Ako ulozim novce u startup, kako cu vratiti pare?

poruka: 5
|
čitano: 5.492
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ako ulozim novce u startup, kako cu vratiti pare?

OK, sorry na glupom naslovu ali premalo je prostora za naslov teme.

 

Dakle recimo hipotetska situacija, ja ulozim 20,000 kn u nekakav startup za XYZ. Nisam firma nego obicna fizicka osoba koja je spremna dati pare iz svojeg đepa.

Ne dajem novce zato jer je to plemenito, zbog altruizma ili neceg bedastog. Ulazem novce zato jer ih zelim natrag, dapace, zelim natrag 200,000 kn.

 

Na koji nacin je opcenito zamisljeno da na tim "crowdfunding" stranicama u slucaju dobrog posla investitori (dakle u hipotetskoj situaciji ja) dobiju natrag te novce, odnosno debelo vise od ulozenog?

Kupnja dijela vlasnickog udjela u firmi? Sto konkretno imam od toga?

 

 

Nadam se da ste me razumjeli.

Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Ako ulozim novce u startup, kako cu vratiti pare?

imaš rizik, iako možda nešto manji nego u kladionici 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Ako ulozim novce u startup, kako cu vratiti pa

Potrebno je kao prvo utvrditi razliku između crowdfundinga i crowdinvestinga.

 

Kod crowdfundinga ti kao "investitor" ne dobijaš ništa osim mogućnosti da uložiš u nečiju ideju ili koncept, a zauzvrat ti pokretači kampanje nude neki "perk" - u vidu proizvoda, usluge ili slično. Dakle kod tog oblika potpore startupima ne možeš očekivati da ćeš dobiti išta više od onog obećanog u kampanji (a nekad čak niti to ako projekt propadne).

 

U crowdinvestingu se za uloženo dobiva razmjerni vlasnički udio (neki broj dionica) u kompaniji. Svojim ulogom i ovdje podupireš projekt, ali imaš drugačiji interes - ako projekt uspije i startup postane profitabilan, jednom kada bude isplaćivao dobit kroz dividende, na temelju svojeg vlasničkog udjela dobit ćeš i pripadajuću zaradu. Ako ti je ulaganje donijelo npr. 1% udjela, od dobiti koja se isplaćuje ulagačima u pravilu imaš pravo na proporcionalnih 1%.

Onima kojima se nešto i može objasniti ne treba ništa niti objašnjavati. Onima kojima sve treba objašnjavati ionako se ništa ne može objasniti.
5 godina
neaktivan
offline
Re: Ako ulozim novce u startup, kako cu vratiti pa

Investitori najprije dobro poznaju tržište i njegove potrebe. I ne očekuju da svaki startup u koji ulože bude uspješan (profitabilan). Dovoljno je da 10 % projekata u koje su uložili uspije, i oni su na konju.

10 godina
offline
Ako ulozim novce u startup, kako cu vratiti pare?

Ako kupiš udio u firmi dobivaš dio firme (koliko ovisi o ulogu, drugim članovima, temeljnom kapitalu...). Ti kao suvlasnik imaš pravo na isplatu dobiti (ako je bude) na kraju godine.

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice