Inscape vs Illustrator

poruka: 4
|
čitano: 7.146
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
Inscape vs Illustrator

Zanima me jedna stvar...

 

Dakle dobio sam nekakav dizajn, i sad naravno gledam s čim ću ga pokrenut. Dizajn je napravljen u Illustratoru.

 

Našao solidan programčić Inscape, besplatan, otvara i .ai fileove, sučelje je čist OK i stvarno se može puno tog s njim.

 

https://inkscape.org/en/

 

Problem je što mjere ne odgovaraju. Dakle recimo visina headera stranice je 100px u Illustratoru, a u Inkscapeu je 130px...

 

Nije mi jasno kak je ovo moguće i radim li ja nešto krivo???

 

Ima tko ideju za neki drugi program s kojim otvarati .ai, a da je besplatan??

A Inkscape mi se baš činio kao pun pogodak...

 

Također oba programa mi znaju nekad napisat mjeru tipa 33.569px. Kak je moguće razdjeliti pixel? To mi isto nije baš najjasnije.

 

Početnik sam što se tiče vektorske grafike.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 20:19 (lllnuclearlll).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Re: Inscape vs Illustrator

Pitaš kak je moguće razdijeliti piksel i onda na kraju kažeš da si početnik što se tiče vektorske grafike. Prvi korak je naučiti što je to vektorska grafika i koja je razlika između vektorske i rasterske grafike.

 

U vektorskoj grafici nemaš piksele - ta mjera u pikselima s decimalom ti govori koliko bi ta mjera iznosila kad bi se vektorska ilustracija pretvorila u rastersku pri određenoj rezoluciji. Mjere su u vektorskoj grafici odnosi. Ti ih ni ne moraš promatrati u pikselima - možeš ih recimo promatrati u milimetrima ili metrima. Znači, koristiš onu jedinicu koja ti najbolje odgovara za određeni zadatak.

 

Što se tiče diskrepancije u visini headera - očito je negdje došlo kod greške u konverziji, no zar je to zaista bitno? Smanjiš cijelu ilustraciju tako da ti header bude visok točno 100px, kao što ti je u Illustratoru, i problem riješen. Odnosi su zadržani.

 

Inkscape je inače izuzetan program, neke je stvari u njemu zapravo lakše i brže napraviti nego u Illustratoru. Međutim, Illustrator je ipak industrijski standard i jasno je da će dizajneri i grafičari koristiti upravo njega za posao. Za učenje i amaterske stvari Inkscape je i više nego dovoljan. Ionako je važnije naučiti principe dizajniranja, nego to gdje se koja ikona nalazi ili kako točno se koristi koji alat u kojem programu. 

16 godina
offline
Re: Inscape vs Illustrator
mbaksa kaže...

Pitaš kak je moguće razdijeliti piksel i onda na kraju kažeš da si početnik što se tiče vektorske grafike.

Prije nOOb nego početnik.  Htio sam napisati da nisam prije radio s vektorskom grafikom.

 

Što se tiče odnosa, ma mogu ja smanjiti ilustraciju da mi header bude xx pixela, ali što da nemam Illustrator? Uopće ne znam kolika ilustracija treba biti. Da, negdje je došlo do greške u konverziji očito. Sad jel se to da ispraviti/korigirati na neki način ne znam, no nije bitno.

 

Hvala na pomoći i objašnjenju. 

 

 

 

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.2.2015 17:30 (lllnuclearlll).
16 godina
moderator
offline
Re: Inscape vs Illustrator
lllnuclearlll kaže...
Što se tiče odnosa, ma mogu ja smanjiti ilustraciju da mi header bude xx pixela, ali što da nemam Illustrator?

Onda bi od nekoga tko ima trebao tražiti da ti veli koliko bi neki element trebao biti velik ili da ti stavi neku referencu u fajl - recimo pravokutnik koji treba biti širok 100 piksela ili milimetara ili čegaveć.

 

lllnuclearlll kaže...
Sad jel se to da ispraviti/korigirati na neki način ne znam, no nije bitno.

Rekoh - samo u Inkscapeu povećaš/smanjiš cijelu ilustraciju tako da ti element kojem znaš dimenzije i u Inkscapeu onda bude tih dimenzija.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice