Spajanje vise hard diskova odjednom

poruka: 5
|
čitano: 2.116
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
Spajanje vise hard diskova odjednom

Pozdrav svima, zanima me da li mi neko moze preporuciti pametno riješenje za istovremeno spajanje vise hard diskova na kompjuter. Npr. 4-5 starih internih IDE hardova te desetak modernih vanjskih diskova.

Nesto kao produzni kabel sa IDE (i strujnim konektorima) i usb interfejsima te svojim napajanjem (pretpostavljam). Razumijem da bi ozbiljno patila brzina transfera podataka ali ako su u pitanju mali fajlovi ne bi trebao biti nesavladiv problem. Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
protjeran
offline
Spajanje vise hard diskova odjednom

IDE tesko, SATA i SAS da. Tako nesto se zove NAS. I nejde preko USB-a,

jer USB je slab za takav rad (bar do USB3.1 G2 x2).

 

Uglavnom mozes si uzeti NAS sa raznim konfiguracijama, jednostavni su sa jednim

diskom, a maksimalni broj ovisi koliko ti to zaista i treba, i koliko si voljan platiti.

 

Recimo NAS sa 4 diska mozes koristiti da su svaki zasebno,

da su dva i dva redunantna (RAID 1 + RAID 1), mozes ih koristiti

RAID3/4/5, cak i JBOD/MAID ako si mazohista.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Spajanje vise hard diskova odjednom

eh, sad baš pametno i praktično ... smanji malo kriterije . kopajući te rujući pronašao sam ovakve mogućnosti. sve odjednom (mislim, svih 15) i istodobno baš nisam siguran ali djelomice ... recimo da bi ovo bilo polazište za ono što tražiš. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.3.2019 11:51 (Ajar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Spajanje vise hard diskova odjednom

-stari (smeće klasa) PC.. ili bilo koji (novi) PC. Jeftinije od npr NASova, bolje od usb-a (dobar-praktičan za jedan disk, ne za ovo što tražiš..).

-disk(ovi) se spaja na kontroler. Tip diska=priključak na kontroleru.

-svi diskovi (na koje misliš) su IDE, stari PATA (paralel, široki plosnati kabel, dodajmo tu i stari SCSI), novi SATA (tu možemo dodati SAS). Dimenzije za SATA su sporredne, za PATA nije isto 3,5-2,5 inča.. (konektor, napajanje). + struja, stari koriste molex, novi psata.

-ovisno koji kontroler imaš (integriran-onboard u chipsetu MBO, +dodatni, pci/pciex kartica..) on ima odgređeni broj priključaka. (jednako za usb, nas, bilo koji način spajanja, uvjek je hdd kontroler tu i ima priključke a to tome ovisi koliko-kojih diskova možeš spojiti, ne kao neki razvodni kabel za struju, nije isto, npr pata može na jedan kabel dva diska, master-slave, sata je jedan disk, nema master-slave, dok scsi može 7/15).

-kontroler može imati i RAID, tad diskove možeš npr JBODom spojiti u jedan volumen, to je 'glupi' raid, koji samo spaja diskove, 0-1/10-5-6.. su ostali tipovi, cijena raid kontrolera+ broj priključaka kao i mogućnosti su direktno povezani.

 

-stari pc je bolja-jeftinija stvar od svih kutijica.. može sve, dok su kutijice kao nas ograničene tj što kupiš to imaš a cijene su cca jednake novom jeftikaner pcju koji može više, dok neki soft najčešće neka prilagođena linux distra brine o svemu, u klasičnom pcju to može biti win-lin.. bilo što. + mreža. NO i potrebno znanje ili licence, pa tko to ne zna sam, kupi gotovo NAS.

-spojiti kroz gbe-1000 mrežu.

-problem, disk je recimo komponenta koja može raditi bez problema recimo desetljeće, ali je ipak kvarljiv, nije vječan. Recimo da imaš 10% šanse da stari disk crkne.. ako imaš desetak diskova (starih) tad su ti šanse svaki dan-mjesec, da će neki od njih crknuti, mbo, napajanje.. pc ili nas, sve se kvari, što više komponenti to je kao na lotu-veća šansa. A problem diska je problem koji utječe na sve diskove, tj ako crkne tad može otići više diskova-podataka.. tj ne moraju se pokvariti ali mogžeš ostati bez podataka. Pošto je za storage disk vjerojatno najvažniji kriterij pouzdanost, čuvanje (ne gubljenje, rizik) podataka.. često se tad i ispravan disk baca, dok ti želiš suprotno.. i 'izazivaš'.. tj to ima smisla samo ako ti podaci nisu važni ili imaš odgovarajući backup. Ali ako ti podaci nisu važni, tad je čitava storage priča besmislena, dok imati takav backup znači da moraš imati još toliko (kapacitet) diskova za backup.. itd.

 

-loša ideja, ali zašto ne.. igraj se, uči, svi se u tome ponekad opeku.. pa možeš i ti.

-nema sigurnosti, nema sigurnih podataka, sve se kvari i važna je svaka karika od mbo-napajanje-disk pa i sam kabel, što god od tog napravi problem, imaš šroblem tj nemaš podatke.

-spašavanje podataka s npr RAIDa je daleko teže nego na 'običnom' disku, tj mehanički je ista šansa, ali u raidu još dodatni problem jer su podaci razbacani itd..

-spajanje svakog diska na npr svoj usb-adapter je za par diskova ok, za ovakvav scenarij užas, jer samo umnožiš mogućnosti problema dok usb nema potrebnu robustnost, stabilnost, propustnost itd. na usbu bi imao duplo više problema nego direktno (bez usba).

 

+ važno, povijest, kontroler i kapacitet diska, ne prepozna svaki kontroler sve diskove tj kapacitete.. pa tako neki stari kontroler možda vidi samo do 127gb ili 500gb.. i s PATA je to često problem, pa ako nešto nabavljaš provo moraš porvjeriti teh.spec. tj što podržava. dok su iste generacije radi, ako nisu tad samo možda... a najgore od svega, besmislena čitava priča, jer PATA diskovi su vjerojatno manji od 160GB.. tad ti 8komada = 1TB.. jedan današnji jeftikaner disk.. jeftinije je tad ako ništa drugo zbog potrošnje kupiti takav novi disk nego sve ovo kemijati .. ..osim ako to želiš, učiti.. neisplativo, rizično, važan je razlog zašto nešto želiš. Bez pravog razloga =besmisleno.

+ potrebno je i napajanje, prosječan-slabiji pc traži za sebe cca 200w, za svaki disk računaj 15w.. ako pređeš 300w računaj na dodatno napajanje i sl. + kablovi. Sve to ima nekog smisla samo ako imaš stare odgovarajuće i ispravne komponente, ne ako to kupuješ, tad je novi disk+pc jeftinije i pouzdanije od ove priče.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
odjavljen
offline
Re: Spajanje vise hard diskova odjednom

Ono što je u čitavoj priči bitno je što želiš postići.

 

Da li su podaci na diskovima sada ili bi ih tek pohranio. Ako bi pohranio, PATA diskove ti je bolje ne koristiti, tehnologija je stara, diskovi su stari, kapacitet mali, ploča s dva kanala sve manje, a bez kontrolera sve više. Ako trebaš pristupati podacima, onda je bitno i kako su pohranjeni, da li su diskovi nezavisni ili je bio neki RAID u pitanju. Ako je bio RAID, vjerojatno će ti trebati kontroler na kojem je kreiran, osim ako je SW na razini OS-a. Ako je na razini OS-a, onda ti treba komatibilni OS, što opet ograničava mogućnosti. U svakom slučaju podatke je bolje prebaciti na novije diskove.

 

Kad sve prebaciš na SATA, onda treba definirati što želiš postići. Trebaju li svi biti online ili neki idu offline? Ako svi idu online, treba ti ploča s puno SATA konektora i napajanje koje ih može napojiti. Dalje sve ovisi o tome koliko su ti podaci bitni i kakve ti performanse trebaju. Puno malih fileova zna biti veći problem od jednog velikog.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice