "crncima" što znači da sve crnce klasificirat kao pripadnike crne rase znači samo to da su tamnije boje kože što je s biološke i znanstvene strane potpuno irelevantno i besmisleno. Što ne znači da nije bitno u nekim drugim stvarima, recimo kod identifikacije jer nam riječ crnac ili bijelac puno toga govori o nečijem vanjskom izgledu.

 

Njegova greška je što ima 90 godina i što ne želi prihvatiti ove stvari, a koji su mu motivi u tome bi trebalo pitat njega. Možda je rasist, a možda je samo senilni starac.

 

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2019 8:57 (BlackDog22).
8 godina
offline
Otac modernog računalstva Alan Turing na novčanici
Ovo što BlackDog22 kaže ne stoji. U statistici se uspoređuju grupe i razultat se uvijek razlikuje. No pitanje je je li razlika statistički signifikantna. Isto je to s pitanjem o inteligenciji crnaca i bijelaca. Crnici mogu biti statistički signifikantno manje inteligentni od bijelaca, no to opet ne znači da je svaki crnac gluplji od svakog bijelca. Razlike, iako statistički signifikantne, mogu biti opet manje od razlika unutar svake populacije. Treba znati čitati statističke podatke. Jedan primjer. Umre mi rođak, profesor geografije, u dobi od 76. godina, pa pomislih: "Svatko umire u skladu sa svojim zanimanjem, ovaj je umro ne mijenjajući hrvatsku životnu statistiku." No odmah se uhvatih u pogrešci: istina, on dužinom svoga života nije promijenio srednju vrijedost životnog vijeka muškarca u Hrvatskoj, ali je promijenio distribuciju." Naime, zato što je umro baš sa 76. godina, smanjio je standardnu devrijaciju životnog vijeka. Ukratko, statistički podaci uvijek se odnose na populacije, nikada ne pojedince, izolirane slučajeve.
 
4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
@blackdog
Ako crni psi konstantno na testovima pokazuju neku izraženu osobinu u odnosu na ostale, onda možemo to uzeti kao činjenicu. Nije bitno je li direktno vezana uz boju dlake.

Postoje istraživanja koja pokazuju da i kad se kompenzira na okoliš rasa igra ulogu, a postoje i ona koja to negiraju. Pošto se radi o vrlo polarizirajućoj temi sigurno je da su mnoga od tih istraživanja rađena s namjerom da dokažu baš to što dokazuju, a kako ja nemam resurse da to detaljno istražujem pričekat ću da se stvar do kraja iskristalizira.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
 
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
danen kaže...
Ovo što BlackDog22 kaže ne stoji. U statistici se uspoređuju grupe i razultat se uvijek razlikuje. No pitanje je je li razlika statistički signifikantna. Isto je to s pitanjem o inteligenciji crnaca i bijelaca. Crnici mogu biti statistički signifikantno manje inteligentni od bijelaca, no to opet ne znači da je svaki crnac gluplji od svakog bijelca. Razlike, iako statistički signifikantne, mogu biti opet manje od razlika unutar svake populacije. Treba znati čitati statističke podatke. Jedan primjer. Umre mi rođak, profesor geografije, u dobi od 76. godina, pa pomislih: "Svatko umire u skladu sa svojim zanimanjem, ovaj je umro ne mijenjajući hrvatsku životnu statistiku." No odmah se uhvatih u pogrešci: istina, on dužinom svoga života nije promijenio srednju vrijedost životnog vijeka muškarca u Hrvatskoj, ali je promijenio distribuciju." Naime, zato što je umro baš sa 76. godina, smanjio je standardnu devrijaciju životnog vijeka. Ukratko, statistički podaci uvijek se odnose na populacije, nikada ne pojedince, izolirane slučajeve.

Ja nisam nigdje ni spomenuo pojedinca, čak niti jednom riječju niti sam se uopće referirao na to što bi statističko poopčavanje moglo značit za pojedinca. Jedan jedini put kad sam spomenuo pojedinca u svim svojim postovima u odnosu na bilo kakva statsitička istraživanja je bilo kad sam rekao da je poprilično opasno kad se nakakva općenita statistika proba preslikati na pojedinca i još opasnije kad se proba predvidjeti njegova budućnost.

 

Isključivo sam govorio o grupama, podijeli ti ljevoruke i denosruke u koje god grupe hoćeš uvijek ćeš dobiti da je jedna grupa ima drugačije rezultate od druge. Iterpretacija tih rezultat je ono bitno i kao što sam i napomenuo, besmislena i lako se zlonamjerno interpretira (ako uzmemo u obzir da su grupe u startu ispravno posložene što se zlonamjernim istraživanjima da vrlo lako "frizirati"). I kad su grupe bile posložene kako treba ispalo je da ton boje kože nema veze sa inteligencijom. 

7 godina
offline
Otac modernog računalstva Alan Turing na novčanici

Ne znam zašto ste se uopće uhvatili IQ testova. To je glupost. IQ testovi ništa ne dokazuju, oni su stvar prošlosti. Ljudsku inteligenciju (šta god definicija toga bila) je praktički nemoguće izmjeriti. Možemo samo testirati određene aspekte uočavanja i rješavanja nekih zadataka, ali to nije ni izbliza ono što je ljudski mozak u stanju.

Po svim modernim IQ testovima ljudi odprije 200 godina bi bili kreteni jer ne razmišljaju u tom modernom šablonu. Ali sam uvjeren da su ti ljudi imali puno razvijenije neke druge kognitivne aspekte koji su modernom čovjeku zakržljali.
IQ testovi su stvar vježbanja. Riješiš ih dovoljno, naučiš šablone i razvališ na svakom sljedećem. I šta to dokazuje? 


PS. Neznam koliko je točno ali samo čitao neka istraživanja po kojima inteligencija vježbanjem može rasti u bilo kojem životnom dobu. Nešto se spominjalo kao da se nove veze mogu stvarati i u starosti. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2019 9:40 (Neuk).
 
5 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
S obzirom da se vezom između inteligencije i rase uglavnom oduševljavaju desničari trebalo bi uvijek podsjetiti da istraživanja dosljedno ukazuju i na negativnu korelaciju inteligencije i religioznosti.
https://www.jutarnji.hr/life/znanost/vjernici-su-manje-inteligentni-od-ateista-rezultati-istrazivanja-na-1500-nadarene-djece-od-1921.-pa-sve-do-danas/1061177/
Dakle krenite od prosjeka za ove krajeve od 90, modificirajte ga za vlastitu religioznost, pa javite rezultat i jeste li zainteresirani za daljnju raspravu.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
 
2 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
Visak kaže...
@blackdog
Ako crni psi konstantno na testovima pokazuju neku izraženu osobinu u odnosu na ostale, onda možemo to uzeti kao činjenicu. Nije bitno je li direktno vezana uz boju dlake.

Postoje istraživanja koja pokazuju da i kad se kompenzira na okoliš rasa igra ulogu, a postoje i ona koja to negiraju. Pošto se radi o vrlo polarizirajućoj temi sigurno je da su mnoga od tih istraživanja rađena s namjerom da dokažu baš to što dokazuju, a kako ja nemam resurse da to detaljno istražujem pričekat ću da se stvar do kraja iskristalizira.

 Istina, no crni ljudi, osim što su crni ne pokazuju izraženu standardnu osobinu. Imaš crnce pigmejce i crnce sudance. Osim što su crnog tona kože poprilično malo imaju toga zajedničko. Isto kao što poprilično malo toga zajedničkog imaju Newfaundland i Belgijski grifon, osim crne boje dlake. 

16 godina
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča

Ovo nije baš istina, osim tamne boje kože imaju i kovrčavu kosu i širi nos. Ima li još nekihbrazlika, ne znam.

BTW, TU za post gore, jedini u temi koji konkretno obrazlaže što je problem s Watsonovim stavom (svi ostali se ponašaju točno u smislu u kojem je danen izvorno i napisao taj dio koji je pokrenuo lavinu).

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2019 9:51 (Veliki Brat).
16 godina
neaktivan
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
Imaju li i Pigmejci i Sudanci crnu i kovrčavu kosu?
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
16 godina
neaktivan
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
Visak kaže...
Imaju li i Pigmejci i Sudanci crnu i kovrčavu kosu?

 Vjerojatno, da, isto kao što imaju i crni ton kože. To je jedna od prilagodbi podneblju u kojima žive isto kao što to imaju i Australski aboriđini koji po definiciji crnih ljudi s kovrčavom kosom i širokim nosom također spadaju u crnce. Istina.

 

p.s. slična prilagodba se vidi i kod južnoameričkih domorodaca gdje direktnog sunca ima ipak malo manje pa nije toliko izražena, tamnija koža, crna kosa i širok nos. Ista stvar i u aziji. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2019 10:24 (BlackDog22).
6 godina
protjeran
offline
Otac modernog računalstva Alan Turing na novčanici

evo vam test sa samo tri pitanja pa rješavajte.. CRT test 

nemojte varati, google i te fore...

 

1. Problem palice i lopte
Palica i lopta zajedno koštaju 1,10 dolara. Palica košta 1 dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

 

2. Problem stroja za bedževe
Ako je potrebno 5 minuta da bi 5 strojeva napravilo 5 bedževa, koliko će vremena biti potrebno 100 strojeva za izradu 100 bedževa?

 

3. Problem dvostrukog povećanja površine lopoča u jezeru
U jezeru se nalazi mnoštvo lopoča. Svakog dana površina lopoča na jezeru se udvostručuje. Ako je potrebno 48 dana da bi lopoči prekrili čitavo jezero, koliko je vremena potrebno lopočima da prekriju polovicu jezera?

O nama će pričat ka i mi o Atlantidi, a možda i neće, ma jebo nas, nemamo sreće
 
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
Ajar kaže...
franjo tahy kaže...

O majke ti mile, došao sam čitat komentare o Alanu Turingu.

 eo jedan:

 

 Sve ja to znam - britanci su se kroz povijest pokazali kao iznimno pravedan i suosjećajan narod (sjeti se lienskih kozaka), nego sam mislio da ću saaznat nešto novo o turingu, a rasprava je krenula u filozofiju o rasama, a vidim da raspravu vode isti ljudi koji tvrde da je cijepivo 100% uzrok autizma kod djece, pa sam se iznenadio kako brzo razgovor napusti temu

wiki.plecko.hr, www.plecko.hr, tomislav.plecko.hr
8 godina
offline
Otac modernog računalstva Alan Turing na novčanici
Ovo pitanje o razlikama rasa (i postoje li uopće) uvijek se svodi na pitanje koliko se ljudi razlikuju. Čovjek se od čimpanze, po genima, razlikuje 3-5 %. Znači li to da je čovjek majmum + 3 posto od majmuna? Naravno da ne. Auto ima 2000 funkcionalnih dijelova, a kotač 2 (guma + felga). Auto sa tri kotača razlikuje se od auta s četiri kotača za 0,1 %. Neznatno! Ono što sam prije rekao, rase su adaptacija na životnu sredinu, na klimu. Nisu uzalud bili crni robovi bili traženi za teške poslove kako kao zapadu (Americi) tako i na istoku. Da nije riječ o rasizmu treba reći da su su crne robove prodavali i crnci. Ta se robovska populacija održala u SAD jer su imali koliko-toliko pristojne uvjete za život, a robovlasnima je bilo stalo da se robovi razmnožavaju, kako ih ne bi trebali kupovati (tome su i tvarno pridonijeli - zato u SAD praktički ne postoji čista crna rasa).
 
2 0 hvala 0
7 godina
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
Anđeo bez falinge kaže...

evo vam test sa samo tri pitanja pa rješavajte.. CRT test 

nemojte varati, google i te fore...

 

1. Problem palice i lopte
Palica i lopta zajedno koštaju 1,10 dolara. Palica košta 1 dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

 

2. Problem stroja za bedževe
Ako je potrebno 5 minuta da bi 5 strojeva napravilo 5 bedževa, koliko će vremena biti potrebno 100 strojeva za izradu 100 bedževa?

 

3. Problem dvostrukog povećanja površine lopoča u jezeru
U jezeru se nalazi mnoštvo lopoča. Svakog dana površina lopoča na jezeru se udvostručuje. Ako je potrebno 48 dana da bi lopoči prekrili čitavo jezero, koliko je vremena potrebno lopočima da prekriju polovicu jezera?

 


1) 0,05
2) 5 min
3) 47 dana

jesam li pametan ili sam u prosjeku od IQ 90?

16 godina
neaktivan
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
danen kaže...
Ovo pitanje o razlikama rasa (i postoje li uopće) uvijek se svodi na pitanje koliko se ljudi razlikuju. Čovjek se od čimpanze, po genima, razlikuje 3-5 %. Znači li to da je čovjek majmum + 3 posto od majmuna? Naravno da ne. Auto ima 2000 funkcionalnih dijelova, a kotač 2 (guma + felga). Auto sa tri kotača razlikuje se od auta s četiri kotača za 0,1 %. Neznatno! Ono što sam prije rekao, rase su adaptacija na životnu sredinu, na klimu. Nisu uzalud bili crni robovi bili traženi za teške poslove kako kao zapadu (Americi) tako i na istoku. Da nije riječ o rasizmu treba reći da su su crne robove prodavali i crnci. Ta se robovska populacija održala u SAD jer su imali koliko-toliko pristojne uvjete za život, a robovlasnima je bilo stalo da se robovi razmnožavaju, kako ih ne bi trebali kupovati (tome su i tvarno pridonijeli - zato u SAD praktički ne postoji čista crna rasa).

 Ako ćemo rasu definirat kao većinom vizualne razlike između ljudi nastale kao prilagodba na životne uvjete, a crnu rasu definirat kao osobe tamne boje kože s crnom kovrčavom kosom i širokim nosom koji naseljavaju afrički kontinetn, žutu kao ljude s crnom kosom i kosim očima koji žive u istočnoj i jugoistočnoj aziji, a u bijelce nagurat sve ostalo, onda ste apsolutno u pravu i vaša definicija rase je apsolutno točna.

6 godina
protjeran
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
Neuk kaže...

 


1) 0,05
2) 5 min
3) 47 dana

jesam li pametan ili sam u prosjeku od IQ 90?

 prvi odgovor  je 5 al dobro...

ma, genije si... 

O nama će pričat ka i mi o Atlantidi, a možda i neće, ma jebo nas, nemamo sreće
14 godina
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
Feudalac kaže...
Moram, međutim, ukazati na pogrešku u rezoniranju. Ako je sloboda govora ograničena samo time da se drugima ne radi šteta, onda je rasprava o inteligenciji, koja kao takva i nije baš znanstveno definirana, rizična tema.

 Nisam u svom tektsu raspravljao o meritumu budući da u temi do sada nitko nije pokazao zavidnije znanje o istom i smatram da takova diskusija nije konstruktivna.

MrBlc kaže...

Nije dopuštena kleveta, nije dopušten poziv na diskriminaciju, nije dopušteno lažno svjedočanstvo...

 

Nije problem pitanje, problem, je zaključak i ono na temelju čega je donesen. Već sam napisao da ne bi bilo ništa sporno da je izjavio da postoje određene razlike po pitanju intelekta i da bi trebalo detaljnije istražiti da li genetske razlike uvjetuju način na koji procesuiramo informacije, međutim, on je odmah skočio na zaključak.

 

Kad čovjeku nešto objasniš argumentirano i jednostavnim riječnik, a on to ignorira i nastavi po svom, on jeste idiot. Ako mu nakon toga ideš ponovno objašnjavati, idiot više nije on nego ti. Dakle, ne pričamo o isključivanju iz rasprave onih koji nisu informirani, već onih koji ne žele biti informirani.

 Točno. Kao što sam napisao u svom prvotnom tekstu, sloboda govora je regulirana ustavima i osim navedenog imamo još dodatna ograničenja i regulacije poput; intelektualnog vlasništva, sramoćenja, pornografije, pedofilije itd, te zatim imamo regulacija u profesijama koje propisuje država poput odvjetništva, medicinskog osoblja, (odnos odvjetnik/doktor pacijent), vojnog osoblja itd. Više manje je sve navedeno nebitno za temu ali možemo i o tome raspravljati. Opća sloboda govora u zapadnoj kulturi je dovoljna da se može nazvati općom slobodom. (Nije totalitarizam).

 

Ako kreneš od pretpostavke da svi smiju prisustvovati diskusiji, te da svi koji prisustvuju diskusiji posjeduju barem minimum interesa (u protivnom ne bi prisustvovali), teško ćeš zaključiti da netko namjerno ne želi biti informiran (osim trolanja). Nije zabranjeno nekoga uvrijediti, slobodno svakoj osobi možeš reći da je glupa, blesava itd, postoji milijardu načina zbog kojih bi se netko mogao osjećati uvrijeđenim i kada bi svatko pazio da nekoga ne uvrijedi - međusobno nitko s nikim nebi komunicirao.

 

Jer čim slobodno razmišljaš, riskiraš da ćeš nekoga uvrijediti. Ono što ja navodim kao primjer nečega čega se treba suzdržati jest ljepljenje etiketa poput "homofob, fašist, rasist itd" u trenutcima kada fašizma, rasizma ili homofobije u diskusiji nema jer to vodi daljnjoj polarizaciji i to u vrijeme kada se najbolje živi, kada je najmanje nasilja, kada je najmanje rasizma (bilo kada u povijesti ljudima je generalno bilo lošije nego danas).

 

Apropo teme IQ/genetika, mislim da je Drago sve rekao. To dvoje nije povezljivo. Također, više je genetske raznolikosti među ljudima koje mi skupno nazivamo crncima nego između svih ostalih ljudi na zemlji pa je i ta "zapadna" klasifikacija rasa na bijele-crne-žute samo to, nečija klasifikacija po ovlaš vizualnim karakteristikama. Neznam što se tu dalje ima raspravljati.

Neuk kaže...

Ne znam zašto ste se uopće uhvatili IQ testova. To je glupost. IQ testovi ništa ne dokazuju, oni su stvar prošlosti. Ljudsku inteligenciju (šta god definicija toga bila) je praktički nemoguće izmjeriti.

 IQ testovi su ne samo prošlost i sadašnjost nego budućnost. Ukoliko određenoj populaciji daš 100 zadataka (IQ testovi nisu testovi opće kulture) i rezultate staviš u ljestvicu - dobio si IQ skalu. Ako im daš 100 novih, pa još 100, pa još 100, skala će manje više ostati nepromjenjena, oni na vrhu tamo će i ostati itd.

 

Inteligencija ne samo da je mjerljiva već se koristi kao najvažniji pojedinačni prediktor (predskazivač) u određivanju nečijeg uspjeha (poslovno financijskog). Sama inteligencija čini 25% u varijantama dugotrajnog ishoda nečijeg uspjeha. Prva sljedeća varijabla (savjesnost) odnosno - netko tko je uvijek spreman, organiziran, a ne zbrkan, neuredan- čini 9%. (https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Five_personality_traits). Još imamo faktore poput sreće, zdravlja itd.

 

IQ skale možemo ili ignorirati ili ne. Češće ih se ignorira jer samo svrstavljanje ljudi na skale otvara pandorine kutije pa se znanstvena zajednica u startu ograđuje od ulazaka u takve etične noćne more. Naravno, kako god mjerili IQ kritičara će biti, no što god mi i kako mislili činjenica postoji da su određeni ljudi pametniji od drugih i to je nesporno.

15 godina
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
Anđeo bez falinge kaže...

evo vam test sa samo tri pitanja pa rješavajte.. CRT test 

nemojte varati, google i te fore...

 

1. Problem palice i lopte
Palica i lopta zajedno koštaju 1,10 dolara. Palica košta 1 dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

 

2. Problem stroja za bedževe
Ako je potrebno 5 minuta da bi 5 strojeva napravilo 5 bedževa, koliko će vremena biti potrebno 100 strojeva za izradu 100 bedževa?

 

3. Problem dvostrukog povećanja površine lopoča u jezeru
U jezeru se nalazi mnoštvo lopoča. Svakog dana površina lopoča na jezeru se udvostručuje. Ako je potrebno 48 dana da bi lopoči prekrili čitavo jezero, koliko je vremena potrebno lopočima da prekriju polovicu jezera?

1. ne znam za palicu i loptu ali u dm-u ako kupiš dezić za 18, drugi dobiš džabis (ali samo kad je akcija). slično i u jednom dućanu s cipelama: ako kupiš 17 pari, 18. plaćaš 70% jeftinije. 

2. kad se to izračuna, proizvodnja odmah prestaje i pokreće se restrukturiranje. cilj je s jednim strojem proizvesti 2000 bedževa u minuti. iz ovoga zaključujemo da vlasnik ima bijele čarape i sad već posve uobičajen naglasak. 

3. ova fora je propala na jarunu jer tamo, budući da je samo lokvetina, rastu samo lokvanji. lopoča (oni s podignutim obrubima) ima samo u botaničkom (ako i njih nisu ukrali kao kaktuse), gje se redovno provodi kontracepcija da se ne bi dogodilo kao u trećem problemu. 

 

mene zanima mora li schroedingerov mačak (ili mačka?) razmišljati "out of the box" da bi se navrijeme izvukao/la iz kutije i onemogućio/la promatranje ovako poetsko-simbolički prikazanog kvantno-mehaničkog učinka. alternativno: koliko promatranja možemo obaviti da bismo bili sigurni kako se valja razići jer se nema što vidjeti a jer je micos potrošio sve zalihe raspoloživih života?  

 

 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2019 11:50 (Ajar).
14 godina
offline
Re: Otac modernog računalstva Alan Turing na novča
Anđeo bez falinge kaže...
Neuk kaže...

 


1) 0,05
2) 5 min
3) 47 dana

jesam li pametan ili sam u prosjeku od IQ 90?

 prvi odgovor  je 5 al dobro...

ma, genije si... 

obđekšn...

 

x+(1+x)=1,10

2x=1,10-1=0,10

x=0,05

 

Anđele bez falinge, falija si..

Ju je je? Je ju je!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice