FER ili FOI

poruka: 394
|
čitano: 70.481
|
moderatori: naxeem, F1-IVO, Danny_HR, Lazarus Long
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
Re: FER ili FOI
TracerCPP kaže...

Čemu pljuvanje i generaliziranje? 

Gle kad frajer radi dizajn DBa a ne poštuje ništa iza 1NF, a o referencijalnom da i ne pričamo, onda, sry, ali to nije praktično znanje.

Ili kad oni koji još shvaćaju čemu klase služe, ali na nasljeđivanju se počnu koplja lomiti.

Kažeš da mi možeš pokazati 20 studenata? Pa trebao bi mi ih pokazati onoliko koliko si podijelio pozitivnih ocjena. Ti ih vidiš sa mjesta profesora i to u trenutku kada imaju tvoj predmet. Ja ih vidim nakon što su završili TVZ. Daj im ispit nakon završene 3. godine, pa vidi koliki im je znanja ostalo. To što su stručnjaci na faksu ne znači nužno da su kvalitetni profesori (a to jako jako jako velika razlika), niti da to studenti upiju.

Jbg, tako ja doživaljavam TVZ jer jednostano imam takvih iskustva s ljudim koji su ga završili. Jel na FOIu drugačija priča? Pa baš i ne. Ali ne dižem vile i motike kad netko kaže istinu.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
12 mjeseci
Bukva kaže...
TracerCPP kaže...

Čemu pljuvanje i generaliziranje? 

Gle kad frajer radi dizajn DBa a ne poštuje ništa iza 1NF, a o referencijalnom da i ne pričamo, onda, sry, ali to nije praktično znanje.

Ili kad oni koji još shvaćaju čemu klase služe, ali na nasljeđivanju se počnu koplja lomiti.

Kažeš da mi možeš pokazati 20 studenata? Pa trebao bi mi ih pokazati onoliko koliko si podijelio pozitivnih ocjena. Ti ih vidiš sa mjesta profesora i to u trenutku kada imaju tvoj predmet. Ja ih vidim nakon što su završili TVZ. Daj im ispit nakon završene 3. godine, pa vidi koliki im je znanja ostalo. To što su stručnjaci na faksu ne znači nužno da su kvalitetni profesori (a to jako jako jako velika razlika), niti da to studenti upiju.

Jbg, tako ja doživaljavam TVZ jer jednostano imam takvih iskustva s ljudim koji su ga završili. Jel na FOIu drugačija priča? Pa baš i ne. Ali ne dižem vile i motike kad netko kaže istinu.

Nemoj generalizirati na osnovu toga jer jedan čovjek sa TVZ-a nije dobro napravio bazu. Misliš da nema masa takvih istih primjera sa FERa ili FOIa? I ne možeš faks kriviti za to jer netko nakon faksa ne zna neki dio gradiva. Možda je čovjek položio baze i znao ih samo da prođe ispit dok se zapravo želi baviti mrežama ili sl. Masa je takvih primjera u programiranju. Malo kome je to jednostavno položiti no svi moraju. Nakon toga odu na mreže, grafički dizajn itd. i u tome se profiliraju pa im u svemu tome programiranje i nije toliko potrebno pa ga do kraja studija djelomično i zaborave.

I ono što je najvažnije, koliko će netko naučiti ne ovisi o studiju već o vlastitom angažmanu i inicijativi. Primjerice, dok su moje kolege na drugoj godini TVZa učili baze tj. indekse, relacije, referencijalni integritet, normalizaciju itd ja sam se mučio s blob poljima, konkurentim konekcijama u DB klijent aplikacijama, stored procedurama, trigerima itd. bez da sam čekao naredne 4 godine da bi na red došao taj dio gradiva. Štoviše, profesor nije imao nikakvih problema da mi to objasni bez obzira što to ne spada u taj predmet. Samo je bilo potrebno pokazati zanimanje i volju. Svaki student je priča za sebe i zato ne treba generalizirati.

Potencijalni studenti još uvijek više vjeruju sveučilištima jer će misle da se posao dobiva mahanjem FERove diplome poslodavcu ispred nosa. Zato na veleučilišta uglavnom dođu oni osrednjeg uspjeha u srednjoj školi. No to je samo zato jer su prije vremena bila takva. Danas stručni studiji su prepoznatljivi baš po naglasku na praktično. Također, i po zakonu sada je prvih 5 godina studija izjednačno s sveučilištima pa je i to + za veleučilišta.

Moja preporuka je: Studenti koji žele raditi uz studij tj. koji nemaju toliko vremena, više ih zanima praktičan rad te lagodnije studiranje svakako će biti zadovoljni veleučilištem. S druge strane, oni koji više žele ići prema znanstvenom radu, istraživanjima, imaju vremena za studij te ambicije prema doktoratu će odabrati sveučilište.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 21:03 (TracerCPP).
3 godine
neaktivan
makaweli kaže...

Reći ću samo klonite se FER-a. Nije vrijedno vaših živaca.
Pogledajte statistike iz predmeta Digitalna Logika.

Evo, da se javim i ja, brucoš FER-ovac.

ZI iz digitalne nije bio posebno težak. To što su ljudi popadali je problem nenaviknutosti na šablonske zadatke, kakvih na FER-u nema toliko puno, kao što se očekuje. Ljudi proučavanjem tuđih rješenja misle da 'znaju' i padnu.

Mogao bih nabrojati jedno 10 od 25 zadataka, koje se dalo riješiti gotovo bez razmišljanja (jedan je čak za dlaku promijenjen sa međuispita, čisto da se napuni brojka od 25 pitanja).

No, da se vratim OT:

Vidim kakve gluposti ljudi pišu ovdje. FER teorija. LOL

Raspitivao sam se i informirao jako, jako, jako puno prije upisa i to činim još uvijek (budući da sam prije šest dana dao tek prvi semestar), naravno, iz relevantnih izvora (od kojih dobar dio nije s mog faksa).

Ovo za praksu - ako je netko završio diplomski, proći će praktikume i labose svih varijanta. Na elektro smjeru programirati PLC-ove, lemiti i slično, na računarstvu programirati raznorazne smislene (i praktično korisne) stvari.

Čak i na preddiplomskom, gdje se ne sakupi toliko praktičnog znanja, na modulu 'Programsko inženjerstvo' postoji predmet, na kojem studenti (pod mentorstvom) simuliraju proces izrade nekakvog programičića. Primjerice, prof. iz programiranja mi je spomenuo kako nadzire tim koji radi aplikaciju (nepostojećem naručitelju), koja će pratiti kretanje vukova u Hrvatskoj i tražiti/računati svakakve podatke, koji su traženi u narudžbi. Neuvjerljivo? Ok, za nekoga tko želi naučiti nešto i na preddiplomskom (van vlastitog slobodnog vremena), mogu se upisati vještine PHP i Java, kod genijalnog predavača. To su u biti tečaji, sa hardcore zadaćama na kojima se radi sve i svašta, i potroši puno vremena i živaca. Čovjek je posljednjih godina držao predavanja subotom, ponekad i 8 sati u komadu (za dvije uzastopne grupe), bez da je dodatno plaćen za to.

S druge strane, smijem se spomenu teorije i napuhavanja zbog sljedećeg: tehnologija se mijenja. Zamislite da nastane neki novi jezik, veoma popularan i koristan, a la Java, koji preuzima ogroman dio tržišta. Netko tko je naučio raditi u Javi će pišati krv (ili upisivati novi tečaj), dok netko, tko je studirao npr. computer science (modul 'Računarska znanost') može, na temelju razumijevanja programskih jezika do srži, sve naučiti s puno blažom krivuljom učenja. Također, ove matematike kojima drilaju od početka imaju smisla. Kasnije se, na diplomskom studiju, odabiru zahtjevniji matematički izborni predmeti, koji se bave problemima kao npr. izračunljivost (isto korisno).

FER možda ne daje praksu u današnjoj tehnologiji i stvarnom tržištu, kao takvu (gdje se to uopće uči, osim na intershipima i stručnim praksama?), no sigurno daje solidnu bazu i inženjerski način razmišljanja (ovo sam čuo od neFER-ovca, koji ih zapošljavaju). Za ovo prvo se lako da prilagoditi radom uz faks (npr. dubljim proučavanjem nekog jezika, izradom GUI-a,...).

Naravno, ima ljudi koji se provlače kroz sistem (makar je konstruiran tako da takve eliminira, stvarima poput matematika, koje traže kontinuirani rad), ali takvi baš zbog toga što površno prolaze i neće biti tražena roba u gradu.

Ako netko voli ono što uči, uči s razumijevanjem i trudi se i prođe kroz naš faks, uglavnom završava sretan i zadovoljan (znam primjer diplomiranog ETF-ovca, FER1-ovca i FER2-ovca).

Ako ne, postoje druge opcije, koje imaju svoje ishode.

Nothing else matters.
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.2.2012 2:41 (D_Inuit).
2 godine
FER ili FOI

Sad malo gledam ove smjerove na FER-u i vidim ovaj smjer Elektroničko i računalno inženjerstvo. Nigdje ne mogu naći šta se na tom smjeru točno radi. Za ostale otprilike znam, ali za taj nigdje ne mogu naći. Znači gdje se može raditi poslije tog smjera, šta se otprilike nauči itd?? Isto tako molim i za smjer Automatika. Hvala!

Dvije stvari su beskonačne; svemir i ljudska glupost, ali što se svemira tiče nisam posve siguran.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice