Izgradnja prototipa u Hrvatskoj

poruka: 7
|
čitano: 3.504
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
offline
Izgradnja prototipa u Hrvatskoj

Pozdrav dragi bugov forume,

 

već dugo čitam forum ali svoje muke bi uglavnom našao među tuđima, a time i rješenje za iste. Ali ovaj novi problem je nov kao i sama tema istog.

Naime moje muke su ovaj put vezane s izradom prototipa. U cijeloj Hrvatskoj ne uspijevam naći nekog tko bi izradio elektromotor po custom designu. Dok sam bio student, još je to bilo shvatljivo... nitko se ne želi baviti siromašnim studentom, ali evo i sad nakon povratka iz Kanade i ovim pristupom:

 

 

nitko nije zainteresiran da izradi najobičniju jezgru od trafo limova. Svi trguju samo na veliko i nitko ne želi gubiti vrijeme na pojedince poput mene. Nekad je to bio samo DIY projekt ali sad je taj projekt prijavljen u DZIV (patentni ured) i malo ozbiljnijeg karaktera. Na njemu sam radio godinu dana i mislim da ima potencijala. Čak i u teroijskom objašenjnju. Radi se o stepper motoru, drugačijem pristupu dizajna kako bi se dobila bolja svojstva, prvenstveno momenta te snage/mase. A ja sam osobno elektrotehničar i inženjer iste, tako da znam pokoju stvar o tome.

 

Možda će netko predložiti da napravim prezentaciju i ponudim sponzoru ili ulagatelju. Ali da bi to predstavio kako treba, trebam dokazati da radi tj. trebam napraviti prototip. Iako bi u teorijskom objašnjenju radilo, bez dileme, no treba dokazati koliko je novitet u odnosu na postojeću tehniku. Tj. opet, treba napraviti prototip, a to nije tako lako u nas, jer kao što je već rečeno nema zainteresiranih čak ni kad im guraš novac u lice. Znam da baš i nismo zemlja znanja, ali da smo toliko nepristupačni novitetima, to je čak i psihološki zanimljivo.

 

U svakom sluačju, ovim topicom volio bih čuti tuđa mišljenja na tu temu, i prijedloge kome se obratiti. Možda sam pogriješio podforum (a možda i cijeli forum :p), ali iskreno, potakla me priča o Fablabu iz prethodnog izdanja Buga. Udruga koja se bavi 3D printerima i promiče ideje custom izrade, samogradnje i svega što jeftini 3D printeri danas predstavljaju. (no nažalost nisu ni oni odgovorili na mail).

 
4 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Izgradnja prototipa u Hrvatskoj

Ima  nešto kao Agencija nazivom Angels nešto  i kod njih se može predložiti projekt i tražiti zainteresirane ulagaće, to sam negdje pročitao i na Bugu i na webu ali nisam sto posto siguran jer je prošlo dosta vremena od toga. Toliko ti mogu reći što se tiće toga, ali možda da se povežeš sa nekima iz Hrvatske koji su uspjeli ili prijavili na međunarodne udruge, agencije i slično.

Ako se sjetim budem ti postao toćan naziv.

Lp i sretno!

"Just A Dream ".
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Izgradnja prototipa u Hrvatskoj

Da pojam koji tražiš nije "angel investor"? To su u biti ulagači koji ulažu u projekte i ideje koje im se čine zanimljive. To je zapravo ono što se i do prije 5 godina reklamiralo na TVu svako malo od strane banaka - "Dođite, ponudite vašu ideju i mi vam dajemo novce!", što se danas pretvorilo u "Jedva ćemo vam dati novce i ako imate 5 jamaca, 2 sudužnika i stabilan posao." Ti anđeli se ne sputaju sa mogućnostima otplate dužnika te navodno još posluju i spremni su uložiti u dobre ideje. No oni su više za konkretne projekte, do koje faze još nisam došao. Da bi došao do te faze trebam znati što nudim, znači finalni proizvod kakav bi dao masovno proizvoditi.  Oni ne znaju za stanje tehnike ni što je novo ni staro, već samo gledaju potencijal kroz poslovne planove, i generalno samu ideju iz prethodnih iskustava.

 

Mogao bih probati kroz akademske puteve... tipa FESB ili FER, ali sve što ide kroz njih je najsporije i najciničnije iz iskustva. Očekivao bi čovjek da je brže ako se odlučiš platiti iz svog džepa, ali evo... ovo su moja iskustva.

PS Bio sam učlanjen i u jednu inovatorsku organizaciju, ali to je više bilo da saznam procese patentiranja i slično. Iako su dobro informirani i vjerojatno znaju to znanje, ne može se reći da su baš djelili isto  lako. Shvatljivo je da je cijela ta tema malo škakljiva kad je u pitanju inovacija i krađa istih, pa se paranoja se osjećala u zraku. Naplaćuju proces prijave patentiranja presupo, za nešto što svatko može napraviti sam ako se malo potrudi jer ima primjera i objašnjenja svugdje. Moram priznati da je stranica DZIVa jako dobro napravljena za jednu državnu stranicu. U svakom slučaju, nisu bili baš od pomoći kad je u pitanju preporuka voljnih radionica za takve stvari.

 

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.12.2013 1:49 (freman).
15 godina
offline
Izgradnja prototipa u Hrvatskoj

Jesi probao direktno kontaktirati tvrtke topomatika ili klex(koliko sam vidio oni imaju SLS) jer oni bi se upravo trebali baviti takvim stvarima. Izrada prototipa sa 3d printerom. Znam da ima i online servisa kojima posaljes 3d model i oni ga isprintaju i pošalju..

Javi kako si riješio problem.

 
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
offline
Izgradnja prototipa u Hrvatskoj

Pozdrav,

 

možda ja mogu pomoći oko izrade prototipa. Posjedujem 3d printer i voljan sam pomoći. Javi se za detalje.

 

LP

 
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Izgradnja prototipa u Hrvatskoj

Nisam baš kontaktirao određene tvrtke, jer nemam baš neka dobra iskustva čak ni s ovim što kao "nude" maloprodajne usluge strojne obrade i slično. Taj fablab bi trebao nuditi usluge 3d printanja, ali odgovor na drugi mail nisam nikad ni dobio. Takve tvrtke, udruge itd. sam počeo automatski eleminirati. Jedina firma koju stvarno mogu pohvaliti na brzoj usluzi i ažurnosti je Artas iz Zagreba.

 

Svejedno, motor koji radim je složeniji, i motor se ne sastoji samo od plastičnih dijelova. Čak i da imam pristup onom 3D metal printeru, opet ne bi bilo to to, jer sumnjam da koristi baš onu leguru koja se koristi za trafo limove.  Tako da mi u nekim trenucima treba najobičnije CNC lasersko ili water jet rezanje, a i to je postalo problem naći. Možda u području Zagreba je lakše, no ne mogu osobno do njih. Ovdje na jugu je malo tko ozbiljan i profesionalan.

 
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
offline
Izgradnja prototipa u Hrvatskoj

Pokušaj kod ovih http://www.pes.hr/

Znam da izrađuju prema narudžbi i bez minimalne količine.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice