Za što se sve koristi JavaScript

poruka: 6
|
čitano: 5.050
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
offline
Za što se sve koristi JavaScript

Pošto vidim da se za posao front-end developera uz html i css traži javascript, zanima me čemu JavaScrip sve služi u frontendu tj. za što se JavaScript najčešće primjenjuje.

 

Bio bi zahvalan da mi netko da neki primjer nečega što je napravljeno s JavaScriptom ili popis stvari koje se rade s JavaScriptom.

 

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.4.2018 2:08 (Rolac).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: Za što se sve koristi JavaScript

Mislim da mi je ovo zasad dovoljno :)

 

Link znanje.org

16 godina
moderator
online
Re: Za što se sve koristi JavaScript

JavaScriptom se radi praktički sva interakcija s web-stranicom / web-aplikacijom. Na primjer, kad si pisao tu poruku - da si kliknuo na ikoji gumb (recimo podebljao tekst), to bi se napravilo pomoću JavaScripta. Gmail ti je skoro cijeli u JavaScriptu.

 

Znači, imaš HTML, opisni jezik koji definira strukturu i sadržaj stranice. CSS koji definira izgled. A skoro sve ostalo je napravljeno JavaScriptom, bilo izravno, bilo preko neke od bibloteka poput jQueryja.

 

Stisni F12 u Chromeu pa ti se otvori developerski panel. Klikni pri vrhu na Application pa onda s lijeve strane Frames > Scripts > pa tu vidiš JavaScript kod koji koristi web-stranica.

16 godina
offline
Re: Za što se sve koristi JavaScript

S JavaScriptom (JS) danas možeš raditi skoro svaku vrstu developmenta: desktop aplikacije (programe), mobilne aplikacije, web aplikacije (front-end), serverske aplikacije (back-end)...

 

JS kod se ne prevodi u strojni kod nego se interpretira. Programe napisane u JS ne možeš izravno pokrenuti, već moraš imati neko okruženje koje će taj kod interpretirari i izvršiti.

 

Za JS kod koji se nalazi unutar web stranica (front-end), okruženje koje ga interpretira je tvoj web preglednik. Chrome preglednik ima prilično dobar JS interpreter (engine) koji se zove V8. Chromeov V8 engine je osnova za NodeJS framework za razvoj serverskih aplikacija (back-end) u JS-u. Nadalje, NodeJS je osnova za Electron framework koji služi za razvoj dekstop aplikacija. Framework kako što je React Native omogućavaju razvoj mobilnih aplikacija (za Android i iOS platforme) koristeći jedan JS kod za obje platforme.

 

JavaScript na front-endu služi za logiku web stranice (HTML je struktura, CSS izgled, a JS logika). S JS-om možeš raditi jednostavne stvari kao što je dodavanje/uklanjanje HTML elemenata, mijenjanje svojstava HTML elemenata; ali i neke složenije stvari kao što je slanje HTTP zahtjeva, korištenje grafičkog podsustava računala i slično. Gotovo svaka akcija koja se dogodi na web stranici je implementirana kao JS kod (kao npr. otvaranje popupa pritiskom na tipku, prikaz dropdowna kad mišem pređeš preko teksta u nekom toolbaru i slično).

Međutim, danas se umjesto web stranica često koristi Single Page Application (SPA), što znači da s web poslužitelja preuzmeš samo jednom (ali svaki put kad otvoriš link) jednu web stranicu (HTML, CSS i jako puno JavaScripta) u kojoj se najčešće nalazi jako malo samog sadržaja, te se sadžaj preuzima naknadno ovisno o korisničkim akcijama. Za razvoj takvih web stranica najčešće se koriste AngularReact. Ako te zanima kako izgleda primjer nekog SPA napravljenog s Angularom, možeš pogledati ovdje kako to izgleda. Gmail koji je Baksa spomenuo je također primjer SPA, ali Gmail (kao i velika većina ostalih Googlovih usluga koriste Google Close Library, koji je puno veća zvijer i od Angulara i Reacta).

 

Ako te zanima front-end development, a znaš jako malo/ništa o JavaScriptu/web developmentu, najbolje mjesto za početi su Mozilline stranice.

14 godina
neaktivan
offline
Za što se sve koristi JavaScript

Hvala na detaljnim odgovorina!

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Za što se sve koristi JavaScript

.. a sve je počelo statičnim stranicama-web.. koje su postale dinamične, tj ovisi o korisnikovom izboru (ne fixan sadržaj kao npr TV..). Tu upada skripta, kako god nazvao, jezik.. koji 'prevodi' želje korisnika u kod tj sadržaj koji prikazuje. Razlike nema od igranja tetrisa ili gledanja yt.. vs. gledanja TVa na kojem za sad nemaš takvu mogućnost, kao btw, postoje i satelitski modemi (internet) ali ti za korištenje treba i obična linija jer je ovo jednosmjerno.. interaktivno, dvosmjerno.. to je ono što skripta radi. Pošto je sad primarno sve na webu (tip posla), normalno da se traži znanje takvog programskog jezika.. no ako znaš bilo koji, C+.. 'sve je to isto', mala prilagodba, ograničenja/prednosti... kao kod svakog izbora alata, .. i obostrana podrška, koja radi na server-klijent strani.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice