Kako sam dobio posao u Irskoj izdvojena tema

poruka: 2.511
|
čitano: 954.615
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
offline
Kako sam dobio posao u Irskoj

Ajd pusti te priče, priznaj da ideš van zbog boljeg pinga u igrama

 
30 0 hvala 2
16 godina
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
Bukva kaže...

Ti meni doša ko naručen.

 

Naime, ja sam doslovno na prevagi da li da odem u Irsku ili ne. Najviše od svega što me privlači su upravo ti contracti koji mi se nude.

Uglavnom, s obzirom da tek počinjem skupljati informacije o Irskoj, trenutno što me najviše interesira je - potrošačka košarica. Koliki su prosječni mjesečni troškovi jedne osobe? Trenutno me bombardiraju recruiteri raznim plaćama i koliko će to biti X puta veće nego što sada zarađujem, ali problem je što ja to nemam s čime usporediti.

Druga stvar - kako ide mirovinsko? Kako će mi se u Irskoj gledati ovo što sam sada uplaćivao u stupove? Što će se dogoditi ako ja za 10 godina se odlučim vratiti u Hrvatsku?

Eh da - jesi uzimao neke tečajeve jezika ili nešto?

 

Sretno s pripremama.

 

EDIT: Kad smo već kod plaće - iz tvojeg iskustva - koliko na početnu ponudu možeš se dogovarati sa njima?

evo da i ja dam doprinos ovoj temi :D

 

dakle troskovi..

(pricam za sebe i zenu, za samca troskovi nisu duplo manji jer stvari ipak nisu tako proporcionalne)

 

hrana:

- ovisi gdje kupujes, imas kvartovske ducane (Centra, Spar..) gdje je u redu kupiti nesto nabrzaka (ono kad ti fali kila secera ili nesto za dorucak) i tamo su cijene osjetno vece nego u velikim trgovackim lancima

- tjednu kupnju obavljam uglavnom u Aldi/Tesco/Lidl/Dunnes i uglavnom napunim kolica za 50e svega i svacega. Ne gledam kolko kaj kosta jer si mogu priustit a na kraju mjeseca te mozda izadje 100e ukupno vise i ne zamaram se time. Svo meso i mlijeko je domace irsko, nista ne uvoze i npr Irish beef je 4e/1kg i uz tjesteninu imas kaj jesti 2 dana.

- opcenito, hrana je u najgoru ruku jednake cijene kao i u hrvatskoj.

 

stan:

- Daft.ie

- imalo pristojan jednosoban stan ili garsonjeru neces nac ispod 850e.

- centar Dublina je inace rupcaga i ne preporucam nikome tamo zivjeti, bar ne na Northsideu

- solidne kuce nisu ispod 1300-1400e mjesecno (dvosobne)

- ljudi iznajmljuju svakakve prcvarnice i treba dobro pripremiti zivce za razgledavanje

- lakse je nac posao nego stan, i to nije zajebancija nego ziva istina

- ako nemas reference od posla i prethodnog landlorda ceka te tezak posao. cak i od prethodnog landlorda nije tolko bitno ak work reference od dobre firme, ja sam imao srecu pa sam dobio prvi stan koji sam gledao.

- inace svima preporucujem Northwood ako zele biti u sjevernom dijelu grada, unutar granica grada i zivjet u stanu

 

rezije:

- zivim u dvosobnom stanu, orijentacija jug/sjever (sa spavacim sobama na sjevernoj strani koje ne grijem nikad).

- stan placam 1150e, noviji kvart sto je sad vec super cijena, uskoro mi istice ugovor o najmu al landlordica se jos nije javila pa ce cijena ostat ista i dalje

- voda se placa odnedavno (velika vecina kuca/stanova i novogradnja nema brojila za vodu), ispada oko 20e mjesecno flat rate

- struja + plin preko ljeta = 53e, zimi oko 90e

- grijanje i topla voda su na plin, sto je velika usteda u odnosu na grijanu vodu preko struje (zna bit i dupla cijena).

- mobitel zena sebi placa 20e, meni je dosta i 10e. mreza je Three.ie, sa bonom od 20e se aktivira flat internet (3g i 4g), i ukljuceno je jako puno toga u paket. svih 20e ostane na racunu za daljnje trosenje, zena uglavnom trosi na pozive hrvatskoj. meni je 10e dosta jer imam 700mb interneta i nesto sitno razgovora/poruka, meni taman

- internet placam 40e, koristim Magnet, veza je 60/10 flatrate. ima jos i UPC, Vodafone i Sky.. cijene variraju do 20ak eura mjesecno, neki provideri daju prvih 6mj u pola cijene. UPC npr ima vezu 240mbit za 45-50e mjesecno.

- Netflix 8e mjesecno

 

auto:

- cijena goriva nesto malo veca nego u hr

- rabljeni auti smjesno jeftini, ne postoji vanjsko trziste gdje bi se rabljeni auti izvozili pa im cijene idu dole velikom brzinom. mozes izvest auto u UK ali rabljeni auti u UK su uglavnom u boljem stanju i bolje odrzavani pa im to bas ne igra.

- osiguranja za auto skupa, nekad i bolesno skupa a nekad ti ni ne daju osiguranje ovisno o stazu za volanom i koji auto oces osigurati.. npr, imas 23 godine, hoces osigurati hondu integru - odmah se pali alarm kod osiguravatelja i odbija. u najgoru ruku ce ti dati opciju 3500/4000e ili vise pa si ti misli jel ti se isplati

- priznaju hrvatski bonus

- ako si stranac u irskoj mozes preko brokera Clements osigurat auto na max 2 godine i preko njih dobijes normalnu cijenu police, taman da se malo snadjes i nakupis irskog vozackog iskustva

- zamjena hr vozacke za irsku kosta 55e i nema nikakvih dodatnih testova, cijena osiguranja moze pasti i do 30% jer ti onda na irsku vozacku policija moze zalijepit kaznene bodove i osiguranje te lakse prati ko vozaca

 

 

javni prijevoz:

- u Dublinu imas bus, LUAS (tramvaj) i DART (gradska zeljeznica). DART je uvjerljivo najjeftiniji al vozi samo uz obalu (sjever-jug i commuter line prema prigradskim naseljima). LUAS vozi kroz grad, imaju dvije linije koje nisu spojene medjusobno tak da moras pjesacit 15-20min ak oces presjest Dublin bus pokriva cijeli grad al je neucinkovit toliko da zagrebacki ZET izgleda kao japanska zeljeznica. Imaju rezerviranu traku za sebe na cesti al uvijek ima debila koji se parkiraju "samo da skoci do ducana", nesto istovaruju, imaju stanice svaih 100m, vise linija vozi istom rutom i sve staju na svim stanicama i tako..

- svaki ulazak u bus se naplacuje, ako se presjeda unutar 90min onda je nova cijena karte 1e jeftinija u odnosu na punu cijenu za tu liniju.

- promet u Dublinu je opcenito u kaosu, grad se previse razvijao u zadnih 30ak godina i nisu infrastrukturno pratili cijelu situaciju. Sve gradske prometnice idu u "paukovu mrezu" i sve se spajaju u par tocaka u centru grada, nije onaj americki stil di imas 100 paralelnih ulica pa ti vozi di oces. Zagreb je isto puno bolje rijesen.

 

potrosacka elektronika:

- uglavnom ista cijena

- dostupni UK amazon i UK ebay pa je izbor stvarno lijep.

- parcel motel za kupnju UK itema koji se ne dostavljaju van UK

 

odjeca i obuca:

- za odjecu imate Penneys/Primark, gdje se cijeli obucete za 30e i roba cak i ok izgleda i izdrzi, definitivno najpopularniji ducan u irskoj

- cijene su u najgorem slucaju ko i u HR

- kad je popust/akcija, onda je to zbilja akcija i jako se jeftino moze proc

 

doktori/zubari:

- kuc-kuc-kuc do sada nisam trebao, nacitao sam se svega, od skupog do prihvatljivog, tako da neam komentara jer nisam previse istrazivao, a i firma mi dost toga placa pa sam i s te strane "mirniji"

 

zakljucak:

- cijena stana bitno dize cijenu zivota al ak dvije osobe rade ili jedna sama solidno zaradjuje nema straha, moze se par stotki ako ne i 1000+ mjesecno stavit na stranu

- odlazak van zaradit na par godina pa se vratit u HR zivjet i napravit kucu - proslo svrseno vrijeme - osim ak ne odes na naftnu platformu i deres 10k eura mjesecno.

- cijena zivota naravno raste ako imate klince. koliko tocno? ne znam, nemam ih, al rezije i hrana sigurno idu gore.

 

 

 

Ak sam kaj zaboravio, pitajte. Samo molim bez poruka "e jel mi mos nac posao". u IT ima jako puno posla i oglasa (oglasnik u ruke), pristojno je placen i da se vrlo lijepo/kvalitetno zivjeti

 

EDIT:

 

E da, Dublin je ruzan u vrazju mater, kao i svi "gradovi" u irskoj, mala mjesta imaju svoju car kao i priroda, al ja sam gradsko dijete..

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.10.2015 20:52 (nixass).
16 godina
neaktivan
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
Friday kaže...

Zbog djece i svog mira i idem van. Ne gledaju mi se više politički moćnici, krađa i korupcija gdje god se okreneš. A startna plaća mi je dovoljna da ne moram spajati kraj sa krajem. Kasnije će biti sve bolje. Ne idem raditi za minimalac...

Pa nije kod nas stanje baš toliko loše niti je vani toliko dobro po tom pitanju..

Ma skužio sam da će plaća bit solidna al opet jedna je a vas je ako se ne varam 5, treba to sve nahranit i obuć, zdravstveno, platit režije, putni troškovi.. a opet i da ostane 2-3k € viška mjesečno, što kasnije, kad i s čim uselit u svoju kuću/stan? Vjerojatno griješim jer idem s pretpostavkom da si ovdje imao već kuću/stan, ako nisi i ako se kreće iz nule onda svakako bolje to napravit u Irskoj nego ovdje. 

Samo razmišljam naglas, a i ne znam u kakvoj si situaciji bio prije a u kakvoj si sad, tako da nema potrebe da mi odgovaraš..

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.10.2015 18:40 (Penryn).
16 godina
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
Friday kaže...
...

 


Irski naglasak - dosta teško razumljiv govor kojeg na sreću koristi tek vrlo mali broj ljudi. Bit će vam jasno ako kažem da "roles" izgovaraju kao riječ "rules".

Inače, poslovi su "roles".

 

a tek kad cujes kak izgovaraju maslac - butter ...

 

 

dodao bih jos nesto u vezi poreza na placu..

1) na prvu placu ce gotovo sigurno sjest emergency tax od 40ak posto i to te prati na svakom iducem poslu / prvoj placi.

bitno je sto prije dobit PPS i ispunit 12A formular u poreznoj da te se skine s tog sranja.

naravno, ta lova se kasnije vrati na racun al eto, da ne bi bilo iznenadjenja :)

 

2) ako ti muz/zena rade part-time, moguce je koristiti njihove tax creditse sto opet spusta porez koji placas. zgodno :)

 

nadalje, djeci moras sam kupiti knjige al kasnije dobijes novce natrag od drzave. nisam siguran dal je ista stvar i sa skolskim uniformama koje su MUST ako se ne ide u neku privatnu skolu.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.10.2015 18:53 (nixass).
16 godina
neaktivan
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
nixass kaže...

 

- ljudi iznajmljuju svakakve prcvarnice i treba dobro pripremiti zivce za razgledavanje

- voda se placa odnedavno (velika vecina kuca/stanova i novogradnja nema brojila za vodu), ispada oko 20e mjesecno flat rate

- rabljeni auti smjesno jeftini

- osiguranja za auto skupa, nekad i bolesno skupa a nekad ti ni ne daju osiguranje ovisno o stazu za volanom i koji auto oces osigurati.. npr, imas 23 godine, hoces osigurati hondu integru - odmah se pali alarm kod osiguravatelja i odbija. u najgoru ruku ce ti dati opciju 3500/4000e ili vise pa si ti misli jel ti se isplati

Jel ima šta na crnjaka ili je sve legit, pa i te prcvarnice?  Voda iz slavine ok za piće? 

E sad auti.. jel voziš sad išta i ako nisi planiraš li (i što, kakve su cijene tog modela i cijene osig)?  Tih ~4k € za integru s bonusom ili bez? 

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.10.2015 19:25 (Penryn).
15 godina
neaktivan
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
Friday kaže...
zerocool12 kaže...

Petko, lako se ku*čit poslom u Irskoj.

Bolje bi bilo fasciantno da je naslov "Kako sam dobio posao u Hrvatskoj bez političkih/rodnih veza".

 

Već dosta vremena zarađujem >10.000 kn u HR bez ikakve veze. Najeo sam se govana u početku, i isključivo svojim trudom uspio. Nisam dobio ni olovku na lijepe oči ili zahvaljujući vezi.

 

 Ma znaš da trollam,nisam mislio niš loše.

I ja se nadam jednog dana kad završim faks spucat u Irsku,tak da za sada još pratim ovu temu a čim se ukaže prilika idem.

 

I želim ti sreću u Irskoj te da sve prođe kako si planirao :).

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.10.2015 20:07 (zerocool12).
16 godina
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
Penryn kaže...
nixass kaže...

 

- ljudi iznajmljuju svakakve prcvarnice i treba dobro pripremiti zivce za razgledavanje

- voda se placa odnedavno (velika vecina kuca/stanova i novogradnja nema brojila za vodu), ispada oko 20e mjesecno flat rate

- rabljeni auti smjesno jeftini

- osiguranja za auto skupa, nekad i bolesno skupa a nekad ti ni ne daju osiguranje ovisno o stazu za volanom i koji auto oces osigurati.. npr, imas 23 godine, hoces osigurati hondu integru - odmah se pali alarm kod osiguravatelja i odbija. u najgoru ruku ce ti dati opciju 3500/4000e ili vise pa si ti misli jel ti se isplati

Jel ima šta na crnjaka ili je sve legit, pa i te prcvarnice?  Voda iz slavine ok za piće? 

E sad auti.. jel voziš sad išta i ako nisi planiraš li (i što, kakve su cijene tog modela i cijene osig)?  Tih ~4k € za integru s bonusom ili bez? 

crnjak nisam nikad trazio al sam cuo da su neki bili u stanovima di nisu morali davat depozit i mogli su otic kad su htjeli.. al ne bi se pouzdao previse u takav nacin stanovanaj cisto iz razloga jer nisi nimalo zasticen.

a i frajer od jedne gregorijanske kuce zna napravit 6-8 stanova pa si ti misli kakve su tu sve improvizacije radjene i na kraju sve to skupa placas ne bas jeftino.

 

evo jedna sprdnja, koja nije daleko od istine

 

 

voda se moze popit, tu i tamo ima neki miris ko sto voda iz pipe zna imati al nista strasno. vecinom pijem mineralnu iz ducana zapravo. voda je opcenito nemjerljiva s "mojom" sljemenskom od doma :)

 

auto nemam jos, planiram iduce godine nakon kaj rijesim neke stvari. imam namjeru ispunit neke djecje snove (supra ili R33 iz uvoza), preko clementsa bi me osiguraje izaslo oko 950-1050e, road tax oko 1500e.

ako to ne uspije onda idem na nesto normalnije, novije i puno manje troskove. (lexus IS/GS, bmw 3/5..).

Supre se inace mogu nac od 3500$ (u japanu) pa nadalje, ovisno o mjenjacu, motoru i stanju.. do 10k eura vec imas ogroman izbor.

bmw 320/325 (e92) vec idu od 5k eura, 2006./2007.+

Kolega je nedavno uzeo Lexus IS250 2006. za 4700e, osiguranje mu je oko 1000e, ima dosta bonusa iz HR i vec godinu dana irskog vozackog staza. prije je imao civic coupe 1.5 (drlog) i oko 1500e placao osiguranje.

auti koji su proizvedeni prije 2008. placaju road tax ovisno o kubikazi a oni noviji po co2 u ispuhu:

http://www.citizensinformation.ie/en/travel_and_recreation/motoring_1/motor_tax_and_insurance/motor_tax_rates.html#l62fd2

 

to za integru ne znam tocno, gledao sam po boards.ie svakakva iskustva i to je onak jedno koje sam zapamtio.

cak je i za obicnog 1.4 civica osiguranje skuplje nego za recmo bmw 3. cijena varira i u kojem dijelu grada zivis, jako se vode statistikom..

ako te sva osiguranja odbiju, imas pravo ic na sud i u tom slucaju ti je osiguravajuca kuca obavezna dat osiguranje, al ces past na guzicu kad vidis cifru jer ce ic na najskuplju mogucu opciju, vjerojatno mozes kupit jos jednu auto za tu lovu. moze se i muljati sa osiguranjem al u tom slucaju riskiras puno toga.

inace na cestama ima dosta autiju uvezenih iz japana, ima i par firmi koje se s time bave ovdje tak da nije neka fantastika uvest auto s dalekog istoka.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.10.2015 20:44 (nixass).
15 godina
odjavljen
offline
Kako sam dobio posao u Irskoj

Što se tiče odlaska, odličan izbor. Plaća je svakako barem duplo veća, a uvjeti i standard koji dobiješ su bolji. Klima im je nešto veće sranje od one u Londonu, npr., ali preživi se ljetovanjem u RHJ, što svaki irski IT-ovac može priuštiti u vrlo luksuznom obliku.

 

Nedavno sam se zamislio kako zapravo sve manje ljudi (pogotovo iz struke), znam uopće u ST, zatim u RH, ali čak i krug ljudi koje znam samo virtualno sve je manji da su locirani u RH. No, zato je broj ljudi koje IRL i virtualno znam da žive u Irskoj, Kanadi i Njemačkoj, sve veći. A znam dosta ljudi u struci. Stanje je loše i to pokazuje činjenica da su odlaziti počeli i ljudi koji imaju obitelj i izgrađen život ovdje, a to je pravi znak sranja.

 

Patetično, ali malo je to tužno zapravo... hoće li na kraju itko ostati? Da onaj tko zadnji ode ugasi svjetlo?

Moj PC  
3 0 hvala 1
12 godina
offline
Kako sam dobio posao u Irskoj

Maloprije sam se uclanio u FB grupu "Idemo u Irsku" i moram priznati da me je ekipa poprilicno ugodno iznenadila dobrodošlicom,savjetima,linkovima....

Malo sam pregledavao ponude posla u Irskoj i malo mi to smrdi!

Serviser racunala (moja struka),170-190€ dnevno???

Nasao sam par poslova koji nude takve iznose....Hmmm!

Gledajuci,cjene stanova,hrane,rezija...po ovome ispada da su serviseri racunala bogatasi u Irskoj!

JBT ako je istina,odmah odoh tamo sutra,ostaviti cu i ženu i djecu i kuću,ma sve!

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
odjavljen
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
Milka, senior inženjer ima 500€ dnevno... iOS developer 50-125€ po satu (ugovorno, ne za stalno).
16 godina
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj

serviser racunala je malo sirok pojam, ako je klasicni servis onda nije vise od 10e bruto po satu.. sad, ako radis 17-19h dnevno..

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
15 godina
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
nixass kaže...
(...)

 Puno hvala, mislim da sam i tebi i Petku dužan barem rundu pive jednog dana kada sletim u Dublin.

 

Znam da sada malo bacam prema trollu i da bi se moglo reći da očekujem sve na srebrnom pladnju, ali čisto pitam sebi zbog sigurnosti. Pronašao sam i po netu par tih "break-downova" troškova za Irsku i ovaj tvoje je super (i hvala na tome), ali da u ovome trenutku moraš reći neku cifru koja ti omogućuje pristojan život u Irskoj, koja bi to bila?

Recimo, da mene to netko pita za HR, ja bih ispalio 7500 - 8000 tisuća (podstanarstvo + javni prijevoz)

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
odjavljen
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj

7-8 tisuća? Za studentski život u garsonijeri... :)

16 godina
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
Tonči kaže...

7-8 tisuća? Za studentski život u garsonijeri... :)

Ne moraš u centru živjet. Nekakav stančić je oko 2,5 kkuna, prijevoz još 350, zaokružimo na 3k kuna, ostaje ti 5 kkuna. Za jednu osobu prehrana mjesečno je oko 1,5 kkuna, ako znaš kuhati.

Kaj ti još tu fali, aha, režije još toliko... i ostaje ti 2 kkuna za odjeću, izlaske i razno.

Who would have thought being hit by lightening would land you in hospital?
15 godina
neaktivan
offline
Kako sam dobio posao u Irskoj

Kod mene bi tih 1000€ bilo i više nego dovoljno,još bi sigurno ostalo dosta sastrane. U ZG možda ne,ali ovdje sigurno.

--------------------------------------------------------------------------------------------
 
1 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
Bukva kaže...
nixass kaže...
(...)

 Puno hvala, mislim da sam i tebi i Petku dužan barem rundu pive jednog dana kada sletim u Dublin.

 

Znam da sada malo bacam prema trollu i da bi se moglo reći da očekujem sve na srebrnom pladnju, ali čisto pitam sebi zbog sigurnosti. Pronašao sam i po netu par tih "break-downova" troškova za Irsku i ovaj tvoje je super (i hvala na tome), ali da u ovome trenutku moraš reći neku cifru koja ti omogućuje pristojan život u Irskoj, koja bi to bila?

Recimo, da mene to netko pita za HR, ja bih ispalio 7500 - 8000 tisuća (podstanarstvo + javni prijevoz)

 

kad sam tek dosao i kad sam morao cekati na prvu placu 2.5 mjeseca (izmedju prvog intervjua i potpisivanja ugovora mi je proslo mjesec dana, poceo sam raditi u drugoj polovici mjeseca i onda jos mjesec i pol do place) smo zena i ja zivjeli sa nekih 350-400e mjesecno. u to ubrajam svu hranu, sve stvari koje su nam trebale za po doma i povremeno koristenje gradskog prijevoza. stan smo dijelili sa dva cimera i placali smo 575e za sobu sa svojim wc-om. dakle za zivjeti naknap, dijeliti sa nekime stan i nista si ne priustiti, dosta je do 1100e mjesecno (dvije osobe).

kad pocnes placat cijeli stan za sebe, rezije, hrana, poneko putovanje (ryanair je nekad smijesno jeftin, isli smo u glasgow nedavno, 40e ukupno za dvije povratne karte), malo hedonizma, nepaznja kolko kosta hrana koju kupujem, gablec/prijevoz/kino/subway/fastfood, jedan mjesec kupit playstation, drugi mjesec DSLR, pa onda laptop, TV, poslat povremeno sestri nesto eura i tako.. 3500e je sasvim dosta za sve to i nesto ustedit sa strane mada se i sa 3000e ako imalo pazis da zivjet onak, bezbrizno.

auto jos nemam, za to dodaj do 250e troskova mjesecno (normalan auto). Fridayu ce biti malo drukcije zbog djece.

to je ovako, gruba racunica.

 

EDIT:

interesantno je to da rata kredita za stan bude uglavnom manja od rente koju placas landlordu.. al do kredita nije tak lako doci, moras imat 10ak % svoje love da bi ti banka odobrila kredit..

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2015 21:17 (nixass).
11 godina
neaktivan
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
Tonči kaže...
Milka, senior inženjer ima 500€ dnevno... iOS developer 50-125€ po satu (ugovorno, ne za stalno).

 13k Eura mjesečno i nije loše.

 

Koliko god mrzio tu IT branšu, otkrio sam neku novu ljubav tvojim postom, ali mislim da svoj život odsad posvećujem iOS-u za tih slatkih 25 tisuća Eura mjesečno.

Koristimo domaće proizvode za pranje zuba - Kalodont (Saponia Osijek)
16 godina
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
Onjegin kaže...
Tonči kaže...
Milka, senior inženjer ima 500€ dnevno... iOS developer 50-125€ po satu (ugovorno, ne za stalno).

 13k Eura mjesečno i nije loše.

 

Koliko god mrzio tu IT branšu, otkrio sam neku novu ljubav tvojim postom, ali mislim da svoj život odsad posvećujem iOS-u za tih slatkih 25 tisuća Eura mjesečno.

 ja bih prije rekao da je to izoliran slucaj tj. jako jako mali postotak ljudi uspije doc do toga.

place u IT jesu lijepe al ovo je "prelijepo".

u prosjeku ko programer mozes ocekivat od 50k godisnje pa nadalje (ako imas nekog iskustva iza sebe), do nekih 100k godisnje nije nerealno ocekivati ali moras imati jako puno nastrikanog koda iza sebe.

po mojoj procjeni najveca vecina se krecu 60-85k godisnje.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2015 21:26 (nixass).
15 godina
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
Onjegin kaže...
Tonči kaže...
Milka, senior inženjer ima 500€ dnevno... iOS developer 50-125€ po satu (ugovorno, ne za stalno).

 13k Eura mjesečno i nije loše.

 

Koliko god mrzio tu IT branšu, otkrio sam neku novu ljubav tvojim postom, ali mislim da svoj život odsad posvećujem iOS-u za tih slatkih 25 tisuća Eura mjesečno.

 Čisto da se ja malo sada ubacim, pošto su meni nudili takve ugovore.

To je cijena koju su tebi spremni platiti, ne koliko ćeš ti dobivati.

125€ * 7 (na contractu si, plaćaju te po odrađenom poslu, ne i pauzu) * 20 (20 dana se uzima po mjesecu, ova 2 koja nedostaju ulaze u kvotu za slobodne dane koji su ti na raspolaganju), tako da ti to ispadne 17,500 brutto. 

E, sad nisam siguran kako to brutto ide u netto, jer dalje od toga nismo došli (da li idu samo standardni porezi kod plaća ili imaš i VAT za platiti, nisam siguran) - ali definitivno nisu toliko bajkovite cifre.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
odjavljen
offline
Kako sam dobio posao u Irskoj

Naravno, to su bruto cijene. Realno, s 10 godina iskustva možeš imati nekih 70-110k bruto eura godišnje u prosjeku (plaće). Europa je tu dosta lošija od SAD-a gdje se u CA ta plaća penje na 200+ USD. Naravno, satnica od nekih 100€ je bruto koji firma naplati kupcu, toliko knjižiš, ali imaš poreze, troškove... Realno, stariji inženjer firmu košta ~7-12.000€ mjesečno ako računaš prostor, opremu, licence, tekuće troškove, amotrizacije svega toga i plaću.

Realno, u netu i presječeno s cijenama standard ti je otprilike 3-4x viši nego u Hrvatskoj. I te razlike su veće što imaš više iskustva i znanja. Što si bliže početku, razlike su bitno manje jer su i plaće manje.

Moj PC  
0 0 hvala 2
15 godina
odjavljen
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
Father_Dougal kaže...
Tonči kaže...

7-8 tisuća? Za studentski život u garsonijeri... :)

Ne moraš u centru živjet. Nekakav stančić je oko 2,5 kkuna, prijevoz još 350, zaokružimo na 3k kuna, ostaje ti 5 kkuna. Za jednu osobu prehrana mjesečno je oko 1,5 kkuna, ako znaš kuhati.

Kaj ti još tu fali, aha, režije još toliko... i ostaje ti 2 kkuna za odjeću, izlaske i razno.

Ovisi gdje i kome, koliko se pereš, što jedeš, čiju odjeću nosiš, tko ti plaća režije, liječnika, kupiš li kad nekome poklon, imaš li auto, koliko djece imaš. Priče o tome da se živi normalno s 1000 eura su pizdarije. Prosječna cijena kvadrata stana je 6-8 eura. To vrijedi eventualno za samca koji dosta pazi.

11 godina
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
Tonči kaže...

Realno, s 10 godina iskustva možeš imati nekih 70-110k bruto eura godišnje u prosjeku (plaće). Europa je tu dosta lošija od SAD-a gdje se u CA ta plaća penje na 200+ USD.

 Hm, ili gledas onaj top 1-2% ili ti tvoji izvori malo "uljepsavaju" svoju placu.

Prosjecna placa inzinjera u Googleu je oko $130K, a za Senior oko $170K. Brutto naravno, i to u dolarima, ne eurima. S time da se radi o Googleu koji je pri vrhu sto se tice placi i u SAD-u i u svijetu, i glavni ured je u podrucju u kojemu je zivot skup. Nije nemoguce imat 200K+, no tu govorimo o o <1% sw inzinjera, a i upast u Google nije lako cak i za onih $130K...
Barem ako gledamo base salary, ako cemo tu dodavat bonuse, stock options, clanstvo za teretanu, topli obrok i sve zivo, islo bi to vise, no i opet je 200K ispod prosjeka i u top 4-5 firmi.

15 godina
odjavljen
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj

Vjerujem svojim izvorima k'o da su mi krv. :P

Prosječna, da, ali zaboravljaš da prosjek čine interni, juniori, support, services itd. Ja govorim o seniorima, dakle project leadu, product inženjeringu, architectima, principalima, solution expertima ili kako god ih zoveš, a za senior inženjera koji na takvu poziciju dolazi u neku od manjih SV firmi primanja su u rangu 140-180k gross, FB, Google itd. idu >200k USD. UK, London preciznije, takve pozicije su >75k GBP. U eurima je više (zbog tečaja) i da, sve to ovisi o lokaciji, ali je otprilike tako. Ne govorimo o "Mali Mate zna pe-ha-pe i radi malo web" ekipi ili zelenima s faksa.

11 godina
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj

Ne, to je prosjek za SW Engineer poziciju, bez studenata, juniora, tehnicke podrske, IT-a itd.

Znam ih par u Googleu i Appleu, npr. tip koji je sjedio odmah do mene: bio je staff engineer, prije toga bio inzinjer u Intelu, M.Sc., >10 godina iskustva, od prosle godine je u Appleu Senior engineer (SW Eng 3 rank kod njih), negdje je na 130-150K +-10K, u svakom slucaju nije bas blizu 200K. U Googleu mozda 10-20% inzinjera ima preko 200K, ali tamo ima i dosta koji su doktorirali na MIT-u ili Stanfordu i vec su 5-10 godina u kompaniji. Pa ako bi gledao na neki prosjek u cijelom SAD-u, i dalje stojim da 200K+ ima 1-2 posto. Place jesu jako dobre, ali ne bas toliko. Prema payscale, median placa za Sr. Sw engineer / developer u SAD-u je $102K, 75-ti percentile je $146K. Mislim da je to puno bolje mjerilo.

Ima i u Hrvatskoj developera placenih 20K+ kn mjesecno, ali realno gledano, netko iz Moldavije koji gleda da emigrira ovamo bas ne bi trebao racunat da ce to imat kroz par godina, kolikogod da iskustva ima, osim ako nije svjetska klasa ili mu zlica upala u med...

15 godina
neaktivan
offline
Kako sam dobio posao u Irskoj

Kako se krecu cijene stanova. Svi uglavnom govore da se ne isplati kupovat vlastitu nekretninu jer su porezi na imovinu ogromni pogotovo u njemačkoj. BTW Koliko se plaća godišnje u irskoj.

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj

Dosta firmi ima politiku da što si im vrijedniji da rade puno veće skokove s plaćama. Razlika između interna i junira će biti gotovo zanemariva naspram dvije senior pozicije - tako da nije ništa čudno da prosjek je (karikiram) na 120, a top su plaćeni preko 200.

Na taj način se zapravo jedino i mogu zadržati dobri inžinjeri.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.10.2015 19:33 (Bukva).
11 godina
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj

Po mom iskustvu bas i ne, na istom rangu i unutar iste firme, place su uglavnom slicne, ako si ti dosta bolji od ostalih seniora, onda bi te trebali promaknut u slijedeci rang. Dapace, skoro da je suprotan problem cescil, dovoljno cest da vec ima i pojam za to: googlaj salary ili pay compression. Prakticki je nepisano pravilo da ako hoces znatni porast place, najbolji nacin je promjena firme. Cak i promaknuce na slijedeci rang rijetko kad nosi vise od 10-15 posto povisicu. Mozda startupi i male prcvarnice imaju vise fleksibilnosti, no i te firme nisu za svakoga.

Najcesci nacin koji ja znam za zadrzavanje top zaposlenika su bonusi i dionice, narocito kad imaju "vesting period". Ali i to je rijetko kad neka ogromna suma osim kod VPs i slicnih faca.

15 godina
odjavljen
offline
Kako sam dobio posao u Irskoj

Ne vjerujem da sam u top 1%, ali u vrijeme kad sam intenzivno razmišljao o odlasku, moje ponude za dvije firme u CA su bile 140k i 170k gross before tax + 0,01% equity u prvoj opciji i stock options u drugoj. Za London 85k£ gross, za Stuttgart 70k€ i to prije 5 godina. Ljudi koje znam iz FB/Google/MSFT nitko ispod 150, 200+ je češće... Ako ideš vani, sigurno nećeš ići u Detroit ili nepoznato selo u Njemačkoj, kao što nećeš ni u Irsku bilo gdje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Kako sam dobio posao u Irskoj

95% forumaša ovdje nema ni 4 soma kuna prihoda mjesečno a vi ovdje pričate o dnevnicama o 500 eura i razbacujete se kojekavim iznosima.

 

Neznam jel to mind f uck ili samo kurče...

 

Ako si već zarađivao preko 10k kuna ovdje, bio si zadovoljan poslom, kolegama i životom ne vidim razloga ići u irsku osim ako ne

maštaš o jahtama. Mada to možeš i ovdje.

 

 

Moj PC  
0 14 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
amd freak kaže...

95% forumaša ovdje nema ni 4 soma kuna prihoda mjesečno a vi ovdje pričate o dnevnicama o 500 eura i razbacujete se kojekavim iznosima.

 

Neznam jel to mind f uck ili samo kurče...

 

Ako si već zarađivao preko 10k kuna ovdje, bio si zadovoljan poslom, kolegama i životom ne vidim razloga ići u irsku osim ako ne

maštaš o jahtama. Mada to možeš i ovdje.

 Želiš da ti djeca odrastaju u Hrvatskoj? Možeš ih komotno i ne imati.

 

Iako vjerujem i Fridayu i nixassu, meni je čudno kako je stanje tako dobro u bankrotiranoj državi koja je do neki dan živjela od davanja neki ludih jeftinih zajmova i bankovnih prevara.

 

Koristimo domaće proizvode za pranje zuba - Kalodont (Saponia Osijek)
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice