Fractal Design Define R5 - Recenzija

poruka: 55
|
čitano: 14.977
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
offline
Fractal Design Define R5 - Recenzija

Evo stigao je R5 prije 2 dana pa da javim dojmove:

 

Specifikacije:

 

-Kompatibilnost s ATX, Micro ATX, Mini ITX

-Ima 7 slotova

-2x  5.25" mjesta (koji se mogu ukloniti)

-8x - 3.5" HDD mjesta (primaju 2.5"); 2 - 2.5"  SSD mjesta iza matične ploče

-4x - ModuVent™ poklopca (3 na vrhu i jedan sa strane)

-9x - Otvora za ventilatore (2 Fractal Design Dynamic GP14 140mm ventilatora uključena)

-Filteri za prašinu s prednje i donje strane

-Podržava CPU hladnjak do 180mm visine

-Podržava ATX napajanja do 190/170 mm s 120/140mm ventilatorom smještenim s donje strane; Ako je usis napajanja sa strane podržava dužinu napajanja do 300mm

-Podržava grafičke kartice do 310 dužine ukoliko je instaliran gornji kavez za HDD; Ako se kavez ukloni podržava kartice do 440 mm dužine -20 - 35 mm prostora za postavljanje kabela iza matične ploče

-Velcro straps uključeni za lakše postavljanje kablova -Prednja vrata se mogu otvarati na desno i lijevo.

-Lijeva strana ima ugrađen Quick Release System za jednostavno otvaranje i lak pristup računalu

-Desna strana ima šarafe koji ostaju u stranici da se ne izgube

-Dostupne boje: Crna, Titan (Crno kućište, titan prednja ploča), Bijelo -Dimenzije (DubinaxVisinaxDužina): 232 x 451 x 521mm

-Težina: 11.2 kg

 

Sad kad smo završili s formalnostima idemo na dojmove.

 

Odabir Kućišta:

 

 

Nekoliko dana sam razmišljao i savjetovao se koje kućište odabrati. Prvo je u igri bilo od Cooler Mastera CM 690 III ali mi se nekako više svidio r5 dizajn a i imao je prednja vrata što je svakako plus. Odlučio sam se za  kućište u crnoj boji jer me strah da će bijelu biti teško održavati a titan nije cijeli u istoj boji nego samo prednji poklopac. Ovaj model je dostupan i s prozorom ali mi je to izgledalo kao kontraproduktivno jer onda nema mogućnost stavljanja ventilatora na tu stranicu, niti je moguće pokriti ga materijalom za smanjenje buke.

 

Vanjski izgled:

 

Kućište izgleda stvarno moćno na prvi pogled. Sve je skladno i dominiraju oštre linije. Već prvi put kada ga podižete jasno vam je da mu je težina daleko iznad prosjeka midi towera. Sa preko 11 kg gotovo je duplo teži od mog starog V3 kućišta. Konstrukcija je jako stabilna i teško da se može od ovog materijala napraviti nešto izdržljivije. Ali da nije tako kućište bi se krivilo od težine kad se dodaju sve komponente a vi ga odlučite premjestiti. Kad smo kod premještanja postavljen je na 4 kromirane noge koje su na podu kao zalijepljene. Gotovo je nemoguće kućište pomaknut bez podizanja.

 

 

Na vrhu s prednje strane se nalazi dio na kojem su smješteni (s lijeva na desno) izlaz za slušalice, ulaz za mikrofon, reset tipka, tipka za paljenje, 2x usb 2.0 porta i 2x usb 3.0 porta, Reset tipka je sitna što je pozitivno jer ju nije ju lako slučajno pritisnuti. Usb 3.0 portovi nisu standardno plave boje nego crne kako bi se bolje uklopili u minimalistički dizajn. Na ostatku gornje stranice se nalaze 3 ModuVent poklopca. Oni su obloženi s materijalom za smanjenje buke ali se mogu po potrebi skinuti kako bi se instalirali ventilatori ili hladnjaci za vodeno hlađenje.

S prednje strane je plava led dioda i vrata presvučena s materijalom za smanjivanje buke, ispod kojeg se nalazi prekidač za regulaciju ventilatora, 2x 5.25 utora i filter za prašinu koji se može lako skinut. Poklopci za 5.25 utore se mogu skidat i stavljat bez problema. Prekidač ima 3 brzine i podržava do tri ventilatora koja se spajaju tri pinskim konektorom.

Donju stranu kućišta prekriva filter za prašinu koji se može izvaditi s prednje strane u jednom potezu, te prostor za 2 ventilatora. Obe stranice su obložene materijalom za smanjenje buke (na lijevoj je prostor za jedan ventilator). S zadnje strane se nalazi još jedan otvor ventilator.

 

 

Unutrašnjost:

 

Unutrašnjost je prostrana i nema oštrih rubova na koje bi se moglo porezati. Prvo što se primijeti je veliki otvor na metalu točno iza procesora koji je ostavljen kako ne bi bilo problema pri montiranju hladnjaka koji imaju veliki backplate. Također ima i jako puno otvora s gumiranim rubovima kroz koje se mogu provući kabeli iza matične kako bi kućište bilo što prozračnije. I prednje strane se nalaze 2 kaveza za HDD i SSD. Manji prima 3 uređaja a veći 5.Moguće je skinuti jedan, oba, premjestiti ih bliže napajanju, ili rotirati kako bi se dobio bolji protok zraka. Svaki utor za HDD se može jednostavno izvaditi i vratiti, a uz kućište su priložene gumice za neutralizaciju vibracija diska. Iza matične se nalaze 2 mjesta za instalaciju SSD-a i imaju 3 pozicije na kojima je Velcro vezica s čičkom kako bi se lakše uhvatili kabeli. Sve stranice osim donje su s unutarnje stane obložene zvučnom izolacijom koja nažalost očekivano ne reducira buku koliko bi željeli. Dva ventilatora koja dobijete s kućištem su stvarno tiha i kad se zatvori kućište gotovo nečujna i izolacija jako dobro utišava strujanje zraka,  problem je u ostalim zvukovima. "Škrgetanje" HDDa, "šuškanje" grafičke, i "zujanje" DVD Drive-a se jednostavno preglasni da bi ih ova izolacija utišala. Iako ih malo utišava to je daleko od nečujnog. Usporedbe radi Razlika između ovog kućišta i onog bez izolacije je manja nego razlika između  kućišta bez izolacije s otvorenim stranicama i zatvorenim.

 

Prednosti (ne nužno ovim redoslijedom):

- Kvaliteta izrade

- Dizajn

- Broj ventilatora koje je moguće montirati

- Veličina ventilatora

- Mala reset tipka

- Gumice za HDD

- Prednja vrata

- Dva uključena ventilatora

- Vezice za kabel s čičkom

- Većina stvari se može napraviti bez alata

- Lako stavljanje i skidanje stranica

- Tipke i portovi na vrhu

- Napajanje smješteno na dnu s usisom prema dolje

- Poklopci slotova za kartice i 5.25 utora se mogu ponovno vratit

- Mogućnost zakretanja i skidanja kaveza za diskove

- Filteri za prašinu dobro pozicionirani

- Prekidač za reguliranje brzine ventilatora

 

Nedostatci:

- Redukcija buke nedovoljna

- Nedovoljan prostor iza matične za kabele

- Nedostaju filteri za prašinu s gornje strane ukoliko se tamo stave ventilatori

- Nepotrebni otvor na zadnjem dijelu kućišta

- Titanium izvedba nije cjela u titanium boji

 

 

Zaključak

 

Radi se o vrhunskom kućištu s mnogo prednosti i dobrih rješenja, ali i s nekoliko detalja koji kvare ukupan dojam. Ako pretpostavljate da je to nedovoljna redukcija buke u krivu ste. Kao što sam pretpostavljao bez totalno zatvorenog kućišta nemoguće je napraviti neke drastične promjene po pitanju razine buke, ali kako i sami pretpostavljate to nije moguće s boljim konfiguracijama jer bi kratko nakon paljenja kućište postalo peć koja bi brzo dovela vaše komponente do usijanja. Ako vam HDD ne radi a grafička je dovoljno tiha ili ima isključene ventilatore  izolacija je dovoljno dobra da utiša ostale ventilatore i da zaboravite da imate računalo u sobi. Glavni problem u ovom kućištu je prostor za kabele koji se nalazi iza matične. Da su dodali samo 5-6mm slobodnog prostora sve bi bilo puno lakše. S kabelima napajanja koja nemaju dodatnu izolaciju to nije nikakav problem, ali ako imate one s izolacijom kao što je slučaj s većinom novijih napajanja imate problem. Tome ni ne pomaže činjenica da su ugurali i 2 mjesta za SSD iza. Filteri za prašinu nedostaju na vrhu ukoliko se netko odluči za montažu ventilatora jer će prašina tuda ulazit u kućište. Ista stvar je i s zadnjom stranicom koja ima nepotrebni otvor koji nema filter za prašinu. Ali to se može riješiti stvaranjem pozitivnog tlaka (upumpavanjem više zraka nego što se odvodi) kako prašina ne bi ulazila. Jedan minorni nedostatak su i šarafi koji i na navojima imaju boju pa se može lakše dogoditi da ih zašarafite u koso pošto ne ulaze s lakoćom. Zaključak sam odučio posvetiti samo nedostatcima jer ih je malo, a upravo je tih par dijeli R5 od onog što smatram savršenim PC kućištem.

Ukupna ocjena:9/10

 

P.S: Slike nisam okidao jer ih ima sasvim dovoljno na netu i znam da moje ne bi bile ni približno kvalitetne. Ukoliko imate pitanja slobodno komenirajte.

Više informacija na: http://www.fractal-design.com/home/product/cases/define-series/define-r5-black

R5-1 R5-1
R5-2 R5-2
R5-3 R5-3
R5-4 R5-4
R5-5 R5-5
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.11.2015 11:56 (axos).
 
9 0 hvala 12
13 godina
neaktivan
offline
Fractal Design Define R5 - Recenzija

Ne bih se složio s tobom da redukcija buke nije dobra. Ja imam izvedbu s prozorom, i kućište mi stoji na stolu pored monitora. Uglavnom, kućište je nečujno skroz (pogotovo sada kada su ljetne vrućine).

[url=http://www.enjin.com/bf3-signature-generator][img]http://sigs.enjin.com/sig-bf3/680763f317669c2b.png[/img][/url]
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
Kiki-hr- kaže...

Ne bih se složio s tobom da redukcija buke nije dobra. Ja imam izvedbu s prozorom, i kućište mi stoji na stolu pored monitora. Uglavnom, kućište je nečujno skroz (pogotovo sada kada su ljetne vrućine).

 Svako kućište blokira buku kad su stranice stavljene, samo za ovo bi se moglo pretpostaviti da to radi puno bolje. Iz mog iskustva buku je blokirao bolje ali ne značajno bolje. Npr. šum zraka is tihog pretvara u gotovo nečujno što je ok, ali ako se radi o npr škljocanju HDDa ili nešto glasnijeg ventilatora od grafičke tu redukcija nije ni blizu dovoljna.  Meni je smješten na podu s desne strane i nisam skidao ModuVent poklopce. Moguće je da su ti komponente tiše nego moje pa da je redukcija dovoljna da ga utiša, a s druge strane pošto je ovo moje subjektivno mišljenje moguće je da bi i ti s mojim kućištem rekao da je redukcija buke značajna. U svakom slučaju zahvaljujem na doprinosu u temi!

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.6.2015 9:01 (axos).
13 godina
offline
Fractal Design Define R5 - Recenzija

Moje mišljenje je isto bliže tvome. Imam R4, ali noise reduction bi trebao biti identičan. Nakon prelaska sa Antec 900, baš i nisam bio oduševljen razlikom u buci. Možda nešto sitno, ali definitivno sam očekivao više pošto se taj dio uvijek napominje kao velika prednost. S druge strane, problem je bio prvenstveno u komponentama koje sam imao. Sad nakon promjene grafičke i coolera na procesoru komp stvarno je nečujan, ali nisam sasvim siguran da na starom kućištu ne bi bilo identično.

 

Uglavnom, to je stvarno odlično kučište, ali ako očekujete puno od tog smanjenja buke, moguće da ćete ostati malo razočarani. Ili su moja očekivanja jednostavno bila prevelika.

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Fractal Design Define R5 - Recenzija

Imam kućište slične konstrukcije (CM Silencio 550) i također je ista situacija oko redukcije buke - ne oduševljava baš.

Sad kad čujem i vaša iskustva malo sam razočaran da još uvijek PC industrija nije usavršila tu redukciju buke :(

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
Toxx kaže...

Imam kućište slične konstrukcije (CM Silencio 550) i također je ista situacija oko redukcije buke - ne oduševljava baš.

Sad kad čujem i vaša iskustva malo sam razočaran da još uvijek PC industrija nije usavršila tu redukciju buke :(

 Nemože se tu puno napravtii. Dok kućište ima otvore buka će izlaziti vani. i zvučnik je dobro izoliran s 5 strana a s 6. dobivaš zvuk. Jedina je razlika što je ta strana kod zvučnika s predje strane a na pc ugavnom iza.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.11.2015 11:59 (axos).
10 godina
neaktivan
offline
Fractal Design Define R5 - Recenzija

Ja imam R4 i jedino sto se pomalo cuje je HDD. Resenje se zove SSD. Uzeo sam Crucial MX100 256GB i na njega instalirao Windows, Office i ostale programe koje svakodnevno koristim, ukljucujuci i neke igre za klinca. HDD mi sada dodje kao magacin za slike, filmove, dokumenta. Podesio sam tako da se HDD gasi cim nije u upotrebi 1minut i sada je APSOLUTNA tisina. Ventilatori na kucistu (140mm) i CPU cooler ne stvaraju buku koja bi se mogla cuti van ovog kucista......isto vazi i za cooler na grafickoj

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
Srle22 kaže...

Ja imam R4 i jedino sto se pomalo cuje je HDD. Resenje se zove SSD. Uzeo sam Crucial MX100 256GB i na njega instalirao Windows, Office i ostale programe koje svakodnevno koristim, ukljucujuci i neke igre za klinca. HDD mi sada dodje kao magacin za slike, filmove, dokumenta. Podesio sam tako da se HDD gasi cim nije u upotrebi 1minut i sada je APSOLUTNA tisina. Ventilatori na kucistu (140mm) i CPU cooler ne stvaraju buku koja bi se mogla cuti van ovog kucista......isto vazi i za cooler na grafickoj

 puno je faktora u igri a dosta veliki su i hardver koji je kućištu...ne buči jednako grafa sa 300w i ona sa 75W TDP-om itd

11 godina
neaktivan
offline
Fractal Design Define R5 - Recenzija

Ovo je za 'vjerovali ili ne'

 

Da li je moguće da ovog kućišta nigdje nema u prodaji u Sarajevu?!?!? Pogledao sam nekoliko web stranica prodavnica računarske opreme koje se nalaze u Sarajevu i nigdje nema ništa od Fractala!

 

Da li mi neko može dati link neke prodavnice iz Hrvatske, a koja šalje i u BiH da ga naručim iz HR jer mi se ovo kućište jako sviđa

 

Hvala unaprijed.

 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
mack83 kaže...

Ovo je za 'vjerovali ili ne'

 

Da li je moguće da ovog kućišta nigdje nema u prodaji u Sarajevu?!?!? Pogledao sam nekoliko web stranica prodavnica računarske opreme koje se nalaze u Sarajevu i nigdje nema ništa od Fractala!

 

Da li mi neko može dati link neke prodavnice iz Hrvatske, a koja šalje i u BiH da ga naručim iz HR jer mi se ovo kućište jako sviđa

 

Hvala unaprijed.

 Nažalost mislim da ne. I u hr samo par trgovina ima fractal design -KLIK.  Od toga sam samo kupovao u ADMu, Protisu i Tia, koji ne dostavljaju izvan RH. U svakom slučaju izbjegavaj Digital Extreme. Ako ti nije jasno zašto, na forumu imaš temu o tome. Opcija ti je ili naručiti kod nekoga u hr pa pokupiti ili ih izmoliti da ti ipak pošalju.

11 godina
neaktivan
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
axos kaže...
mack83 kaže...

Ovo je za 'vjerovali ili ne'

 

Da li je moguće da ovog kućišta nigdje nema u prodaji u Sarajevu?!?!? Pogledao sam nekoliko web stranica prodavnica računarske opreme koje se nalaze u Sarajevu i nigdje nema ništa od Fractala!

 

Da li mi neko može dati link neke prodavnice iz Hrvatske, a koja šalje i u BiH da ga naručim iz HR jer mi se ovo kućište jako sviđa

 

Hvala unaprijed.

 Nažalost mislim da ne. I u hr samo par trgovina ima fractal design -KLIK.  Od toga sam samo kupovao u ADMu, Protisu i Tia, koji ne dostavljaju izvan RH. U svakom slučaju izbjegavaj Digital Extreme. Ako ti nije jasno zašto, na forumu imaš temu o tome. Opcija ti je ili naručiti kod nekoga u hr pa pokupiti ili ih izmoliti da ti ipak pošalju.

 

A reci mi koliko je pametno naručiti kućište sa ebay-a? Ne znam da li će me carina previše koštati :/ 

 

Hvala puno na odgovoru ;)

13 godina
neaktivan
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
mack83 kaže...
axos kaže...
mack83 kaže...

Ovo je za 'vjerovali ili ne'

 

Da li je moguće da ovog kućišta nigdje nema u prodaji u Sarajevu?!?!? Pogledao sam nekoliko web stranica prodavnica računarske opreme koje se nalaze u Sarajevu i nigdje nema ništa od Fractala!

 

Da li mi neko može dati link neke prodavnice iz Hrvatske, a koja šalje i u BiH da ga naručim iz HR jer mi se ovo kućište jako sviđa

 

Hvala unaprijed.

 Nažalost mislim da ne. I u hr samo par trgovina ima fractal design -KLIK.  Od toga sam samo kupovao u ADMu, Protisu i Tia, koji ne dostavljaju izvan RH. U svakom slučaju izbjegavaj Digital Extreme. Ako ti nije jasno zašto, na forumu imaš temu o tome. Opcija ti je ili naručiti kod nekoga u hr pa pokupiti ili ih izmoliti da ti ipak pošalju.

 

A reci mi koliko je pametno naručiti kućište sa ebay-a? Ne znam da li će me carina previše koštati :/ 

 

Hvala puno na odgovoru ;)

 Katastforalno. Ebay je najbolji za sitnice. Poštarina će biti skupa pošto je paket velik i težak plus PDV 25%. Neznam koliki je u BiH i kako se računa, ali i bez toga mislim da ti ti cijena bit dovoljno paprena da odustaneš.

12 godina
neaktivan
offline
Fractal Design Define R5 - Recenzija

Kupio sam fractal r5, no nažalost u trenutku kupnje nije bilo verzije sa staklenim prozorom. Zanima me jeli moguče kupiti samo stranicu sa prozorom po pristonoj cijeni, pa ako netko zna gdje, neka nabaci link.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2015 4:47 (Đapa club).
 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
Đapa club kaže...

Kupio sam fractal r5, no nažalost u trenutku kupnje nije bilo verzije sa staklenim prozorom. Zanima me jeli moguče kupiti samo stranicu sa prozorom po pristonoj cijeni, pa ako netko zna gdje, neka nabaci link.

 Može se kupiti ali kod nas je nema. Nisam ju ni na amazonu vidio. Probaj kontaktirat direkt fractal design, ili nekog od naših uvoznika da ti ju nabavi.

http://www.fractal-design.com/home/product/accessories/define-r5-black-window-side-panel

9 godina
neaktivan
offline
Fractal Design Define R5 - Recenzija

Napokon sam i ja nabavio fractal design define r5 titanium grey kučište. Ima minusa poput filtera za prašinu ispod kučišta koje iza kod napajanja se savije pa vuće prašinu oko filtera. imam u njemu dva ventilatora  (sprijeda i straga ) i još bih stavio jedan dolje od 140 mm pa jel možete preporučiti neki koji je jako tih?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
Miro34 kaže...

Napokon sam i ja nabavio fractal design define r5 titanium grey kučište. Ima minusa poput filtera za prašinu ispod kučišta koje iza kod napajanja se savije pa vuće prašinu oko filtera. imam u njemu dva ventilatora  (sprijeda i straga ) i još bih stavio jedan dolje od 140 mm pa jel možete preporučiti neki koji je jako tih?

Moje ima niti milimetar prostora gdje može proći prašina ali mislim da je to zanemarivo. Preporuka bi bila Silent wings 2

16 godina
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
axos kaže...
Miro34 kaže...

Napokon sam i ja nabavio fractal design define r5 titanium grey kučište. Ima minusa poput filtera za prašinu ispod kučišta koje iza kod napajanja se savije pa vuće prašinu oko filtera. imam u njemu dva ventilatora  (sprijeda i straga ) i još bih stavio jedan dolje od 140 mm pa jel možete preporučiti neki koji je jako tih?

Moje ima niti milimetar prostora gdje može proći prašina ali mislim da je to zanemarivo. Preporuka bi bila Silent wings 2

 Ili uzmi si iste od fraktala 140mm,ja sam uzeo jos dva bjele boje tako da ih sad imam ukupno 4 komada 140mm,dva napred,jedan dole, i jedan na zadnju stanu !I isto tako pazite kad skidate ona tri gornja poklopca nozice koje se zaglavljuju u rupe lako se polome,ja ih sve polomio 😀!

11 godina
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
LEGIJA kaže...
axos kaže...
Miro34 kaže...

Napokon sam i ja nabavio fractal design define r5 titanium grey kučište. Ima minusa poput filtera za prašinu ispod kučišta koje iza kod napajanja se savije pa vuće prašinu oko filtera. imam u njemu dva ventilatora  (sprijeda i straga ) i još bih stavio jedan dolje od 140 mm pa jel možete preporučiti neki koji je jako tih?

Moje ima niti milimetar prostora gdje može proći prašina ali mislim da je to zanemarivo. Preporuka bi bila Silent wings 2

 Ili uzmi si iste od fraktala 140mm,ja sam uzeo jos dva bjele boje tako da ih sad imam ukupno 4 komada 140mm,dva napred,jedan dole, i jedan na zadnju stanu !I isto tako pazite kad skidate ona tri gornja poklopca nozice koje se zaglavljuju u rupe lako se polome,ja ih sve polomio 😀!

 te od fractala koji dolaze s kućištem ni u kom slučaju ne preporučati, pogotovo za vodoravnu poziciju jer počinju brujati i drndati čim se malo brže počnu vrtjeti 

u okomitom položaju su još i ok, no sve skupa ne baš kvalitetni

13 godina
neaktivan
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
picajzla0707 kaže...
LEGIJA kaže...
axos kaže...
Miro34 kaže...

Napokon sam i ja nabavio fractal design define r5 titanium grey kučište. Ima minusa poput filtera za prašinu ispod kučišta koje iza kod napajanja se savije pa vuće prašinu oko filtera. imam u njemu dva ventilatora  (sprijeda i straga ) i još bih stavio jedan dolje od 140 mm pa jel možete preporučiti neki koji je jako tih?

Moje ima niti milimetar prostora gdje može proći prašina ali mislim da je to zanemarivo. Preporuka bi bila Silent wings 2

 Ili uzmi si iste od fraktala 140mm,ja sam uzeo jos dva bjele boje tako da ih sad imam ukupno 4 komada 140mm,dva napred,jedan dole, i jedan na zadnju stanu !I isto tako pazite kad skidate ona tri gornja poklopca nozice koje se zaglavljuju u rupe lako se polome,ja ih sve polomio 😀!

 te od fractala koji dolaze s kućištem ni u kom slučaju ne preporučati, pogotovo za vodoravnu poziciju jer počinju brujati i drndati čim se malo brže počnu vrtjeti 

u okomitom položaju su još i ok, no sve skupa ne baš kvalitetni

 Imam 2 komada koja su stigla s njim i nemam tih problema. Ali MTBF od 40k mi nije toliko uvjerljivo. Pogotovo jer je temperatura u kućištu viša nego na testiranju, a pc se gotovo ni ne gasi. Istina da ih nisam okretao vodoravno pa za takvo pozicioniranje ni ne mogu komentirati. Za te nožice sam primjetio da malo teže kliknu pa ih od onda ni ne diram.

11 godina
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
axos kaže...

 Imam 2 komada koja su stigla s njim i nemam tih problema. Ali MTBF od 40k mi nije toliko uvjerljivo. Pogotovo jer je temperatura u kućištu viša nego na testiranju, a pc se gotovo ni ne gasi. Istina da ih nisam okretao vodoravno pa za takvo pozicioniranje ni ne mogu komentirati. Za te nožice sam primjetio da malo teže kliknu pa ih od onda ni ne diram.

 probaj ih postaviti vodoravno, na kontroleru od kućišta je sve ok na 5v i 7v, ali čim prebaciš na 12v nastaje vrlo neugodno brujanje - bar kod ovog 140mm što je kod mene postavljen gore u vodoravnom položaju

ne pomaže niti spajanje na kontrolu od matičnu, jer čim ga namjestim preko 70% počne to brujanje

9 godina
neaktivan
offline
Fractal Design Define R5 - Recenzija

Hvala svima na preporukama, znači ipak bolje silent wings.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
picajzla0707 kaže...
axos kaže...

 Imam 2 komada koja su stigla s njim i nemam tih problema. Ali MTBF od 40k mi nije toliko uvjerljivo. Pogotovo jer je temperatura u kućištu viša nego na testiranju, a pc se gotovo ni ne gasi. Istina da ih nisam okretao vodoravno pa za takvo pozicioniranje ni ne mogu komentirati. Za te nožice sam primjetio da malo teže kliknu pa ih od onda ni ne diram.

 probaj ih postaviti vodoravno, na kontroleru od kućišta je sve ok na 5v i 7v, ali čim prebaciš na 12v nastaje vrlo neugodno brujanje - bar kod ovog 140mm što je kod mene postavljen gore u vodoravnom položaju

ne pomaže niti spajanje na kontrolu od matičnu, jer čim ga namjestim preko 70% počne to brujanje

 Kod mene je onaj donji vodoravno i na maticnu sam ga spojio i nemam nikakvih problema,a pre ovog od fraktala sam stavio i enermax i coolermaster 140mm posle izvesnog vremena su poceli bezveze brujati!

11 godina
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
LEGIJA kaže...
picajzla0707 kaže...
axos kaže...

 Imam 2 komada koja su stigla s njim i nemam tih problema. Ali MTBF od 40k mi nije toliko uvjerljivo. Pogotovo jer je temperatura u kućištu viša nego na testiranju, a pc se gotovo ni ne gasi. Istina da ih nisam okretao vodoravno pa za takvo pozicioniranje ni ne mogu komentirati. Za te nožice sam primjetio da malo teže kliknu pa ih od onda ni ne diram.

 probaj ih postaviti vodoravno, na kontroleru od kućišta je sve ok na 5v i 7v, ali čim prebaciš na 12v nastaje vrlo neugodno brujanje - bar kod ovog 140mm što je kod mene postavljen gore u vodoravnom položaju

ne pomaže niti spajanje na kontrolu od matičnu, jer čim ga namjestim preko 70% počne to brujanje

 Kod mene je onaj donji vodoravno i na maticnu sam ga spojio i nemam nikakvih problema,a pre ovog od fraktala sam stavio i enermax i coolermaster 140mm posle izvesnog vremena su poceli bezveze brujati!

 možda imaš sreće, jer nije to samo kod mene

vidio sam i na recenzijama i po forumima iste probleme i to, obzirom da top mountovi kod fractala po defoultu imaju veće ventove, upravo kod 140mm modela

 

za primjer, 120mm cooler master silencio fp za 70-ak kuna je puno bolji vent, bolji airflow i puno je tiši, pogotovo pri većem broju okretaja

i zanimljivo je da (imam sprijeda jedan fractal stock i jedan silencio) da kad skinem filter, fractalov vent puše dio zraka unazad (?) i to se poprilično osjeti na ruci, dok silencio uopće nema strujanja prema nazad, ali zato itekako ima bolje puhanje od fractala prema naprijed

 

stavio bi ja tog 140mm fractala naprijed okomito, a silencija gore, no u arc mini r2 su ti prednji i zadnji mountovi isključivo za 120mm

ali nebitno, ionako planiram uzet komplet od 5 komada be quiet ventova

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.4.2016 19:27 (picajzla0707).
15 godina
neaktivan
offline
Fractal Design Define R5 - Recenzija

Ja imam fractal r5 i kučište je vrhunsko, imam naprijed 2 fractal 14cm venta, iza 1 fractal 14cm, na procu imam pasivni sa 2 venta od 12cm i na grafičkoj pasivni sa 2 venta mislim da su 8cm. Komp se ne čuje da radi. Okretaji ventova su na najmanje, temperature su male. Proc u loadu je oko 55 stupnjeva s tim da je clockan. Grafička je isto tako na maloj temperaturi, njoj se tek pale ventovi kad pređe 60 stupnjeva, a to se nikad ne dogodi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.4.2016 19:51 (crash11).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
offline
Fractal Design Define R5 - Recenzija

Zasto jedan kavez za HDD ne kines? Koliko vidim nisu ti potrebni oba. Koje be quiet ventilatore?

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.4.2016 21:38 (Miro34).
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
Miro34 kaže...

Zasto jedan kavez za HDD ne kines? Koliko vidim nisu ti potrebni oba. Koje be quiet ventilatore?

 mda, ja sam na svom skunuo gornji kavez i odmah je direktniji propuh od gornjeg prednjeg venta

ovo drugo pretpostavljam da mene pitaš - u planu je silent wings 3×120mm za naprijed i nazad i 2×140mm za gore

no, ako bude manjka love ni ovi jeftiniji shadow wings nisu puno lošiji - imam jednog na hladnjaku od proca i jednostavno je fantastičan vent

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.4.2016 23:00 (picajzla0707).
15 godina
neaktivan
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
Miro34 kaže...

Zasto jedan kavez za HDD ne kines? Koliko vidim nisu ti potrebni oba. Koje be quiet ventilatore?

 Ma ne znam, nisam htio vadit, ostavio sam ovako jer ne smeta. Ne razumijem ovaj drugi dio pitanja?

10 godina
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija

Postoje Be Quiet Pure Wings 2 koji kostaju najmanje 90-100kn (3pin) u Conradu i Be Quiet Silent Wings 2 koji kostaju blize ili preko 200kn (PWM).

 

Između su Shadow Wings koji su kolko sam skuzio Pure Wings, ali PWM.

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.4.2016 23:03 (The_Fichek).
15 godina
neaktivan
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
The_Fichek kaže...

Postoje Be Quiet Pure Wings 2 koji kostaju najmanje 90-100kn (3pin) u Conradu i Be Quiet Silent Wings 2 koji kostaju blize ili preko 200kn (PWM).

 

Između su Shadow Wings koji su kolko sam skuzio Pure Wings, ali PWM.

 A ne ja imam one od fractala mislim da se zovu Fractal Design Flexes Silent Series R2

11 godina
offline
Re: Fractal Design Define R5 - Recenzija
The_Fichek kaže...

Postoje Be Quiet Pure Wings 2 koji kostaju najmanje 90-100kn (3pin) u Conradu i Be Quiet Silent Wings 2 koji kostaju blize ili preko 200kn (PWM).

 

Između su Shadow Wings koji su kolko sam skuzio Pure Wings, ali PWM.

 shadow wings su zasebna serija, pure wings imaš i pwm verzije

 

pure wings ima drukčije specifikacije i 80.000 sati lifespan, a shadow wings 200.000 sati

 

evo ti oba venta u pwm verzijama na 1000 okretaja

http://www.bequiet.com/en/casefans/264

 

http://www.bequiet.com/en/casefans/616

 

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.4.2016 8:44 (picajzla0707).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice