eBay - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 8.158
|
čitano: 1.447.373
|
moderatori: naxeem, F1-IVO, Danny_HR, Lazarus Long, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Paypal - pitanja i odgovori, eBay - Često postavljana pitanja (FAQ), Prevara na Ebay ili?
4 godine
Re: eBay - pitanja i odgovori

Uopće seller ne šalje u hrvatsku, a i sigurno ne želiš kupiti pokvarenu grafičku . Ustvari možda i želiš ,al sve jedno ne salje kod nas...

3 godine
eBay - pitanja i odgovori

možda glupo pitanje, ali zanima me mora li ime na paypal-u biti isto kao i ono na kartici. Jer kartica mi je na mamu, a račun planiram koristiti isključivo ja ?  {#}

EDIT: Evo sad sam skužio da sam na ebay temi, ispričavam se na offtopicu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.6.2012 20:46 (marin4561).
5 godina
moderator
marin4561 kaže...

možda glupo pitanje, ali zanima me mora li ime na paypal-u biti isto kao i ono na kartici. Jer kartica mi je na mamu, a račun planiram koristiti isključivo ja ?  {#}

Podaci moraju biti isti kao na kartici. Adresa (ni ime koje stoji uz adresu) na eBayu na koju će se paket slati ne mora. To je jedna stvar. Druga stvar je to da činiš prekršaj, a možda i kazneno djelo - to je kartica od tvoje mame, a ne tvoja kartica. Kartica (tj. račun na koji je vezana kartica) je osobna stvar, isto kao osobna iskaznica ili vozačka dozvola. Tek toliko da znaš. Ako je riječ o kreditnoj kartici, tvoja mama može srediti to da ti dobiješ svoju kreditnu karticu pa da imate zajednički račun (i svaki svoju karticu vezanu za taj račun). Pretpostavljam da je tako nešto moguće i s visa elektron karticama/računima - to bi se trebao raspitati.

3 godine
mbaksa kaže...
E pa baš takvo nešto i je ova kartica. Pošto u užoj obitelji nemam niti visa, niti mastercard karticu tražio sam način kako da si ostvarim mogučnost kupovanja preko ebaya, g2play-a i slično. Onda sam čuo da je jedan obiteljski prijatelj napravio "ebay" karticu, odnosno koja se koristi samo u svrhu internet kupovini (moje shvaćanje). Poslao sam mamu u banku, dao joj novce i kad se vratila rekla je da će kartica za tjedan dana. Evo je sad tu kod mene i piše ime moje majke na njemu. I naravno kod mene je pin. Činim li kazneno djelo koristeći ju ? 
5 godina
moderator
marin4561 kaže...
E pa baš takvo nešto i je ova kartica. Pošto u užoj obitelji nemam niti visa, niti mastercard karticu tražio sam način kako da si ostvarim mogučnost kupovanja preko ebaya, g2play-a i slično. Onda sam čuo da je jedan obiteljski prijatelj napravio "ebay" karticu, odnosno koja se koristi samo u svrhu internet kupovini (moje shvaćanje). Poslao sam mamu u banku, dao joj novce i kad se vratila rekla je da će kartica za tjedan dana. Evo je sad tu kod mene i piše ime moje majke na njemu. I naravno kod mene je pin. Činim li kazneno djelo koristeći ju ?

Morat ćeš me prosvijetliti. Što konkretno smatraš pod ebay karticom?

Ne znam što piše u zakonu (nisam pravnik) i ne da mi se sad ići to tražiti, ali sam prilično siguran da si s tim u najmanju ruku u prekršaju, jer je to kao da si uzeo (ukrao?) tuđi identitet. Sad spada li to u prekršaj ili kazneno djelo, ne znam - ne bih se iznenadio da spada i u kazneno djelo, jer ako nisi opunomoćenik, onda bi to pred zakonom moglo biti isto kao da si uzeo karticu stranca i koristio je za kupovinu (dakle, u tom kontekstu, krađu). Ne kažem ja sad da će ti policija navaliti na vrata ili ne znam što - samo budi svjestan što su kartice, tj. bankovni računi - oni nisu vlasništvo onoga tko karticu drži u rukama, nego su vlasništvo onoga na čije ime je račun otvoren (i shodno tome kartica). Pa ako imaš mogućnost, nek tebi izdaju tvoju karticu pa bude sve po zakonu.

22 mjeseca

znam da nema veze s ebayom al mi treba hitan odgovor:

kupio sam ovo na amazonu pošto sam imao gift card

http://www.amazon.ca/gp/product/B002ZJPYHS/ref=oh_details_o00_s00_i00

ovo je s kanadskog amazona, ne šalju igru u hrvatsku pa sam stavio nekakvu bezveznu adresu s fakenamegeneratora, dali budem dobio na email serial number?

Music and nothing else metters
5 godina
moderator
sk0ls kaže...

znam da nema veze s ebayom al mi treba hitan odgovor:

kupio sam ovo na amazonu pošto sam imao gift card

http://www.amazon.ca/gp/product/B002ZJPYHS/ref=oh_details_o00_s00_i00

ovo je s kanadskog amazona, ne šalju igru u hrvatsku pa sam stavio nekakvu bezveznu adresu s fakenamegeneratora, dali budem dobio na email serial number?

Pod "Media" ti piše DVD-ROM. Ne znam zašto bi ti serijski broj slali e-mailom - pa valjda se nalazi uz fizički medij (koji je sad otišao u Nigdjezemsku). Da je to download, a ne fizički medij, onda bi valjda serijski broj dobio putem e-maila.

11 mjeseci
SHELBY_09 kaže...

Uopće seller ne šalje u hrvatsku, a i sigurno ne želiš kupiti pokvarenu grafičku . Ustvari možda i želiš ,al sve jedno ne salje kod nas...

Lol nisam to ni primjetio, hvala.

21 mjesec

LP, 

danas me nesto vuklo na ebay i naisao na akciju dana KLIK.

Moze li mi netko reci dali se to isplati, ako da ja bih narucio 10 komada pa prodavao ovdje u HR po 50 kn( dali je to uopce legalno?)

I dali bih  morao platiti carinu/PDV i ostala famozna placanja?

Ako je preprodavanje ilegalno molim nekoga da mi to kaze jer nebih htio raditi nesto takvo! 

LP

ako sam ti pomogao slobodno stisni tipku HVALA ili TU ispod :)) mail: anto.grgic2@gmail.com ili grgaveliki7@gmail.com
22 mjeseca
Grga123 kaže...

LP, 

Moze li mi netko reci dali se to isplati, ako da ja bih narucio 10 komada pa prodavao ovdje u HR po 50 kn( dali je to uopce legalno?)

Ako je preprodavanje ilegalno molim nekoga da mi to kaze jer nebih htio raditi nesto takvo! 

LP

šalju samo u US

5 godina
moderator
Grga123 kaže...

LP, 

Kao prvo, to se uopće ne dostavlja u Hrvatsku.

Kad bi se dostavljalo, ako ti carina to zaustavi morat ćeš im objašnjavati da je to za osobnu uporabu. Imaš li registriranu firmu ili obrt za prodaju pa da to prodaješ u Hrvatskoj?

Grga123 kaže...

Granica za neplaćanje carinskog duga za povremene pošiljke nekomercijalne naravi je 160 kuna.http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx

21 mjesec

nisam gledao da ne salju za HR {#}

Nemam obrt, al bi prodavao preko njuskala

Moja greska nisam gledao!

Hvala!

ako sam ti pomogao slobodno stisni tipku HVALA ili TU ispod :)) mail: anto.grgic2@gmail.com ili grgaveliki7@gmail.com
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.6.2012 13:24 (Grga123).
5 godina
moderator
Grga123 kaže...

Nemam obrt, al bi prodavao preko njuskala

Prodavao bi bez plaćanja poreza i doprinosa. Prodavao bi na crno. Znači, djelovao bi ilegalno.

3 godine
mbaksa kaže...

Morat ćeš me prosvijetliti. Što konkretno smatraš pod ebay karticom? Ne znam što piše u zakonu (nisam pravnik) i ne da mi se sad ići to tražiti, ali sam prilično siguran da si s tim u najmanju ruku u prekršaju, jer je to kao da si uzeo (ukrao?) tuđi identitet. Sad spada li to u prekršaj ili kazneno djelo, ne znam - ne bih se iznenadio da spada i u kazneno djelo, jer ako nisi opunomoćenik, onda bi to pred zakonom moglo biti isto kao da si uzeo karticu stranca i koristio je za kupovinu (dakle, u tom kontekstu, krađu). Ne kažem ja sad da će ti policija navaliti na vrata ili ne znam što - samo budi svjestan što su kartice, tj. bankovni računi - oni nisu vlasništvo onoga tko karticu drži u rukama, nego su vlasništvo onoga na čije ime je račun otvoren (i shodno tome kartica). Pa ako imaš mogućnost, nek tebi izdaju tvoju karticu pa bude sve po zakonu.

Ma to je zapravo MasterCard Electronic use only kartica, tako ju je ona zvala (ebay) dok nije otišla u banku pitat kako i šta. Što se tiče na moje ime, kaže da joj je ona tamo gospođa što radi rekla da je nemoguće zato što sam maloljetan. No otići će u ponedjeljak u banku raspitat se još {#}

5 godina
moderator
marin4561 kaže...
Ma to je zapravo MasterCard Electronic use only kartica, tako ju je ona zvala (ebay) dok nije otišla u banku pitat kako i šta. Što se tiče na moje ime, kaže da joj je ona tamo gospođa što radi rekla da je nemoguće zato što sam maloljetan. No otići će u ponedjeljak u banku raspitat se još {#}

A gle. U globalu ti možeš šopingirati na eBayu i onda samo dati svojoj mami da ona plati račun putem PayPala. Tako tebi ne treba tvoja kartica ni nisi u prekršaju, jer se ne služiš ti njome, nego tvoja mama, koja je ujedno i vlasnik kartice.

22 mjeseca

kupio bi ovo na engleskom amazonu: http://www.amazon.co.uk/Kingston-DataTraveler-101-16GB-Drive/dp/B003MWJKVI/ref=lh_ni_t

zanima me dali bi išla carina na to i dali uopče šalju u hrvatsku jer nigdje ne piše

12 mjeseci

Pozdrav svima

Ovako 6.6.2012. sam naručio majicu preko eBay-a i jučer mi je prodavač rekao da je više nemaju i ponudio mi je zamjenu ili refun (povrat novca) i ja sam prihvatio povrat novca međutim prodavač mi se još nije javio niti sam dobio povrat novca tako da me sada zanima kada ću i hoću li dobit povrat novca kroz sljedaćih par dana jer mi stvarno treba to kraja mjeseca.

P.S. Ako dobijem povrat novca hoću li dobiti neku podvrdu kao E-mail ili tako nešto?

Svaki komentar je dobrodošao

2 godine
Jurassic Park kaže...

Pozdrav svima

Ovako 6.6.2012. sam naručio majicu preko eBay-a i jučer mi je prodavač rekao da je više nemaju i ponudio mi je zamjenu ili refun (povrat novca) i ja sam prihvatio povrat novca međutim prodavač mi se još nije javio niti sam dobio povrat novca tako da me sada zanima kada ću i hoću li dobit povrat novca kroz sljedaćih par dana jer mi stvarno treba to kraja mjeseca.

P.S. Ako dobijem povrat novca hoću li dobiti neku podvrdu kao E-mail ili tako nešto?

Svaki komentar je dobrodošao

Pričekaj dan-dva, pa ako nema refunda pošalji mu ponovo poruku.
Dobit ćeš mail kada napravi refund. 

12 mjeseci

Hvala na brzom i točnom odgovoru. {#}

22 mjeseca

Amazon tema na forumu je mrtva pa pitam ovdje, kupio bi ovu knjigu na amazonu: http://www.amazon.com/Adobe-Photoshop-CS5-Classroom-Book/dp/0321701763/ref=tmm_pap_title_popover?ie=UTF8&qid=1339259712&sr=1-1

dal je šalju u Hrvatsku? dali bi morao platiti carinu i poštarinu (novi sam na amazonu i ne snalazim se baš)

20 mjeseci
sk0ls kaže...

Amazon tema na forumu je mrtva pa pitam ovdje, kupio bi ovu knjigu na amazonu: http://www.amazon.com/Adobe-Photoshop-CS5-Classroom-Book/dp/0321701763/ref=tmm_pap_title_popover?ie=UTF8&qid=1339259712&sr=1-1

dal je šalju u Hrvatsku? dali bi morao platiti carinu i poštarinu (novi sam na amazonu i ne snalazim se baš)

na knjige se ne plaća carina ni pdv!A neznam dali šalje.

5 godina
pas101 kaže...
sk0ls kaže...

na knjige se ne plaća carina ni pdv!A neznam dali šalje.

pdv da, carina ne

5 godina
moderator

Nedavno si uputio slično pitanje. Možeš nabrajati tako kamere do sutra, no nitko ti ne može odgovoriti na to pitanje. Biraš neke lijeve kineske kamere, za koje se ne bih iznenadio da su sve iznutra jednake ili vrlo slične. Kamere na koje si dao linkovi su takoreći igračke, nemaju čak ni optički zum.

5 godina

Ok, nije striktno vezano uz eBay, ali je problematika ista.

Naručio bih par stvari s ove stranice (nije reklama). Radi se od zvučnoj opremi. Kolika su davanja na carini kad taj paket dođe kod nas (vrijednost je preko 450$)?

5 godina
moderator
AlienWare1 kaže...

Ok, nije striktno vezano uz eBay, ali je problematika ista.

Naručio bih par stvari s ove stranice (nije reklama). Radi se od zvučnoj opremi. Kolika su davanja na carini kad taj paket dođe kod nas (vrijednost je preko 450$)?

Po stoti put: http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx

Znači PDV + eventualno carina (pogledaj si u koju kategoriju to spada - moguće da na to ni nema carine). Plus 10 kuna pismo koje ti dođe doma + 10 kuna za carinjenje jednog paketa. Ako sadržaj paketa nije za osobnu uporabu (ili ih u to ne uspiješ uvjeriti), onda ti  paket mora na špediciju pa će ispasti koja stotka na sam postupak špedicije.

5 godina

Evo, otišao post u arhivu da ne bude "nisam znao" ponovo. Hvala na odgovoru.

Mislim da će sve proći uredu.

4 godine

Malo prije me zove prijateljica i kaže da joj je na mail došla poruka od DHL-a da mora platiti preko 500 kn za item (haljinu) vrijednosti 108$+30$ shippinga.! E sad kako ni ja nisam baš na ti s tim špediterima, molim vas za pomoć. Više ću detalja znati sutra kad pogledam što stoji u privitku koji su joj poslali...

Ono što znam je da je pod shippingom za taj item (došao iz Hong Konga) stajalo samo 'Standard Int'l Shipping'! Kako je ona mogla znati da će joj pošiljku preuzeti DHL? Zar ne bi trebala ta opcija biti navedena pod Shipping informacijama u opisu samog itema? I može li ona njih sad nekako od***ati?

Ako netko zna gdje ima za uzeti podlogu CoolerMaster Dual-sided, nek javi na PP. Hvala!
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.6.2012 22:11 (bjede).
5 godina
moderator
bjede kaže...

Malo prije me zove prijateljica i kaže da joj je na mail došla poruka od DHL-a da mora platiti preko 500 kn za item (haljinu) vrijednosti 108$+30$ shippinga.!

Niš' čudnoga. Carina i PDV za spomenutu haljinu iznose oko 350 kuna. A sad 150 ili koliko već kuna razlike su troškovi špedicije (+ eventualni drugi troškovi poput ležarine i tko zna čega sve ne). Dakle, ona u tih preko 500 kuna plaća i carinu/PDV.

bjede kaže...
Ono što znam je da je pod shippingom za taj item (došao iz Hong Konga) stajalo samo 'Standard Int'l Shipping'! Kako je ona mogla znati da će joj pošiljku preuzeti DHL? Zar ne bi trebala ta opcija biti navedena pod Shipping informacijama u opisu samog itema? I može li ona njih sad nekako od***ati?

Mi ne znamo što je stajalo ni što je ona u stvari i naručila. Tako da ako su joj poslali načinom na koji nije pristala, odnosno koji nije odabrala, to je između nje i prodavača.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Paypal - pitanja i odgovori, eBay - Često postavljana pitanja (FAQ), Prevara na Ebay ili?
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice