Novi monitor na staru grafičku (ATI 3450)

poruka: 9
|
čitano: 2.302
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
offline
Novi monitor na staru grafičku (ATI 3450)

Pozdrav!
Planiram kupiti novi monitor, ali ne i novi kompjutor koji je prilično star. Nakon dosta proučavanja dvoumim se da li kupiti 27" sa full HD rezolucijom, ili možda čak i 2560x1440. Brine me da li će ta grafička preko DVI porta podržati tu rezoluciju? Ono što nalazim na netu mi baš ne pomaže, pa me zanimaju iskustva korisnika. Za jedan radeon sam našao podatke o max rezoluciji: DVI: 2560 x 1600 / VGA: 2048 x 1536, na drugom forumu pak korisnici kažu da ne mogu staviti više od 1920x1080.

 

 
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
offline
Novi monitor na staru grafičku (ATI 3450)
Intel Core™ i7 Forever
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
protjeran
offline
Novi monitor na staru grafičku (ATI 3450)

DVI: 2560 x 1600 / VGA: 2048 x 1536

https://www.cnet.com/products/powercolor-hd-3450-graphics-card-radeon-hd-3450-256-mb-series/

 

dakle, svakako preko DVI možeš kupiti monitor 2560x1600

 

evo ti odmah jedan fini monitor za tu rezu..i za ev budući upgrade grafičke.. https://www.links.hr/hr/monitor-31-5-aoc-q3279vwfd8-ips-75-hz-5ms-250cd-m2-20-000-000-1-crni-100300310?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

 

O nama će pričat ka i mi o Atlantidi, a možda i neće, ma jebo nas nemamo sreće
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.1.2019 12:43 (Anđeo bez falinge).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Novi monitor na staru grafičku (ATI 3450)

me možeš naći 'pravi' (točan-konkretan) odgovor, jer .. to su dvije iste/odvojene/povezane stvari.

-sam DVI (konketkor-standard) je jedna stvar, uvjet. Tehničke mogućnosti standarda, predviđeno, za to koristi npr wiki kao izvor teh.podataka koji su 99% točni :))

.. i tu već imaš problem, koji omjer ekrana-rezolucija, koji refresh, koji kabel single/dual, uz dvi koji uključuje podstandarde DVI-I, DVI-A, DVI-D.

-druga stvar, važnija, je sama VGA, kartica, njene mogućnosti, brzina (sam video chip, količina memorije za konkretnu rezoluciju pa i postojanje odgovarajućeg drivera, jer to su stvari koje postoje već desetljećima i npr bio je omjer stranica 4:3, 5:4, 16:10.. i uobičajeno danas HD-16:9 kojeg stariji HW ne mora nuditi pogotovo što je prije par desetljeća max bio npr 1024-786 i sl.

- To tražiš na str.proizvođača konkretne VGA, ali zbog starosti (5-10 god i više..) ne mora više postojati, tad neki treći izvor koji ne mora biti 100% točan.

npr asus-3450.. spec. kaže max za dvi 1920x1200.. to što si pronašao za neku drugu, može biti točno, ne mora, kao ni ovo tj ne znači da ne može više.. To može ovisiti o ATIju, kao proizvođaču chipa, o oem-asusu koji radi konkretnu karticu, o modelu-seriji-cijeni.. itd. kao što sam driver proizvodi ati dok ga oem samo rebranda, može biti uključen u win-OS i može biti ograničenje dok noviji driver ne mora postojati za legacy hardware tj to što je updatean, ne znači da je prilagođen modernim monitorima nego samo da je prilagođen novijem osu kao xp-w7-w10 i npr 32-64bita.. jer su tad 99% bili isklučivo 32bitni driveri itd.

 

-te dvije stvari, kad spojiš, uže grlo je ono koje određuje što možeš + sam monitor koji jednako ograničava ili plug&play ddc koji u izboru prepozna samo moguće-podržano, mada se često može customizirati rez-ref .. recimo da monitor neće biti usko grlo, ali može, dakle sve to troje daje neki rezultat, pa još ako koristiš npr adapter dvi-na-hdmi pitanje što npr monitor detektira na kojem ulazu, ne mora sve raditi jednako, vga-dvi-hdmi.. i to vrijedi za sve komponente u lancu. Nekad je VGA (signal-konketor) bio važniji i proizvođači su stavljali kvalitetan video chip na taj izlaz-ulaz, danas im je to nevažno, možda samo zbog formalne kompatibilnosti i može biti lošije. Za dvi to ne bi trebalo imati veze, ali nije nikad sigurno dok ne spojiš i vidiš, do tad je sve samo teorija s puno faktora.. dok su info od prije par desetljeća npr specifikacije VGA koja uopće ne spominje takve rezolucije... jer se nisu koristile, jer nisu postojali takvi monitori pa se ni driveri nisu tako radili. Današnja prosječna VGA ima 1-4GB VRAMa, prije 20g. je ta količina bila samo za SF ili superračunala a standardi su tu od 1999te za dvi.. dvadeset godina, neusporedivo za PC..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
6 godina
protjeran
offline
Novi monitor na staru grafičku (ATI 3450)

okej lega..

meni je bilo realno očekivati da čovjek ako već kupi takav monitor ima malo mozga pa ipak uvidi da je besmisleno imati tu karticu uz tako solidan monitor..

svaki post ima svoju svrhu koja ponekad nije očigledna... 

O nama će pričat ka i mi o Atlantidi, a možda i neće, ma jebo nas nemamo sreće
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Novi monitor na staru grafičku (ATI 3450)

-sporedno koji monitor, jer svi su sad hd-1920x1080 i to bi trebalo biti moguće na staroj vga.. čak neovisno o video izlazu vga-dvi.. ali pita za više, dok konkretnog odgovora nema dok to ne proba i tad zna, po asusovoj spec je to max, ne za dvi kao standard-mogućnost nego za tu generaciju kartica + driver..

za rezolucije iznad 2k je potreban komplet hw+sw.. pa i kabel kao moguće ograničenje, dok onaj tko to pita-traži na ''internetima'' nalazi na svakakve odgovore koji mu ne daju odgovor za njegov slučaj a upravo bi to trebalo biti ono što nam pomaže, tj da ne kupimo nešto pa tek tad vidimo jel (ne)radi..

 

+ korisnik mora biti i realan, kao što kažeš koji smisao je.. stari hw (koji ne može ono što danas može prosječan mobač..) i 'potreba' za nekom rezolucijom (koja nije konkretno objašnjena kao potrebna-realna).. tj zašto bi to bio kriterij, ako trebam monitor, kupim-nabavim, ako imam specifičnu potrebu tad je to kriterij, ali to s ostalim korisnicima nema neke veze itd. Pošto realno ne može birati ako kupuje novi monitor, svaki će biti na hd rezoluciji ili višoj.. ili barem sd.. a pošto se monitor ne kupuje bez razloga, ne vidim baš smisao takvog pitanja-fromulacije koje naglasak stavlja na višu rezoluciju.. koju može podržavati novi-jači hardware-vga i npr d-port/hdmi i sl. jer je to već neka granica dvi standarda. Sama novija vga (ne mora biti nova, oglasnik..) može biti za šaku kuna, pa recimo novo u trgovini 200kn.. i može sve što se želi, s tim se slažem, tad je to logičnije, ali koliko ima smisla kupiti mointor i vga koji će tad biti jedino vrijedno na starom računalu.. :) i to bez konketnog opjašnjenja neke potrebe-razloga.. npr gledanje yt ili tipkanje u wordu-tetris.. nije za gaming, nije za videomontaže, nije .. čak ni za surfanje jer je internet=multimedija jednakih potreba kao gaming samo manje ovisnih o brzini.

 

-bilo bi logičnije kao pitanje/kriterij npr pitati koji monitor za vga-analogni konektor (jer sad su većimon hdmi-dvi..) i sl. i odgovor na to pitanje je do hd-1920x1080 isti-sličan kao za dvi (unutar standarda, dvi ide malo iznad vga po rezolucijama, jer u to doba nije imalo smisla definirati više standarde koje nitko tad nije koristio osim ''dva amera'', nasuprot DP-HDMIja koji su novi u generaciji HD-LCDa..)... a sad to već postaje bolesno-besmisleno s najavom 4-8k i više. Čak više smisla ima npr 144hz refresh za gaming/tearing/sync.. ako netko ima zvjer za guštanje..

-pošto se lako dvi-hdmi riješi adapterom, nije važno ima li monitor ili kartica jedan ili drugi konektor, dok za vga to može biti važno tj tad kupac dođe doma i vidi da ne može spojiti pa se varti u trgovinu po kabel-karticu itd.. ili kupuje konverter (aktivna elektronika + adapter) koji košta kao jeftikaner vga ili ima smetnje-mutan itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Novi monitor na staru grafičku (ATI 3450)

ihush, hvala na opsežnom promišljanju. Baš mi je to trebalo, jer je potvrdilo moje razmišljanje da zapravo neću znati sve dok ne upiknem monitor i upalim ga :)

Ja sam totalno nezahtjevan korisnik, nikakve igre me ne zanimaju osim flash igrica koje djeca igraju online. Jedino zašto trebam novi monitor je multimedija, jer nemam tv nego sve gledam preko kompa, i već mi je dosta crnih rubova na mom starom (4:3) ali po svemu ostalom još uvijek odličnom HP LP2065 monitoru. Monitor ne mislim kupovati svake 3 godine, ovoga imam već više od 10, i ne bi ga mijenjao da se standard nije sa 4:3 mijenjao u 16:9.

Zato razmišljam da već sad uzmem barem 1440p monitor, nije da mi jako treba, ali vjerojatno će ubuduće dobro doći, a cijene mi se čine smiješne da ne bih dao tih 300kn više za to. Ovaj monitor kojeg sad imam koštao je 3500kn, a sad ću za manje od 2000kn dobiti duplo veći i još kvalitetniji.

 
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Novi monitor na staru grafičku (ATI 3450)

Ako HD3450 nece moc gurat 1440p preko DVIja, na Njuskalu se daju lagano nac kartice za 200-300kn koje ce odlicno odradit posao (Intel HD3000 meni steka lagano u cijelom sucelju u Win10 1440p tako da bi vjerovatno i 3450) tipa GTX460 ili HD7850.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.1.2019 2:09 (8ax).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
offline
Novi monitor na staru grafičku (ATI 3450)

Ako je lova jako problem, 24" fhd ce odradjivat posao sasvim ok, uzo bi takav monitor i r9 280/x/380 4gb za 450njak kn ako imas napajanje za njih.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice