[TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba izdvojena tema

poruka: 44
|
čitano: 3.294
|
moderatori: Danny_HR, F1-IVO, naxeem, Lazarus Long
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 mjeseci
Re: [TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba
beenky kaže...

Svaka cast na ovome, vec duze vrijeme se planiram upustiti u ovo i nikako da nadem vremena. Ne znam dal je tko napravio kakav pdf od ovoga i naravno ako autor dozvoli ja bih ovo sve pospajao u pdf.

Hajde onda kad sve spojis i potpises kao da je vlasnik cekpi i postavis link ove teme u potpis, nakaci nam pdf ovdje na download, ako te ne mrzi?

A htio sam još i ovo reči, da ne počinjem novu temu jer je vezano uz ovo gradivo. Čitam sada malo PROXY Server gdje piše da je ovaj default gateway u stvari vrsta PROXY servera, tačnije gateway je vrsta proxy servera koja prosleđuje zahtjeve klijenata serveru, ali nemodifikovane . Ovakav proxy se obično naziva tunneling proxy.

Sada, koliko sam uspio do sada shvatiti da proxy server ne dolazi kao rola uz Windows Server 2008, nego se kupuje posebno i ima ga u više edicija. Neznam da li griješim, jer sam tek počeo čitati o ovome? Našao sam Microsoftov ISA Server koji se kupuje, a sa ovog linka se može skinuti trial verzija za vježbu, a koja traje 180 dana.

Šaljem Vam i fotografiju šeme primjene proxy servera, pa ako neko može više da nam kaže o ovome, ili možda da napravi neki tutorijal na ovu temu?

www.webmarketing-design.com | www.istocnosarajevo.net
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.2.2012 20:27 (dachoxl).
2 godine
dachoxl kaže...
A htio sam još i ovo reči, da ne počinjem novu temu jer je vezano uz ovo gradivo. Čitam sada malo PROXY Server gdje piše da je ovaj default gateway u stvari vrsta PROXY servera, tačnije gateway je vrsta proxy servera koja prosleđuje zahtjeve klijenata serveru, ali nemodifikovane . Ovakav proxy se obično naziva tunneling proxy.

Sada, koliko sam uspio do sada shvatiti da proxy server ne dolazi kao rola uz Windows Server 2008, nego se kupuje posebno i ima ga u više edicija. Neznam da li griješim, jer sam tek počeo čitati o ovome? Našao sam Microsoftov ISA Server koji se kupuje, a sa ovog linka se može skinuti trial verzija za vježbu, a koja traje 180 dana.

Šaljem Vam i fotografiju šeme primjene proxy servera, pa ako neko može više da nam kaže o ovome, ili možda da napravi neki tutorijal na ovu temu?

Microsoft Internet Security and Acceleration (ISA) server je zapravo puno više od običnog "proxy servera". Ono na što se ti referenciraš bi mogao biti Microsoft Proxy Server koji se pojavio krajem 90-ih? Na njegovim temeljima je kasnije nastala ISA server porodica proizvoda (ISA 2000/2004/2006), dok je zadnji proizvod u toj paleti Microsoft Forefront Threat Management Gateway (TMG) 2010.

Neke od najvažnijih značajki TMG-a bi bile mogućnosti rada kao router, gateway i VPN server; zatim firewall; i konačno web content caching server. Ima tu još podosta toga, ali manje-više se koristi u navedenim scenarijima.

Možda je bitno naglasiti kako su TMG/ISA serveri teški overkill za ovako jednostavne scenarije poput ovog kojeg si ti naveo - osim što su (relativno) hardverski zahtjevni, ljudima koji nisu upućeni u problematiku mogu predstavljati prevelik zalogaj prilikom bilo kakve konfiguracije... Stvar je donekle olakšana u TMG-u i wizardima koji dođu s njim, ali ni to ti neće puno pomoći ako ne znaš što radiš. Moj prijedlog ti je da se za početak upoznaš s Routing and Remote Access servisom (RRAS) koji dolazi standardno s Windows Server 2000+ operativnim sustavima. Recimo da je to nešto poput (jako) malog brata TMG-a (i ostale ekipe).

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
2 godine
[TUT] WS2008R2 Hyper-V: izrada vlastitog laba

Evo uspio sam sastavit malu skriptu. Ako netko ima primjedbe, savjete...tu sam.

Valjda je sef zadovoljan...

E sad ja sam ovo stavio na rapid share, valjda ga nece tak brzo ugasiti:)

edit: https://rapidshare.com/files/3894532600/Hyper_V.pdf

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.2.2012 22:35 (beenky).
4 godine
beenky kaže...

https://rapidshare.com/files/896623041/Hyper_V.pdf

ovo je jako lijepo napisano i za to {#}

no imam jednu sugestiju

Prvo odmah na početku poglavlje system requirements - malo modificirati prve dvije stranice

također bilo bi zgodno napisati koliko memorije guta virtuelna mreža kako dodaješ kliente u virtualnu mrežu - odnosno kako raste opterečenje

6 mjeseci
Darky kaže...
beenky kaže...

no imam jednu sugestiju

Prvo odmah na početku poglavlje system requirements - malo modificirati prve dvije stranice

također bilo bi zgodno napisati koliko memorije guta virtuelna mreža kako dodaješ kliente u virtualnu mrežu - odnosno kako raste opterečenje

Hvala za trud! Evo, ja sam prezadovoljan, a za šefa neznam. Valjda će se i on izjasniti. :) Mada bi bilo dobro da u pdf-u postoji i link ovog posta kao potpis, ukoliko neko preuzme pdf fajl da zna da je original ovdje na Bug-u. Moje skromno mišljenje...

vlad0 kaže...
dachoxl kaže...

Microsoft Internet Security and Acceleration (ISA) server je zapravo puno više od običnog "proxy servera". Ono na što se ti referenciraš bi mogao biti Microsoft Proxy Server koji se pojavio krajem 90-ih? Na njegovim temeljima je kasnije nastala ISA server porodica proizvoda (ISA 2000/2004/2006), dok je zadnji proizvod u toj paleti Microsoft Forefront Threat Management Gateway (TMG) 2010.

Neke od najvažnijih značajki TMG-a bi bile mogućnosti rada kao router, gateway i VPN server; zatim firewall; i konačno web content caching server. Ima tu još podosta toga, ali manje-više se koristi u navedenim scenarijima.

Možda je bitno naglasiti kako su TMG/ISA serveri teški overkill za ovako jednostavne scenarije poput ovog kojeg si ti naveo - osim što su (relativno) hardverski zahtjevni, ljudima koji nisu upućeni u problematiku mogu predstavljati prevelik zalogaj prilikom bilo kakve konfiguracije... Stvar je donekle olakšana u TMG-u i wizardima koji dođu s njim, ali ni to ti neće puno pomoći ako ne znaš  što radiš. Moj prijedlog ti je da se za početak upoznaš s Routing and Remote Access servisom (RRAS) koji dolazi standardno s Windows Server 2000+ operativnim sustavima. Recimo da je to nešto poput (jako) malog brata TMG-a (i ostale ekipe).

Hvala za objašnjenje i za savjete. Svakako ću se prvo pozabaviti sa RRAS, pogotovo sada dok imam instalirane ove virtualke. Ali ako može jedno pitanjce, onako usput. :) Da li se proxy server, ukoliko želimo ograničiti pristup sadržaju na Internetu, veže na računar kojim upravlja preko njegovog browsera? Recimo, na klijent računaru postoji Internet Explorer a u podešavanjima Internet Explorera se može upisati IP adresa proxy servera.... A predpostavljam da DC koji je u tom domenu ograničava tog korisnika da može mijenjati ili uticati na podešavanja u Internet Exploreru? Kada bi korisnik, kojim slučajem mogao obrisati ta podešavanja, onda bi imao izlaz na Internet, ukoliko je to određeno na DC... ili to funkcioniše nekako drugačije?

Izvinjavam se na ovim glupim pitanjima, ali radoznalost me tjera da pitam... Htio bih znati, kako sve to funkcioniše....

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.2.2012 16:50 (dachoxl).
2 godine
Darky kaže...
beenky kaže...

no imam jednu sugestiju

kaj se tiče modifikacije, i da i ne, prvo su neka poglavlja a odmah na drugoj strani je hw na kojemu se to vrtilo (nekak mi se to čini logično, makar možda samo meni), a ovo za memoriju nisam najbolje shvatio, klijenti su podešeni da koriste dinamičku memoriju i što se potrošnje ram-a tiče onda u slučaju dodavanja nove virtualke ona će za početak zauzet onu minimalnu dodijeljenu količinu rama a što se tiče cpu potrošnje, onda je velika samo pri dizanju virtualki, kasnije je (u ovakvom okruženju sa differencing diskovima na vanjskom usb-u) potrošnja zanemariva 

(slažem se da bi trebalo i bug negdi spomenut; može i bubamara doć na kraj)

kod mene normalno radi.....
2 godine
Ispricavam se zbog toga, budem to sutra rijesio-bugforum, sad sam vec u krevetu:)
4 godine
cekpi kaže...

kaj se tiče modifikacije, i da i ne, prvo su neka poglavlja a odmah na drugoj strani je hw na kojemu se to vrtilo (nekak mi se to čini logično, makar možda samo meni), a ovo za memoriju nisam najbolje shvatio, klijenti su podešeni da koriste dinamičku memoriju i što se potrošnje ram-a tiče onda u slučaju dodavanja nove virtualke ona će za početak zauzet onu minimalnu dodijeljenu količinu rama a što se tiče cpu potrošnje, onda je velika samo pri dizanju virtualki, kasnije je (u ovakvom okruženju sa differencing diskovima na vanjskom usb-u) potrošnja zanemariva 

(slažem se da bi trebalo i bug negdi spomenut; može i bubamara doć na kraj)

ma ok je osnovni izgled

ono kaj sam mislio kod modifikacije

na prvoj strani imaš sadržaj i uvod, na toj strani dodati link na poglavlje za minimalni HW

A ono kaj sam mislio kod potrošnje memorije

dignuo si server+2 klienta= to te košta % CPU + x MB RAM

ono ako imaš 2 GB RAM - možaš dići mrežu sa server + xx klienata

kako se sustav ponaša sa recimo dva ili više servera u virtualnoj mreži, uz nekoliko klienata - recimo kad želiš trenirati kako "uništiti" excange - a da sustav ne pati (da ne srušiš AD, web i da svima sve radi) - mislim to je i osnovna ideja virtualki isprobavati scenarije što ako...

6 mjeseci

E ljudovi.... A taaakoo bi nam dobro došao još jedan ovakav sličan tutorijal. Pa makar i bez slika, onako samo sa slikom šeme i koracima koje treba uraditi.... :)

2 godine

updated

2 godine
Darky kaže...

A ono kaj sam mislio kod potrošnje memorije

dignuo si server+2 klienta= to te košta % CPU + x MB RAM

ono ako imaš 2 GB RAM - možaš dići mrežu sa server + xx klienata

kako se sustav ponaša sa recimo dva ili više servera u virtualnoj mreži, uz nekoliko klienata - recimo kad želiš trenirati kako "uništiti" excange - a da sustav ne pati (da ne srušiš AD, web i da svima sve radi) - mislim to je i osnovna ideja virtualki isprobavati scenarije što ako...

2gb rama je jako malo al računaj da ti WS2008 zahtjeva minimalno 512mb rama-a pa u tim uvjetima možeš dignut host i dvije virtualke; uzmi u obzir da je ram vrlo povoljan i više manje lako ga se nadogradi tako da sa ukupno 4gb rama možeš vrtit host+dc+exchange(mbx/ht/cas)+exchange(edge rola al može ujedno biti i edge server iz lab-a samo ga se ne smije stavljat u domenu)+klijent a mislim da je to dovoljan setup za više manje svako igranje.

za cpu sam već rekao, pri dizanju strojeva, dodavanju rola, instalaciji sw i slično cpu će biti opterećen no u ostalim situacijama (pogotovo ako na hostu ne renderiraš nešto u pozadini) više će ti usko grlo biti disk nego cpu  

dachoxl kaže...

E ljudovi.... A taaakoo bi nam dobro došao još jedan ovakav sličan tutorijal. Pa makar i bez slika, onako samo sa slikom šeme i koracima koje treba uraditi.... :)

što želiš u njemu?

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.2.2012 8:37 (cekpi).
2 godine

da se malo pohvalim :)

{#}

3 godine
dachoxl kaže...

ovo ide u arhivu, naravno tema!! {#}

Ima dvi razlike koliko ja znam, dakle to tuneliranje ne ide preko proxy-a već se sva zaglavlja i podaci prenose takvi kakvi jedu..

dok se drugi način tj. prevođenje obavlja preko posrednika (gatewaya), ali može i s proxyem, na način kad dobije upit ako ima

odg šalje ga, a ako ne da pita poslužitelja pa onda odgovara... {#}

FJAKA =psihofizicko stanje prilikom teznje ni za cime. Ucestala je greska zamijeniti fjaku s lijenoscu. Za razliku od ove potonje, fjaka je uzviseno stanje uma i tijela kojem tezi cijelo covjecanstvo
6 mjeseci
cekpi kaže...

dachoxl kaže...

što želiš u njemu?

Evo ja bih volio bilo šta iz knjige "Exam 70-642 Configuring Windows Server 2008 Network Infrastructure".... ili svejedno. Neznam šta drugi misle?

A neko ko zna bi mozda mogao uraditi ovaj lab u programu Cisko Packet Tracer i postaviti ovdje na download. Ja znam uraditi sve, osim konekcije sa routera na Internet. Neznam napraviti simulaciju Interneta.

Znam puno, ali ne i dovoljno...
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.2.2012 9:16 (dachoxl).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice