Napredni efekti u igrama - tko tu koga?

poruka: 4
|
čitano: 1.579
|
moderatori: DrNasty, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
Napredni efekti u igrama - tko tu koga?

Baš si neku večer mislim kako sad nabrijavaju GPU-ove da izračunavaju fiziku za destruktibilnu okolinu i simulaciju fluida, tkanina i sl.

I onda mi na pamet padnu dvije (pra)stare igre koje u imale idealno rješenu destruktibilnu okolinu i ponašanje tijela pri pogotku metaka - SoF (Soldier of Fortune prvi dio) i Red Faction (isto tako prvi dio).

U SoF-u smo imali jako dobro odrađene zone pogodaka u ljudske modele pa kada bi nekoga pogodili u nogu počeo je šepati ili skakutati ili se jednostavno vukao po podu pucajuči prema nama i tražeći zaklon. Ako bismo nekog pogodili u ruku mlohavo mu se objesila i nastavio je pucati drugom rukom tražeći zaklon. Headshot je naravno bio fatalan, a pogodak u trbuh završavao ispadanjem crijeva i bolnim trzanjem mete po podu. O preciznim pogodcima u yaya ne želim ni pričati hehe.

Nadalje, u Red Faction-u smo imali skoro savršenu destruktabilnu okolinu, te smo sa eksplozivnim raketama ili nabojima mogli kopati čitave tunele ili pak 'spajati' određene prostorije i raditi si prolaze gdje treba.

U to vrijeme (dakle prije desetak godina) nije još bilo GPU-ova u današnjem smislu, o programibilnim shaderima moglo se samo sanjati, a TnL je bio u povojima. Dakle nije treblo velike procesorske snage za takve efekte a bili su jaaaako efektni i uvjerljivi.

Nikako ne razumijem zašto su (pa već i u direktnim nastavcima navedenih igara) umjesto da poboljšavaju i grade na dobitnom konceptu, developeri jednostavno odustali od tih 'fizikalnih' stvari i nekako se radije usmjerili na ljepše teksture i detalje, a tek danas se pomalo sramežljivo vračaju na fiziku (s tim da još uvijek nije ponovljena niti okolina od Red Faction-a jedinice, niti fenomenalan GHOUL sustav pogodaka tijela iz SoF-a).

Što se autori boje da će igre biti previše realistične?

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
6 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
RE: Napredni efekti u igrama - tko tu koga?

Što tebi nije jasna ekonomija? Lova i to... Ako napraviš igru na starom konceptu, ne treba ti nova grafička/proc/ram, pa ti ne treba sve što to vuče za za sobom, to znači nisi ništa potrošio (jer ćeš crackat igru) i oni nemaju ništa od toga. Dakle-nije im u ekonomskom interesu.

Pare, pare pokreću svijet, politiku i nogomet.....

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.2.2010 12:05 (Lajbek).
16 godina
offline
RE: Napredni efekti u igrama - tko tu koga?

Manje se tu radi o većim hardverskim zahtjevima a više o odustajanju od dobrih stvari kao što je uništavanje okoliša i slično, a sve pod krinkom nemogućnosti izvođenja zbog slabog hardvera.

When i get sad i stop being sad, and be awesome instead... TRUE STORY!
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.2.2010 12:07 (Danny_HR).
16 godina
offline
Napredni efekti u igrama - tko tu koga?

Jasno mi je da se kupce mora motivirati da kupuju jači hardver i sl. ali to još uvijek ne objašnjava kako to da su developeri napustili jako dobre koncepte tipa ponašanje tijela pri pogodcima u različite zone (plus vizualni efekti ozljeda jasno)?

Mislim, na tim se temeljima još može godinama nadograđivat raznorazne finese, pa bi nove grafičke i dalje predstavljale bonus i dodatne mogućnosti.

 

Tu više dolazimo do onoga kako su nekadašnji developeri za recimo Amigu i C64 izvlačili i posljednje atome snage iz tadašnjeg hardvera dok današnji bacaju resurse u vjetar i ne brinu se previše o optimizaciji koda (ok moraju raditi za više platformi paralelno i osposobiti kod da funkcionira na više drivera ali svejedno..) - tu je naravno prisutan i dio priče da će na jačem hardveru kod ionako glađe raditi pa im možda i hardverska industrija nalaže da ne optimiziraju previše Namigiva

 

Prokleta ljudska pohlepa!

 

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice