Komp ne pali na power button //weird

poruka: 8
|
čitano: 3.602
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
Komp ne pali na power button - nije običan problem

Moj komp, koji je radio normalno od pretprošlog tjedna zafrkava. Nije htio paliti na power button. Doslovno pritisak na tipku za paljenje na kućištu nije radio ništa.

Sumnjao sam na tipku, ali nije htio paliti ni kratkospajanjem pinova na matičnoj s izštekanim front panel headerima.

No ako pritisnem (i pustim) power button (daljnje pwr bttn) i onda na napajanju prebacim na 0 pa na I onda upali.

Naravno, ovo paljenje ne funkcionira ako je u međuvremenu računalu bio dovoljno dugo prekinut dovod struje (taman da se isprazne kondenzatori i prestane svijetiliti LED na matičnoj).

Ako upali, kada upali, sve radi normalno, čak prolazi i kombinaciju Prime95 + FurMark što znači da napajanje daje dovoljno struje.

Pregledam sve kondenzatore i ostalo, nema ništa čudno ni na napajanju ni na matičnoj, ništa što bi ukazivalo na problem pa čak ni na povečalom vidljive pukotine na PCB-u ploče ili lemu.

Rastavim komp i sastavim van kućišta, sve radi normalno. Vratim u kućište (bez negdje spoja ili problema!), neće kao i prije, polegnem komp na bok pali kao da je sve OK.

Mislim si, sigurno je onda u pitanju nešto što utječe na socket (procesor), možda previše stegnut hladnjak, vratim stock AMD-ov - problem i dalje prisutan.

Zamijenim grafičku s HD 4850, komp pali normalno, mislim si uredu možda je grafička (još ima jamstvo, mjesec i nešto), probam ju u drugom kompu - drugi komp pali sve normalno.

Prebacim napajanje u taj drugi komp, sve radi normalno. Drugo napajanje u glavni komp, pali normalno. Isključio sam i sve od periferije i nepotrebnih komponenti (zvučna, diskovi) kao uzrok.

Probao sam i s drugim kabelima za napajanje i drugom periferijom i drugom prenaponskom letvom, provjerio sam i utičnicu, power kabel, reseatao procesor, zamijenio CMOS bateriju, ...

 

Ako je napajanje, zar bi u dva druga računala radilo dobro pa i u prvom kada upali prolazilo testove stabilnosti? Ako je matična, zar ne bi problem bio i s drugim komponentama koje bi se umjesto prvih spojile na nju?

Grafička pak, ako je neispravna i pravi takav problem kod paljenja, zar to ne bi radila i u drugom kompu s istim ili drugim napajanjem?

 

Na kraju sam samo sastavio sve nabrzaka bez uređivanja cable managementa i komp je palio normalno, barem je tako izgledalo, sve dok se problem nije ponovio.

Dakle, sada nekad hoće nekad neće upaliti. U međuvremenu je izašao fall update za Win 10 pa sam nadogradio Windowse, no nadogradnja nije prošla i nisam mogao oporaviti sustav pa sam sinoć reinstalirao.

Nakon toga, pošto se nisam sjetio ugasiti hibridni sleep / hibernaciju, komp je otišao u to i više ga nisam mogao pokrenuti (isključio je USB pa od periferije ništa nije pokretalo), a pritisak na pwr bttn nije ništa postizao te sam morao ugasiti prekidačem na napajanju.

 

Skoro sve komponente mi imaju jamstvo, ali ne znam što bih slao kada se nijedna ne želi prikazati kao neispravna.

Twitter: @191x7
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2017 13:23 (191x7).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
offline
Komp ne pali na power button //weird

Imao sam priliku da se osobno uvjerim u isti problem na jednom računalu. Odnio sam ga na kraju u servis i......tamo je sve radilo normalno. Detaljnim pregledom nije pronađen nikakav kvar. Vratio sam ga natrag i uključio u istu utičnicu i....opet nije radio. Nije radio niti preko UPS-a. Na žalost ne mogu ti pomoći jer nisam riješio problem a računalo je ubio strujni udar. Pokušaj na da ga uključiš na drugo mjesto u kući, pokušaj promjeniti kabal kojim se računalo spaja na električnu mrežu, provjeri uzemljenje.......

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
offline
Komp ne pali na power button //weird

Provjerio sam i utičnicu i uzemljenje i produžni/prenaponski. Sve od toga valja.

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Komp ne pali na power button //weird

Pregledaj i 24pinski konektor na matičnoj. Možda neki pin nema dobar spoj?

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Komp ne pali na power button //weird

Vjerojatno maticna. Uvijek kada pocnu takve gluposti, uvijek sumnjam na maticnu.

Imao sam svojevremeno osobno sa jednom slicnih problema. Nigdje logike, sto god radio, nekada proradila iz cistog mira i od samog stajanja, sve dok se jednom vise nije htjela bootati. Samo je vrtila ventilatore i to je bilo to. Nikakav prenapon, nikakva grmljavina, sve naizgled ok na njoj, ali je iz cistog mira prestala raditi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Komp ne pali na power button //weird

Pokazalo se da je napajanje, poslao sam ga na reklamaciju, ponudili mi EVGA G3 550W i prihvatio sam. Stiže valjda slijedeći tjedan.

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Komp ne pali na power button //weird

Nadam se da će da riješi tvoj problem jer moj, koji sam opisao, nije. Računar je uredno radio u servisu ali u zgradi gdje je se nalazio, nije htio niti naopako.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Komp ne pali na power button //weird

Slican problem. Otkad sam uzeo novo napajanje corsair 450w vs serija, komp se nece da ugasi na shutdown u windowsima (izgasi nesto ali ne sve, pa ga nakon toga takodje moram rucno gasit) vec moram rucno drzat power tipku da ga ugasim. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice