Windows 7 & Windows 10

poruka: 11
|
čitano: 5.460
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
offline
Windows 7 & Windows 10 & Linux Ubuntu

Pozdrav! 

 

Htio bi instalirati i win7 i win10 na laptop te sam mislio još instalirati i linux pa me zanima hoće li mi to usporiti šta rad laptopa ili samo bootanje?

 

Laptop baš i nije oličenje snage ni performansi ali htio bi probati s linuxom a win7 bi iz razloga što neke stvari jednostavno nerade na win10

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
protjeran
offline
Re: Windows 7 & Windows 10

Broj instaliranih operativnih sistema ne utice na brzinu rada racunala. Isto tako ti instalirani sistemi ne utjecu jedan na drugoga ni u brzini niti u stabilnosti.

No, zauzece diskovnog prostora utice, jer svaki sistem u radu kreira mnostvo datoteka koje su mu nuzne u trenutnom radu. Neke od tih datoteka brise, a neke kontinuirano mijenja. Zato svakom operativnom sistemu moras u startu dati veliku particiju. Npr win10 sa officeom, antivirusom, i svim obveznim nadogradnjama zauzme oko 40 gb. I sad jos kad uzmemo u obzir one privremene datoteke, zahtjeve za defragmentaciju i sl, particija sistemska za win10 poželjno 150 gb.

Win 7 zauzme manje, no opet ovisi sa koliko ga aplikacija zatrpas, jer i os i aplikacije ce povremeno dobivati nadogradnje i rasti će zauzeće diska.

Za linux ti je dosta cca 60 gb za sistem. Znaci govorim o visegodisnjem nesmetanom radu. Linux po instalaciji zauzima cca 5 gb, no onda aplikacije, plus nadogradnje, plus mozda neki backup...

Vecina diskova nakon sto premasis odredeni postotak zauzeca, se ponasa losije u svakodnevnom radu i brze bu krepal. Ostavi ga bar 30% slobodno od podataka...

Multiboot, iliti vise sistema na istom pc je uobicajeno i nema tu nekih pameti.

Bitan je redoslijed kako instaliras.

Ja bih to ovako napravio:

Instaliras win 7, i u potpunosti ga nadogradis, i iz samih windowsa kreiraj image sistema te ga spremi na vanjski hdd.
Zatim instaliras win10, nadogradis, te kreiras image sistema na vanjski hdd.
Zatim instaliras linux, nadogradis ga, u grubu podesis redoslijed boota oseva ili namjestis da grub pokrece zadnje pokretani os i namjestis si vrijeme u kojem mozes rucno selektitati drugi os za load. Nakon toga napravis image linux sistema clonezilom ili timeshiftom na vanjski hdd.

I sad imas tri cista, nova nadogradjena sistema i mozes krenuti sa instalacijom tebi potrebnih aplikacija u svaki sistem. Kad se nekaj zbrlja, imas backup svakog sistema dok su jos bili ispravni i nezaprljani aplikacijama, pa lako restoraš zbrljani os. Backup sistema radi dok jos nisi instalirao aplikacije, jer aplikacije nisu vjecne, i sad npr imas neki antivirus ( ukljucen u backup sistema ) a za koju godinu kad bus restorao sistem iz tog backupa, mozda tog antivirusa vise nebu na trzistu pa bus se patil da takve apk mices iz sistema...

😊
10 godina
neaktivan
offline
Windows 7 & Windows 10

Hvala ti na ovom odličnom i detaljnom odgovoru i savjetu. Svakako ću tako napraviti :) 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Windows 7 & Windows 10 & Linux Ubuntu

za multiboot.. preduvijet 'kompatibilnost' HW-SWa, počevši od BIOSa (sve dalje GPT/MBR, sec/fastboot..) do samih particija, FSa, pa i bootmanagera..

 

unutar samog OSa, drugi osevi nemaju nikakvog utjecaja.. (zapravo ima, HDD-disk, geometrija-fizika, početni (tj srednji) dio ima najbolji seek i dobar transfer, kasnije prema kraju seek pada.. pošto i HDD utječe osjetno ima razlike, dok na SSDu nema).

-no možda je poraktičniji VM? ovisi o potrebama.. appsima .. na kraju, vjerojatno je jedan OS ono što ćeš stvarno koristiti.

 

+ kao btw-hint, w8-10 meni (GUI..) je nepraktičan, može ga se prebaciti u w7 mod, podržava sve win-lin.. tako da njime w8-10 kreiraš konačni meni (ne više linuxom koji je prije u pravilu išao posljednji zbog GRUBa). Ako je u w10 modu, tad kod izbora drugog OSa ide reboot.. (dupli boot), kod starih w7 je direktno.. a može i +grub.. no KISS kaže, jedan je dovoljan.

Sve se može (meni) srediti iz OSa ili boot medija (autofix će prepoznati OSeve i dodati) ili easybcdom klikati..

 

edit: izrada imagea na clean OSu što max predlaže .. hmm, može, ali čemu? Clean OS install je gotovo za koliko 5-15 minuta.. tri backupa-imagea u međuvremenu su samo maxova opsesija (koja traje pola godine) :))

.. nešto drugo je backup podataka, ili kasnije kad je sve sređeno image (ali tad svega..) jer se uštedi dan instalacije-podešavanja.. no u ovom dijelu, dok je sve čisto, nema potrbe.

-instaliraš w7, instaliraš lin-w10 (nevažno) bez potrebe da uopće i jedan od OSeva podešavaš osim inicijalnog boota-paljenja (i gašenja) može biti gotovo za pola sata, ćemu tad gubiti vrijeme i GB na image.. bar dok ne vidiš da ima smilsa i da ti se raspored sviđa.. radije par instalacija više, dobije se neka rutina (jer se lako promaši, npr pregazi particija, pogrešno se tumače slova-pathovi itd.)

 

-drugo rješenje, live boot nekog OSa, za linux je lako (+persistant), do win ovisi o licenci, .. može i sa stikića, vrlo korisnio (ali problem verzija-licenca).. dok na računalu može biti jedan OS, onaj koji se najviše koristi.

 

+redosljed NIJE bitan :) .. tj na kraju ako meni (menu) ne zadovoljava, ubaciš medij, napraviš.. pravilo, svaki OS boot popravljaš njegovim install medijem, dok meni onim kojeg koristiš za bootmanager (preporuka w10 u w7 modu.. ili grub) uz pravilo, stariji MSov OS ne podržava noviji.. redosljed je tad uobičajen npr DOS, w95, xp, w7, w10/lin.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.2.2017 19:40 (ihush).
10 godina
neaktivan
offline
Windows 7 & Windows 10

Hvala i tebi na ovako detaljnom odgovoru. Jer su vama windowsi nakon nekog vremena uspore i počnu štekati? kad instaliram svježe windowse radi sve kao švicarski sat i nakon nekog vremena (nemam instalirano hrpu programa sve je isto kao na pocetku) jednostavno sve počne štekati

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Windows 7 & Windows 10

to je stvar 'majstora'.. koji je odradio install, sva podešavanja. + održavanje koje je s time direktno povezano-olakšano ako je to napravljeno sa zrnom (šakom) soli, tj brisanje smeća po potrebi ..

OS kad je pravilno podešen, radi godinama identično kao prvi dan... soft je vječan, a juzer to ne može znati niti se to očekuje. (2+2 je uvijek 4, tako radi PC), naravno, starenje-kvarovi-temperature su moguć problem, tad je usporavanje (throtlanje) normalno, ali to može biti i drugi dan (s novim) ili nikad..

 

edit: s novim win(10) npr obavezan je automatski update.. i npr VGA driver radi istu stvar, tad se često beskorisno driver instalira recimo jednom tjedno, skuplja se.. i to može biti problem nakon par godina, smeće + problem kad se promjeni support za stari-novi driver kao kriminalni Crimson driver :) ... ili amd-nvidia razni vizardi-dodaci koji se tad nasele (nepotrebno) i nešto rade u pozadini.

-onaj korisnik koji zna čemu nešto služi, može po potrebi instalirati, tad je OS duže 'svjež' i brz prema očekivanju tj (po meni) normalan. Sve ostalo je loše.. (sporije od normalnog).

 

edit: legacy w7 boot u w10

u CMD/admin:

- bcdedit /set "{current}" bootmenupolicy legacy

ili povratak..

- bcdedit /set {default} bootmenupolicy standard

 

jer multiboot je baš nespretan u w8-10 modu (nudi se repair i sl.. zavučeno i dva boota..)

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.2.2017 19:45 (ihush).
10 godina
protjeran
offline
Re: Windows 7 & Windows 10

@ihush

Ja sam ipak misljenja da backup sistema ima smisla, čisto iz potrebnog vremena za restore naspram vremena potrebnog za clean install i prvu nadogradnju.

Izrada imagea sistema na win 10 traje cca 15 min, a toliko traje i restore sistema iz tog imagea. Znaci, jednom kad imas kreiran taj image sistema, 15 minuta ti je uttošak vremena da sve vratis u željeno stanje. Nova instalacija plus prva nadogradnja u najbrzem scenariju 2-4 sata. Sjeti se da kod instalacije win 10 imas one ekrane ( pricekajte uskoro smo gotovi, jos samo nekoliko sitnica, pricekajte instaliraju se aplikacije... ) i te radnje traju li ga traju, bez obzira na snagu hardvera. I to uz par restarteva. Pa onda prva nadogradnja mi isto nikad ispod vure nije bila. Pa onda ciscenje nepotrebnih datoteka ( sto temp sto zaostaci nadogradnji ) , pa defragmentacija ( fragmentacija nakon clean instala i prve nadogradnje bude obicno vrlo velika ).... Znaci, restore sistema ti uzme 15 minuta, a sve ove nabrojane radnje ako krenes u novu instalaciju se nemogu ni u star treku pribliziti tom vremenu...

A za win 7, i sam znas kako su kilave, spore a cesto i problematicne te prve nadogradnje zbog ms politike tjeranja na win10. I kad vec covjek jednom prodje tu torturu, zakaj da to opet jednom eventualno ponavlja, kad ga backup nadogradjenog sistema moze toga postedjeti.

Linux ko linux, aj, instalacija je fakat munjevita, 5-15 minuta. E ali prva nadogradnja ovisi o mnogo faktora. Evo npr manjaro : zadnji sluzbeni stabilni iso je 16.10.3 star par mjeseci. Kako je manjaro rolling release, prva nadogradnja na taj iso ( a novijeg nema jos uvjek ) ce potrajati satima i to ne toliko zbog kolicine nadogradnji ( cca 600 mb ) vec zbog toga kaj sve pakete iz aur-a nadogradjuje kroz konzolu uz brdo klikanja yes,no, password... Tako se i takva instalacija i prva nadogradnja moze otegnuti na par sati, ovisi koliko je instalacijski iso star, a izrada backupa nadogradjenog sistema timeshiftom traje cca 10 minuta, a toliko traje i restore.

I jos nigdje nismo spomenuli gomilu podesenja na svakom os-u ( od dizajna, teme, okvira, backgrounda, fontova, upravljackih programa, video, reza, zvuk, firewalla, network managera, dns-ova...i jos gomile toga,ovisno o potrebama i zeljama svakog korisnika. I zakaj svaki puta to iznova podesavati ako mozes to samo jednom i onda napraviti backup podesenog i nadogradjenog sistema.

Nakon restorea, samo nastavis rad na restoranom sistemu, a manje vise svi imaju automatiku koja ce u pozadini, kada ne koristis racunalo, skinuti nove nadogradnje te ih ( ovisno o podesenjima ) samoinstalirati ili ponuditi instalaciju skinutih nadogradnji...


😊 😜
15 godina
offline
Re: Windows 7 & Windows 10

i dalje imamo različita mišljenja.. to je OK :)

pa objašnjenje .. klimavo, navodiš podešavanje OSa, font, bla-bla (ono što može trajati satima) kao razlog izrade imagea.. OK. Ali, tek kad je sve gotovo, ne na početku, na kraju.

tj install OSa, 1-2-3.. gotovo za sat, dobro-loše, juzer zadovoljan bootanjem, rasporedom mejsta na diskovima ili samim OSom (distra..) ili nije.. što će mu tu image-backup? što spašava? vrijeme? .. koje ne gubi u imiširanju? .. zec u šumi :))

 

tak, imam sasvim drugačiji pristup, tako predlažem, juzer odabere od ponuđenog-predloženog (a meni ne trebaš objašnjavati, znam.. -ne pitam).

što je na kraju bolje? npr na ispravnom HWu, SWu, meni backup-image ne treba, ako se boot zbrlja fixam ga.. čemu image clean OSa a ako instaliram sve ode dan.. obrnuto pa svaki OS riktaj ako hoćeš mjesecima u hodu. Kako će pri tome raditi image (važnije backup-podaci..) ovisi o njemu, potrebama (i jako o planu tj particijama za storage-podatke.. a to početnik jednostavno ne može znati unaprijed).

Zato, prvo nek instalira čitav dan, može 5 puta ispočetka.. tako će naučiti (a izgleda da ga zanima), dok s imageom neće naučiti ništa ili imati bahatu-sigurnost i time često zbrljati OS bez stvarne porebe (efekt kad imaš osigurač.. zalete se glavom kroz zid, najefikasnije učenje je da se opeku..).

 

eto malo ćakulanja ... o mišljenjima. Najvažnije, nema 'najboljeg-jedinog' odgovora, ne držat se ko pijan plota, nego optimalno, u hodu + znanje i sve se mijenja.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
protjeran
offline
Re: Windows 7 & Windows 10

To sto imamo razlicit pristup je cak i vrlo korisno za eventualne citatelje.

I bas kao sto kazes, onaj koga to zanima, ce pazljivo procitati i moj i tvoj pristup, te ce ovisno o svojim afinitetima odluciti svatko za sebe. A uz dovoljno vremena ce po vise desetaka puta proci i tvoj i moj scenario. Evo ja vec tridesetak godina prolazim i tvoje i moje i jos stotine drugih scenarija...

😊
7 godina
neaktivan
offline
Windows 7 & Windows 10

poz...Prije par dana  sam pokusala instalirati windows 10 na windows 7, i tako da se to sve pocelo lijepo instaliravati par sati je to sve trajalo, i dosao red da se i restartuje kompjuter , i tada se samo pojavljuje "Restoring your previous version of Windows..." kada to nestane pojavi se NO SIGNAL. ii opet svee ponovoo i tako citav dan , tako i kad bi ga palilaa i drugi dan isto,s obzirom da nista ne reaguje na tastuturu, sta se desava ?? hvala unaprijed .

amilia
 
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Re: Windows 7 & Windows 10 & Linux Ubuntu

Trebao bih pomoć...

 

Po uputama, uz prethodnu instalaciju Windows 7, na zasebni hard disk sam instalirao Windows 10. Prilikom instalacije svakog OS, drugi HDD je bio isključen. Kako su mi sada Windows 7 izgubili autorizaciju, pokrenuo sam Loader Extreme. Windows 7 su postali aktivni i na boot izborniku su vidljiva oba operativna sustava. Ali moguće je pokrenuti samo Windows 7.

 

S Windows 10 instalacijskim USB-om sam problem pokušao riješiti s Startup Repair, no ništa. Pokušao sam i ručno; bootrec /scanos, bootrec /rebuildbcd, bootrec /fixmbr i to je OK. Problem je s bootrec /fixboot nakon kojeg dobivam "access is denied".  Diskpart, list disks prijavljuje da je HDD s Windows 10 prvi, a HDD s Windows 7 drugi i bootanje se pokušava izvršiti s Windows 10 boot managerom koji najviše dođe do izbornika za dva sustava, ali nikako ne može nastaviti s bootanjem Windows 10.

 

Googlam već danima i svugdje sam našao sve drugo, samo ne ono što bi izgledalo kao ono s čime se konkretno suočavam.

Gdje griješim? Mogu li ta dva operativna sustava uopće biti podešena kao dual boot?

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.9.2018 21:11 (kroono).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice