Info o DVB-T programima izdvojena tema

poruka: 13
|
čitano: 3.566
|
moderatori: DrNasty, F1-IVO, scorpion667, naxeem, Lazarus Long
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Prelazak na digitalnu televiziju - zašto, čime?
2 godine
Info o DVB-T programima

Informacije su prikupljene u regiji D4 (Zagreb i zagrebačka županija), a "izmjerene" na uzorku od 1 minute.

Multipleks A (MUX A):

HRT 1

Ukupan bit rate: 5 005 Kbps

Video format: MPEG-2

Video bit rate: 4 500 Kbps

Rezolucija: 720 × 576

Omjer stranica: 4:3

FPS: 25

Audio format: MP2

Audio bit rate: 256 Kbps

HRT 1 HRT 1

HRT 2

Ukupan bit rate: 5 001 Kbps

HRT 2 HRT 2

RTL TV

Ukupan bit rate: 5 004 Kbps

Omjer stranica: 16:9

RTL TV RTL TV

NOVA TV

Ukupan bit rate: 5 054 Kbps

Video bit rate: 4 550 Kbps

NOVA TV NOVA TV

Multipleks B (MUX B):

RTL 2

Ukupan bit rate: 4 572 Kbps

Video bit rate: 4 190 Kbps

Omjer stranica: 16:9

Audio bit rate: 192 Kbps

RTL 2 RTL 2

Doma TV

Ukupan bit rate: 3 763 Kbps

Video bit rate: 3 413 Kbps

Doma TV Doma TV

Multipleks D (MUX D):

JABUKA TV

Ukupan bit rate: 4 412 Kbps

Video bit rate: 4 000 Kbps

Rezolucija: 704 × 576

JABUKA TV JABUKA TV

Z1

Ukupan bit rate: 4 412 Kbps

Z1 Z1

NET TV

Ukupan bit rate: 4 294 Kbps

Video bit rate: 3 923 Kbps

NET TV NET TV

TV PLUS

Ukupan bit rate: 4 413 Kbps

TV PLUS TV PLUS

TV 4 RIJEKE

Ukupan bit rate: 4 414 Kbps

TV 4 RIJEKE TV 4 RIJEKE

www.damagehigh.co.cc // Don't fix what ain't broken!
3 godine
Info o DVB-T programima

Fali ti HDTV Promo, Nova TV HD

2 godine
RE: Info o DVB-T programima

Nisu relevantni jer se na njima ionako ništa ne prikazuje, ali ih nažalost ni ne hvatam.

Naime, MUX C (na kojem se emitiraju navedeni MPEG-4 programi) se ne emitira sa sljemena, prema kojem je moja antena usmjerena i to slučajno baš tako da nema šanse da uhvati išta drugo (okrenuta je prema sjeveru, a istok s kojeg se emitira MUX C je "zatvoren" zidom, tj. cijelom kućom). Inače, kvaliteta i jačina signala mi na svim programima variraju od 95/95 do 100/100 %.

Btw. je li netko primijetio da RTL TV ustvari nije prešao na pravi, već "fake" 16:9? Omjer piksela je i dalje 4:3, ali je slika pri tom formatu spljoštena..dakle iako sad titlovi i RTL-ov logo ne izgledaju rastegnuti, i dalje nemamo 16:9 kvalitete kakve bi trebalo biti tj. prave 16:9 rezolucije. Možda se na istom multipleksu ne mogu emitirati programi različite rezolucije (bubam), pa je RTL pribjegao ovakvom kompromisu?

3 godine
DamageHigh kaže...

Nisu relevantni jer se na njima ionako ništa ne prikazuje, ali ih nažalost ni ne hvatam.

Naime, MUX C (na kojem se emitiraju navedeni MPEG-4 programi) se ne emitira sa sljemena, prema kojem je moja antena usmjerena i to slučajno baš tako da nema šanse da uhvati išta drugo (okrenuta je prema sjeveru, a istok s kojeg se emitira MUX C je "zatvoren" zidom, tj. cijelom kućom). Inače, kvaliteta i jačina signala mi na svim programima variraju od 95/95 do 100/100 %.

Btw. je li netko primijetio da RTL TV ustvari nije prešao na pravi, već "fake" 16:9? Omjer piksela je i dalje 4:3, ali je slika pri tom formatu spljoštena..dakle iako sad titlovi i RTL-ov logo ne izgledaju rastegnuti, i dalje nemamo 16:9 kvalitete kakve bi trebalo biti tj. prave 16:9 rezolucije. Možda se na istom multipleksu ne mogu emitirati programi različite rezolucije (bubam), pa je RTL pribjegao ovakvom kompromisu?

PAL podržava 16:9 tako da nema razloga za mijenjanje rezolucije. Oni su samo "Movie Expend-ali" Letterbox-ani 4:3, primijerice sada kad je prijenos skijanja ja na telki uključim to da mi se maknu crne slike odnosno da se slika raširi samo gore i dolje

3 godine
Info o DVB-T programima

Zanimljivo da je bitraete u biti jako dobar za DVB satnadard kodiran u MPEG-2 i sa SD rezolucijom. Nije mi onda jasno di se ta kvaliteta izgubi i zašto je tako loš signal prema recimo ZDF-u i sličnima?

www.fotografiranje-vjencanja-split.com
2 godine

Nije li upravo za tako visko bit rate, a slabu kvalitetu, odgovorna loša MPEG-2 kompresija?

4 godine
Info o DVB-T programima

Doma TV, kolko sam primijetio, mijenja omjer stranica prikaza tak da je slika uvijek u originalnom formatu, što bi trebali svi radit...

4 godine
DamageHigh kaže...
Btw. je li netko primijetio da RTL TV ustvari nije prešao na pravi, već "fake" 16:9? Omjer piksela je i dalje 4:3, ali je slika pri tom formatu spljoštena..dakle iako sad titlovi i RTL-ov logo ne izgledaju rastegnuti, i dalje nemamo 16:9 kvalitete kakve bi trebalo biti tj. prave 16:9 rezolucije.

Ništa tu nije fejkano... googlaj anamorfna slika.

Bara kaže...

Zanimljivo da je bitraete u biti jako dobar za DVB satnadard kodiran u MPEG-2 i sa SD rezolucijom. Nije mi onda jasno di se ta kvaliteta izgubi i zašto je tako loš signal prema recimo ZDF-u i sličnima?

Kodiranje u stvarnom vremenu nije baš jednostavno - koder ne može iskorištavati popriličan broj svojih algoritama. A i bilo bi lijepo znati koji hardver OiV zapravo koristi.

O ZDF koderu bi mogli nagađati ali za to je potrebna analiza streama...

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.1.2011 15:34 (Elles D.).
3 godine
DamageHigh kaže...

Nije li upravo za tako visko bit rate, a slabu kvalitetu, odgovorna loša MPEG-2 kompresija?

Ne znam što je krivo no nešto je. Pa preko satelita koji je isto DVB standard najbolji programi kod MPEG-2 kodiranja imaju taj bitrate i slika je super, primjer jedan je i sam HRT. Moguće je da problem leži u FEC-u(forward error correction) koji je kod boljih programa na setelitu i na HRT-u tamo 7/8 dok je ovdje ako se ne varam 3/4.

www.fotografiranje-vjencanja-split.com
3 godine
DamageHigh kaže...

E da, kako ne loviš Mpeg 4 programe, ja lovim i Novu i Hrt sa Prisavlja (valjda) a i slovence (mpeg 4)

2 godine
Mitch kaže...

E da, kako ne loviš Mpeg 4 programe, ja lovim i Novu i Hrt sa Prisavlja (valjda) a i slovence (mpeg 4)

DamageHigh kaže...

Ak ih ti loviš..slobodno nadopuniš njihovim podacima..

2 godine
Info o DVB-T programima

Pitanje: zasto se sve lokalni TV programi ne puste za cijelu Hrvatsku?  Zasto netko u Zagrebu ne bi

gledao Dubrovacku TV?  

Pa sada kad je sve digitalizirano bar bi to trebalo biti vrlo jednostavno i bez puno troskova. Ili sam u krivu?

2 godine
Re: Info o DVB-T programima

Stvar je u koncesijama i njihovim cijenama, lokalci imaju lokalne/regionalne koncesije.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Prelazak na digitalnu televiziju - zašto, čime?
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice