Elkarrde's THE Ultimate Digital SLR Buying Guide
- poruka: 16
- |
- čitano: 5.234
- |
- moderatori:
DrNasty, F1-IVO, scorpion667, naxeem, Lazarus Long
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nisam sigurna kome je tocno namijenjen ovaj Ultimate Guide - part 1. Onima koji znaju podosta o fotografiji ili amaterima ili mozda nekoj trecoj kategoriji?
Započinješ sa osnovama osnova i priručnik dosta obecava, ali vec u četvrtom pasosu koristis termine koje amater ne moze shvatiti bez prethodnog objašnjenja koje si ti propustio dati.
Bez obzira, pohvala za ideju, uložen napor i korisne informacije 
Nisam sigurna kome je tocno namijenjen ovaj Ultimate Guide - part 1. Onima koji znaju podosta o fotografiji ili amaterima ili mozda nekoj trecoj kategoriji?
Započinješ sa osnovama osnova i priručnik dosta obecava, ali vec u četvrtom pasosu koristis termine koje amater ne moze shvatiti bez prethodnog objašnjenja koje si ti propustio dati.
Bez obzira, pohvala za ideju, uložen napor i korisne informacije 
Naravno da mi google prijatelj (i bozanstvo k tome
). Ali ako cemo tako onda je Elkarrde's ulimate DSLR guide apsolutno bespotreban, zar ne?
Nisi napisao nista sto vec nema na netu u nekom svom obliku. Ne nudis nista novo. Cak ni na hrvatskom.
Da si kojim slucajem izabrao publiku kojoj se obracas - apsolutni pocetnici / iskusni amateri i semi profesionalci, e onda bi se vec dalo diskutirati.
Buduci da nisi, ja i dalje cijenim tvoj trud i nakanu, ali ostajem pri svojem.
Pozdrav
apsolutno sve je bespotrebno uz gugl, pa tako i ovaj guide. ak ti se više sviđa tražiti okolo po guglu, samo daj, meni taksvejedno. ;)
iskreno, apsolutno me nije briga za publiku, ne treba mi takav oblik samopromocije, i ovaj guide nije pisan s tom namjerom. ako kome pomogne, super. apsolutni početnici takiovak nemaju kaj raditi u DSLR vodama, iskusni amateri bi ovo trebali već sve znati (ako ne znaju, kaj uopće rade sa DSLRom u rukama?), a poluprofićima je ovo dječja igra. izgleda da je uputa napisana za one kojima se neda guglati, i za one koji su prerasli početnike, a nisu još stigli iskusne amatere. kolko me tko čita - i couldn't care less. pobogu, pa nisam bloger, nećemo se vrijeđati. ;)
elkarrde je car! zivio! :-)
wow, ja naučio puno 
Svaka čast, dosta mi je pomoglo u odabiru šta uzeti.
činjenica broj četiri: niti jedan SLR s kit objektivom ne može isto ono što može i neki ultrazumirajući kompakt - macro je nepostojeći, faktor "zooma" je neusporedivo manji, i uglavnom se drži oko 3×, dok ultrazoom kompakti idu i do 20×.
Ček, ovo nisam razumio? Kako mislis da je nepostojeci, da ga nema ili?
Ček, ovo nisam razumio? Kako mislis da je nepostojeci, da ga nema ili?
da, kit objektivi ne mogu fokusirati na manje od cca. 25 cm, te je uvećanje u najboljem slučaju 1:3.
svaki kompaktni fotić ima puno bolji macro mod od bilokojeg DSLRa s kit objektivom.
A slr like fotic?
ne znam za SLR-like fotiće, ali pošto imaju male senzorie i optiku koja je projektirana za sve uvjete, trebali bi imati dobar macro.
na SLR fotićima macro nije problem, za te primjene postoje macro objektivi, macro ekstenzije, mijehovi, predleće. a uvijek možeš i okrenuti objektiv naopako i dobiti odlično uvećanje.
komplicirano! jednostavno držiš rukom objektiv ispred fotića - teško da može jednostavnije i jeftinije. 
ofkors, pomaže ako je navoj za filtere na objektivu veći od promjera mounta, tak da možeš nasloniti objektiv na tijelo, da smanjiš micanje objektiva.
Evo i link na test osnovnih modela, sigurno ce nekom pomoci kod odabira:
http://www.usporedi.hr/testovi/pogled/3578/
da ali je optika kod kompakata u banani pa ces dobiti puno kvalitetnije fotke s pravim macro objektivom i dslr-om. uostalom, mozes i cropati sliku i dobiti vrlo pristojne makro fotke. slikao sam cvijece s kit objektivom i izgleda sasvim ok. ali, generalno govoreci u pravu si. samo je danas razlika izmedju kompakata i slr-a mala, pa je bolje po mojem misljenju uzeti slr ako se bira izmedju 2. a najbolje je imati i kompakt i slr. :-)