Smrt e-maila?

poruka: 4
|
čitano: 1.162
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
offline
Smrt e-maila?

Prema članku na computer worldu, mailu kakvog znamo se približava kraj...

 

Izvjesni Mike Engan tvrdi da mail kao vrsta komunikacije izumire i glavni argument su mu googleovi potezi. Prvo su pokušali sa Waveom, pa su ubacili kategorije u Gmail i sada novi Inbox predstavlja korak dalje, dodavanjem raznih rezultata pretraga u vaše mailove. Ovisno o tome kakav ste mail primili i od koga, aplikacija analizira vezane sadržaje i daje direktne linkove. Malo pametniji AdWords, rekli bi. Osim toga, mailove je moguće pinnati na vrh i ukratko rečeno, cijeli koncept e-mail komunikacije (napiši -> pošalji -> pročitaj odgovor kada dođe i ako dođe) je izmijenjen.

 

Razlog tome je što provider usluge (google, u ovom slučaju) nema apsolutno nikakvu kontrolu nad sadržajem - vi kreirate mail i vi čitate odgovor od pošiljatelja, onakvog kakvog je on poslao. Nema interakcije, nema mogućnosti serviranja nekog specifičnog sadržaja, ovisno o kontekstu (kao kod društvenih mreža i pretraživanja). Korisnik želi da taj mail bude isporučen što brže i bez mogućnosti da "zapne" putem. Takav model je neisplativ za providere. Za razliku od društvenih mreža i raznih search enginea, provider nema kontrolu nad pozicioniranjem sadržaja nit filtriranjem.

 

RSS je čisti primjer takve usluge bez mogućnosti interakcije providera. Korisnik se pretplati na RSS feed i dolaze mu linkovi sa tog feeda. Jednostavno. Google tu nema što napraviti osim servirati traženi sadržaj (odabrani RSS feed). Ako nemaju mogućnost interakcije, usluga je neisplativa i kao posljedica toga, Googleov Reader je otišao u povijest.

 

Meni osobno je mail vrlo bitan oblik komunikacije jer znam da će sadržaj biti dostavljen kakvog sam ga ja poslao i da će ga (u teoriji) vidjeti samo oni kojima je poslan. Po mom mišljenju, tvrtke se nikad neće odreći e-maila jer je pouzdan i jeftin te služi svrsi - teško da bi neki SharePoint te slični servisi za kolaboraciju mogli zamijeniti jednostavnost e-maila.

 

Što vi kažete na to? Još jedna glupost u stilu "PC je mrtav" ili tu ipak ima nešto?

My name is Legion... For we are many!
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.10.2014 17:51 (Sum_of_all_fears).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Smrt e-maila?

Više nego preterivanje.

 

E-mail pre svega koristim zbog posla, i tu stvarno ne vidim kako bi mogao da izumre. I kada se s klijentom nešto dogovorim preko Skypea, pa i uživo, obavezno posle toga ide mail sa rezimeom - da još jednom potvrdimo da smo se dobro razumeli, da bi ostao pisani trag onoga što je dogovoreno, da bi i ostale kolege bile u toku itd.

 

Pri tom, naravno, cela stvar ni na koji način ne zavisi od Googlea.

Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: Smrt e-maila?
Ivan(4) kaže...
I kada se s klijentom nešto dogovorim preko Skypea, pa i uživo, obavezno posle toga ide mail sa rezimeom - da još jednom potvrdimo da smo se dobro razumeli, da bi ostao pisani trag onoga što je dogovoreno, da bi i ostale kolege bile u toku itd...

Mislim da je upravo ta primjena maila (kao potvrda i detalji dogovora) najbitnija svim poslovnim korisnicima - svaki usmeni dogovor ili rasprava preko nekog drugog tipa komunikacije (IM, poruke...) uvijek završi sa "ok, pošalji mi detalje i potvrdu na mail".

My name is Legion... For we are many!
9 godina
protjeran
offline
Smrt e-maila?

Glupost u kategoriji "PC je mrtav"..dalje ne bih komentirao,jer bi postao prost prema "geniju" koji sahranjuje mail..

 
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice