Ideje za android aplikacije

poruka: 3
|
čitano: 5.589
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
neaktivan
offline
Ideje za android aplikacije

Pozdrav svima!

Ovo je moja prva tema na forumu pa će vjerojatno biti malo smotano napisana.

Htjela sam vas pitati za savjete; naime prijateljica i ja želimo napraviti našu prvu android aplikaciju. 

E sad; obe smo studentice niže godine računarstva i znamo stvarno programirati samo u c-u (i nešto c++), točnije ono što smo na fakultetu naučile, a drugih jezika se još nismo doticale (c# osnove osnova).

Svjesne smo da moramo krenuti same ukoliko želimo biti u ovim vodama, a kako nas očito programiranje ide i zanima zapravo bih htjela da nas samo malo usmjerite-gdje, kako, od čega krenuti? 

Naslov jest Ideje za android aplikacije, ali pravo pitanje je li uopće pametno da krećemo od toga (to nam se čini zanimljivim) ?

I ako mislite da je, možete li nam reći u kojem jeziku je najbolje programirati za android aplikacije (c# - xmarain ?) i ako imate neke savjete od kakvih ste vi aplikacija krenuli da nam se upali neka lampica jer naprosto već danima sjedimo pred praznim papirom i od mnoštva ideja koje prolaze glavom većinom su neizvedive jer nemamo tu razinu znanja ili su preglupe ili već postoje. 

 

Hvala vam svima unaprijed na pomoći- ne moraju odgovarati samo znalci o programiranju; ako itko ima bilo kakvu ideju što bi htio imati na mobitelu (a da nije prekompleksno) neka je napiše-bilo što će nam pomoći!

 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Ideje za android aplikacije

Ako je riječ o prvoj aplikaciji, onda možda nemojte uzeti ideju koja je toliko teška da će vas obeshrabriti u samom početku. Neka prva aplikacija bude nešto jednostavnije, ali s nekim vašim "twistom", koliko god malenim. Android aplikaciju (nativnu) radit ćete u Javi (mogu i neki drugi jezici, ali nije to poanta). Bitno je da znate OOP paradigmu, a sam jezik možete otkrivati i učiti kroz projekt. Na hrvatskom imate Fainovu knjigu, imate super skriptu jednog nastavnika s Fera (Marko Čupić, namijenjena studentima, ali sumnjam da bi se jako ljutio da ju koristite, možete mu se javiti mailom), a o engleskoj literaturi da ne govorim (Thinking in Java - Eckel, Effective Java - Bloch, Head First Java...). Svakako preporučujem da se odmah bacite na materijale na engleskom. Što se tiče Androida, apsolutno krenite s izradom projekta. Ako nemate nikakvu ideju, možete obično naći na netu listu projektnih zadataka na nekom fakultetu koji drži kolegij koji se time bavi. Ovi projektni zadaci uobičajeno su složeni tako da ih mogu odraditi studenti koji se prvi put susreću s mobilnim aplikacijama, a uvijek sami možete proširiti priču. Imate nekoliko besplatnih kolegija na Edxu (edx.org) i Courseri (coursera.org) koje vas mogu naučiti osnove, imate zanimljivih tutorijala na netu (vogella.com, androidhive.info, https://antonioleiva.com/, https://guides.codepath.com/android/), imate hrpu video tutorijala na YT (the new boston primjerice) - sve ovisi o tome kako najlakše učite. Što se tiče knjiga, moja preporuka je The busy coders guide to android development Mark L. Murphya (SO Commonsware), s obzirom da je riječ o digitalnom izdanju koje uspijeva pratiti platformu, što papirnate baš i ne mogu. Osim nje imate Big nerd ranch guide to Android development i još neke druge, ako je potrebno mogu i njih linkati. Pogledajte i na vlastitom faksu, moguće je da se na kasnijim godinama izvodi kolegij koji je na neki način povezan s Javom ili mobilnim aplikacijama. Za razvoj trebate Android SDK i alate koji dolaze s njim, Java JDK i ako imate problema s emulatorom preporučujem za vlastite potrebe koristiti Genymotion emulator. Neke od ideja za prvu aplikaciju mogu biti: Shopping lista (baza, prikaz u recyclerviewu, action bar, fragmenti), MovieDB (prikaz informacija s TheMovieDB-a o filmovima s Interneta (rad sa slikama (Picasso ili što drugo), rad u pozadini (AsyncTask ili neki library), rad s JSONom (GSon)), ŠetnjaTracking (rad s geolokacijskim uslugama, servisi, mape i iscrtavanje po mapi, opet baza). Svaku od ovih možete prilagoditi trenutnoj razini znanja, a onda kasnije proširiti novim idejama. Kasnije će vam svakako trebati oblikovni obrasci (Head first design patterns), testiranje (Unit, Espresso itd.), RxJava i hrpa drugih stvari, ali mislim da se je za početak dovoljno ono gore. Eto, nadam se da nisam jako udavio.

The most interesting information comes from children, for they tell all they know and then stop.
7 godina
neaktivan
offline
Ideje za android aplikacije

Udacity je u suradnji s Googleom napravio par kurseva, o Androidu, od kojih su neki besplatni:

 

https://www.udacity.com/course/android-development-for-beginners--ud837

https://www.udacity.com/course/new-android-fundamentals--ud851

https://www.udacity.com/course/how-to-create-anything-in-android--ud802

 

Još jedan kurs:

https://www.springboard.com/learning-paths/android/learn/

 

Pošto već znate programirati u drugim jezicima od knjiga bih preporucio "Effective Java" Joshua Bloch i "Building Skills in Object-Oriented Design Steven F. Lott" koja je besplatna:

http://buildingskills.itmaybeahack.com/book/oodesign-java-2.1/latex/BuildingSkillsinOODesign.pdf

 

Iskoristite znanja iz ostalih oblasti poput mašinskog učenja, umjetne inteligencije, računarskih mreža, prepoznavanje objekata sa slike... i napravite android aplikaciju.

 

 

 

 
0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice