VirtualBox tutorijal

poruka: 141
|
čitano: 86.385
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
offline
VirtualBox tutorijal

Evo jedan tutorijal za VirtualBox - postoji već jedan na forumu ali je štur i puno je slabije objašnjeno što, kako i zašto. Ovo je tek početak - imam u planu ovaj tutorial proširiti kako bi svi mogli maksimalno iskoristiti mogućnosti VirtualBoxa. Bit će riječi i o mreži, dijeljenim folderima, optimalnom podešavanju i slično. Pa počnimo...

VirtualBox je besplatni alat za izradu I rad u virtualnim strojevima. On vam omogućuje da pokrenete razne operacijske sustave na virtualne diskove I tako isprobavate razne Oseve bez opasnosti za vaš OS. Možete u njemu instalirati bilo koji Windows ili Linux – čak I OSX.

Kao takav, idealan je za isprobavanje raznih programa bez opasnosti za vaš OS, hardver I podatke. Možete instalirati npr. Ubuntu na njega I naučiti kako se on instalira bez da se nešto dogodi vašim podacima. Možete ga koristiti kao poligon za testiranje beta verzija programa ili kao odvojeni stroj za browsanje sumnjivih stranica I sadržaja bez opasnosti da se malware proširi na vaš OS.

Jedini nedostatak je to što ne možete koristiti 3D mogućnosti vaš grafičke kartice tj. Nema pokretanja igara u njemu. Postoji eksperimentalna DirectX podrška koja ne radi baš najbolje I za igranje je potpuno neupotrebljiva. Također, moguće je pokretati samo x86 operacijske sustave – dakle x86-64 sustavi kao Windows 7 x64 I slični neće raditi iako možda imate x64 procesor I x64 glavni OS.

U ovom tutorialu ću vam objasniti osnove rada sa VirtualBoxom – kako ga podesiti za radi, kreirati virtualne diskove, koristiti njegove mrežne mogućnosti te instalirati razne operacijske sustave u njega.

Ja radim na Linux Mintu I pripadnoj verziji VirtualBoxa za Mint (x64 verzija). Vi skinite odgovarajuću verziju za svoj OS I arhitekturu sa ove stranice - http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads ili korisnici ubuntu-based distri ga mogu skinuti preko Software Managera.

U ovom tutorijalu nema upute za instalaciju jer je vrlo jednostavna (a meni se nije dalo reinstalirati vbox :D).

Nakon što ga instalirate, dočekat će vas ovakav ekran (ja ovdje već imam neke virtualne strojeve koje vi nećete imati):

 
Klikom na gumb New u gornjem lijevom kutu započinjete izradu novog virtualnog stroja. Nakon što kliknete na njega, dočekat će vas ovakav prozor:
 
Kliknite na gumb Next. Ovdje upisujete ime virtualnog stroja. Možete napisati bilo što kao ime – server, test, bilo što. Ja sam stavio Windows XP I virtualbox je sam odabrao dolje da krećemo sa instalacijom Windowsa XP. Odabir Osa ovdje je važan jer nam kasnije određuje koje VirtualBox Addons instaliramo I omogućuje nam već za vrijeme instalacije jednostavniji rad. Nakon što smo upisali ime I odabrali OS kliknemo na Next.
 
Ovdje određujemo količinu memorije za virtualni stroj. Kako smo odabrali Windows XP, vbox nam već predlaže 192MB RAMa da virtualni stroj. Ja ću ostaviti tih 192MB jer je to dovoljno a za neki “aktivnji” rad bi mu trebali dati 512MB. Kliknimo na next.
 
Kao I pravi OS, naš virtualni treba hard disk. Možemo ga napraviti a I ne moramo. Ako želimo samo isprobati neki live CD sa linuxom, hard disk nije potreban te se ovaj korak preskače micanjem kvačice sa opcije Boot hard disk. Mi instaliramo Windows XP I njemu treba hard disk. Ostavljamo opciju Create new hard disk I klikamo na next.
 
Ovo je wizard za izradu hard diska. Preporučena veličina za XP je 10GB a vi možete staviti koju želite – korisno ako planirate isprobavati dual boot I slično. Ja ostavljam na 10GB jer je to sasvim dovoljno za potrebe ovog tutoriala. Kliknemo na next.
 
Sada treba odabrati tip diska. Ne SATA/IDE već dinamičke veličine ili fiksne. Naime, kreirani disk od npr. 30GB ne mora zauzeti 30GB mjesta na pravom disku ako je virtualni popunjen samo do npr. 15GB. Dakle, ovisno o popunjenosti virtualnog diska tako raste njegova veličina dok fixed size kreira odmah virtualni disk od 30GB koji zauzme svojih 30GB na pravom disku I toje to. Dinamični je idealan ako svoj virtualni stroj koristimo povremeno. Klikom na next krećemo dalje. Ja ostavljam dinamički disk također samo za potrebe ovog tutorijala (svi oni Osevi koje ste vidjeli na prvoj slici također mi imaju dinamičke diskove čisto radi uštede prostora).
 
Ovdje određujemo veličinu diska I njegovu lokaciju. Možete ga spremiti na default mjesto (ostane u My Documents ili Home folderu) ili ga spremite na neki drugi disk (možda na USB stick kako bi ga mogli koristiti na više računala?). Neka vas ne zavara mogućnost odabira veličine do 2TB – virtualni hard disk je obični file koji je ograničen veličinom slobodnog mjesta na mediju na koji ga snimamo. Veličinu možete ostaviti preporučenu (kao ja) ili neku veću ako planirate aktivnije raditi sa virtualnim strojem. Klikom na Next nastavljamo.
 
U ovom prozoru su vam prikazane informacije o vašem virtualnom disku – njegova veličina I lokacija. Ako ste zadovoljni urađenim, kliknite na Finish I virtualni hard disk će biti kreiran. Klikom na Back možete još uvijek sve promijeniti.
 
Disk je kreiran, sad su nam prikazane osnovne informacije o našem virtualnom stroju – OS, memorija I hard disk. Kliknom na finish završavamo izradu virtualnog stroja. Kasnije sve opcije možete promijeniti u Settingsima za svaki stroj pojedinačno.
 
Virtualni stroj je kreiran I nalazi se u popisu lijevo. Kod mene je to zadnji u popisu (trenutno selektiran).
 
Sada kreće prava stvar. Idemo instalirati OS u naš virtualni stoj. Imamo dvije mogućnosti – instalacija sa CD/DVD pogona našeg računala (ubacimo CD od windowsa u njega) ili instalacija iz imagea na disku. Kasnije ću nadodati kako se instalira sa CD pogona od računala a sada instaliramo sa imagea na disku. Riječ je o ISO fajlu koji skinete sa MSDNa/službenih stranica distre/torrenta/napravite od postojećeg CD-a/DVDa I sa njega se instalira OS (za igrače – isto kao DaemonTools).

Po mome, najjednostavnije je kliknuti na naš virtualni stroj pa na Settings (gore, desno od gumba New). Otvorile su nam se postavke virtualnog stroja. Za sada, kliknemo na Storage (opcije lijevo), zatim na Empty (ispod imena virtualnog diska) pa na malu sličicu Cda (u ravnini sa CD/DVD drive). Iz padajućeg izbornika odaberemo prvu opciju – Choose a virtual CD/drive image.
 
Sada prošećemo po našem hard disku I pronađemo image file sa Osom. Nakon što nađemo image, kliknemo na Open.
 
Ako je sve u redu, dočekat će nas ovakav prizor. Image je dodan na IDE kontroler I sada možemo instalirati OS. Po postavkama za sada ne moramo ništa više dirati – kliknemo na OK.
 
Virtualni stroj sada ima svoj hard disk I ima image sa Osom u pogonu. Instalacija može početi. Stroj palimo klikom na gumb Start desno od settings. Kada kliknemo na njega, virtualni stoj se pali I sve je isto kao na pravom Pcju – BIOS, POST, bootanje...
 
OS se instalira kao I na pravom stroju – zato je VirtualBox idealan za učenje kako instalirati neki OS. Naravno, neću stavljati slike kako ide instalacija windowsa. Primjećujete da nakon što kliknete na prozor od Osa strelica miša nestaje I tipkovnica je “zaključana” na virtualni OS. Da bi se vratili natrag na glavni, samo pritisnite Host tipku – po defaultu, to je desni Ctrl.
 
Nakon što je OS instaliran, treba još instalirati VirtualBox Addons – oni omogućavaju korištenje miša između glavnog Osa I virtualnog bez pritiskanja Ctrl tipke, zajednički clipboard, bolje performanse, dijeljene foldere I sl. Addonsi se instaliraju klikom na Devices – Install Guest Additions (ili Ctrl + D). Riječ je običnom setupu koji se lako instalira I zbog toga neću stavljati slike. Jedino kod Windowsa trebate dozvoliti instalaciju unsigned drivera klikom na Install Anyway kada vam ponudi (prvi put za display drugi put za miša). Nakon instalacije addonsa, potreban je reset.

To je to! Imate funkcionalan virtualni OS. U nastavku tutoriala mrežne postavke, kako pokrenuti instalaciju Osa sa CD/DVD pogona od glavnog računala I (malo) naprednije podešavanje.

EDIT: Tut sređen, iduće su mreže i dijeljeni folderi

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.3.2011 15:32 (Sum_of_all_fears).
Moj PC  
14 1 hvala 18
15 godina
odjavljen
offline
VirtualBox tutorijal

Mrežni adapteri

 

Naš virtualni stroj nije odvojen od ostatka svijeta. Po defaultu, spojen je na istu mrežu kao i host računalo. Postavke mreže se mijenjaju u Settings - Network. Na virtualni stroj je moguće postaviti do 5 virtualnih adaptera koji se mogu podesiti po jednoj od ovih 5 opcija:

 

1. Disabled - virtualni stroj nema mreže. Idealno za testiranje sumnjivih stvari sa neta

2. NAT - default opcija - naš stroj je u istoj mreži kao i host i sva ostala računala u mreži ga vide kao obični PC

3. Bridged adapter - mrežna kartica virtualnog stroja se spaja na LAN ili WLAN karticu od hosta. Praktički isto kao i NAT ali komunikacija ide u bridged modu

4. Internal network - mreža koja radi samo unutar virtualboxa i ne vidi se van njega. Korisno za simulaciju LANa u tvrtki ili nešto slično

5. Host-only - virtualni stroj je spojen u mrežu samo sa glavnim strojem i ne može na internet ako mu ne bridgamo vezu na glavnom PCju (tj. ne podesimo ICS)

Mrežne opcije u VirtualBoxu Mrežne opcije u VirtualBoxu
Dijeljenje (sharing) foldera

 

U VirtualBoxu je moguće vrlo jednostavno dijeljenje foldera između hosta (glavni PC) i guesta (virtualni stroj). Npr. želimo da D: sa hosta bude dostupan i guestu. To se radi ovako:

 

Settings - Shared Folders - klik na ikonicu foldera sa zelenim plusom.

Shared Shared
Kada kliknemo na to, otvara nam se mali prozor u kojem odabiremo koji folder želimo dijeliti. Ja dijelim cijeli D: disk sa virtualnim strojem. Kliknemo na strelicu pored Folder path i iz popisa odaberemo Other. Otvori se dijaloški okvir u kojem izaberemo koji disk/folder/cd-pogon želimo dijeliti. Možemo napraviti i da folder bude read-only za virtualni stroj tj. virus npr. ne može pisati po tom folderu (ali niti korisnik!). Možemo mu i ime promijeniti te odabrati da se kod svakog paljenja virtualnog stroja taj folder opet dijeli (bez te opcije kod reseta shared veza nestaje).

Dijelimo D: disk, moguće je pisati na njega i nema ga na idućem resetu Dijelimo D: disk, moguće je pisati na njega i nema ga na idućem resetu
Klikom na OK potvrđujemo izbor. U slučaju windowsa, do tog foldera dođemo preko My Network Places -> Add network place -> Choose another location -> Browse - Entire network - > VirtualBox Shared folder i klik na OK. Nakon toga kliknemo na Next , promijenimo ime u nešto razumljivo (npr. Backup) i Finish. Odmah nam se otvori folder i vidimo fajlove koji su dijeljeni na host PCju.

Dijeljeni folder Dijeljeni folder
To su osnovne stvari koje se tiču mreže i dijeljenja foldera po mreži. Iduća tema je podešavanje virtualnog stroja.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Moj PC  
3 0 hvala 2
15 godina
odjavljen
offline
VirtualBox tutorijal

Mrežne stvari smo riješili, sada idemo na neko tweakanje našeg virtualnog stroja. Ovdje je i dalje riječ o Win XP pa moguće je da se nešto ne odnosi ili nešto fali za vaš OS.

 

Ponovno idemo u Settings da vidimo što možemo malo srediti.

 

System

 

Pod General nema ništa posebno niti važno tako da ga možemo preskočiti. Iduća kartica je System - Motherboard - tu ima nekih zanimljivih mogućnosti. Prva koju vidimo je mogućnost dodjele više RAMa virtualnom stroju - korisnio ako smo prilikom setupa dali malo a kasnije shvatili da bi još 256MB dobro došlo. Npr, ja ću promijeniti da ima 256MB RAMa.

 

Iduće je Boot order. Naime, kao i kod pravog PCja, i u virtualnom možemo srediti boot order. Kako po virtualnom ne mijenjamo OS tako često kao na pravom, CD-ROM možemo izbaciti. Pri dnu nam ostaje Network boot koji kad uključimo dobivamo zanimljivu mogućnost - PXE boot. Osnovna ideja PXE boota je da klijent (bez diska obično) učita OS preko mreže i tako radi. Obično takve klijente vidimo u velikim poduzećima gdje performanse nisu važne ili gdje ne postoji potreba da svi imaju svoje hard diskove.

 

Da bi PXE boot radio, moramo imati PXE server u mreži. Ovdje imate upute kako se on podiže i virtualbox je odličan za utvrđivanje tog dijela "gradiva". Možete napraviti 2-3 stroja bez hard diskova, srediti network boot, dignuti virtualni PXE server i podesiti da sve radi u internoj mreži. Moguće je čak i napraviti virtualni PXE server, spojiti ga preko NATa u lokalnu mrežu i pokušati dignuti neki laptop ili drugi PC u mreži sa tog PXE servera. Mogućnosti su velike a oni željni isprobavanja mogu se igrati do mile volje bez opasnosti za host PC.

 

Iduća zanimljiva stavka su Extended features. Prva (IO APIC) nije bitna ali Enable EFI je. EFI je zamjena za BIOS i njega morate enableati kako bi bootali npr. OSX. Ako uključite ovu opciju za Windows stroj, on se neće bootati jer ne podržava EFI. Iduća je hardware clock in UTC time.Tu opciju uključite za Unix OSeve jer oni očekuju da je sistemski sat u UTC formatu (to se odnosi i na OSX) dok Windowsi očekuju GMT vrijeme. Zadnja opcija omogućuje korištenje USB tableta.

 

Iduća kartica Processor omogućuje određivanje koliko će jezgri koristiti host OS i hoće li koristiti PAE (physical adress extension) koji omogućuje da x32 OS koristi preko 3.25GB memorije. Korisno ako imate npr. 8GB RAMa na raspolaganje i želite virtualnom stroju dodijeliti 4GB. U uvodu smo napomenuli da se x64 ne može instalirati u Vbox stoga je ovo jedini način da x32 sustav adresira preko 3.25GB RAMa.

 

Display

 

Ovdje su sve postavke vezane za grafiku u VirtualBoxu. Ovdje je moguće odrediti koliko će VRAMa dobiti grafička i koliko će "monitora" imati virtualni stroj. Extended features se tiču eksperimentale DirectX podrške o kojoj će biti riječi kasnije. Ugl, ne radi kako treba.

 

Iduća kartica Remote Display je zanimljiva - ona omogućuje da se virtualni stroj ponaša kao RPD (remote desktop) server i omogućuje spajanje na njega sa udaljenog mjesta. Za kućnog korisnika neupotrebljivo dok za tvrtke omogućuje razne korisne kombinacije - npr. jedan PC može vrtiti 3-4 VPCa i na svaki se može pristupiti izvana. Na istom stroju se vrte npr. SQL, print i mail server ali je svaki na odvojenom OSu.

 

Storage

 

Ovdje su postavke diskovnih kontrolera. Želite isprobati slipstreamani CD od Windowsa XP jel radi na SATA kontroleru? Nema problema - dodamo novi SATA kontroler u virtualni stroj i virtualni disk na njega i pokušamo instalirati windowse na njega. Moguće je dodati i SCSI, SAS i floppy kontrolere i tako isprobati razne mogućnosti konfiguracija u serverskim okruženjima.

 

Audio

 

Ovaj se dio odnosi na postavke zvuka - koja će se zvučna kartica koristiti na host računalu a koja će se zvučna kartica emulirati na virtualnom stroju. Default postavke rade sasvim dobro - SoundBlaster se većinom odabire za rad sa nekim starim programim za obradu zvuka.

 

Network i Shared folders smo riješili, ostaju nam USB i serial portovi.

 

USB

 

VirtualBox ima zanimljivu mogućnost - USB stick koji se priključi na host se može vidjeti i u virtualnom stroju. To se odnosi i na printere, skenere pa čak i web kamere. Ovo je prilično dobro za skeniranje od virusa - moguće je podesiti da USB stick odmah "prelazi" na virtualni stroj u kojem ga skeniramo i tek onda prepustimo hostu. Također, defaultne postavke rade sasvim ok.

 

Serial portovi

 

Kućnom korisniku danas nebitna stvar ali određenim skupinama ljudi prilično bitno. VirtualBox može emulirati serijske portove. Meni trenutno pada na pamet sljedeća primjena - rad sa nekim specijeliziranim softverom koji šalje određene podatke na serijski port ili obratno - većinom namjenjeno testiranju. Za prosječnog usera ništa korisno.

 

To su bila neka osnovna podešavanja VirtualBoxa, sutra će biti još toga - više o diskovnim kontrolerima i o Virtual device manageru.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Moj PC  
3 0 hvala 1
15 godina
odjavljen
offline
VirtualBox tutorijal

 

Službeno VirtualBox ne podržava Windows 9x i starije, ali oni rade. Neki kažu da PIIX4 IDE kontroler radi i sa Win 9x, ali meni Win 98 SE nije radio ako ne stavim PIIX3 kontroler. Također, nakon instalacije Windowsa, ni slučajno ne mijenjajte tip kontrolera.

Isto tako postoji ograničenje rama na 512 MB iznad kojeg Win 9x neće ispravno raditi, a navodno je setup potrebno pokrenuti korištenjem swithca: setup /p j

Ne znam da li se ovo zadnje odnosi i na zadnju verziju VB-a.

http://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?t=9918

 

 

Ja sam uspio instalirati Windows ME na VirtualBox koji se nalazi instaliran u XP-u koji je u VirtualBox-u na 7-ici i radi Ok. Plan je bio na Win 7 hostu dignuti virtualizacijski lanac: Vista -> XP -> 2k -> ME -> 98SE -> 95 -> 3.1 (ideju dobio iz inceptiona), ali sam naletio na 2 problema - ne možeš dignuti Windows 2k ili noviji u VirtualBox-u koji se već nalazi unutar virtualne mašine i VirtualBox ne radi na 2k ili starijim Windowsima.

 

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.3.2011 17:11 (MrBlc).
 
0 0 hvala 1
15 godina
odjavljen
offline
VirtualBox tutorijal

Da, zaboravio sam napomenuti - ne mijenjajte tip diskovnog kontrolera (možete ih dodavati ali ne i mijenjati) jer je to isto kao da bi izvadili disk sa već instaliranim windowsima i pokušali ga bootat na drugom PCju. Instant BSOD.

 

Vidiš, ovo za Win98 je zanimljivo - probam kad dođem doma.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: VirtualBox tutorijal

Koliko realno virtual machine prezentira moj hardware? Ili se virtualni OS vrti na nekom generičkom "virtualnom" hardwareu. Pitam iz razloga što se želim igrat malo sa OSX pa bih volio odmah i ispitati podršku za moje računalo.

15 godina
odjavljen
offline
Re: VirtualBox tutorijal
Quiem kaže...

Koliko realno virtual machine prezentira moj hardware? Ili se virtualni OS vrti na nekom generičkom "virtualnom" hardwareu. Pitam iz razloga što se želim igrat malo sa OSX pa bih volio odmah i ispitati podršku za moje računalo.

Koristi sve mogućnosti procesora, ram koliko mu dodijeliš (ali nešt sporije). Grafička je virtualna.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
14 godina
neaktivan
offline
Re: VirtualBox tutorijal

Ima ovdje fina uputa. http://www.taranfx.com/install-snow-leopard-virtualbox.

 

Mislim da je ovo odgovor na moje pitanje:

Add string to the section <ExtraData> for the XML: 

 <ExtraDataItem name="VBoxInternal2/SupportExtHwProfile" value="on"/>

15 godina
offline
Re: VirtualBox tutorijal
MrBlc kaže...

 

Službeno VirtualBox ne podržava Windows 9x i starije, ali oni rade. .. 

- radi, samo nema drivera i addonsa pa je besmisleno (radije uzeti staru ver Vboxa). Ako ipak treba, onda se driveri moraju posebno nabaviti.

Najvažnije mreža (Intel pro1000 MT: PRO98M.exe) i VGA (tražiti vbemp9x.zip i VGA_win9x_VBE20b_081021.zip).

 

VMware je kvalitetnija zamjena, dok je VPC2007 pod winOSom OK.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.3.2011 19:54 (ihush).
14 godina
offline
VirtualBox tutorijal

evo danas sam probo instalirat windows 8 release preview i naisao sam na par zapreka....
jel zna netko sta da napravim
radio sam po tutorijalu na youtubeu 

prva greska prva greska
pa ovo pa ovo
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: VirtualBox tutorijal

Skini zadnju verziju virtualboxa. Definitivno je problem sa virtualnom grafikom i pripadnim driverom.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
15 godina
online
VirtualBox tutorijal

Imam jedno pitanje vezano uz Virtualbox, ..... mozda je netko probao emulator DeSmuME WiFi verziju (radi se o PC emulatoru za NDS igre). Stvar je u tome sto se putem emulatora moguce spojiti na Nintendovu WiFi mrezu bez ikakvih problema (ethernet), normalno se spaja preko moje i vecine lan mreza (u mojem slucaju Realtek, u emulatoru je moguce odabrati koju mrezu da koristis ako ih kojim slucajem imas vise)....... problem kod tog emulatora je taj sto se nije moguce spojiti preko wireless-a (laptop), pa zato pitam, moze li se kako simulirati u tom smislu? da mi tu virtualnu mrezu emulator vidi kao lan mrezu, a da je vrtualna mreza bridge-ana na moju Realtek mrezu (ako shvacate sto zelim reci)..... zna li netko? (naravno, laptop je u pitanju).

Ne stavljajte ruku u ventilator dok ventilator radi. Upozorenje na klimatizacijskom uređaju
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.6.2012 18:09 (lovac82).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: VirtualBox tutorijal

Nije mi pitanje baš jasno.

 

VirtualBox može direktno koristiti samo USB uređaje - sve drugo mora emulirati (imaš ponuđeno u Network tabu što i sa kojom mrežnom).

 

Što se tiče bridgeanja, pokušaj spojiti host-only tip veze u virtualboxu na svoj wireless adapter ili u postavkama virtualboxa odmah napravi bridge. Nije mi jasno što želiš napraviti.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
14 godina
offline
Re: VirtualBox tutorijal
Nikako ne uspijevam instalirat... dode tamo skoro do kraja i tako stoji nepomicno... sad sam ga bio ostavio preko 45 min i dalje se nije pomaknulo
11 godina
protjeran
offline
Re: VirtualBox tutorijal

Ja sam jutros ksinuo win8 i vb i NIKAKO, prvo mi javlja media not found, onda namjestim da mi boota prvo CD onda HDD i proradi, ali onda dođe drugi error koji kaze "computer needs restart error:0x0000005D" i onda sam sve poslao u onu stvar i izbrisao ^^

15 godina
odjavljen
offline
Re: VirtualBox tutorijal

Jesi uključio virtualizaciju u BIOSu?

 

Ugl, evo ti lijepo upute, hebeš yt video

http://nighthawk-software.blogspot.com/
14 godina
offline
VirtualBox tutorijal

ma joj taj virtualbox prelos... tj vjerojatno je dobar al stalno neke greske... sad si instaliravam windowse s wmware

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: VirtualBox tutorijal

Ja nikad nisam imao problema sa njime a stvarno sam svašta trpao unutra.

 

Za očekivati je da neće baš najbolje raditi sa betom novog OSa. To je virtualka, nije to pravi stroj.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
13 godina
neaktivan
offline
VirtualBox tutorijal

Nego...host os mi je ubuntu na kojem imam instalirane proprietary drivere.

guest os mi je windows 8.

Virtual box mi veli da moram ugasit 3d akceleraciju(iako ju ja želim upalit).

 

dali je problem možda u tome da imam switchable graphics?

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
VirtualBox tutorijal

Mene zanima gdje da skinem taj ISO file s kojim mogu bez CD-a instalirati neki OS. Hvala

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: VirtualBox tutorijal
dado987 kaže...

Mene zanima gdje da skinem taj ISO file s kojim mogu bez CD-a instalirati neki OS. Hvala

Pa to ti je obicna slika/image cd-a/dvd-a.  mozes svoj cd sa windowsima pomocu bilo kojeg programa za przenje putem opcije "make/create image" pretvoriti u taj, kako kazes ISO file.

 

Mene zanima na koji nacin nadograditi VB sa novoizaslom verzijom.  nema nikakav update?  zar je nuzan potpuni uninstall ili moze "gazenje"?

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
16 godina
offline
Re: VirtualBox tutorijal
Mislim da moze gazenje...
Hello Kitty ;-)
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao
11 godina
neaktivan
offline
VirtualBox tutorijal

Evo pitanje: Kako da podesim da ukoliko je on ukljucen,odma mi ucitava usb na njemu a ne na kompu,jer imam strasan virus a usb.u kojeg bi rijesio,a rizik mi je ustekavati u komp, i koliko je to sigurno ? :D

Jedini kompjuter koji se ne može hakirati je onaj koji nije na mreži, zaključan u metalni sanduk, i zakopan 3 metra pod zemlju
 
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
VirtualBox tutorijal

Gdje bih mogao naci onu datoteku .iso za Open BSD da skinem da pokrenem, da zapocne "butanje" ? 

 
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
VirtualBox tutorijal

Pozdrav!
Host je Ubuntu12.04 sa Win7 dualboot. VB je instaliran na Ubuntu, a sharovana particija na Winsu na kojoj su Iso fileovi od instaliranih OSa u virtualci (isti hard za sve). E, sad kako napraviti backup kompletnog VBa zbog preseljenja na odvojene i veće hardove.

I pitanje je odgovor. Sporo tipkam i znam da kasnim na odgovor radi toga
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
offline
VirtualBox tutorijal

imam pitanje u vezi sa virtualbox. ako neko ima npr 512mb ram i zeli windows xp u virutalki da li dodijeljeni ram npr 192MB oduzima od pravog rama i ako npr hard disk stavim 25gb da li toliko oduzima od pravog hard diska ?

Black.Assassin
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: VirtualBox tutorijal
Da, sve se oduzima od "prave" masine.
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao
13 godina
protjeran
offline
Re: VirtualBox tutorijal
informaticar64 kaže...

imam pitanje u vezi sa virtualbox. ako neko ima npr 512mb ram i zeli windows xp u virutalki da li dodijeljeni ram npr 192MB oduzima od pravog rama i ako npr hard disk stavim 25gb da li toliko oduzima od pravog hard diska ?

Da, 192Mb rama će biti alocirano za virtualnu mašinu, kao što će 25Gb zauzeti virtualni disk.

Ad astra peronospora
11 godina
offline
VirtualBox tutorijal

Instalirao sam windows 7 i imam od tmobile stick internet. Kako da mi se virtualka spiji na njega???

zviznemte
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.1.2014 17:04 (zviznemte).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
VirtualBox tutorijal

Probao i super sve radi na Mayi sad me zanima da li je moguce preko njega instalirati istu verziju samo drugo desktop okruzenje

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.1.2014 17:45 (arius).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice