Hlađenje čipa "intravenozno"

poruka: 2
|
čitano: 1.595
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
online
Hlađenje čipa "intravenozno"

Koliko sam shvatio, već je netko u Ameriki radio na tome ali ja prvi put vidjeh maloprije: https://hexus.net/tech/news/cooling/111617-researchers-demo-intrachip-microchannel-cooling-system/

Cjevčice za hlađenje unutar čipa... 

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
offline
Re: Hlađenje čipa "intravenozno"

Ta fora nije nova, svakih desetak godina se netko sjeti toga pa onda odustanu kad shvate da se postižu mali rezultati za velike pare...

 

Od vremena od kada ja pratim informatiku, ono čega se osobno sjećam je par puta već pokušavano "intravenozno" hlađenje. A u vremena koja se ja ne sjećam još nije ni bilo čipova ;)

 

I to svaki pametan znanstvenik zna, zato se takvih projekat ne lača nijedna privatna koorporacija koju će za svaki uludo potrošeni dolar dioničari uhvatiti za yaya, nego kojekakvi laboratoriji koje financira državna sisa, kao u ovom slučaju DARPA koja ima godišnji proračun i na neki način ga MORA potrošiti, da se vidi da se nešto radi, inače će im smanjiti buđet.

Kod privatnika ne bi to mogli, jer bi unaprijed trebali napraviti financijski plan toliko dobar da uvjere dioničare da se utroši hrpetina para jer će se eto ista višestruko vratiti.

 

IBM ima nanotehnologiju za to napravit "oduvijek" pa ne rade čipove koji se tako hlade (btw. za ljubitelje tehnologije jako jako toplo preporučam da progoogleaju o nanotehnologiji IBM-a, pasti ćete na dupe kad pročitate što sve ti njihovi znanstvenici rade, to je čisti SF i svako malo prešišaju vlastiti rekord za par nula, da ne povjeruješ...)

 

Tehnologija s tog linka je preskupa "za po doma", i može se koristiti tek u iznimnim situacijama.

 

A s obzirom da prvenstveno IBM, a onda i Intel u svakom trenutku imaju na lageru hrpu rezultata vlastitih istraživanja koje će već sutra omogućiti nove tehnologije s još manjim elektroničkim elementima unutar čipa, koji će biti još gušće postavljeni, ova tehnologija hlađenja se neće moći primjeniti na nove tehnlogije čipova, pa će opet trebati istraživati skupi postupak kako "intravenozno" hladiti čipove sasvim ove tehnologije i tako unedogled, a čemu kad naše kompove sasvim dobro hladi i sadašnja tehnika ;)

 

A teleskope i spejs šatle može jeftinije hladiti tekući dušik ;)

 

 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice