Zašto domaće firme lažu?

poruka: 51
|
čitano: 27.963
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
offline
Zašto domaće firme lažu?

Ovako, zanima me koja je fora s tim trendom gdje firme konstantno lažu da im očajnički fali radne snage i da zbog manjka iste moraju odbijati sve te silne strane projekte? 

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.10.2023 12:13 (Cordas).
Moj PC  
31 0 hvala 8
14 godina
offline
Zašto domaće firme lažu?

Lažu zato da bi ispalo kako kod nas nema dovoljno kvalificirane radne snage pa eto treba odobriti veće kvote za uvoz strane (čitaj jeftine iz Filipina i Indije) radne snage.

Moj PC  
18 0 hvala 0
14 godina
offline
Zašto domaće firme lažu?

Dosta zanimljiva tema, pratim.

HTC Hero-iP 3GS-Nexus S-N7-Htc 8S-iP4-Galaxy S2-Sensation-Lumia 625-N8-Dell Venue 8-Z1C-M2 Note-M8-Z1C-BB 9900-Z1C-L630-Xperia E-OPO-HOX-N5-iP4S-iP5S-S5-HTC10-Note8-S5-Mix2-Mi9SE
Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: Zašto domaće firme lažu?
dastefan kaže...

Lažu zato da bi ispalo kako kod nas nema dovoljno kvalificirane radne snage pa eto treba odobriti veće kvote za uvoz strane (čitaj jeftine iz Filipina i Indije) radne snage.

 +1

 

najbolnija istina od svih.

po naški "*ebali bi se a da im ne uđe"

 

kao što je kod nas postalo normalno da radno mjesto sistemac obuhvaća (osim standardnog sistemašenja) i znanje grafičke obrade, sql, frontend, marketing, prodaju i sl, ali sve za 4500kn mjesečno jer državajekriva/investicije/slabpromet/bla

 

Meni nije loše, ali kad vidim kako stvari stoje - muka mi dođe.

Know your limits.
10 godina
offline
Zašto domaće firme lažu?

Konačno netko! Ja to govorim i pišem na ovom forumu već cca 3 godine!

 

I ja sam se potrgao učeći i trudeći za šipak.

 

Moje zadnje iskustvo prijave iz ove godine iz jedne Zagrebačke firme (neću u detalje jer ne znaš ko čita jel) :) je slijedeće.

 

Dobijem 2 online testa. po njihovim rijećima napisao jedan od najboljih ako ne i naj ikad.

Dođem na razgovor. Oduševljenje. Maltene ste priemljeni samo još par formalnosti...

Formalnost: Ajd riješi zadatak. Riješim i to. Sve super radi. Već se pitam WTF? Javljam se na juniora ne na project managera WTF?!

Odgovor: ajd doradi još malo?!?!?!?! 

 

Tu sam puko. Reko ajd vi je... nekog drugog. Dok me zajebavate s tim zadacima već sam mogao navelko radit i naučit puno više nego na ovaj način.

Moj PC  
15 1 hvala 0
15 godina
offline
Re: Zašto domaće firme lažu?

-čudiš se? To je tako, ne samo kod nas.. + kod nas se ništa/zanemarivo malo radi. Više se mulja izvlači iz fondova i sl a tad ni ne trebaš, ne tražiš radnike nego samo formalno tražiš i okolo kukaš, nalsikavaš se za lokalni list i tako postaješ nešto a nitko ne znašto-kako jer ništa ne radi..

-problem, sve dok ti tažiš posao nisi dovoljno dobar.. gle kako to ide s npr ćevapima, nogometašima, glazbenicima, kurvama, ajfonom.. tj tražen si ili nisi. Kad si ti tražen, tad ne tražiš posao nego posao nađe tebe. Obrnuto si samo masa i besmislen mail kojeg odbiju.

 

-svi koji su u davno doba (dinosauri i sl) započinjali u IT branši, nešto su radili, nešto naprvili i bili traženi. Kao učenik-student do tridesetih sam već imao hrpu napravljenog koda-appsa iza sebe. Nisam tražio-nudio nego obrnuto kao što mamić okolo traži klince i jednog dana proda manđu ili modrića..

-it bzinis nije tu, nego zapad, london-usa i dobar dio u dojču, ne kod nas, tj možeš biti codemonkey ali indijac je jeftiniji.. i pri tome i dalje možeš sjditi u istoj fotelji tu, ali biz je tamo, registriran. Ne ovi domaći koij ništa ne rade osim piramide-navlakuše koja ti nešto prodaje, manageri koji misle da će obečavanjem novca dovoljno ovaca za njih raditi za kikiriki itd..

 

+ svaki gazda prirodno reže nepotrebne troškove, povećava profit. Plaća je direktno povezana i ako ti plati više, njemu ostane manje. Tad je prirodno stanje da on tebi da najmanje moguće, pa i nula-jednu kunu, dok će možda ovom kuknjavom od države dobiti poticaje i taj novac strpati u džep bez da išta radi, čak ni tetris.. a radnici su tad samo kulisa kao i neobrađeno polje oraha, lavande, jagoda i sl. + benefit, livada se lako vidi-provjeri i netko može odgovarati, dok se binarni kod ne vidi, nije to korov kojeg snimiš uz cestu..

 

-moraš nešto raditi, moraš biti tražen zbog tog što radiš, tad ćeš imati ono što želiš. Može to biti samoborska kremšnita ili lička janjetina, može to biti neki noćni klub sjedneš u auto i odeš ti k njemu ne on k tebi. To je tržište i tako funkcionira, zlato-srebro-dijamanti su traženi, ne traže oni nas itd itd. Do tad, možeš biti kuhar u mcdonaldsu ili blagajnica u konzumu.. masa. Kad za Real zabiješ gol, tad ti se nude, ne prije. Ako znaš i imaš nešto, tad to nešto napraviš, može to biti novi radler-pivo ili nova vegeta, novi tetris ili igra-app-.. navigacija, kupnja zet karte, soft za mjerneje alkohola u krvi ili onaj medvjedić za praćenje stanja djeteta dok spava.. koliko teško je naprviti medvedića? To može svako i kerum mada nema pojma o programiranju ili računalima, ali prije će on biti manager koji to proda nego ja .. ili ti.

 

-smisli tetris, rubikovu kocku, smisli nešto i to nekako proguraj na tržište, može biti i gangamstyle pjesma inače bezvezna ali kad ju vide milijuni tad je to the biz kao što i razni 'idioti' komentiraju igre na svojim yt kanalima i tako zarađuju mjesečno više nego što će prosječan programer ikad u hr imati godišnju plaću. pi-d-pju i kako se već nazivaju takvi likovi.. što on ima a ti nemaš? To je odgovor. Moraš se nekako prodati, probiti, skupiti milijun lajkova a to svaka instagramuša radi lako dok 'običan' programer misli da će znanjem to dobiti.

-smisli novi face ili google.. smisli nešto kao što je nekad amerikanac smislio vješalicu od žice za hotele.. po par centi zarada ali milionske narudžbe ili se bavi kopanjem dijamanata, igraš loto i sl.

-možeš i ti biti manager-poduzetnik.. samo uzmeš novce, fondove, šetaš okolo.. 'lako je to'.. no nje baš tako, to može netko kao kerum, stevejobs ili cukerbegić.. može i gangam, može i onaj šved-pidpju.. a možeš li ti to ovisi o tebi i to nitko drugi ne zna (osim mamića koji traži talente tj to zna.. ostalo je lopina).

 

-čemu ovaj post? Neće ti pomoći, osim malo gorčine koja se osjeti.. nemam recept. Malo ti 'solim pamet' mudrostima koje ničemu ne služe, ali, možda tad nešto zaključiš. Npr da ne ovisi o ostatku svijeta što ćeš i kako napraviti. Nije kriv neki gazda što ti nije dao posao.. nego ti nisi postao dovoljno privlačan-zanimljiv.. tj problem je u tebi koji očekuješ da će samo zato jer ti nešto znaš tebe pronaći posao iz snova. Neće. Tj nisu najbolji nogometaši u dinamu, nego su tamo oni koji igraju a neki možda najbolji možda sad kosi travu i nikad neće postati nogometaš jer nije bio na pravom mjestu u pravo vrijeme i zabio gol. Moraš ti, ne netko drugi. Dok čekaš da to netko ponudi možeš samo raditi u mcdomaldu ali time nisi postao kuhar za pariški restoran tj zamjenjiv si prvim sljedećim a tad i takva plaća. Ako gazda može platiti 4000, neće platiti 5000. Ako mora platit će i 50.000 (proizvoljna valuta, kune-euri..) pa i po mjesecu ili godini, kako se sam dogovoriš-izcjenkaš. Npr znaš da je u irskoj plaća tjedno? Kad govoriš o plaći, bruto-neto, porezi i socijalno-mirovinski su važni.. da ti sad netko iz irske ponudi plaću 500€ rekao bi malo ako misliš da je to za mjesec, zar ne? a ako je po danu? Što je plaća? Imaš li i rezerviran parking (ne samo stan-hranu.. tj to ima i buštelac koji radi na crno i nabacuje cigle-beton..).

 

-da ti netko iz londona ponudi posao za recimo 3000€ mjesečno.. puno-malo? Što ako pri tome možeš sjediti doma ili ako moraš polovicu iznosa dati za stan i prijevoz?

-posao te ne čeka, ne vrijedi ga tražiti-loviti, obrnuto, posao te nađe jer oni koji trebaju radnike kao i maminjo nađu igrače.. plate ih kao što ih i preprodaju. Da si dobar nogometaš tako bi te našli, da si dobar programer.. što si napravio osim zadatka kojeg po napisanom nisu ni razumjeli? Mogu ja sad rješavati križaljku ili zadatke iz matematike za OŠ.. od tog ako nije biz nemam koristi ali ako sam na milijunašu tad možda dobijem, ako formulama razbijam atome u cernu tad imam tu plaću.. itd itd. dok nešto ne napraviš, nešto što drugi žele, do tad tražiš posao po sistemu daj što daš i ako želiš drugačije tad to moraš ti, ne drugi. Tad tebe traže i zato Ronaldo može dobiti više novca za reklamu s bezveznim koferom nego što prosječan čovjek zaradi u radnom vijeku. Istovremeno platio je i koliko 12mil. kaznu i ne ide u zatvor.. što radi? -ništa? Pa mogao bi i ja zabiti gol.. svatko to misli, ali ipak nije baš tako.

-možeš li napraviti neki soft, sustav, nešto što drugi traže-trebaju ili barem dovoljno glupo da pokupi ljakove na faceu? .. tako se to radi. Danas to možda razumijem a možda u tvojim godinama nisam tako razmišljao i zato nisam ronaldo ili kerum ili maminjo ili gangam.. tj ja sam samo starija verzija sličnog programera.. kao ostalih 7 milijardi običnih ljudi a što si ti, to ti moraš otkriti...

 

-sad ću dati klasičan sexističko-šovinistički primjer.. no lako razumljiv.

-dođeš ti na info za posao.. imaš neko znanje, traže takav profil.. i dođe još nedefiniran broj sličnih osoba, muško-žensko.. jedan je simpatičan, drugi nije, jedan je pospan-zakasnio, drugi je nervozan.. može biti i žensko, neka zgodna u minici i izbačene sise.. bar će ju gazda pogledati? Može biti crnka-brineta prototip za arielove rekalme tajnog laboratorija s bijelom kutom i stetoskopom.. možda nju jer izgleda pametno. Možda neki panker koji izgleda opasno.. kog će izabrati? Zašto tebe? Pitanja mogu biti nevažna, zadatak svi riješite, ocjene škole iste-slične .. zašto baš ti a ne osoba do tebe? Ronalndo ili neki Ivek? Ronaldo dovje novac za reklamu jer je zgodan i uz to dobar nogometaš.. kao plavuša sa sisama? Tad ja kao gazda uzmem nju ili zašto baš bebe? Možda sam gey? Možda sam zavidan svim viskomim zgodnim pa oko sebe želim 'ružnije' slabiće-plašljive? To odlučuje onaj tko zapošljava, možda neki referent kojeg boli kiki za frimu i čeka neku kuvertu ili barem dobar vic pa će to uzeti kao plus?

 

-kao u svemu ostalom, zašto te tvoja cura/žena odabrala? Zašto imaš jedan auto, ne onaj drugi, zašto imaš frizuru i košulju ili traperice? Tko što bira i koje je npr dresscode za rad u banci na šalteru ili trgovini ili u pogonu za tokarskim strojem? Ako tražim nekog za nositi vreće od +50kg tad uzmem osobu koja barem vanjskim fizičkim izgledom ostavi dojam da to može i mada odjelo ne čini čovjeka izgled je taj koji ostavi dojam, pa i zavaravajući ali to je tako.

-pa sad, kad stotine klinaca kažu da su oni bili najbolji ali eto uzeli su drugog.. kad ja odlučujem imam svoj kriterij ovisno što trebam, ćevapi, kremšnite, čistoća koda, spetljanost osobe ili pedantnost ili tko će stati na gol i tko će vrtiti ražan s odojkom. Sve to su kriteriji ovisno o nekom tasku i mjenjanju se ovisno o tome. Jednako šovinsitički možemo nekom meksikasnu dati posao vrtlara, no što tebe čini programerom, nečim što netko želi platiti-puno? Jesli li ti Ronaldo ili cicolina? Jesi li neki indijac bar fejkaj, pa će svi pomisliti da si programer ili barem nosiš kariranu košulju i naočale, tad si geek i uzmu te jer misle da tad to znaš da si za taj task kao meksikanac za vrt. No kao ni ona arijelova kuta i stetoskop, to ne znači da si doktor, to je samo ljudska svijest koja to tako pa i šovinistički-pogrešno zaključi. Kao što svi govore o D.Trumpu kao glupanu.. a vidi, čovac je milijarder šef najmoćnije države svijeta... ima lošu frizuru i dijeli otkaze ako mu to kažeš. Kriterj ako se kod njega zaposliš tad nije to što ti znaš programirati nego kako se ulizuješ. A možda on baš traži suprotno? Možda je to test i želi da mu netko kaže istinu mada prvo krene zastrašivanjem?

 

-što ako... klasičan if-then na kojeg moraš biti naviknut ako si programer, što ako si po odbitku posla trebao biti uporan, pokazati inicijativu? Doći na razgovor sa šefom, reći mu.. ne tu na forumu nego onom tko ne razumije što si ti napravio u Cu a trebao si.. to tamo reći, ne tu jer tamo je radno mjesto i osoba kojoj to trebaš reći ako želiš taj posao. Jasnije?

- NHF za tonu soli umjesto malo soljenja pameti.. no nije život-posao nešto što se može u jednu rečenicu strpati.

 

**

evo i post iznad.. kaže da se potrgao učeći .. za šipak. Defetizam :) tj ne učiš za druge ili šipak, nego za sebe, za budući posao a dio škole je i samo traženje posla a to se ne uči u školi kao matematika nego kroz život. Upornost, resursi, cilj.. i možda uspije. Učite i radite za sebe, kao što tražite posao za sebe, jer i novac od tog polsa tražite za sebe.. Ako ste u poslu dobri, možda uspijete, možda ne, ali barem to radite iz pravih razloga, za sebe.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
6 godina
offline
Re: Zašto domaće firme lažu?
Cordas kaže...

 

Btw. Planiram polako odlazak van gdje će se (nadam se) cijeniti moje znanje i gdje ću dobiti adekvatnu priliku. Da mi nije djevojci trenutno dobro tu u HR već bih odavno bio put Njemačke.

 

Edit: Ovo se odnosi na IT firme. Što se obrtničkih firmi i sličnih tiče, provjereno znam da (barem u Slavoniji) postoji manjak radne snage i tamo se na oglase javlja 0 ili 1 osoba. Dok IT firme dobijaju (doslovno) na desetke ili stotine prijava. 

 Ti si kao što i sam kažeš odavno trebao biti u nekoj drugoj zemlji, jedan švabo bi ti dao par €k i službeni auto...

 

Hrvatska je predivna zemlja, životni troškovi su jako mali, ali kad je mala placa, tesko da se bez financijske podrske roditelja uopce mozes osamostalit...

Trust nobody, become the best !
10 godina
offline
Zašto domaće firme lažu?

@ihush

 

Uf ovo je trebalo pročitati.

 

Post pun stereotipnih marketinških prijevara i kao takav potpuno beskoristan i nerealan. Vjerujem da je napisan u najboljoj namjeri al iz njega izlazi klasični korporativni BS današnjeg doba.

 

Svijet se danas približava brojci od 8 milijardi ljudi. Ne moze svih 8M biti NAJBOLJI zar ne? Svi trebaju "zabiti za Real?" Ili "smisliti novi Google ili FB"??? Pa valjda je zdravorazumski jasno da je to nemoguće! Ne mogu biti svi najbolji kako današnji kapitalizam prodaje priću, a prodaje je jer je neki marketinški tenkre iz USA (zaboravio sam ime) izmislio pojam "IZVRSNOST" iliti na eng. "Excellence". I to je kapitalizam pokupio kao dobru ideju misleći da će time dobiti odreda sve naj zaposlenike, a ovaj muljator na tome pobrao svjetsku slavu, grdne pare i postao "guru".

 

Slažem se s djelom gdje trebaš učiti i raditi za sebe jer te to "zanima, veseli itd". Međutim dođe se do trenutka kada se naučeno želi upotrijebiti/unovčiti. To se radi putem nekog zaposlenja. E sad, kad počenš tražiti posao tek onda vidiš kakve se muljaže tu izvode i BS kojeg poslodavci prodaju jer misle da uvijek može bit netko bolji ali ne vide da oni nisu najbilji poslodavci. Dapače daleko od toga. I onda dođeš do granice gdje se postavi pitanje "pa za koga je učim? Za što se trudim?" I gledanje stropa i cuganje s frendovima odjednom postane zanimljivije i "produktivnije" jer ti povećava kvalitetu života jer ti se više ne isplati "gubiti vrijeme" na učenje i trud jer ne vidiš rezultate.

 

Eto čista ekonomija i u samoj psihi. Radiš ono što ti donosi korist kakva god ona bila.

Moj PC  
23 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: Zašto domaće firme lažu?
Pretpostavit cu da si mlad, srednje ili rane dvadesete pa shodno tome imam samo jedan savjet, a to je... pici ti nekam van, pogotovo s tim znanjem, a ako komad nece s tobom onda nije ni vrijedna, a bome nije ni jedina na svijetu.

A ako je njoj dobro tu onda valjda mozete zivjet i od samo njene place. :/
Moj PC  
5 1 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: Zašto domaće firme lažu?

Oprosti, ali ovo za xamarin, nemaš se što žaliti. Nije stvar u tome da li će se C# prevesti u nativnu aplikaciju ili ne, već je stvar da firma ima svoj code base koji će ti biti na raspolaganju, programere s kojima ćeš surađivati na većim projektima, čiji ćeš kod održavati dok su na godišnjem ili ako daju otkaz, a isto tako će i oni tvoj, seniore od kojih nešto možeš naučiti... To ne može funkcionirati ako oni koriste jedan programski jezik, a ti drugi.

 

 

Najveći problem je juniora ima ko blata, ako u njega uložiš, sutra može dignuti sidro bez da vratiš uloženo, a seniora nedostaje, oni koji se predstavljaju kao seniori su upitne kvalitete, a nitko ne želi raditi na probni rok za dokazati svoju kvalitetu. Viđao sam i juniore koji se javljaju na oglas za seniore, pa im odlučiš dati šansu ako se pokažu na probnom roku i onda oni dignu nos uvrijeđeni tom idejom. Tu su velike firme u bolje položaju jer im eventualna greška u selekciji manje utječe na poslovanje, dok male firme daleko više riskiraju.

 

Što se tiče uvoza radne snage, u IT-u je to suvišno - kao da indijac i filipinac moraju biti u Hrvatskoj da bi radili.

 

 

P.S. Nisam vlasnik firme, već sam samo pregledavao zadatke. U većini slučajeva nisu opravdali trošak mog vremena.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
7 godina
protjeran
offline
Zašto domaće firme lažu?

Kod HR poslodavca su pravila jednostavna:

1. Da si mlad, lijep, zgodan, privlacan, komunikativan, ne stariji od 25 godina, sa zeljom da samostalno o svom trosku ucis i ostajes duze na poslu od drugih (sefova itd)

2. Da imas bar 30 godina iskustva (sto je moguce, jer ako imas 25 godina, i radio si 5 godina u IT-u, i napravio si dovoljno prekovremenih da se racuna kao 30g radnog staza)

3. Da troskove prijevoza/goriva snosis sam, jer sam si se rodio, tebi treba firma, a ne firma tebe

4. Da radis petkom, svetkom i kad god firma treba, a kad tebi slobodno treba, razmislit ce se, jer dobrobit firme je no.1

5. Da prihvatis pocetnu placu od 4000kn netto kao pocetnu, jer ces kad tad dobiti povisicu. Ne ocekuj je kroz mjesec dva, ali kroz 10-15 godina sigurno, bar ono 200kn da se pokrpa inflacija.

 

I onda dodjes na razgovor za posao, predas im svoje uvjete poslovanja (jer i radnik IMA PRAVO na uvjete poslovanja),

pa te samo tupo gledaju. Pola sata vremena za rucak? Slobodni vikendi? Godisnji kad ti zelis? Naknada za prijevoz/gorivo? Naknada po KM udaljenosti od firme?
Djecko, jesil ti ponorel? Eeej!? Pa nismo u merci, eeej, zar si kapitalist? Kupuj rvacko, voli svoju zemlju i firmu, firmu jos vise! A to sto ce ti grba na ledjima narasti,

e to je tako drago bogo htio, jer crkva kontrolira jednu tako lijepu liberalnu banana republiku, gdje poslodavci mogu sta hoce, a radnik je samo potrosna roba.

Moj PC  
25 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: Zašto domaće firme lažu?
MrBlc kaže...

Oprosti, ali ovo za xamarin, nemaš se što žaliti. Nije stvar u tome da li će se C# prevesti u nativnu aplikaciju ili ne, već je stvar da firma ima svoj code base koji će ti biti na raspolaganju, programere s kojima ćeš surađivati na većim projektima, čiji ćeš kod održavati dok su na godišnjem ili ako daju otkaz, a isto tako će i oni tvoj, seniore od kojih nešto možeš naučiti... To ne može funkcionirati ako oni koriste jedan programski jezik, a ti drugi.

 

 

Nisi baš shvatio poantu - ja sam uvodno rekao da radim u C#-u, ali da se naravno želim prebaciti na Javu u slučaju da me prime. Mjesec dana kasnije se to i dogodilo - u drugoj firmi sam krenuo raditi u Javi native android aplikacije. Mislim, Java i C# su toliko slični da nema nikakvog smisla raditi neku dramu oko toga, pogotovo u slučaju junior developera od kojih se svakako očekuje određeno  vrijeme prilagodbe i učenja.

10 godina
online
Zašto domaće firme lažu?

Dobra i zanimljiva tema.

Cordas ovo što ti je ihush napisao, to je u suštini to. Dakako, kao i ostala ekipa koja je komentirala.

 

Ovako na prvu mi mišljenje ide u smjeru da ekipa previše očekuje od poslodavaca, te da nije realna.

 

Poslodavci imaju apsolutnu pravo zaposliti koga žele i odabrati se ekipu koja njima paše. 

Ne možemo mi iz naše pozicije gledati što bi i kako trebalo biti. 

 

Nije bitno kako mi sebe vidimo u nekome radu, nego kako nas drugi vidi. Tj. onaj koji nas plaća. To vam je tržište rada. To vam bizinis.

 

Piše se tu u tom mitskom i famoznom Zapadu. Pa, frende kaj čekaš? Jedna DE, AT doslovno vapi za radnom snagom, kao i UK.

Nije bitno gdje ideš, nego sa kojom namjerom. Isto tako i za ostanak na Balkanu. 

Za taj IT koji se toliko proteže kroz raznorazne priče kroz medije do same raje na ulici, bitno je da se radi o ZGB, jer drugi IT centri u HR nisu toliko razvikani, te nema toliko posl(RI, OS, ST).

 

Ovo Cordas što pišeš za ekipu koja je došla iz drugih branši, ne bi se baš složio. Naime, kod nas i vani imaš brdo primjera gdje su ljudi u IT došli jednostavno tako da su počeli doma raditi solo na svom kompu.

Ta, sa mnom u mojoj jedinoj i posljednjoj[ne i zadnjoj] IT kompaniji gdje sam radio bio je čovjek sa SSS(a. radi kao developer) ili pak čovjek što je završio pshiologiju, te je danas developer. Ne vidim u čemu je problem?

Pusti što se piše i priča. Baš sam jučerdan razgovarao sa ekipom u kojoj je bila i jedna djevojka sa FF(nije završila), koja potom upisala Algrebru, te danas radi vrlo propluzivnoj IT co.

Sve je to tržište, te tako je bolji u nekome pogledu. Upada. 

 

I meni je sada za posao borba, jer nemam baš neke posebne skillove, a tražim baš IT developanje.

Bio sam na nekoliko testiranja i razgovora, te nisam prolazio zbog toga što previše sam tražio u tom trenutku, bilo je boljih, mlađih, zanimljivih....

 

Al' ne bih išao na način da sve poslodavce stavljam u istu ravan. Generaliziranje nikada nije dobro. 

 

Budi uporan u traženju posla, složi dobar CV, javljaj se ekipi, odi do njih, upoznaj ih, pitaj ih čim se bave, budi pozitivan, afirmacijski pristupaj traženju posla.

Od pesimiza nemaš ništa, osim kaj sakupljaš članove za klub pesimizma.

 

Kad čuješ da se ne može, ti reci može se.

Kada oni kažu da je teško ti reci, možda vama, ne i meni.

Samo hard work, sve drugo je luk i voda.

 

U svakom slučaju, svako dobro svima.

Panzerkampfwagen.d-ZG.Hard work, pays off.
Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina
offline
Zašto domaće firme lažu?

Za k**** ti je sve znanje ako svi imaju isto znanje. Cijena tog istog znanja se spušta i za očekivati je da cijena programera pada. Koliko znam prijatelja koji rade kao konobari ili u običnom fast foodu pa imaju veću plaču od mene koji sam u IT-u +10 godina.

 

IT je specifično zanimanje. Uvijek ima nešto naučiti što drugi nezna, ali iskustvo znači više od škole. Čak je programerima i hardwer-ašima u održavanju najlakše jer se od doma mogu stvoriti uvijeti za dosta toga. Ajd se osposobi za sistemaša ili mrežara i trži posao...

 

Sa druge strane, obavljao sam i osobno testiranja i imam rodbine koji rade u HR-u.... brate, koliko idiota dođe na intervju... od ljudi koji ne znaju spojiti dva računala do ljudi koji su doslovno rekli na testiranju: "ne razumim se ja u računala, al eto dobar sam za prinit stvari sa mjesta na mjesto"

 

Firme traže svašta i dobiju svašta... 

Moj PC  
8 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Zašto domaće firme lažu?
Abomb kaže...

Za k**** ti je sve znanje ako svi imaju isto znanje. Cijena tog istog znanja se spušta i za očekivati je da cijena programera pada. Koliko znam prijatelja koji rade kao konobari ili u običnom fast foodu pa imaju veću plaču od mene koji sam u IT-u +10 godina.

 

IT je specifično zanimanje. Uvijek ima nešto naučiti što drugi nezna, ali iskustvo znači više od škole. Čak je programerima i hardwer-ašima u održavanju najlakše jer se od doma mogu stvoriti uvijeti za dosta toga. Ajd se osposobi za sistemaša ili mrežara i trži posao...

 

Sa druge strane, obavljao sam i osobno testiranja i imam rodbine koji rade u HR-u.... brate, koliko idiota dođe na intervju... od ljudi koji ne znaju spojiti dva računala do ljudi koji su doslovno rekli na testiranju: "ne razumim se ja u računala, al eto dobar sam za prinit stvari sa mjesta na mjesto"

 

Firme traže svašta i dobiju svašta... 

 Mislim da je ovo velika stvar u ovom problemu.

Jako je puno ljudi danas IT-jevaca, vrijednost im pada i poslodavci mogu birati.

HTC Hero-iP 3GS-Nexus S-N7-Htc 8S-iP4-Galaxy S2-Sensation-Lumia 625-N8-Dell Venue 8-Z1C-M2 Note-M8-Z1C-BB 9900-Z1C-L630-Xperia E-OPO-HOX-N5-iP4S-iP5S-S5-HTC10-Note8-S5-Mix2-Mi9SE
15 godina
offline
Zašto domaće firme lažu?

-evo sad ide jedna zamorna priča (pa osobe slabog srca i konjuktivitisa nek preskoče..) :) kao i programeri i ostali ITjovci, jer mi sve znamo pa ne moramo čitati ni manual kad slažemo ormarić iz ikeje.. :)) .. khm, dok ne zapne.

 

pa ide priča ovako nekako, .. magla, čovac s najlonvrećicom, žena, djeca.. i to je to, pomelo ih ali imaju živu glavu.

Taj čovac, možda je najgluplji ili najpametniji, ne znam, nismo zajedno ovce pasli (da, ja sam njemački ovčar btw).. ugl nešto je morao raditi, zaraditi, prehraniti ove u toj magli jer najlonvrećica nije bila puna dragulja nego čarape-vesta..

i tako on nešto radi, prodaje kokice pored kina, šećernu vunu, lizalice.. i ide vrijeme, klinčadija raste, idu u škole, uče, rade, završili faks.. rade.

-na moru, ima štand, kokice, palačinke.. s čokoladom, kikirikijem, bijela čokolada, nutela, orasi.. i djeca rade, spavaju do podne, popodne ka domaći dođu lino, i prime se posla a tad kaplje znoj jer je vruće ali i svakih minutu 10-15-20kn u škrabicu. Imaju tako djeca stan, auto, posao.. možda su pametni, možda glupi, nisu u irskoj i ništa im ne fali. S običnim palačinkama. U sat vremena stave u džep više nego prosječan ITjac kod nas za tjedan. Ničeg u onoj vrećici nije bilo tog maglovitog jutra a sad je čovac već star, no po navici i dalje radi, kesteni i sl. .. a ja, pametan, ITjac, nije to za mene.. :) .. eto, mala crtica čak ekološki zelena jer plastična vrećica nije bačena.

 

-što sad s tim pametovanjem? -ništa. No taj recept je univerzalan. Ja nemam recept kako to napraviti za nekog drugog (ni za sebe) tj svatko to mora sam pronaći. Radiš ono što znaš-možeš i što možeš naplatiti. Tad ako radiš dobro možda uspiješ, ali ako ne pokušaš ne možeš uspjeti osim njrgati. Uvjek su krivi drugi, država, nepotizam, gazde, netko.. a nikad ''ja''. (?) Krivi su porezi? -ne, porezi su jednaki kao na zapadu, negdje niži ali u austriji ne baš, porez nije samo pdv. Plaća, bruto-neto, standard, pa i cijena parkinga je dio poreza kao i kava na rivi ili palačinke i kesteni.

Dok juniori sanjaju o seniiorskim plaćama iz hollywooda preskaču da se nisu još ničim dokazali, tj tek kad se dokažeš da vrijediš, možeš tražiti nešto, više, plaću. Do tad si masa. Programer koji tako šalje CV i traži posao je promašio, tj sigurniji recept je s palačinkama, gužva za komad slatkog tjesta i čekaš u redu no tako je kad si turist i moraš nešto za sebe-klince jer sad si turist, dok je on šljaker kojeg gledaš s visine i čak mu ostaviš kusur.. :) a on u džepu od dnevnog utška ima više nego takav ITjac plaću. S tom razlikom što su ova djeca išla u školu i nisu glupa, nego su odrasla i postali ljudi. Da ne rade taj job, radili bi neki drugi ili treći ili išli za irsku. A sad opet, što je pitanje? Zašto se tu ne može? -može se.. no jel to u ITu ili nogometu, konobarenje ili dirigiranje filharmonijom, razbijanje atoma ili sađenje grincajga..? U svakom poslu-branši se može, ali nije svatko za sve i prvo se mora dokazati, bar nešto pokazati, nešto napraviti, nešto pokušati.

 

-bi li taj čovac s početka priče u maglovito jutro to napravio (da nije bilo sile-rata.. nesreće?) -ne, ne bi, jer imao je svoju kuću, život, no to ga je natjeralo, pojesti govno pa što bude. Jedan poznanik otišao tako u dubaji, bez novca, skucao za jedan smjer.. mjesecima jedva preživljavao, poneki sendvič i sl.. i onda ubo job za veću firmu, pokrio se i vratio nazad. Preživo i sretan je jer zna da može ali zna da to nije baš kao u filmu ili reklami s tva..

ima i jedna obrnuta priča, jedan koji je rođen sa srebrenom žlicom.. dobar dečko ali eto to je u priči mana :) .. i tako kad imaš novca za usrat se, kupiš kafić, propadne, kupiš drugi... itd.. i tako daj dobar dečko, bezbrižno, uživao, vozio fora aute (spider-fiat..) uživao s curkama.. i jednako imao para, koje nije morao zaraditi pa čak ni spizditi nije uspio koliko su roditelji donirali.. i tako jednog dana, opleo se tim autićem oko stupa, ostavio ženu i djete.. a bio je dobar-simpa.. Nije morao ništa izmišljati, dokazivati se radom, nije morao spakirati se za irsku ili dojčland, no spakirao se za cloud-nebesa nakon što je srknuo trag bijelog... poučno? Možda. Previše stereotipno, slažem se.. no život piše najčudnije priče, koje ni u filmu ne zvuče uvjerljivo, zar ne? - no kad spojim te priče u jednu, tko je tad sretniji i zadovoljan poslom, kome je kriva država ili porez, ili rat ili šef .. i tko je živ-sretan i gleda djecu kako su postali ljudi mada je opet neka magla, no sad obična jesenjska ne ona druga.. Bi li taj čovac bio sretan da se zamjeni s ovo dvoje roditelja i srebrenom žlicom od rođenja? Kao šuma striborova.. zar ne?

 

no pouka, primiš se posla i napraviš (nešto, što? to moraš sam..). To kako god blesavo zvuči ipak netko cijeni i plaća a tad možda krene, prije neće. Ako i napraviš grešku, digneš se i nastaviš ili promjeniš nešto, branšu ili želje-ciljeve..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
6 0 hvala 0
15 godina
offline
Zašto domaće firme lažu?

Svatko tko ima preko godinu i pol dana iskustva u developmentu i traži posao u ZG-u neka mi se javi. Posao ne garantiram, to prvenstveno ovisi o vama, ali mogu tvrditi da ćete imati normalan razgovor za posao. Što se tiče službenog auta, teško da ćete ga dobiti, ali uvjeti su daleko bliže slici kakva se prikazuje u medijima nego ovdje u ovoj temi.

Kvalitetnih developera, posebice senior razina, ne da nedostaje, nego je elementarna nepogoda od njihove nestašice.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Moj PC  
5 1 hvala 1
12 godina
offline
Re: Zašto domaće firme lažu?
EZY-E kaže...

 Mislim da je ovo velika stvar u ovom problemu.

Jako je puno ljudi danas IT-jevaca, vrijednost im pada i poslodavci mogu birati.

 Mislim da nije tako, barem ne u webu (za ostala podrucja ne mogu govoriti iz vlastitog iskustva). Rekruteri svakodnevno smaraju preko LinkedIn-a, poslodavci definitivno nisu u poziciji da biraju (naravno, nitko nece zaposliti "loseg" radnika)

 

Vjerujem da ima veliki broj juniora ali mediora i seniora bas fali. Firme naravno zele uglavnom samo takve (pogotovo manje koje nemaju (ili ne zele riskirati) bandwitha da obucavaju juniore), i onda dodjemo u situaciju da dosta juniora ima problem sa stjecanjem radnog iskustva. Olakotna okolnost je sto se moze raditi remotely. Postoji opcija freelance-anja na platformama poput upwork-a gdje su poslovi u pravilu shitty, ali barem se stjece iskustvo.

 

Inace da, slazem se da sto prije trebas otici van, pogotovo ako nisi emocionalno vezan za okolinu u kojoj trenutno zivis. Again, ne mogu govoriti za android development iz iskustva, ali nekako sumnjam da ces u DE imati problema sa nalazenjem posla sa godinu-dvije radnog iskustva.

 

 

(╯- , -)╯︵ ┻━┻
15 godina
odjavljen
offline
Re: Zašto domaće firme lažu?
Ok, druga stvar je ako si rekao da si spreman promijeniti tehnologiju, međutim, da si poslao i lošije rješenje u javi, drugačije bi te gledali (mislim, pričam iz svoje perspektive) jer bi time pokazao ozbiljnost iskazane namjere. Sad opet sve ovisi i o broju ljudi koji su se javili, ako imaš par izglednih kandidata, nije problem naknadno poslati dodatni zadatak, jednostavniji, da riješiš u javi da dokažeš ozbiljnost i spremnost na učenje, ali ako se javi 10-ak ljudi i svi se predstavljaju kao seniori, ali nešto izvojevaju, onda je to gubljenje vremena.
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
12 godina
offline
Re: Zašto domaće firme lažu?
MrBlc kaže...
Ok, druga stvar je ako si rekao da si spreman promijeniti tehnologiju, međutim, da si poslao i lošije rješenje u javi, drugačije bi te gledali (mislim, pričam iz svoje perspektive) jer bi time pokazao ozbiljnost iskazane namjere. Sad opet sve ovisi i o broju ljudi koji su se javili, ako imaš par izglednih kandidata, nije problem naknadno poslati dodatni zadatak, jednostavniji, da riješiš u javi da dokažeš ozbiljnost i spremnost na učenje, ali ako se javi 10-ak ljudi i svi se predstavljaju kao seniori, ali nešto izvojevaju, onda je to gubljenje vremena.

Zapravo ono zašto sam ja naveo taj primjer i zašto je to mene zasmetalo je činjenica da sam ja prije rješavanja zadatka sve unaprijed rekao kako i što ću raditi, a oni se nisu žalili. Da bih ja izgubio svoje privatno vrijeme, poslao im zadatak i tek nakon toga bih dobio odgovor da im smeta način na koji sam riješio. Zapravo, najgore od svega je što sam dobio odgovor da im smeta to što nisam napravio nativnu android aplikaciju, a zapravo jesam, što je žalosno da njihov dev nije skužio. Eto, samo to. 

 

Uopće mi nije smetalo što nisam primljen, ionako do te faze za zadatkom bez problema dođeš na većini oglasa za posao. 

 

Dosta je krivo shvaćen moj post. Nisam se ovdje došao žaliti kako mene nitko neće, nego sam napisao kako je stvorena pogrešna slika o IT industriji u HR (možda i vani? - ne znam) i s tim kukanjem kako nema radne snage firme indirektno štancaju nove juniore koje nisu spremne (ne mogu ili ne žele) obućavati. A da bi postao mid ili senior, čovjek prvo mora biti junior.

10 godina
offline
Zašto domaće firme lažu?

Web developera ima ko dreka, uglavnom loših. Web developera je uvijek bilo na pretek jer od svih develop grana ono ima najlakšu krivulju učenja, odnosno vremena kad počneš, do nečeg napravljenog treba dosta kratko vrijeme uz, usudio bi se reći, minimalno znanja. U ovom slučaju tu jako pomažu CMS-i, frameworci, moduli i hrpetine gotovog koda i rješenja na internetu gdje samo napraviš plug-and-play, ili minimalno izmjeniš kod. Dodatno ima hrpetine vrhunskih tema za kupiti za male novce.

 

Zato odvajamo razne developerske niše. Kvalitetnih C++ developera nema baš toliko. Kvalitetnih Java developera baš i nema (naglasak na kvalitetnih). Pa onda imamo embedded, industrijske grane, gdje ih možeš na prste jedne ruke izbrojati.

 

Dakle, da, kvalitetnih developera u važnim područjima nema i manjak je na globalno razini. Što se tiče web devova, baciš kamen na trgu i sigurno ćeš 3 web deva pogoditi 

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
4 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
offline
Zašto domaće firme lažu?

Nemam puno formalnog iskustva, negdje blizu dvije godine, pa sam tako u zadnje vrijeme dobio i priliku ocijenjivati ljude koji se prijavljuju na otvorene pozicije.

 

Možda malo offtopic no volio bi se osvrnuti na jedan dio koji si spomenuo:

Cordas kaže...

Od jezika sam prošao sve od C++, C# i Jave, pa do web tehnologija - backendi u PHP-u, Nodejs-u i Pythonu. Naravno znam i frontend koliko mi treba za jednostavnije projekte (bootstrap kombiniram za HTML-om i CSS-om i uglavnom mi je dosta, uz JQuery i naravno brdo NPM packagea. Koristio sam Oracle, MYSQL i SQLite baze (što se SQL-a tiče) te Firebase Firestore NOSQL baze, Firebase Cloud Messaging. I za sve što radim oduvijek koristim GIT. Moguće je i da sam štošta zaboravio od tehnologija. 

  

 

Znam popriličan broj kolega koji imaju ~5 ili više godina formalnog iskustva u developmentu, a koji se ne bi usudili ovo napisati.

Svi mi volimo development i volimo "prčkati" po razno raznim jezicima i frameworcima, no ja se većinu tih "isprobanih" ne bi usudio staviti u CV, možda je to nešto što je i drugim kolegama odbojno.

Naravno, uopće ne isključujem opciju da si već sada spreman raditi u svim tim jezicima, no to bi značilo da spadaš u jako mali postotak ljudi, u što je moguće nekima teško povjerovati.

 

 

Ovo je totalno NHF, i zapravo sam znatiželjan što drugi misle o tome.

 

 

 
6 0 hvala 1
12 godina
offline
Re: Zašto domaće firme lažu?
Entry Point kaže...

Web developera ima ko dreka, uglavnom loših. Web developera je uvijek bilo na pretek jer od svih develop grana ono ima najlakšu krivulju učenja, odnosno vremena kad počneš, do nečeg napravljenog treba dosta kratko vrijeme uz, usudio bi se reći, minimalno znanja. U ovom slučaju tu jako pomažu CMS-i, frameworci, moduli i hrpetine gotovog koda i rješenja na internetu gdje samo napraviš plug-and-play, ili minimalno izmjeniš kod. Dodatno ima hrpetine vrhunskih tema za kupiti za male novce.

 

Zato odvajamo razne developerske niše. Kvalitetnih C++ developera nema baš toliko. Kvalitetnih Java developera baš i nema (naglasak na kvalitetnih). Pa onda imamo embedded, industrijske grane, gdje ih možeš na prste jedne ruke izbrojati.

 

Dakle, da, kvalitetnih developera u važnim područjima nema i manjak je na globalno razini. Što se tiče web devova, baciš kamen na trgu i sigurno ćeš 3 web deva pogoditi 

 Nema ni kvalitetnih web developera ni iz blizu dovoljno. Veliki broj firmi u Njemackoj, ukljucujuci i ovu za koju ja trenutno radim, ima problema sa pronalaskom dobrih web developera. Jednostavno ima previse posla a premali broj ljudi i onda developeri mogu birati (sto je za developere naravno super).

(╯- , -)╯︵ ┻━┻
12 godina
offline
Re: Zašto domaće firme lažu?
Dot kaže...

 

Cordas kaže...

Od jezika sam prošao sve od C++, C# i Jave, pa do web tehnologija - backendi u PHP-u, Nodejs-u i Pythonu. Naravno znam i frontend koliko mi treba za jednostavnije projekte (bootstrap kombiniram za HTML-om i CSS-om i uglavnom mi je dosta, uz JQuery i naravno brdo NPM packagea. Koristio sam Oracle, MYSQL i SQLite baze (što se SQL-a tiče) te Firebase Firestore NOSQL baze, Firebase Cloud Messaging. I za sve što radim oduvijek koristim GIT. Moguće je i da sam štošta zaboravio od tehnologija. 

  

 

Znam popriličan broj kolega koji imaju ~5 ili više godina formalnog iskustva u developmentu, a koji se ne bi usudili ovo napisati.

Svi mi volimo development i volimo "prčkati" po razno raznim jezicima i frameworcima, no ja se većinu tih "isprobanih" ne bi usudio staviti u CV, možda je to nešto što je i drugim kolegama odbojno.

Naravno, uopće ne isključujem opciju da si već sada spreman raditi u svim tim jezicima, no to bi značilo da spadaš u jako mali postotak ljudi, u što je moguće nekima teško povjerovati.

 

 

Ovo je totalno NHF, i zapravo sam znatiželjan što drugi misle o tome.

 

 

Zanimljivo mi je što si ovo spomenuo jer se u potpunosti slažem s tim što si rekao. Zapravo, inače to ili ne spominjem ili kažem da sam samo zagrebao površinu pa me tretiraju kao one koji su upalili jedan youtube tutorijal i javili se na posao pa me zbog tog niti ne razmotre. 

 

Od kad sam to krenuo spominjati u ovom kontekstu, ipak drugačije gledaju na mene. Jer kad kažeš da si nešto samo malo pogledao i pohvatao neke osnove, to za većinu njih znači kao da si rekao da radiš kao pekar 10 godina i da si malo popodne gledao youtube. 

 

A tu je opet taj problem gdje ljudi koji odgovaraju na sve te prijave ne mogu/ne znaju kako filtrirati tu hrpu juniora koji se prijavljuju. Rekao bih da su si sami krivi jer se konstanto govori kako nema radnika. 

 

Od toga što sam nabrojao, sve sam koristio u kontekstu slaganja barem jedne CRUD aplikacije, što je po meni sasvim dovoljno da kažeš "da, koristio sam to, znam osnove". Jedino Javu sam koristio malo konkretnije.

12 godina
offline
Re: Zašto domaće firme lažu?

Vjerujem da ima svakakvih primjera firmi (bez obira što se radi u IT-u). Nekad čovjek nema ni sreće, pa našto god naleti, ispadne negativno iskustvo. No, kao što se kaže, it takes two to tango. Možda i ti u nećemu griješiš. Kao što je netko u par postova prije napomenuo, koliko ti znaš sve tehnologije koje si naveo? Samopouzdanje je jako bitno, no, ne treba biti ni previše cocky u svome pristupu.

 

Samo par stvari bih napomenuo gdje s ovakvim stavom ostavljaš loš dojam pun predrasuda:

 

Prvo, što se postiže s tim kukanjem da nema radne snage? Prvo što mi padne na pamet je da sve više ljudi upisuje razne tečajeve koji im obećavaju zapošljavanje i plaću od 15k kn za 3 mjeseca. Ili reklamiranje stolova za stolni tenis i playstation za vrijeme radnog vremena pa onda (doslovno, čuo sam za slučajeve) pekari i mesari koji imaju 35 godina i nikad nisu vidjeli nikakav kod kreću se javljati na poslove i time samo otežavaju kvalitetnim kandidatima da se probiju. I što onda točno dobijemo s tim? Ništa, još duplo toliko juniora kojih je iovako previše. 

 

IT firme u većini slučajeva izbjegavaju direktne oglase za posao, jer im donosi više problema i prijava nego koristi, već se prvo kreće sistemom preporuke (netko u firmi preporuči poznanika koji dobro radi). IT firme, u slučaju zaposljenja takve preporuke čak i nagrađuju novčano. Ukoliko se i ne ide tim pristupom, tada se okreću LinkedIn-u i snajpanjem ljudi tamo. Svatko tko želi zaposliti nekog iole stručnog, ne objavljuje oglase za posao tako da ih vide pekari / mesari. Ako baš i do toga dođe, jednostavno je odvojiti žito od kukolja te, ako si kvalitetan, vrlo brzo se ti izdvojiš iz te grupe.

 

Druga stvar je da ne smiješ suditi ljude. Što tebe čini boljim od čovjeka koji je u 35oj počeo učiti programirati (pa makar bio i mesar). I on je junior kao i ti, te zaslužuje isti tretman i istu priliku. U SAD-u ti je jedno vrijeme (ako ne još uvijek) postojao program koji radnike u industriji ugljenja (a koji su izgubili posao) učio web developmentu.

 

Jedno zanimljivo iskustvo - javio sam se jednoj firmi u Osijeku za razgovor za posao. Junior android developer. Reko ajde da probam. Javim im na mail što sve znam, što sam radio itd., ali kažem nisam radio android aplikacije u javi, nego u C#, ali i dalje native. Teta iz HR-a (koja naravno nema pojma o čemu pričam) mi kaže samo da riješim zadatak pa će njihov developer vidjeti kakva je moja razina znanja. Ja uredno riješim zadatak i nakon tjedan dana dobijem odgovor "Hvala Vam na prijavi, želimo svu sreću u daljenjem poslovanju". Sav wtf, pomalo ljutito, upitam mogu li dobiti kakvo objašnjenje za takav mail i zašto sam odbijen. Na što sam dobio odgovor "mi nažalost tražimo ljude koji rade na native android aplikacijama". Iako sam ja napravio native aplikaciju, ali u C# pomoću xamarin.androida koji omogućava native android appse pomoću C#-a (dio xamarin.forms frameworka). Ali pametni developer iz dotične firme nije to znao nego je samo vidio da je C# u pitanju pa je mislio da se radi o xamarin.formsu cross-platoform developmentu. Toliko o mojoj nesposobnosti i njihovoj kompetentnosti. 

 

Ne ulazim u to kako su te odbili, vjerojatno su imali svoje razloge i možda su mogli dati više detalja, no, opet radiš istu grešku kao u prethodnom citatu. Prva je to da stav prema HR-u: "koja naravno nema pojam o čemu pričam". Zašto bi ona morala imati pojma o kodu i o tvojim skillovima? Za to ima dev leada / dev-a koji će procijeniti tvoje znanje. Ona je tu da bude u kontaktu s njim te na temelju tvojih rezultata testa dalje razgovara s tobom. Naravno, lako je reći "Glupi HR, nemaju pojma o developmentu i kakve veze imaju s bilo čime". Vjerovao ili ne, ali nisu svi ljudi (bez obzira na svoje znanje i skillove) fit za firmu. Nekim firmama je bitno da imaju dobar community i za to im služi HR te zato imaš više faza prijava i razgovora (HR, lead, CEO). To je sasvim normalna praksa i ne vidim zašto ti (ili bilo tko drugi) ne bi imao strpljena za proći sve te faze.

 

Druga stvar je da ti nekoga, tko radi u toj firmi i tko tebi ocjenjuje zadatak - nazivaš nekompetentnim. Bez obzira na to koliko misliš da si dobar / bolji / najbolji - takav pristup je pogrešan. MrBic je napisao da si se možda mogao ponovno javiti s novim zadatkom - ništa te ne bi koštalo, a pokazao bi proaktivnost. To ljudi više nekad cijene bez obzira na skillove.

 

Isto tako ja imam jedan pozitivan primjer - kolega se tek uči programirati i također je poslao upit u jednu osječku firmu. Oni su mu poslali test i rekli mu da ga prouči,riješi i javi nakon 3 - 4 mjeseca. Jesu li i oni loša firma?

 

Pričao sam nedavno u našoj firmi s Android dev leadom i pitao ga za problem nedostatka ljudi. Rekao je da im dolaze ljudi na testove i jednostavno budu loši na testiranju, a uvjereni su da su dobri i u svoje skillove. Na kraju je rekao da im se više isplati ulagati u studente i učiti ih, nego zvati nekog tko "zna" i onda pokušati raditi s njim na kvalitetnim projektima.

 

Jos jednom ponavljam, ima svega i moguće je imati loših iskustava, no, ne možeš sve gledati iz jedne perspektive i misliti da znaš sve. Moglo bi se još dosta napisati na tu temu, ali nemam toliko inspiracije još.

12 godina
offline
Re: Zašto domaće firme lažu?
skoosha kaže...

 

 

Super post i takvim odgovorima sam se nadao. Međutim..

 

"Ne ulazim u to kako su te odbili, vjerojatno su imali svoje razloge i možda su mogli dati više detalja, no, opet radiš istu grešku kao u prethodnom citatu. Prva je to da stav prema HR-u: "koja naravno nema pojam o čemu pričam". Zašto bi ona morala imati pojma o kodu i o tvojim skillovima? Za to ima dev leada / dev-a koji će procijeniti tvoje znanje. Ona je tu da bude u kontaktu s njim te na temelju tvojih rezultata testa dalje razgovara s tobom. Naravno, lako je reći "Glupi HR, nemaju pojma o developmentu i kakve veze imaju s bilo čime". Vjerovao ili ne, ali nisu svi ljudi (bez obzira na svoje znanje i skillove) fit za firmu. Nekim firmama je bitno da imaju dobar community i za to im služi HR te zato imaš više faza prijava i razgovora (HR, lead, CEO). To je sasvim normalna praksa i ne vidim zašto ti (ili bilo tko drugi) ne bi imao strpljena za proći sve te faze." 

 

 

Ovaj dio sam krivo shvaćen i već sam kolegi Mrblc objasnio o čemu se tu radi i zašto sam to naveo - ne zato što sam odbijen, nego zbog načina na koji se to dogodilo. 

 

Jos jednom ponavljam, ima svega i moguće je imati loših iskustava, no, ne možeš sve gledati iz jedne perspektive i misliti da znaš sve. Moglo bi se još dosta napisati na tu temu, ali nemam toliko inspiracije još.

Opet, ne mislim da znam sve i jedan od problema u počecima mi je bio pretjerana skromnost i to što sam se previše nazivao početnikom. Na to su mi određeni ljudi ukazali i od tada je sve puno bolje. Taj dio sam objasnio u postu iznad.

 

Na kraju je i bilo kako si rekao - preporučio me kolega i zaposlen sam sljedeći dan. Što je po meni opet dosta bezveze jer ako nemaš nekog da te preporuči možeš se slikati. Ne znam, uporno se ljudi okrivljuju za stanje i govori se kako nema dobrog kadra, a ja opet kažem i da firme trebaju preuzeti određeni dio krivice za to. 

15 godina
offline
Zašto domaće firme lažu?

Ja bih volio istaknuti i ponoviti da nas porezi i prirezi na plaću dosta ubijaju, pa zbog toga je i sve teže dobiti višu plaću, jer što više neto plaću želiš, država uzima i više samome poslodavcu.

Vjeruj da kvalitetni radnik će se i kod nas cijeniti, no svjestan sam da ne svugdje, pa je korisno kada imaš ili dobiješ od nekoga informaciju koje su firme u našoj branši s boljim uvjetima.

Bavim se network security-om i firma gdje radim neće bilo koga zaposliti makar nam falilo ljudi, jer kao privatna firma ovisiš o kvaliteti ljudi.

Uskoro novi projekt: #ZdraveMinute - Nutricionizam
 
1 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: Zašto domaće firme lažu?

U osnovi, tebi je tu sporno što su ti rekli da mora biti nativna aplikacija, a nisu ti napomenuli da mora biti pisana u nativno podržanom programskom jeziku, a ne prevedena iz drugog. To je nešto što bi svakako trebao pretpostaviti ako se radi o firmi koja se već time bavi, koja očekuje timski rad (što je u pravilu navedeno u oglasu) i već ima određeni codebase. Da se javljaš na oglas u non-IT firmu za razvoj aplikacije za potrebe te firme gdje bi bio ili jedini developer ili dev lead, onda možeš očekivati slobodu biranja platforme.

 

Da, možda ti nisu dali priliku zbog greške u komunikaciji između HR-a i dev leada, možda nisu stekli dojam ozbiljnosti po pitanju spremnosti da učiš drugi programski jezik, možda u tom trenutku nisu imali resursa za obučiti te na novi programski jezik. U sva tri slučaja bi proaktivni pristup pomogao jer bi dev lead vidio da si spreman učiti (što ima daleko veću težinu od tvoje riječi), te kako sad stojiš.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
4 godine
protjeran
offline
Zašto domaće firme lažu?

Ja sam imao slucaj prijavio se za javu, znam C#. Prosao online test, jer ucio sam solo javu "isti k" kao i C#

kada pita mene covjek kako to da ste se odlucili javiti posto nemate radnog iskustva u poslovima sa javom ?

Ja ga pitam mozete li mi malobpercipirati pitanje ? On kaze da svakako mi naprosto trazimo nekoga sa iskustvom,

vi ste napisali da imate znanja, ali nemate nazalost iskustva. I ja mu kazem gledajte ja ne zelim zvucati bezobrazno, ali zasto ste me onda odlucili

pozvati na intervju ? Mislim nije bas da Vam ja nisam prilozio crno na bijelo ( CV ) moja znanja i iskustva.

 

I na to mi je covjek odnosno njegov kolega skroz okrenuo temu na moj online test koji je bio dobar zavrsili razgovor

I mozes/te 1x pogađati posao dobio nisam. Ja takoder razmisljam o odlasku van vec neko vrijeme, ali nikako da se odvazim na to.

No nekako mi se cini da mi je sa 27 godina mozda i najbolji period sada za pobjeci van pa sta bude.

 

Ne zelim i uvijek sam bio protiv odlaska van jer ovo mi je domovina tu sam roden, ali u zadnje dvije godine posjetim neki grad

u EU i pocnem sa curom raspravljati i zamisljati zivot u istome. Ne znam, trenutno sam relativno zadovoljan sa poslom trenutno radim kao

php/mysql programer i nije mi lose. Ali cura je pocela naginjati ka odlasku van oboje imamo fakultete oboje smo jos relativno mladi ( oboje 27 ).

Od nekih kolega sa faxa nisam cuo apsolutno nikakve prituzbe vani. Ovi koji su otisli i rade u struci ( nasoj ) svi vise manje prezadovoljni.

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: Zašto domaće firme lažu?
MrBlc kaže...

U osnovi, tebi je tu sporno što su ti rekli da mora biti nativna aplikacija, a nisu ti napomenuli da mora biti pisana u nativno podržanom programskom jeziku, a ne prevedena iz drugog. To je nešto što bi svakako trebao pretpostaviti ako se radi o firmi koja se već time bavi, koja očekuje timski rad (što je u pravilu navedeno u oglasu) i već ima određeni codebase. Da se javljaš na oglas u non-IT firmu za razvoj aplikacije za potrebe te firme gdje bi bio ili jedini developer ili dev lead, onda možeš očekivati slobodu biranja platforme.

 

Da, možda ti nisu dali priliku zbog greške u komunikaciji između HR-a i dev leada, možda nisu stekli dojam ozbiljnosti po pitanju spremnosti da učiš drugi programski jezik, možda u tom trenutku nisu imali resursa za obučiti te na novi programski jezik. U sva tri slučaja bi proaktivni pristup pomogao jer bi dev lead vidio da si spreman učiti (što ima daleko veću težinu od tvoje riječi), te kako sad stojiš.

Ok, ajmo reći da sam ja očekivao da je u redu da su mi unaprijed rekli da ne rješavam zadatak u tim tehnologijama (jer sam ja unaprijed rekao da ću u istima riješiti zadatak), a ne naknadno nakon što sam potrošio svoje vrijeme. Ali u principu osim toga si u pravu i slažem se s tobom. 

 

Nego, u ovoj firmi me nitko nije morao učiti Javu, kad znaš android development prelazak sa C# na Javu je mačji kašalj. Ionako developeri prelaze sa Jave na Kotlin bez problema, a C# je syntax-wise puno sličiniji Javi nego Kotlin. Tako da u biti, da sam ja u situaciju da primam novog radnika, apsolutno bi mi nebitno bilo kojim jezikom je napisana neka bezvezna test aplikacija, dok god se vidi poznavanje OOP programiranja, android SDK, da je složena app s naglaskom na modularnost itd. But ok, to je samo moje mišljenje 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice