Smrzavanje SSD-a?

poruka: 10
|
čitano: 3.060
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
offline
Smrzavanje SSD-a?

Imam jedan problem. Uzeo sam novi laptop, instalirao windowse i onda sam primjetio jedan iritantan problem. Naime usred korištenja komp se smrzne i apsolutno ništa ne mogu napraviti. Nekad se smrzne sve odjedom, a nekad se jedna aplikacija smrzne, pa se nakon toga smrzne druga i uskoro ne mogu ništa raditi osim reboota. Task Manager se ne može upaliti, a u event vieweru nisam uspio ništa skužiti. To se dešava kod random stvari, npr. alt+tab, dl nečega s Chrome-a, pisanje u NPP-u, kopiranje fileovea.... ništa povezano

 

U BIOS-u je namješten AHCI, uključen TRIM i one sve stvari koje sam našao ovdje na forumu. Zbog sumnje u windowse, pobrisao sam ih i stavio druge (obje verije s mojeg dreamsparka skinute, ništa "fishy" vezano za njih) i opet ista stvar se dešava. 

 

Ima li netko neke savjete? Već mi se par puta desilo da napišem biblije na predavanjima ili nešto nacrtam/napravim vezano za projekt koji radim i onda to sve ode u rodni kraj jer se meni komp smrzne.

 

Windowsi su instalirani na SSD iz Moj PC, Adata SP550 120GB M.2. Također je provjereno dal je ispravno montiran, ponovo sam bio rastavio donju stranicu i ponovo sam ubacio SSD, ispalo je da je dobro bio montiran i prvi put.

 

EDIT: Upravo friški primjer. Surfam po Chrome-u. Hoću nekaj pogledat na notificationima, neće. Hoću se vratit na Chrome, neće. I tu se smrzo da ništa nije više pomoglo osim reboota.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2016 11:16 (Grozni_Zabac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Smrzavanje SSD-a?

Vidim da imaš laptop. Probaj na njihovim stranicam vidjeti postoji

li novi firmware/bios/uefi koji možda rješava problem.

Ako ne, probaj s driver geniusom ili driver boosterom od Iobita

updateat drivere pa se možda stvar riješi.

Evo ovako nabadam nemam ti boljeg savjeta.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: Smrzavanje SSD-a?

Te driver geniuse i driver boostere organski ne mogu smislit, jer su mi u par slučaja samo pokvarili sve. Potražio sam sve nove drivere koje postoje, ručno ih poskidao ali ništa.

10 godina
offline
Smrzavanje SSD-a?

Imao isti problem pa sam instalirao hd sentinel i otkrio mi je grešku u sata kablu pa sam ga promijenio i sve radi super.Probaj ,nis ne košta:)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Smrzavanje SSD-a?
Bas me zanima kako ce sata kabao promijeniti na laptopu. Testiraj ssd sa softwerom od proizvodaca i testiraj ram sa memtestom.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
15 godina
offline
Re: Smrzavanje SSD-a?

sumnja na ssd? može biti bilo što, cpu-ram... izuzetno teško na laptopu biti konkretniji.

-za svaki disk imaš odgovarajući diag proizvođača (za ssd-m2.. možda nema, progooglaj..), test RAMa, ostatka, možda je napajanje/pregrijavanje, vga.. ili hdd (prije da je on uzrok takvog ponašanja nego ssd, jednako bi se ponašalo, jer je svaki disk na kontroleru.. i ne vidi se razlika, u slučaju da možeš izvaditi hdd (pogotovo shdd je vrlo sumnjiv) možda postane stabilno, tad znaš uzrok.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2016 0:31 (ihush).
12 godina
offline
Re: Smrzavanje SSD-a?

Mislim, posumnjao sam na SSD zbog toga što su windowsi gore. Išao sam ponovo gledat po dell-ovoj stranici i skužio sam da sam skinuo sve drivere osim firmware update-a za SSHD. Sad sam to skinuo i instalirao pa ću provjerit kak će se ponašat. Ako bude smrzavanja, bude unutar jednog dana sigurno. Ako bude i nakon toga, onda ću ić ostalo provjeravat (RAM, bez SSHD-a...). Laptop je kupljen u nedjelju, tak da sumnjam da je do ostalih komponenti. Znam da može bit, ali nekako nisam siguran. 

 

Btw, ovaj SSD nije tvornički došao s njim, njega sam zasebno uzeo. To ne vjerujem da je nekakav problem.

12 godina
offline
Smrzavanje SSD-a?

Ok, moguće da ipak SSHD radi/radio je probleme. Od kad sam onaj firmware update instalirao takvih smrzvanja više nema. Jedino što mi se sad dešava je da se zna prilikom nekog kopiranja ili otvaranja hrpe foldera file explorer malo smrzne, pa nastavi s normalnim radom kroz par sekundi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Smrzavanje SSD-a?

Vidim da si već riješio, ali mogu potvrditi da sam imao iste simptome sa Samsung 850 Evo, da je update firmware riješio stvar. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Smrzavanje SSD-a?

SHDD je kao hibridno rješenje zapravo loš.. nije ni ssd a ima dodatnu logiku koja 'smeta' noramlnom hddu. Normalan PC ima keš.. (RAM) ovaj mali dio S (flashmemorija) na disk kontroleru je upravo to. Keš koji s manjom količinom ubrzava ali samo ako je traženi podatak u kešu, u suprotnom usporava jer je dodatna petlja (dio lanca, dodatna karika u procesu pristupa fileu) opet sporije od RAMa... a win ga agresivno koristi (ako ga ima dovoljno). Nasuprot tome, normalan HDD ima npr 32-64MB keša.. i to radi normalno, ako se želi brzina tad je SSD. SHDD je bio samo kompromis kapacitet-cijena, danas nepotreban jer je zadovoljavajući SSD pristupačan (100-200GB, dok je SHDD iz vremena početaka, 30GB i (pre)skupo).

-da taj disk ima 'pravi' keš od par GB tad bi to bilo malo bolje nego klasičan disk (s manjim kešom), zapravo isti s većim kešom.. ovako je 'ni vrit ni mimo' (zagorski sleng..). :) jer se flash dio 'jeftikaner' spor u odnosu na praiv keš ili RAM. Zbog dodatnog problema (koji se ne želi na HDDu) radije zaobilaziti, ili-ili, kapacitet-cijena. Kompromis je često promašaj. Ispada da bugovit algoritam firmwarea ima isti rezultat kao bilo koji bugovit soft/os/driver.. a na disku to ne smije biti.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice