Zorin OS

poruka: 11
|
čitano: 17.324
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
offline
Zorin OS

 

vidim nije se pisalo nista o ovom OS-u pa da ja nešto malo napišem.

 

Zorin OS koliko sam mogao skužiti je neka mješavina windowsa i linux(sučelja).

Relativno je jednostavan jer se moze prilagodit da izgleda kao više OS-ova.

 

 

 Besplatan je za skinuti  a minimalni zahtjevi za Core verziju su: 1 GHz procesor x86/ 5 GB na tvrdom disku/ 512 MB ​​(RAM)

 

testirao sam ga na virtulnoj i nije mi bas svidio.... Ali prije nekih tjedan dana sam ga na kompu starom.....godina (ima Intel pentium 3 {#}) instalirao jer je usporen(a imao je win7 ulimate) i sad mi se sviđa.

inače taj komp koristi samo mlađi brat za internet (fejs, youtube i te gluposti) i mogu rec da je dosta dobar.....također mogućost da pokupi neki virus je smiješna haha.

-u sebi vec ima office i još par programa za korištenje...

 

pa evo ako netko treba jednostavni nezahtjevni OS za osnovne potrebe neka isproba ovo pa napiše još koji komentar.

 

link za download

 

ASUS/ AMD A10 -5750M + Readon HD graphics 8650G+HD 8600M/ Win 8.1pro
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Zorin OS
Jel ima mogucnost probe bez instalacije ka sta ima ubuntu ili kako se kaze live cd
nista mi se neda
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Zorin OS
Može koliko znam svaki Linux da bude Live-CD
http://valid.canardpc.com/hwx19k
Moj PC  
1 0 hvala 1
9 godina
neaktivan
offline
Re: Zorin OS

evo slika prije instalacije....piše isprobaj, al nisam ga na taj način bio isprobao hah {#}

ASUS/ AMD A10 -5750M + Readon HD graphics 8650G+HD 8600M/ Win 8.1pro
10 godina
offline
Zorin OS
E zato cu ga ja na taj nacin isprobat.
Sami sebi smo najveci neprijatelji
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Zorin OS
as123 kaže...

evo slika prije instalacije....piše isprobaj, al nisam ga na taj način bio isprobao hah {#}

Kao kod Kubuntua način za probati ili instalirati

http://valid.canardpc.com/hwx19k
9 godina
neaktivan
offline
Zorin OS

Poslije nekoliko distri sam na starom kompu zadržao Zorin lite verziju i zadovoljan sam s njom.

Pored Zorin-a sam na istu"kantu"instalirao i antiX MX14 te obadva toplo preporucujem"windowsašima"

kojima se ne bacaju stari kompjuteri jer još šljakaju a Microsoft im zabio nož u leđa gašenjem

Windowsa XP-a.

 
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
offline
Re: Zorin OS

Možda samo još navesti da nije neka mješavina windowsa i linux-a, nego da je to Linux, konkreno distra Ubuntu, koja je malo promjenjena kozmetički...

 

S windowsima nema veze i softwer za windowse na ovome neče raditi, barem ne direktno....Može preko emulatora, systemskih ekstenzija, wrappera itditditd

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2015 10:20 (MarinJ).
15 godina
offline
Zorin OS

Evo da dignem malo ovu temu iz pepela; nekidan mi je na youtube iskočio video (

) o novoj verziji Zorin OS-a koja je izašla negdje u kolovozu ove godine. Iako sam isprobao u životu nekoliko verzija Linuxa (uvijek imam jedan na USB-u za potrebe spašavanja podataka sa Windowsa ako kleknu iz bilo kojeg razloga) nisam se nikako mogao naviknuti na sučelje i način na koje stvari funkcioniraju kod njega. Ovaj video me zaintrigirao jer je sučelje jako slično Windowsima uz sve prednosti Linuxa, pa sam instalirao Zorin na svom Asus Transformer Mini-ju koji skuplja prašinu u ormaru već duže vremena. Moram priznati da sam iskreno oduševljen kako OS funkcionira i koliko je brz i fluidan čak i na Intel Atomu i integriranoj grafici staroj nekoliko godina. Ono što me posebno oduševilo je da radi sve što sam pokušao spojiti na laptop (printeri, bluetooth slušalice, smart uređaji,...) i sav softver koji sam pokušao instalirati. Ako nema neke Linux aplikacije koja odrađuje funkciju koja vam treba, uredno rade i Win aplikacije na njemu. Nisam isprobavao neke zahtjevnije aplikacije (Autocad, Photoshop i sl.) jer ovaj hardver to ionako ne može, ali planiram ga instalirati na par tjedana na svoj Omen pa da vidimo kako se nosi sa zahtjevnijim aplikacijama i igrama. Ako ga je netko isprobao ili ga koristi može napisati svoje iskustvo i navesti aplikacije sa kojima ima problema čisto da razmijenimo iskustva.

 

 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Zorin OS

-klasična priča.. kao i mint i ostale distre koje uzmu bazu-ubuntu.. +kde.

-winappsi, klasično wine.. tj kao i sve ostale distre, dok je ubuntu čist (politika canonicala.. ne želi ovisiti ni o čemu izvan ubuntua, font, kodek, treće apps, tj kad krene komercijala tad svi dođu na naplatu ili tužbe..).

 

-ono što je mrtvo u linux temema, nakon lutanja s guijem, gnome-razno.. kde je već duže vrijeme preporučljiv, optimalan, tj sva današnja računala (uključujući 10god unazad) rade ok, tj vga-gpu se koristi za npr browser + gui.. i tad sve radi glađe nego na light frontendu koji sve radi soft-cpu.. tj light DE može biti ok samo za računalo koje nema dovoljno resursa za kde .. ako ima tad je kde optimalan-brži upravo zato jer koristi te resurse kao gpu dok je već desetljeće reqiremenst svih oseva isti-jednak... tj svako i najslabije računalo zadovoljava, ako ne zadovoljava tad je beskorisno za današnju upotrebu npr surfanje.

 

-zorin je ok, tj tko god želi prolistati distre može baciti pogled na distrowatchu, prvih desetak distri.. dok se 'sezonalno' može pojaviti neki novi mint, zorin itd..

-prije cca desetljeće, doba x32bitnih, prije uefi-secboota ... je već bilo linux-gamer distri, prvi planovi za steam pa i steamos.. bila je i districa artistix.. imala sve kao i wine itd.. tj klasična prednost kad je sve utrpano u distru pa možeš bootati live i imaš sve.. vs minimalizma-čistoće pa imaš samo ono što instaliraš kao arč ili relativno čist ubuntu..

-proteklih godina je recimo mint bio popularan jednako je imao wine .. tj nije zorin po nečemu bolji.. isti, isti os, isti (jedan jedini) linux.. dok je po meni prednost kde, tj kao standardnu distru-ubuntu-gnome, preporučam kubuntu-kde.. a ovakva distra je ekšli isto to + predinstalirano-uključeno dodatci, fontovi, kodeci.. tj ono što ubuntu iz komercijalnih planova ne želi, + razlika kako će koja distra uključiti ili izbaciti starije drivere-support.. pa tako i dalje imamo osnovnu intelicu i915 koja radi, ali nije adekvatna ni za što, surfanje-gaming, čak ni minecraft.. :) tj važnije je da ima ostale drivere kao lan-wlan, printeri itd.. da to juzer ne mora tražiti, dok neke distre kao i windoze to odbacuju (kao što su većina već ugasili 32bit verziju-distru..).

 

-izgled? .. ekšli, ms-win krade izgled kde-a, od ubuntu 12 nadalje.. s win8 čak ista-slična thema-pozadina itd.. ili novi w11 s mac-izgledom tj kde plasma.. s razlikom, mac ima buttone lijevo, win desno a lin konfigurabilno :) .. tj sve to je skeendeep, nevažno-gui.. os je isti.

-danas (već neko vrijeme cca 5g) je kde ok, prije jednostavno nije bilo vrijeme, hw + sw (bios-boot-..support između 2014-16.. od 2018me nadalje nema tih problema-razlika, radi sve na svemu..).

-isključivo za neadekvatan hw ide nešto kao xfce-xubuntu.. za sve ostalo preporuka kde, dok je ovakva distra običan ubuntu + dodatci i time zgodnije za početnike jer ne moraju to tražiti-instalirati + za napredne koji to mogu ali ne moraju, tj isti rezultat + live na kojem je tad sve pri ruci ako zatreba (dok će gurui uvjek picajzlasto navijati za arč..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.12.2021 13:52 (ihush).
12 godina
offline
Re: Zorin OS

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice