Kupovina polovnog DSLR-a (početnik)

poruka: 31
|
čitano: 2.581
|
moderatori: DrNasty, F1-IVO, scorpion667, naxeem, Lazarus Long, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina

Pozdrav svima  {#}

pošto se već par godina volim pozabaviti fotografiranjem (šetnje prirodom i općenito sve što mi dođe pred oči kad nosim aparat), a koristim loš kompaktan digitalac, odlučio sam malo jače zagristi u fotografiranje i kupiti neki polovan entry-level DSLR. Kao problem vidim jedino budžet (student sam {#}), no imam nade jer sam po ebayu (sa ebaya bih najvjerojatnije i uzimao) viđao Sony A200 sa kit objektivom za nekih 1600kn. Zanima me, za mene kao početnika u DSLR vodama, jel A200 okej? Tipa, jel ima nešto u tom cjenovnom rangu a da jel možda bolje? Što se love tiče, spreman sam izdvojiti nekih 200 do max 250 eura, za više bih stvarno trebao štedjeti  {#}

evo recimo nešto što sam našao (znam da ne šalje u hrv, samo dajem primjer)

Dakle, uzeti recimo A200 ili nešto drugo (da je u tom rangu, ali novije/bolje/jeftinije - okej, znam da tražim skoro pa nemoguće, to za jeftino, ali vjerujem da se da naći do cca 1800kn polovan dslr na ebayu sa kit objektivom)? da li uopće uzimati na ebayu? nisam zahtjevan, samo želim slikati kvalitetnije fotke (i malo više kontrola), a ne da fotku uslikanu mojim kompaktnim u vrijeme podneva prebacim na komp, zoom stavim na 100% i vidim zrnatost :S

3 godine

Za tu lovu, taj sony, ako ga dobiješ ispravnog i u komadu prek ebaya će ti sigurno davat bolje fotke od ovog šta imaš ()mada nisi napisao što točno imaš, al ak veliš da je zrnasto..). Jedino što bih ti savjetovao da prvo isprobaš tu alfu kako ti leži u ruci (u nekom dućanu ili od nekog tko već ima) jer sam osobno primio taj fotić i bio mi je premali i nisam ga mogao normalno koristiti. Istina ja imam malo veću ruku pa ako si i ti u tom rangu razmisli o tome.

5 godina

Ma ne mora biti baš a200, dolaze u obzir ostale alphe, i olympus i ostali, sonyja sam uzeo eto tako, svidjeli mi se po review-ovima :D

ma digitalac imam benq dc c640 kupljen prije   4 godine čini mi se, nisam tada ništa znao o fotoaparatima {#}...

šta bi još valjalo uzeti u tom rangu, ne znam uopće što da gledam od entry level dslr-ova :/

i imam par pitanjea - koliko je neki "normalan" broj fotki koje aparat može okinuti? recimo dslr sa 10 000 okidanja, uzeti ili ne?

do koliko godina star dslr uzimati? 2-3 godine max? ili može i više?

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.4.2012 22:17 (Val).
5 godina
moderator
Re: Kupovina polovnog DSLR-a (početnik)

@Val Slobodno si ti pročitaš revieweove na netu, imaš recimo ovdje jedan: http://www.dcresource.com/reviews/sony/dslr_a200-review/

Moraš biti svjestan da je to malo stariji fotoaaparat, ali da je i dalje solidan. Ono što je bitno je da je u pitanju klasično SLR, s ručnim kontrolama, pa ćeš se na njemu moći naučiti fotografirati - dakle, shvatiti što su otvor blende, duljina ekspozicije i ISO vrijednost, što je dubinska oštrina i sl. Neće ti biti baš idealan za snimanje u tamnijim prostorima, ali... Prolazi.

Drugim riječima, ovo ti može biti dobar aparat za učenje fotografiranja pa kad jednog dana skupiš novac za novi fotoaparat, znat ćeš ga iskoristiti.

5 godina

Za tu lovu Alphu 200 nadjes i kod nas po oglasima....nijer bitno koliko je star...vec koliko je upotrebljavan i kakvo je stanje samog objektiva.

Sto manje okidanja je ucinjeno to bolje... i uvijek provjeri jesu li stakla na objektivu izgrebana... 

A200 dolazi sa objektivom 18-70 i koristi CF

memorijske koje su malo skuplje od sd kartica...

Za pocetnika sasvim ok izbor...btw...i ja sam poceo sa istim 

vrhunska cokolada je prilicno gorka....to isto ne vazi i za zivot
5 godina

Dslr se obicno servisira na 50 000 okidanja...ako je upotrebljavan normalno i sa nekom paznjom....10 000 okidanja i nije puno...ali malo tko a da se ne bavi profesionalnom fotografijom napravi toliko i u 5 godina koristenja za privatne potrebe.... (mislim na ovih 10 000 )

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.4.2012 22:34 (unimatrix001).
3 godine

prosječan minimalni broj okidanja na koji su specificirana tjela je 100.000 ali to ne znači da neće ići i više od toga bez ikakvih problema. A nemožeš to po starosti, svaki fotić treba pregledat i vidjet u kakavom je stanju, sve zavisi od onoga tko ga je prije koristio, kako i gdje ga je koristio i kako ga je održavao. Znam da su neki završavali i u blatu....

Prilično si nisku donju granicu naveo 250€ je malo premalo da bi se nešto normalno kupilo. Za nekih 3000kn bi već mogao nešto rabljeno al opet zavisi što preferiraš fotkati. Probaj u startu uzeti neki objektiv šireg raspona npr. 18-200.

5 godina

Jesu specificirani na 100 000 ali je preporuceno u svakom slucaju napraviti pregled i servis nakon 50 000.... 

Za samo ucenje upotrebe dslr-a nije potrebno nista vise ni skuplje.... ne vjerujem da ce biti slucaj i ovdje ali znam ih masu koji su za aparate davali i po 30 000 kn i na kraju odustajali jer im se nije dalo uciti ...a ima tu posla...malo po malo

( kako je Ivanisevic jednom prilikom rekao : Ne mozes kupiti reket od 300 eura i ocekivati da ces igrati tenis ka zmaj {#} )

5 godina

Po meni... Sony je tu itekako najisplativiji.... poklopac objetiva se lako kupi za sitno.... onaj canon 300 d zaboravi...ipak ga je vrijeme pregazilo.... Olympus e 510...jos kako tako... mozes ga uzeti u obzir...ali ipak iza ovog Sony-ja (samo 1000 okidanja ?? ...prakticki nekoristen ...naravno...broj okidanja se ipak moze resetirati ali mnogi to i ne znaju )

( i ne...nisam Sony fan ako bi netko pomislio .... {#} )

Aj...i ovaj e 500 nije za baciti...ima dosta dodatne opreme...samo je pitanje cjelokupnog stanja ....

znaci....ili A 300 ili e510....

ovo je samo moje misljenje....

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.4.2012 23:44 (unimatrix001).
3 godine

da, definitivno, od ovoga što si stavio sa njuškala ovaj a300 je dobra prilika, pogotovo ako stvarno ima samo 1000 okidanja

5 godina
dastefan kaže...

da, definitivno, od ovoga što si stavio sa njuškala ovaj a300 je dobra prilika, pogotovo ako stvarno ima samo 1000 okidanja

Hehe....mislim da nema vise....koliko vidim po nicku na njuski zenska ga prodaje...a koliko znam one su pazljivije u vecini slucajeva kod koristenja...ali i lako izgube nesto...i vjerujem da nije puno slikala...(osim ako ne radi u nekom foto studiju pa je resetirala brojac ) {#}

5 godina
unimatrix001 kaže...
dastefan kaže...

Hehe....mislim da nema vise....koliko vidim po nicku na njuski zenska ga prodaje...a koliko znam one su pazljivije u vecini slucajeva kod koristenja...ali i lako izgube nesto...i vjerujem da nije puno slikala...(osim ako ne radi u nekom foto studiju pa je resetirala brojac )  {#}

hahahahaha, vama je smiješno, ali meni baš i ne :D

kako se može provjeriti broj okidanja? i na što trebam obratiti pažnju kada budem pregledavao neki aparat (osim na opće stanje), što sve treba isprobati? čisto da mi ne uvali nešto što ne valja :D

5 godina

Ma ok...nije bila namjera zezancija vec se zna desiti...ali jaaako rijetko.

Znaci... broj okidanja...vanjski pregled samog tijela i objektiva...znaci bez ikakvih mikronapuklina i udubljenja jer bi to 99% znacilo da je aparat pao...a kad padne...cak i kad su vanjska ostecenja minimalna unutar tijela moze doci do kaosa...(pukne reflex mirror..ili iskoci iz lezista..itd...)

Stakla na objektivu obavezno bez ikakvih ogrebotina...i moguce je da prasina udje unutar istog...napravi nekoliko okidanja...pojedinacno...uzastopno...promjeni nekoliko nacina slikanja ..gore imas prsten sa odabirom...automatski...manual...itd...objektiv ne smije zapinjati kod autofokusa...obavezno upitaj za stanje baterije...prosjek na recimo tom Sony-ju je oko 500 fotografija sa jednim punjenjem...sa upotrebom blica (ugradjenog) oko 200-230...

Moras sa njim dobiti punjac...ispravnu bateriju..koja nije jeftina..(oko 500kn)

Provjeru okidanja ipak trebas provjeriti na racunalu...uslikaj...upload slike...i sa nekoliko programcica dobijes broj...

http://www.opanda.com/en/index.html

http://www.photome.de/

a kod sony-ja ukupni broj pise pored svake fotografije (dsc xxx)

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.4.2012 12:43 (unimatrix001).
5 godina

Obaveze na faksu, obaveze općenito, zvao sam onu trebu za Sony a300, nije se javljala, a pošto mi se općenito sonyjeve alphe jako sviđaju (ne znam zašto, više i od canona, i od olympusa i od neznam čega - griješim li?) vrebao sam nekakvu alphicu.. Naravno, vrijeme je prolazilo, kolokviji, seminari bla bla.

Najviše me ubijalo to što se osoba koja je dala oglas ne javlja na mob, no, pošto svakodnevno (!) pregledavam nove oglase na njuškalu, naletjeh opet na taj oglas, ovaj puta malo izmijenjen

http://www.njuskalo.hr/dslr-fotoaparati/sony-alpha-300-oglas-4647145

Ovo je dodano:

" Radi kao i prvi dan, samo što mi se nakon gubitka poklopca za objektiv pojavila točkica na slikama zbog prašine, što se lako očisti sa opremom tko ju ima ili u foto dućanima (zato je cijena toliko snižena, računajući cijenu čišćenja)."

Zamka?

Da li uopće zvati ili ne, kažem, nikada nisam radio sa niti jednim DSLR aparatom, ne želim da me netko navuče. Da odustanem od te alphe i uzmem nešto tipa ovog ili ovog  ?

Ah...   Čujemo se ujutro...

5 godina

Ta tockica se pojavila jer je vjerovatno u sam objektiv uslo koje zrnce prasine... da...lako se ocisti ali u servisu...doma to nikome ne bi preporucio :))

Sto se tice ona dva izbora...ja bi radije onu Alphu... Taj Oly 510 je prilicno iza... a 4000 okidanja su nista...ionako su shooteri na aparatima vecinom testirani na 100 000 (da...sto tisuca ) ali je servis preporucen na oko 50 000 ...znaci aparat je prakticki jedva koristen :))

btw... ponudi koju stotku manje...to je njuskalo ...vjerovatno ce pristati .. {#}

Sto se tice onog oglasa...sve i da uzmes aparat... opet je predobra cijena za uredjaj sa samo 1000 okidanja...objektiv kupis drugi...isti  takav se nadje za 500 kn...i jos dobijes ruksak :)) 

hehe...mozda ga i ja kupim...:PP

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.5.2012 6:37 (unimatrix001).
5 godina

Oglas obnovljen prije 2 dana, i dalje se nitko ne javlja. Sačekat ću još koji dan, a onda se možda vratim koji put ovdje ugnjaviti vas za koji savjet  {#}

5 godina
unimatrix001 kaže...

Ta tockica se pojavila jer je vjerovatno u sam objektiv uslo koje zrnce prasine... da...lako se ocisti ali u servisu...doma to nikome ne bi preporucio :))

Sto se tice ona dva izbora...ja bi radije onu Alphu... Taj Oly 510 je prilicno iza... a 4000 okidanja su nista...ionako su shooteri na aparatima vecinom testirani na 100 000 (da...sto tisuca ) ali je servis preporucen na oko 50 000 ...znaci aparat je prakticki jedva koristen :))

btw... ponudi koju stotku manje...to je njuskalo ...vjerovatno ce pristati ..  {#}

Sto se tice onog oglasa...sve i da uzmes aparat... opet je predobra cijena za uredjaj sa samo 1000 okidanja...objektiv kupis drugi...isti   takav se nadje za 500 kn...i jos dobijes ruksak :))

hehe...mozda ga i ja kupim...:PP

unimatrix, reci da ga nisi ti kupio  {#}

edit: opalaaa, prvi put u životu da sam napravio double post. moje isprike  {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.5.2012 10:27 (Val).
5 godina

Eto da se pohvalim, kupljen nekidan Olympus E-520 + 14-42mm + 40-150mm + 2gb CF + kožna torbica za 2600kn. Ne bi to bilo to, da aparat nije DOSLOVNO KAO NOV. Znači ne vidi se da je korišten, sve sam dobio uz njega, kutija neokrznuta (na njoj još uvijek naljepnica na kojoj piše 5040kn :D), kablovi, uputstva, doduše garancija istekla prije par mjeseci (da se razumije - nisam ni očekivao garanciju). Provjerio brojač - malo više od 400 slika bilo uslikanih s njime, šta da vam više kažem...

Gospodin od nekih 40ak godina ga je prodavao jer mu je stajao kaže više od godine i pol da ga nije uopće upalio, kaže da nije imao vremena da se uči to koristiti, a i žena + djeca, gdje god dođe, nigdje mu ne daju mira da slika duže vremena, kaže citiram: "ajd vamo ajd tamo, ma idi u pi*ku materinu i aparat i slikanje" {#}  tako da je popi*dio i kupio neki point and shoot kaže jeftiniji i njega koristi. Jedva sam ga oborio sa 2800, nije ga dao ispod, al nije mi žao ni jedne kune koju sam dao.

Ono što mene zanima, kupio bih neki UV filter i stavio na objektive da stoji stalno, čisto da ih ne oštetim od naprijed, jel valja to? Kažu, nema glupih pitanja, samo glupih odgovora, pa da pitam: pošto je 58mm promjer, hoće pasati ovaj filter, bez obzira što ne piše "Olympus"? Ono, da nije možda drugačiji korak na navoju ili šta ja znam, pa da se ne može navrnuti? Ili je samo bitno da je 58mm unutarnji fi?

I jel da kupujem uopće to, hoće smetati slikama? Mislim, da uzmem 2 komada, jedan za 14-42 i drugi za 40-150, nije neka para, sa ebaya par desetaka kuna, a može sačuvat objektiv da se ne izgrebe. I jel se može onda stavit poklopac objektiva na to ili mora prvo filter ići dolje, pa tek poklopac? Recimo da filter stalno stoji gore navrnut, da ga uopće ne skidam, lakše je njega obrisati od prašine nego baš staklo objektiva.

Znači, ne kupujem ga zbog "UV zaštite", već čisto da sačuvam staklo objektiva od grebanja. Kupiti ili ne?

I iskoristio bih priliku da se zahvalim svima na pomoći ovdje i savjetima za kupnju, možda je E520 star(iji) model DSLR-a, ali nisam tip da moram imati sve novo, brdo megapiksela (okej, na HD i FullHD video se ne bih žalio :D), s ovim strojem kojeg sam kupio sam toliko zadovoljan da ne mogu opisati, savršen mi je, ima toliko mogućnosti, toliko podešavanja svega da, uh... :)

Eto, hvala svima {#}

pitanje i dalje stoji, UV ili ne?

4 godine

ma netrebaju ti UV filtri,stavi zonericu (sjenilo) i izgledat češ više kul i dobit češ adekvatnu zaštitu i od bljeskanja sunca i od možebitnih udaraca po lečama, rađe si kupi CPL filtere ili jedan veči i step up prstene koji ti trebaju pa jedan filter seliš sa objektiva na objektiv (puno jeftinija varijanta), važano je da kupiš filtere ili step up prstene za onoliko milimetara koliko piše na objektivu jer je navoj standardan, ući i uživaj u fotografiji

5 godina
moderator
Val kaže...
Ono što mene zanima, kupio bih neki UV filter i stavio na objektive da stoji stalno, čisto da ih ne oštetim od naprijed, jel valja to? Kažu, nema glupih pitanja, samo glupih odgovora, pa da pitam: pošto je 58mm promjer, hoće pasati ovaj filter, bez obzira što ne piše "Olympus"? Ono, da nije možda drugačiji korak na navoju ili šta ja znam, pa da se ne može navrnuti? Ili je samo bitno da je 58mm unutarnji fi? 

Oni koji kažu da nema glupih pitanja - lažu. {#} No, tvoje pitanje nije glupo. O tome se već raspravljalo u nekim temama, ali u globalu - svi UV filtri će ti barem minimalno utjecati na sliku u ekstremnijim uvjetima (recimo slikanje prema suncu), jer će mijenjati lom zraka svjetla, iako to baš i ne mora biti uočljivo - što je kvalitetniji filtar, manji utjecaj će imati na sliku. Oduzimanje svjetla je minimalno - mislim nekih desetak posto.

Uglavnom, zgodno je da ga kupiš i da ga imaš za svaki slučaj. Sad, hoćeš li ga koristiti ili ne - to ovisi o tebi. U sigurnim uvjetima ga ne bi trebao koristiti (ali možeš), a bilo bi ga korisno staviti u nezgodnim uvjetima - recimo ako si na moru blizu vode, ako si u prirodi i u nekoj žešćoj šetnji ili penjanju su ili se moraš provlačiti kroz žbunje i sl.

Spomenuti filtar će ti najvjerojatnije odgovarati - kažem najvjerojatnije jer ti ultra-jefitni filtri znaju imati malo zeznute navoje pa se za neke dogodi da ih ne možeš ušarafiti u fotić ili kameru, iako bi trebao moći.

4 godine

ponavljam, recimo ako si na moru blizu vode, ako si u prirodi bolje bi ti odgovarao CPL filter jer pruža puuuno više od UV filtera (pročitaj o svojstvima CPL filtera), sjenilo štiti od direktnog doticaja leča objektiva sa npr.granama ili stijena a i stvara ti sjenu od sunca a kad okrečeš prema suncu opet CPL je tu da pomaže i stvara boje ,netreba ti UV ,ne troši novce na to !!!!!!!!!!!!!!

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.6.2012 21:58 (struić).
5 godina
moderator
struić kaže...

ponavljam, recimo ako si na moru blizu vode, ako si u prirodi bolje bi ti odgovarao CPL filter jer pruža puuuno više od UV filtera (pročitaj o svojstvima CPL filtera), sjenilo štiti od direktnog doticaja leča objektiva sa npr.granama ili stijena a i stvara ti sjenu od sunca a kad okrečeš prema suncu opet CPL je tu da pomaže i stvara boje ,netreba ti UV ,ne troši novce na to !!!!!!!!!!!!!!

11 kuna nije neka velika lova, a polarizator krade dosta svjetla (tipično oko 2 EV iliti 2 stopa). Tako da nije loše posjedovati UV filter, da se nađe.

4 godine

kad ti cpl krade previše svijetla ti ga zarotiraš na 0 tj, na dio gdje ne polarizira pa ti sluzi samo kao UV,a situacije koje se navode svijetla ne fali (more,obala,stijene,sunce,polja.....) nigdje se ne spominje zatvoreni prostor ili neko mračnije doba dana kad bi bilo kakav nastavak na lečama škodio, tak da sam 101% uvjeren u svoju tvrdnju da je CPL daleko bolji izbor od UV filtera (koristim CPL i direktno i preko step up prstena a UV sam dobio na jednom objektivi i maknuo ga te ga ne koristim zbog svega kaj sam naveo) !!!!!!!!!!

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.6.2012 23:08 (struić).
5 godina
moderator
struić kaže...

kad ti cpl krade previše svijetla ti ga zarotiraš na 0 tj, na dio gdje ne polarizira pa ti sluzi samo kao UV

"Majstore", s ovim komentarom si se diskvalificirao za raspravu. Tako nešto može napisati samo netko tko nikad u životu nije držao polarizator u rukama. Molio bih te da ne dezinformiraš forumaše. Ne zaboravimo ni to da lošiji polarizatori, uz to što kradu svjetlo, mogu utjecati na temperaturu boje, dakle utječu na boje na slici.

struić kaže...

a situacije koje se navode svijetla ne fali (more,obala,stijene,sunce,polja.....) nigdje se ne spominje zatvoreni prostor ili neko mračnije doba dana kad bi bilo kakav nastavak na lečama škodio

LOL Sad ćeš se još pogađati s tim u kakvim će uvjetima polarizator koristiti, a u kakvim neće? Evo mogu ti konkretno reći - osobno sam često išao po šumama, u prirodi i skoro pa nikad ne koristim polarizator upravo zbog toga što krade svjetlo. Polarizator stavljam samo onda kad mi treba polarizacija svjetla.

struić kaže...

tak da sam 101% uvjeren u svoju tvrdnju da je CPL daleko bolji izbor od UV filtera

Otkrit ću ti jednu tajnu. Čovjek može sa sobom ponijeti i CPL i UV filter - nije da mora birati ili jedno ili drugo. {#}

5 godina
moderator
struić kaže...

kad ti cpl krade previše svijetla ti ga zarotiraš na 0 tj, na dio gdje ne polarizira pa ti sluzi samo kao UV,a situacije koje se navode svijetla ne fali (more,obala,stijene,sunce,polja.....) nigdje se ne spominje zatvoreni prostor ili neko mračnije doba dana kad bi bilo kakav nastavak na lečama škodio, tak da sam 101% uvjeren u svoju tvrdnju da je CPL daleko bolji izbor od UV filtera (koristim CPL i direktno i preko step up prstena a UV sam dobio na jednom objektivi i maknuo ga te ga ne koristim zbog svega kaj sam naveo) !!!!!!!!!!

CPL kad se zarotira da ne polarizuje, se ne ponaša kao UV filter, već kao ND filter (što je mbaksa već rekao, 2-stop ND filter).

Tvrdnja ti ne stoji jer su filteri za različite namjene pa je korištenje jednog umjesto drugog prilično besmisleno.

Ako trebaš skinuti ili pojačati polariziranu refleksiju - koristiš CPL, inače je u torbi. To da se stalno drži, nema smisla.

5 godina
moderator
DrNasty kaže...
struić kaže...

CPL kad se zarotira da ne polarizuje, se ne ponaša kao UV filter, već kao ND filter (što je mbaksa već rekao, 2-stop ND filter).

Da te ne bi krivo shvatio: CPL se nikad ne ponaša kao UV filter i uvijek se ponaša kao cca 2-stop ND filter, uz propuštanje polariziranog svjetla u ovisnosti o zakretanju ili rotiranju njegovih elemenata.

5 godina
moderator
mbaksa kaže...
DrNasty kaže...

Da te ne bi krivo shvatio: CPL se nikad ne ponaša kao UV filter i uvijek se ponaša kao cca 2-stop ND filter, uz propuštanje polariziranog svjetla u ovisnosti o zakretanju ili rotiranju njegovih elemenata.

To sam i rekao, ne ponaša se (nikad). Sad, kako će shvatiti, do njega je :D

CPL blokira polarizirano svjetlo, a propušta nepolarizirano, odnosno obično. Zato može skinuti refleksije sa stakla i vode, jer su to polarizirane refleksije koje on ne propušta, dok na nepolarizirano svjetlo nema efekta osim ND efekta.

5 godina
moderator
DrNasty kaže...
CPL blokira polarizirano svjetlo, a propušta nepolarizirano, odnosno obično.

Da budemo posve precizni - stalno propušta nepolarizirano svjetlo (tj. oko 25% upadne količine svjetla), a polarizirano (ne)propušta u ovisnosti o zakretanju ili rotiranju njegovih elemenata (dakle, polarizirano svjetlo može posve blokirati, može ga djelomično blokirati, ali ga može i propuštati).

4 godine

krivo sam se izrazio{#},naravno da cpl nemre služiti kao zamjena uv-a, konkretno u ovom slučaju mislio sam zamjena kao mehanička zaštita za što bi se prvenstveno u ovom slučaju koristio uv, kad sam u šetnji koristim 17-70/4 i cpl marumi u kombinaciji sa 12-24/4 i cpl gpe (zbog 77mm i skupoče marumija na toj milimetraži) i od 12 do 15mm imam problema sa cpl-om (to nije tema ovog razgovora), marumi koristim i na 55-300 , stvarno u tim situacijama nisam primjetio da mi fali svjetla zbog prišarafljenoga cpl-a a zbog zasičenosti i kontrasta obožavam ih koristiti i naravno zonerica mi je uvijek na objektivima (osim na 12-24 kad koristim cpl jer nema proreza za zakretanje i da zaboravio sam napomenuti da kod fokusiranja mi ne rotira prednji dio objektiva na kojem je cpl),naravno da nebi koristio cpl u zatvorenom prostoru jer onda fakat krade svjetlo što je neupitno ali isto nebi ni preporučio korištenje uv-ea u istim situacijama jer če imati velikih problema  zbog "svjetlosnih refleksija"(pojednostavljeno rečeno), do sada sam imao više koristi od cpl-a u kombinaciji sa sjenilom nek od uv filtera koji zbog toga ni ne koristim jer nisam uvidio njegovu prednost za korištenje (možda sa godinama to i naučim{#} ),zato i dalje tvrdim da je bolje koristiti sjenilo kao zaštitu i cpl nek uv filtert , koliko cpl utječe na kvalitetu fotografije to isto važi i za uv a to isto nije tema razgovora {#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.6.2012 22:04 (struić).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice