Monitor - kratki spoj?

poruka: 2
|
čitano: 899
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina
neaktivan
offline
Monitor - kratki spoj?

Imala sam monitor star 15-ak godina, komp star godinu dana i produžni kabel (u koji su bili uključeni monitor i komp) star preko 10 godina.

 

Prije tjedan dana pojavila se rupa na okviru monitora.Otopila se plastika. Veličine da možeš staviti prst unutra. Valjda neki kratki spoj. Iako nisam imala više namjeru koristiti taj monitor ostavila sam ga uključenog u produžni kabel. Samo sam sklopku na produžnom kabelu stavila na off tako da nema dotoka struje.

 

Međutim, nakon tjedan dana (jučer) pojavila se druga rupa na okviru monitora. Još veća. I bilo je oko rupe crno, kao izgoreno. Tad sam osvijestila da su očito obje rupe nastale dok je sklopka na produžnom kabelu bila na off.

 

Komp mi je spojen na isti produžni kabel. Komp nema vidljivih oštećenja. No, prije mjesec dana mi se sam upalio 3 puta.

 

Na forumu su mi rekli da bi to samopaljenje moglo biti znak da je otišla matična ploča (jer je to samopaljenje navodno prvi znak da je ploča otišla).
Međutim, sad povezujem da je to samopaljenje možda ipak bilo vezano uz struju, a ne matičnu ploču.

 

Što mislite, je li do monitora, produžnog kabela ili do zidne utičnice? Pa nije se valjda to sve izdogađalo zbog matične ploče.

Monitor i produžni kabel sam bacila.

 

Ne bih htjela dati novce za sve novo, a da mi se opet desi ista stvar ili nedaj Bože još gora.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.1.2019 12:08 (Verden).
 
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: Monitor - kratki spoj?

Produžni obično ima sklopku samo na jednoj žici, pa se može dogoditi da, ovisno kako okreneš utičak, uopće ne mora biti prekinuta faza, a onda je svašta moguće. Doduše, ako imaš FID sklopku, ona bi trebala izbaciti prije nego se plastika otopi u takvom slučaju.

 

Komp se palio dok je produžni iskopčan ili? Ako jest, onda je vjerojatno monitor premostio zemlju i nulu, pa preko toga, iako je to dosta nategnuto. Bilo bi bolje da is dala nekom da pregleda kabel i monitor prije bacanja, čisto da vidi zašto se to događalo.

 

Što se tiče matične, moguće da je problem uzrokovao smetnje na legitimnim mjestima koja mogu uzrokovati paljenje računala, moguće da matična odlazi, a vidio sam sličan slučaj kojem je samo ponovno spremanje postavki BIOS-a pomoglo. Ono što je sigurno jest da matična nije mogla spaliti monitor. Ovako na daljinu teško je dati išta precizniji komentar.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice