Mala preporuka- Bježi od mehaničkih diskova, osim ako nije neka pouzdana marka.
Zar nevaljaju ovi mehanički diskovi kao na npr. Trek 3900 disc?
Mala preporuka- Bježi od mehaničkih diskova, osim ako nije neka pouzdana marka.
Zar nevaljaju ovi mehanički diskovi kao na npr. Trek 3900 disc?
imam jedno pitanje u vezi mijenjanja lanca... oni stiftovi, kad ga jednom izbijes vani jel moras stavljat novi ili samo ovog vratis? gledao sam nesto na youtubu di on ima neki master stift koji mu sluzi da drzi spojen lanas dok namjesta onaj chain breaker.. i kad ga progura onda ono sto viri sa druge strane odlomi. taj dio me je zbunio.
ocu rec, jel taj master stift sluzi samo kao pomoc pri sastavljanju lanca (da ga samo drzi spojenim dok ovaj pripremi pravi stift) ili je to the stift, kojeg stavljas na mjesto onog starog. pretpostavljam da se stift koliko toliko deformira kad ga izbijes... bo, zbunjen sam ostao. dobro bi dosla pomoc.
Taj master pin se sastoji od dva dijela. Ovaj zašiljeni dio koji s lakoćom prođe kroz rupu u lancu, i služi kao vodilica za dio koji slijedi, odnosno pravi pin (Shimano to zove ojačani pin). Kasinije skineš vodilicu sa klještima kada pin točno staviš na mjesto. S time jedino možeš spajati kako treba, spajati sa već postojećim niplama koje su dio lanca i tvornički spojene, je lutrija, pogotovo na MTB-u.
Kao što si kasnije rekao, power link, najbolje riješenje, jer te čak i master pin ponekad može izdati (zbog toga ja ne preferiram shimano lance)
@Scorp21,ovo ti je moja preporuka:http://www.dsg.hr/proizvod.asp?sifra=12
Taj bicikli pojede sve one koje si naveo.Imas hidraulicne kocnice,solidne mjenjače i shiftere,solidnu vilicu,kud ces bolje ;)
LP
thx, a kako se onda taj ne deformira? bas mi to nije nikako jasno.. znaci svaki puta kad ides skidat lanac moras stavljat novi master pin? jel se to dobije sa novim lancom? ili se to kupuje na kile?
evo jos samo to..
i jos nesto... jel ide netko vamo http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150869322302075&set=oa.231772713591776&type=1&ref=nf
Čini mi se zanimljiv bic ali mi nije baš trgovina pri ruci jer sam ja iz Požege. Nekako više dopada Trek 3900 disc ali sačekat ću još koju preporuku dok se ne odlučim konačno
moze li jedan bajk u bicikle.hr da je deri-peri za oko 2000kn
thx, a kako se onda taj ne deformira? bas mi to nije nikako jasno.. znaci svaki puta kad ides skidat lanac moras stavljat novi master pin? jel se to dobije sa novim lancom? ili se to kupuje na kile?
evo jos samo to..
i jos nesto... jel ide netko vamo http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150869322302075&set=oa.231772713591776&type=1&ref=nf
Generalno lanac nije potrebno skidati. Ja imam SRAM-ov na MTB-u sa powerlockom i nikada ga ne skidam, sasvim lagano ga se može očistiti i bez skidanja. Ove Shimanove nikako ne skidaš dolje. Jedino kada se skida lanac je kada ga mjenjaš.
Imaju besplatnu dostavu.Nazoves ih i pitas imaju li na lageru taj bike i to je to.Pitaj kolegu Mitsouku o Treku 3900,on ga ima.
Čini mi se zanimljiv bic ali mi nije baš trgovina pri ruci jer sam ja iz Požege. Nekako više dopada Trek 3900 disc ali sačekat ću još koju preporuku dok se ne odlučim konačno
Ja imam ovu biciklu, uzea sam je ja mislim isto na preporuku Dolu-a i moram rec da sam zasad sa njim skroz zadovoljan, kocnice su mi preporod kako reagiraju naprema starim v-brake a i cijela bicikla mi je preporod :D iako je jos nisam dobro isproba, tek sam radia djireve po asfaltu vecinom.
Ja sam iz Splita i narucia sam i nije bilo nikakvih problema, tako da se nemas sta bojat u vezi toga.
mozete li mi preporucit MTB u bilo kojem ducanu sa dostavom da je cijena oko 2000kn 
Ne planiram ja divljati sa biciklom, štoviše, čuvao bih ga jer sam dosta pedantan i smetale bi mi npr. ogrebotine podosta tako da bih s njime išao večinom asfalt + prohodni makadami u šumi. Jućer sam imao priliku malo razgledati taj trek 3900 disc i presviđa mi se pogotovo što ima mat crnu boju... U Požegi je dostupan a dobijam i 1. servis besplatan, jedino što sam mislio dato oko 3000 kn ali izgleda da ću se ipak morati malo rastegnuti...
Skoro najgore je birati bicikle po boji.Jer kasnije kada pogledas malo modele dijelova,onda shvatis da si trebao uzet neku drugu biciklu koja ti se tada cinila losija jer je bila u drugoj boji.
Ali mat boja je laksa vjerovatno od metalik za nekih 40-ak grama.(Kod moje specke,razlika izmedu moje i mat boje je 80-ak grama).
Ne planiram ja divljati sa biciklom, štoviše, čuvao bih ga jer sam dosta pedantan i smetale bi mi npr. ogrebotine podosta tako da bih s njime išao večinom asfalt + prohodni makadami u šumi. Jućer sam imao priliku malo razgledati taj trek 3900 disc i presviđa mi se pogotovo što ima mat crnu boju... U Požegi je dostupan a dobijam i 1. servis besplatan, jedino što sam mislio dato oko 3000 kn ali izgleda da ću se ipak morati malo rastegnuti...
Haro ti je također u mat boji, imas u ponudi metalik i mat, ja sam izabrao mat a i haro ti ima hidraulicne kocnice.
Ovdje također imas nulti servis s tim da ti bicikla dodje sa odvojenim prednjim kotacem kojeg trebas staviti i pedale i sic trebas sam postavit sto ti je sve skupa nekih 5 - 10 minuta posla.
Skoro najgore je birati bicikle po boji.Jer kasnije kada pogledas malo modele dijelova,onda shvatis da si trebao uzet neku drugu biciklu koja ti se tada cinila losija jer je bila u drugoj boji.
Ali mat boja je laksa vjerovatno od metalik za nekih 40-ak grama.(Kod moje specke,razlika izmedu moje i mat boje je 80-ak grama).
Najbolje je goli karbon. Moj ghost ima sekcije (gdje je crn to jest) golog karbona, samo lak preko toga normalno da štiti vlakna.
mozete li mi preporucit MTB u bilo kojem ducanu sa dostavom da je cijena oko 2000kn 
zar nitko?
Ja sam kupio bic za 2000Kn u golf aurori (ovaj x-plorer 450)
dijelovi su:
Vilica: Rock shox J1
Shifteri: Shimano alivio
Prednji mjenjač: Shimano (ne piše model, ali identičan je ovome, pa pretpostavljam da je deore)
Zadnji mjenjač: deore (stariji model, možda su sad obnovili djelove)
Pogon: Shimano (neznam koji)
Lanac: shimano acera
Zupčanik/kazeta: Shimano acera
Kotači: wtb dual duty xc (dupla stjenka)
Gume: neke no name, al dosta lagane, nisu loše
Kočnice: V-brake radius sa alligator-ovim paknama (pakne su odlične, na snijegu ne gube previše snagu, bez problema blokiraju kotač)
Brzine: 3x8=24
ja sam si još nadokupio continentalove gume i avidove hidrauličke diskove, za sada me bicikl služi odlično, jedino sam dosta puta mjenjao unutarnju gumu na onim no name vanjskim gumama...
Kolega @Mitsuoka je prije napisao kako se dosta iskrivljuju i pucaju ove x-plorer rame, mada neznam ova moja osim par oštećenja boje nema nikakva druga oštećenja nakon 3/4 godine, to je možda mislio na čelićne rame(x-ploreri ispod 1000Kn), ova moja je legura aluminija 6061 kao i većina drugih bicikla...
Jedino ne znam za dostavu, to ih možeš kontaktirati, ja sam osobno došao kupiti, mada evo meni su za 2000Kn nudili taj x-plorer 450 i trek 3700 (2009g model) al trek je imao slabije djelove pa ga nisam uzeo, mada možeš ih kontaktirati, vjerojatno sad već imaju drugačiju ponudu...
Najbolje je goli karbon. Moj ghost ima sekcije (gdje je crn to jest) golog karbona, samo lak preko toga normalno da štiti vlakna.
Ridley se nebi slozio s tobom,oni na svojoj najskupljoj bicikli imaju posebnu povrsinu koja radi manji otpor i sl.
Nego danas sam bio na Krku i vidio sam one biciklisticke staze.Ma ono je grozno,kao da te stave u kavez i da se vozis.Nije voznja ako pored tebe nema auta ili imas barem jednu cijelu traku da lijepo se vozikas i sprintas.Da mi je znat kako bi tamo vozio u grupi,idete na smjene i ovaj prvi se vozi u drugom smjeru i naleti na drugog biciklistu.Dobra stvar,pogotovo za turiste,ali u Belgiji su te staze puno sire,pogotovo van grada gdje ti je skoro pa jedan cijeli trak,samo za bicikliste.
Evo kolegi detaljnije o Treku 3900.
Rama mi genijalno odgovara, pogotovo za pedalanje, a tu je i doživotna garancija na ramu. Rame su nešto veće od ostalih, tako da je meni taman 19.5'' na 191-192cm visine.
Obruči -> Jad i bijeda, nikako skakat sa njima, nego ih promijeniti ako je to namjera (a i žestoki teren isto). To je samo za stražnji kotač, koji tu više trpi. Prednji mi se ludilo drži.
Nabe (bukule) -> Isto kao i obruči, stražnja promijenjena, a brzo će i prednja doli, jer su popucali ležajevi u njoj.
Kočnice -> Ludilo, naravno mehanika, pa ih treba s vremenom zategnuti. Ja sam nabacio hidrauliku, ali one su izdržale više od pola godine mučenja, a da pakne nije trebalo mijenjati. Jedini problem ovih pakni (metalik) je škripa povremeno nakon spaljivanja pakni.
Volan -> udoban položaj (meni), taman širina (tj. taman uzak kako meni paše), meni se iskrivia malo, al to je do Marjana, po gradu će on durat dosta ;)
Sic -> sve isto kao i za volan.
Pedale -> promjena je pala vrlo brzo, ja ih ne bi ni po gradu vozia, pogotovo uz ludilo pedale za samo 100tinjak kn.
Vilica -> ulji je povremeno i radit će. Za po cesti ludilo, na makadamu će te treskat, jer nije preosjetljiva, a i nema nikakve feature. Što je tu je, kao i sve vilice do Darta 3, ali to je već dalji cjenovni rang.
Pogon i mjenjači -> podnose dosta, sasvim solidno, ali nije baš najlakše.
Shifteri i kočnice -> problem ako želiš uzimat hidrauliku, jer onda treba uzimati i shiftere, jer su integrirani.
Uglavnom ludilo bike za pedalanje, dok nisam sjeo na Fuji Nevadu 1.0. Ne znam do čega je, do težine, kazete, mjenjača... ali daleko je bolja za pedalanje. Puno manji otpor, uzbrdo po južnoj strani Marjana idem preko 20km/h bez ikakvog napora. Jednostavno velika razlika.
Trek 3900 je bike za povremene izlete u prirodu, po makadamu, uopće nije za ono što ga ja koristim. Zato i pati sada, ali divim mu se kako izdržava. Trenutno ga malo štedim, čisto da za 4 mjeseca ne bude prevelik trošak osposobljavanja bikea za samo cestovnu upotrebu. Tj. ono za što je i bio kupljen pretkraj prošle godine - odlazak na faks.
Ja sam kupio bic za 2000Kn u golf aurori (ovaj x-plorer 450)
dijelovi su:
Vilica: Rock shox J1
Shifteri: Shimano alivio
Prednji mjenjač: Shimano (ne piše model, ali identičan je ovome, pa pretpostavljam da je deore)
Zadnji mjenjač: deore (stariji model, možda su sad obnovili djelove)
Pogon: Shimano (neznam koji)
Lanac: shimano acera
Zupčanik/kazeta: Shimano acera
Kotači: wtb dual duty xc (dupla stjenka)
Gume: neke no name, al dosta lagane, nisu loše
Kočnice: V-brake radius sa alligator-ovim paknama (pakne su odlične, na snijegu ne gube previše snagu, bez problema blokiraju kotač)
Brzine: 3x8=24
ja sam si još nadokupio continentalove gume i avidove hidrauličke diskove, za sada me bicikl služi odlično, jedino sam dosta puta mjenjao unutarnju gumu na onim no name vanjskim gumama...
Kolega @Mitsuoka je prije napisao kako se dosta iskrivljuju i pucaju ove x-plorer rame, mada neznam ova moja osim par oštećenja boje nema nikakva druga oštećenja nakon 3/4 godine, to je možda mislio na čelićne rame(x-ploreri ispod 1000Kn), ova moja je legura aluminija 6061 kao i većina drugih bicikla...
Jedino ne znam za dostavu, to ih možeš kontaktirati, ja sam osobno došao kupiti, mada evo meni su za 2000Kn nudili taj x-plorer 450 i trek 3700 (2009g model) al trek je imao slabije djelove pa ga nisam uzeo, mada možeš ih kontaktirati, vjerojatno sad već imaju drugačiju ponudu...
tnx 
Imam XT grupu sa 30 brzina na MTB.
E sad me zanima što je nabolje imati u rezervi u slučaju da pukne lanac? Da li "Master pin" sa alatom za montažu ili "powerlock" ?
Postoji li uopće "powerlock" za Shimanove 10 brzinske lance?
I još jedno pitanje: Da li paše (da li je kompatipilan) SRAM-ov lanac na 30 brzinsku Shimanovu XT grupu?
Te molim jednu preporuku, ako ide , SRAM-ovog lanca kojega je moguće kupiti u R. Hrvatskoj. Hvala.
Ridley se nebi slozio s tobom,oni na svojoj najskupljoj bicikli imaju posebnu povrsinu koja radi manji otpor i sl.
Nego danas sam bio na Krku i vidio sam one biciklisticke staze.Ma ono je grozno,kao da te stave u kavez i da se vozis.Nije voznja ako pored tebe nema auta ili imas barem jednu cijelu traku da lijepo se vozikas i sprintas.Da mi je znat kako bi tamo vozio u grupi,idete na smjene i ovaj prvi se vozi u drugom smjeru i naleti na drugog biciklistu.Dobra stvar,pogotovo za turiste,ali u Belgiji su te staze puno sire,pogotovo van grada gdje ti je skoro pa jedan cijeli trak,samo za bicikliste.
Da i ta posebna površina je nekih +20g, ipak to ti 0.00005w više energije troši na 1km
. Goli karbon je prije bio fora, sada vidim da većina stavlja neku mat boju preko, al, ben meni i dalje najljepša boja je UD karbon (ne oni kvadratičasti 1k, 3k ili 12k, kakvi su mi npr. kotači). Baš ima neku specijalnu boju, ovisno od kuda gledaš :)
E sad me zanima što je nabolje imati u rezervi u slučaju da pukne lanac? Da li "Master pin" sa alatom za montažu ili "powerlock" ?
I još jedno pitanje: Da li paše (da li je kompatipilan) SRAM-ov lanac na 30 brzinsku Shimanovu XT grupu?
Te molim jednu preporuku, ako ide , SRAM-ovog lanca kojega je moguće kupiti u R. Hrvatskoj. Hvala.
Budući da si napisao powerlock, a ne power link pretpostavljam da znaš razliku (da je powerlock samo za 10-brzinske lance). Kod puknuća lanca, ako sa sobom nemaš alat da makneš kariku i staviš powerlock, nećeš puno napraviti, jer treba maknuti vanjsku kariku da budu dvije unutarnje za powerlock. Kod puknuća lanca, karika se obično deformira, tako da je nepopravljiva sa masterpinom i treba ju maknuti.
Što se tiće spojnice za Shimano lance, shimano je nešto radio za Dura-ace i XTR ovu najvnoiju grupu, ali ne znam što bi s time, navodno da je još prototip, jer su imali neki fijasko ili nešto nije dobro radilo
SRAM 10 brzina je super kompatibilan sa Shimano 10 brzina (vozim na cestovnjaku 10-brzinski najjači SRAM-ov lanac PC1090R). Exsperience u matuljima di ja to kupim robu dobiva iz porteje-jaske i imaju nekoliko 10-brzinski lanaca (PC10XX je 10- brzinski)
Budući da si napisao powerlock, a ne power link pretpostavljam da znaš razliku (da je powerlock samo za 10-brzinske lance). Kod puknuća lanca, ako sa sobom nemaš alat da makneš kariku i staviš powerlock, nećeš puno napraviti, jer treba maknuti vanjsku kariku da budu dvije unutarnje za powerlock. Kod puknuća lanca, karika se obično deformira, tako da je nepopravljiva sa masterpinom i treba ju maknuti.
Što se tiće spojnice za Shimano lance, shimano je nešto radio za Dura-ace i XTR ovu najvnoiju grupu, ali ne znam što bi s time, navodno da je još prototip, jer su imali neki fijasko ili nešto nije dobro radilo
SRAM 10 brzina je super kompatibilan sa Shimano 10 brzina (vozim na cestovnjaku 10-brzinski najjači SRAM-ov lanac PC1090R). Exsperience u matuljima di ja to kupim robu dobiva iz porteje-jaske i imaju nekoliko 10-brzinski lanaca (PC10XX je 10- brzinski)
Mislio sam na "power link" na kariku što se montira bez specijalnog alata, a što je "powerlock" iskreno neznam.
Dok u google-u upišeš "power link" ili "powerlok" izbacuje iste slike one spojnice što se se montira bez specijalnog alata.
A koja je u stvari razlika? I koja je stvar bolja? Koliko sam skužio iz tvojeg posta da je "powerlok" spojnica koja se montira pomoću posebnog alata za popravak lanaca, a "power link" spojnica koja se može staviti bez alata, alat ti treba samo da makneš potrganu kariku, (samo za SRAM), ili....??
Usput da onda pitam, dali bi mogla onda ova spojnica na 10 brzinski Shimanov lanac, (kad su već napisali 9brz/10brz), te da zaključimo, sa čime popraviti (mislim na vrstu karike, pina) 10 brzinski Shimano lanac?
http://www.proteajaska.com/index.php?katid=221&tip=proizvod&id=536&parent=210
ja sam ovako shvatio...
power link i powerlock je jedna te ista stvar, samo je jedno za 9 brzinske lance a drugi za 10. sto se tice montaze jednog ili drugog, moras imat alat zato jer lanac moras razbit. zavrsetci mu moraju biti one unutarnje plocice da bi se umetnuo power link/lock
Loše si skužio
SRAM Powerlink - postoje verzije za 7, 8 i 9 brzina. Sa njima možeš spojiti lanac i rastaviti lanac
SRAM Powerlock - samo za 10 brzina. S njom možeš spojiti lanac, ali ga više ne možeš rastaviti, zato se i zove lock, iako izgleda isto kao i powerlink
Sa ovime ne možeš spojiti 10-brzinski lanac, pogrešno su napisali, provjereno na vlastitom sistemu jednom prilikom kada je trebalo samo provjeriti dužinu kraćenog lanca prije nego ga zauvjek povežem powerlockom. 10-brzinski je cijeli milimetar uži nego 9 brzinski lanac, tako da imaš poprilično lufta na spoju
Ako netko zeli,iz SAD-a.S-Works Prevail Audi Cycling Team kacigu.Cijena je 200dolara + postarina do Europe.Ja sada razmisljam o kupnji jedne jer otkad sam ju vidio na eBayu stalno mislim na nju
.
Danas sam obišao još par trgovina u Požegi pa sam si suzio malo izbor:
1. Trek 3900 disc za 3499 kn - LINK
2. Felt Q220 za 3462 kn - LINK
3. Capriolo Lizard za 3500 kn na akciji (koliko vidim inaće dođe oko 5300 kn) - LINK1 i LINK2
Prvi puta sam čuo za Capriolo a ovaj Lizard mi se svidio na prvi pogled. Nekako mi djeluje močniji i ljepši od ova dva ali sada me zanima i vaše mišljenje o Lizardu...
Glasajte:
| 1 | Trek 3900 disc |
|---|---|
| 2 | Felt Q220 |
| 13 | Capriolo Lizard |
Pošto nemam iskustva da li tko od vas može napisati kakva je oprema na Lizardu naspram prva dva gore? Hvala!
Pošto nemam iskustva da li tko od vas može napisati kakva je oprema na Lizardu naspram prva dva gore? Hvala!
Avid BB5 su jedne od rijetkih mehaničkih kočnica koje koče poput hidraulike. Dart3 je vilica koja je dobra i na žešćim stazama, a i ostala oprema je daleko bolja od ostalih. Jedino je nešto teži, a i felge su bolje (iako ne odgovaraju ove na slikama po specifikaciji).
Uglavnom, to je klasu bolji bike. (ne znam kako je njima sa garancijom, ali vjerojatno nije doživotna)