Arch Linux

poruka: 96
|
čitano: 11.753
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Arch Linux".
3 godine
Arch Linux

zapravo i nije tako teška distribucija čak niti za nekoga tko prije nije koristio linux. samo treba imati volje čačkat i guglat dovoljno da svhati o čemu se radi

...I put on my robe and a wizard hat...
4 godine
RE: Arch Linux
iskreno, arch je najbolja distra koju sam koristil. probal sam svakaj.
i nogom u guzicu je korak naprijed
3 godine
neaktivan
Arch Linux

Definitivno najbolja distribucija. Okušao sam sam se sa DSL-om, Fedorom, Mandrivom, Debianom, Ubuntuom, Mintom, Suseom... I na kraju završio na Archu.

Za razliku od ostalih distribucija koje pokušavaju biti "jednostavne" za korisnika on daje potpunu fleksibilnost i slobodu izbora, ono što bi trebalo krasiti sve Linux distribucije jer je to jedna od glavnih stavki filozofije - sloboda izbora! Instaliraš ubuntu i imaš brdo programa, koje možda nikad nećeš upalit i samo stoje tamo iza i troše resurse. A da ne pričam o kompliciranost sistemskih fajlova i njihovoj sintaksi kad ih idete podešavati ručno, ne preko gui-a. Sve to jako podsjeća na omražene windowse.

Više sam naučio o linuxu u 2 tjedna isprobavanja/podešavanja archa nego u godinu dana na Ubuntuu.

Arch rules.

KISS :)

4 godine
protjeran
Arch Linux

Slazem se s komentarom iznad, Arch jednostavno je toliko napredan i mocan, a nakon godina isprobavanja raznih distribucija, moje trazenje ultimate Linuxa je zavrsilo na Arch-u.

Zlo i Naopako
4 godine
neaktivan
Arch Linux

www.archr.org ... dajte onda odite na navedeni sajt i oživite ga.. šteta da vlada takvo mrtvilo kad vas ima :P

3 godine
Arch Linux

bez ljutnje, ali mislim da nema smisla tako neki forum držat. iako lijepo izgleda i sve. ali često ne dobijem odgovor čak ni na službenom forumu na engleskom.. :D

premala je populacija ljudi da bi se isplatilo.

...I put on my robe and a wizard hat...
3 godine
neaktivan
Arch Linux

Mislim da nema toliko usera u hr da forum može opstati.

Ja i ekipa smo planirali raditi fork, sve bi podesili, dodali xfce na njega (preveden na hrv) sa par kastm made alata da olakšamo ljudima.

Nešto kao kopije Mint tools-a, dakle grafički frontend za pacman/aur/abs i ujedno "katalog" repozitorija. Sve to nabaciti na live cd i et' ga.

Sve je to zasad ideja... Dobro riješio sam neke stvari, npr sve čeka podešeno na ovom mojem archu, samo treba kopirat postake.

Nikako uhvatiti vremena da počmem prevodit xfce, a i trebam se ponovo uhvatit pythona da ne zaboravim sve. U njemu ćemo radit te alate.

Eto samo da vas upoznam, pa ako ima zainteresiranih možete mi se javit na pm.

4 godine
Arch Linux

fenomenalna distribucija; jednostavna, brza i osobna. Preporuka svakome.

If it ain't broke, you haven't tweaked it enough.
4 godine
protjeran
Iskreno receno nisam nikad ni pomislio nit trazio hrvatski Arch Forum. Hvala na Linku.
Zlo i Naopako
4 godine
Arch Linux

Evo, pročitao sam ove komentare i započeo sam skidanje imagea arch linuxa. Dosad malo koristio ubuntu, vidjet ću šta će bit s ovim. Ak ne bude dobro, vas ću prozvat :D

4 godine
neaktivan

mislim... zadnje sto sam ocekivao je da necu vidjet GUI :|

to je bio prvi sok...

onda... sad namjestat wireless karticu i to da se mogu spojit sa spofanom mac adresom... i da pri tome cijelo vrijeme gledam u ono crnilo... ma boli glava

bilo je bolje da niste napisali ovaj clanak...

jel ima koja distribucija sta instalira lijepo Arch sa GUI-em odma... bilo kojim...

3 godine
neaktivan
dr.pipa kaže...

mislim... zadnje sto sam ocekivao je da necu vidjet GUI :|

to je bio prvi sok...

onda... sad namjestat wireless karticu i to da se mogu spojit sa spofanom mac adresom... i da pri tome cijelo vrijeme gledam u ono crnilo... ma boli glava

bilo je bolje da niste napisali ovaj clanak...

jel ima koja distribucija sta instalira lijepo Arch sa GUI-em odma... bilo kojim...

Nema!
Arch je jednostavan, veoma. Za dan dva ćeš rulati.
Nemoj odustati na prvu, ako ti se gleda u gui i šarenilo instaliraj neki Ubuntuoid.
The Man Who Broke A Dragons Heart...
3 godine
Arch Linux

Da ne otvaram novu temu, ovdje ću pitati.

Razmišljam o instalaciji Archa, ali prvo preko VirtualBoxa. Pošto sam n00b u vezi Archa, možete mi reći koja je razlika između FTP i Core ISO slika?

3 godine
Arch Linux

nikad do sad nisam koristio nikakvu verziju linuxa pa me zanima dali se moze nekako pokrenuti autocad, 3d studio i slični programi ?

3 godine
neaktivan
Arch Linux

@ Proz0r

- Core je ono što tražiš. Sadrži dosta osnovnih paketa na cd-u. FTP traži internet vezu jer svaki paket diže s neta.

@ Amater_2

- Sve to su Windows programi. Njih pokrećeš preko WINE-a (windows emulator) koji svakim danom može pokreniti sve više aplikacija. To pogledaj ovdje http://appdb.winehq.org/

3 godine
Arch Linux

Odlučio sam da ću prvo staviti Arch na VirtualBox samo da vidim za prvi put kako je to, da ne bih zeznuo nesto.

Pitanje je: Mogu li "pauzirati" izvođenje instalacije, ugasiti kompjuter (pravi), odspavati noć, ustati, upaliti komp i "nastaviti" instalaciju? Ne bih inače ovo pitao, ali pošto je riječ o VirtualBoxu, možda se da...?

3 godine
neaktivan
Arch Linux

Može virtualbox "sejvat" sesiju.  I bolje ti je tako, da najprije provaš u njemu.

Ako zapne negdi, samo javi. Inače imaš veoma dobar guide na wiki.archlinux.org

4 godine
Arch Linux

Evo, prateći Vašu raspravu instalirao sam Arch Linux na Virtualbox i stao.. NIš ne kužim. Do sad sam koristio Mandrivu i Ubuntu ali s ovime ne znam ništa. Čak se niti logirati jer mi traži korisničko ime i šifru koju prethodno nigdje nisam upisao.  Iznenađen

...i tako je svizac zamotao čokoladu u omot.
3 godine
Arch Linux

hmmm...trebao bih uskoro instalirati novi OS, ali iskreno cini mi se ovo malo komplicirano...

a usput zanima me da li je moguce imati kakve programe za windows, nesto tipa photoshop CS, word i to...

La lucha continuada...
3 godine
neaktivan
Arch Linux

@ cro_blue

Polako. Otiđi na wiki.archlinux.org pogledaj begginers guide (imaš i na srpski ako je eng problem) i onda pitaj šta nije jasno.

@ eterna

Nije komplicirano. Linux (svaki) je jednostavniji on windowsa samo nemoj na njega gledati kao na win (nemoj tražit dxdiag npr).

Ako ti je ovo prvi susret sa linuxom onda nemoj počet sa archom, preporučam Linux Mint 6. Pa pomalo dok se navikneš.

Nemaš potrebe za Wordom i inim sr***ma za to imaš OpenOffice, brži, manji, jednostavnije sučelje (postoji i Abiword, KOffice). Photoshop radi ko urica preko Wine-a (već sam objasnio šta je) i gdje naći kako šta radi...

3 godine
Arch Linux

Počeo sam sa instalacijom i malo sam zapeo. Pitanje je: kako mogu usred podešavanja konfiguracijskih datoteka otvoriti command-line (koristim nano za konfiguraciju)?

EDIT: Evo skužio, samo treba lupiti ALT+F2.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.3.2009 22:22 (Proz0r).
4 godine
Arch Linux

Evo skužio sam neke stvari. Međutim, nisam uspješno spojio Archa na NET. Ali, nemojte mi niš govoriti, sam ću probati. Uglavnom, intrigantno!  Izlanuo se

...i tako je svizac zamotao čokoladu u omot.
3 godine
neaktivan
Arch Linux

@ proz0r

sa alt + f2, f3, f4 itd mjenjaš virtualne konzole... moreš na svakoj nešto radit.

Inače, za nano su kontrole ctrl+O za save, ctrl+X za izać i to je sve što će ti trebat.

@ cro_blue

samo jedan mali tip

ifconfig - za listu svih mrežnih deviceova (tebi treba eth0)

iwconfig - za wireless. (iwconfig essid key - npr iwconfig ZyXEL 10924)

i onda udariš dhcpdb wlan0 ili eth0

3 godine
Arch Linux

Thx, Ammon!

Eo imam dalje još dva pitanja:

Napravit ću particije za root (/), /boot i /home. Bi li bilo dobro da napravim particiju za još nešto? Koja od particija treba biti primarna, a koja logička?

3 godine
neaktivan
Arch Linux

Nije ti baš porebno imati home na drugoj particiji. Meni je sve na istoj, ali sve važno unutar home (music, pics, videos, ovo ono) je na drugoj data particiji.

Tako da mogu koristiti isti npr Desktop na više sistema  bez da mi se miješaju config fajlovi koji se nalaze u /home. Dakle dosta ti je samo jedna. Tj. /  (koja će u sebi imati i /boot i /home itd...)

Nije ti važno jesu li primarne ili logične. To ti ovisi kakva ti je gužva na disku. Svaki disk može imati samo 4 particije. Ako imaš dual/triple onda ti je malo gužva. Pa staviš jednu logičku particiju koja može sadržavati 4 primarne unutar sebe.

3 godine
Ammon kaže...

Tako da mogu koristiti isti npr Desktop na više sistema...

Ovaj dio ne kužim, možeš mi pls objasnit? Thx.
A za ostatak, znači mogu stavit recimo root i /boot particiju kao logičku? To me najviše zanima pošto ne znam koja treba biti primarna a koja logička pošto se boota sa obje, ali je glavnina OS-a na root particiji.

EDIT: E, da, i koliko bi trebala biti velika svaka particija? Pitam okvirno pošto znam da se ne može znati točno s obzirom na fleksibilnost Archa, ono, da ne stavim 15 GB za root, a da mi bude na kraju dosta 7 GB.

EDIT 2: I još samo jedno pitanje: koji filesystem koristiti?
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.3.2009 18:56 (Proz0r).
3 godine
neaktivan
Arch Linux

Pa Desktop je direktorij. Meni je on na data particiji, a link u home direktoriju. To je unix, njemu je stvarno svejedno di je šta dok god ima tu link. Moreš imati home na nekom serveru u Japanu. NE MORAŠ imati posebne particije. Dosta ti je jedna za Arch. Isto tako nije važno jel particija na kojoj će biti arch logična ili primarna. To čisto ovisi o tome kako si rasporedio disk. Ako i dalje ne razumiš, napiši mi listu particija i reći ću ti kako podesiti.

Za veličinu particije... Ja imam instalaciju Archa sa XFCE sučeljem, svim nužnim alatima i par igrica... sve u 5.8 GB.

Ako ćeš neko "teže" sučelje stavi npr 18GB, moja je 16 i ne očekivam da ću je popuniti.

Za filesystem. Ja koristim ext4, fenomenalan je. Probao sam i JFS i XFS i Reisera i EXT3 ali ovaj je daleko najbolji. Brzo mountanje (dakle brži boot), brzo zapisivanje i čitanje. Gotovo je real time, dakle koliko disk može na toliko i radi.

3 godine

Ok, skužio sam, stavio sam ovako:

sda5 - root, 7,5 GB

sda6 - /boot, flagged (boot), 32 MB (ne znam je li dobro, ali je tako u auto. podešavanju, pa sam stavio tako)

sda7 - swap, 256 MB (pošto virtualna mašina ima 128 MB RAM-a)

sda8 - /home, oko 12-13 GB (ne znam točno koliko je pošto sam sve već namjestio, a znam da virtualni HDD ima oko 20 GB)

Sve je ext4, osim swap particije (naravno xD)

EDIT: Evo imam još jedan problem. Slučajno sam odabrao vi za editiranje, a sada ne mogu ponovno odabrati nano jer mi se ne pokazuje izbornik. Kako ponovno editirati pomoću nano-a?

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.3.2009 19:49 (Proz0r).
3 godine
neaktivan
Arch Linux

Joj kako si zakomplicirao te particije... :D

Mogao si proći sa jednom 12GB i 256 swapa.

Probaj izaći iz vi-a. Ja ne volim vi i nisam nikad radio s njime. Osim kad sam namještao sudoerse. Veoma traumatično iskustvo....

escape, :q

escape, :q! ako ne želiš sejvat

escape, :wq ako želiš sejv i exit

Ako neće izaći iz vi-a, pokušaj se vratiti korak unazad u instaleru. Ako neće, ponovo sve pokreni. Ne košta te ništa.

4 godine
neaktivan
Arch Linux

Vidim da neki muku muče s Arch-om. Preporučam svima koji već imaju bilo koju distru Linux-a da instaliraju Arch iz nje. Znači nešto nabrzaka:

1. Osloboditi jednu particiju

2. Skinuti static paket Pacmana(mislim da je dostupan od mog zadnjeg čitanja wiki-ja)

3. Promjeniti mu root direktorij

4. mountati dev/sys/proc

5. Instalirati base system

6. chroot-ati se u novi sistem i normalno instalirati sve potrebne pakete

Mislim da ima na Arch wikiju tutorial za instalaciju iz drugog sistema.

Na taj način preporučam instalaciju i Gentoo-a - koji je u zadnje vrijeme zamro iako dev-ovi lažu da se radi punom snagom, a neznaju se složiti oko nijedne stvari.

Gentoo user. :')
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice