Nagli skok temperature grafičke, throttling

poruka: 4
|
čitano: 1.151
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
offline
GPU throttle,nagli skok temp. poslje repaste job-a

Lijep pozdrav,

nedavno sam dao lokalnoj (pouzdanoj) ekipi da mi promjeni pastu i očisti laptop:

Asus ROG GL702ZC: RX 580, Ryzen 1600, Win10, 8 GB RAM

i sve je prošlo super, samo što sada, bilo koji GPU load, dal igra ili benchmark, digne temperaturu grafičke za 20 stupnjeva u jednoj sekundi. Dok se ništa ne obavlja, temperatura je 50 stupnjeva -> pokreni igru, 55 stupnjeva u "main menu" igre, uđi u Dota 2 BOT game. 55->75 C unutar par sekundi.

 

Unutar tih par sekundi igra se pokreće fluidno i 60 FPSa na najvišim postavkama. Čim temperatura stoji na 75-78 par sekundi, odma počne FPS divljati. Od 10 do 60 FPSa konstantno divljanje. GPU core clock u tim trenucima divlja. Može se razaznati gdje se pali/gasi Dota 2. https://i.ibb.co/NZkpJF1/HWlog.png

 

Saznao sam sljedeće:

- Iz tvornice, laptop ima na VRM i VRAMovima onu želatinastu pastu dok GPU i CPU imaju klasičnu termalnu pastu.

- Sada VRM i VRAMovi imaju termalnu gumu (thermal pad) a CPU i GPU termalnu pastu. Također sam primjetio da 3 mala čipa pokraj VRAMa nisu bila re-paste-ana niti stavljen novi pad (promaklo vjv ekipi koja je čistila), nego nekavu polu sasušenu tvorničku pastu imaju.

Je moguće da je loša kondukcija negdje oko heatsink-a uzrok tog ogromnog skoka u temperaturi i gušenja grafičke pri samo 78 stupnjeva (kao, temp bi se dizala i više od toga, da ne guši)??

Prije ovog čišćenja/paste job-a se Witcher 3 vrtio na high/ultra na 60FPSa fluidno sa GPU i CPU na 85 stupnjeva. Razlog da sam dao laptop na održavanje je taj da je CPU na "IDLE", dok se ništa na laptopu nije izvađalo bio na 66 stupnjeva, a GPU na 64 stupnja. Sad su IDLE temperature niže (50 GPU i 55 CPU) ali se grafička throttla jako i brzo. Imam 5-10 sekundi fluidnog gameplay-a u DOTA prije nego se počne gušiti.

 

Također, u ponedjeljak nosim laptop Analogbit-u u Zagreb. Oni navodno jako dobar servis imaju. Kažu da će mi podesiti i složiti bakrene pločice ako je laptop (mocne performanse, mali prostor) jako osjetljiv na kondukciju. Ima netko iskustva?

Always look on the bright side of death
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Nagli skok temperature grafičke, throttling

Treba stavit kvalitetniju pastu na cpu i gpu mx-4 , kryonaut ili noctua nt-h1...Stavi termalne padove na VRAM i moras pazit da ne ostane "gap" (rupa). Imam skoro pa isti laptop kao i ti vrlo su tanki.Probaj ispod njega stavit cooling pad ako ne pomaze busi rupe ispod njega i stavi cooler

Edit:ovako nekako slicno i ja imam probuseno ali ja cu busit jos na CPU proreze i namjestit cu tocno cooler(notepal U3) da puse po njemu jer mi GPU drzi na 82C ali cpu kad i kad lupi na 90C ne throttla ali me nervira.

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2019 15:20 (MGloc).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: Nagli skok temperature grafičke, throttling

U ponedjeljak nosim Analogbitu da to naprave. Nemam vremena se sam mucit sa time od ispita i ostalog. Rekli su mi da će staviti bakrene pločice da bude odlicna kondukcija i to ce onda nekak namjestit da dobro sjeda.  Po recenzijama su odlični pa im vjerujem. AIDA64 danas sam stresiral. Kad stresiram CPU, temperatura se diže gradualno. od 55 na 60 pa na 65 pa 70 pa linearno do 84. Kad GPU stresiram, digne se od 50 do 70 unutar par sekundi. Fizika omogučuje to, mali čip, mala masa, velika amperaža... ali trebala bi se ta struja topline na heatsink jednako tako prenašati, kaj očigledno nije slučaj.

Hvala na savjetima


EDIT: Pokrenuo Novabench dok sam digao laptop sa 3 stanog sleep-a.  Čim pokrenem Novabench, temperatura skoči na 73 stupnja u sekundi. Grozota.

 

Novabench GPU only monitor

Always look on the bright side of death
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2019 22:19 (ThE_CoNqUeRoR).
12 godina
offline
Nagli skok temperature grafičke, throttling

Evo ja sam danas bas na svome promjenio pastu i prosirio rupe ispod CPU sada je na 88c max , nema tu neke pomoci.

Ta rx 580 mislim da trosi daleko vise od 1060 zato se tako i grije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice