Asus wifi

poruka: 2
|
čitano: 971
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
offline
Asus wifi pitanje oko IP adresa

U lokalni switch  imam ukljucen PC koji dobije preko DHCP 192.168.4.100  , u isti switch ukljucim Asus wifi router sa ona 4 Lan porta i router mi daje rang IP adresa 192.168.1.1--254.OK

Zanima me kad ukljucim mrezni kabl sa switcha u taj isti router umjesto u wan prikljucak u Lan prikljucak dobijam na mobu npr.  wifi adrese reda 192.168.4.- istog subneta kao i na switch prikljucima .  Utiska sam da DHCP rutera radi samo kao proslijedjivac DHCP ranga sa modema prije switcha. Ovim sam samo lokalni rang 192.168.4.-  podigo na wi fi opseg ? jesam li u pravu ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Asus wifi pitanje oko IP adresa

-normalno.. tj router routa ono što dobije s wan porta na lan port, tad koristi svoj dhcp server i dijeli svoje ip-adrese (subnet), kad je spojen na lan, tad je običan switch (ne routa), tad je router 'glavni' onaj na subnetu 4 (tad se isključuje dhcp na dodatnom routeru, jer bi imao problem, 'dva šefa u jednoj mreži' =kolicija, + uređaji bi nagđali koji je glavni tj koji je GW za izlaz itd.).

-'obični' routeri mogu samo takvo 'obično' routanje tj kroz predviđene portove kao wan-lan, dok neki 'jači' mogu proizvoljno definirati svaki port kao wan-lan-dmz ..itd ili dva wana za balancing i sl.

-routanje-ruta.. je zapravo 'glupa skretnica' kao za vlak, koja kaže 'sve što dođe na 'A', pošalji na 'B' i obrnuto.. tu je A=wan, B=lan.. i to su dva različita subneta, koje router mora kontrolirati (pamtiti, jer mora npr ping poslati na isti port koji ga je poslao-vratiti paket..), dok je s B-na-B bez toga, tj switch. ok? :)

 

možda je razumljivije nabrojati dijelove 'kutije' koju kolokvijelno nazivamo router.. :))

-wan port, lan port(ovi obično 4), dhcp server, usb, +. software koji možemo nazvati firmware ili OS, koji to sve omogućuje, a tad i cpu-ram.. i sve te kutije su 'iste' ali kad je za tel.liniju nazvat ćemo ga modem, kad je za multimediju, mediaplayer, kad je za storage nazove mo ga NAS itd.. ali to je sve isto, razlika samo u portovima i softwareu dok je router-routanje samo jedan dio te kutije koju ako isključimo možemo router koristiti kao AP ili switch. DHCP nije obavezan, ali netko mora dodjeliti adrese, npr ručno utipkati u svaki PC-uređaj + ostale potrebne IPove za gateway i dns.. dok ako se korsiti 'automatika' to radi dhcp server.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice