Poslji pm nedimu... njemu sam poslao mail sa mojim (fixanim) confovima za hal i policykit.
Koristim xfce i automount radi, usb radi, cd radi... etc
Poslji pm nedimu... njemu sam poslao mail sa mojim (fixanim) confovima za hal i policykit.
Koristim xfce i automount radi, usb radi, cd radi... etc
Došlo ljeto i idem instalirati Arch. Ali vec pri ucitavanju Archa sa sticka (koristio sam Unetbootin) izbaci mi gresku (ovo je cim se digao Unetbootin sa sticka, odabrao sam arch i onda se pocelo sve ucitavati, a ovo je, izgleda, prekinulo to ucitavanje):
Code: c0 e8 43 69 e7 ff eb 0f 90 a1 88 aa 57 c0 85 c0 75 a5 b8 ed ff ff ff 83 c4
08 5b c3 90 90 90 90 90 90 90 90 90 90 90 90 90 89 c2 <8b> 80 e0 00 00 00 85 c0
74 04 8b 00 c3 90 8b 82 dc 00 00 00 85
EIP: [<c02b7ee2>] dev_driver_string+0x2/0x30 SS:ESP 0068:f748d6c
---[ end trace 23e6aabb5c74aacd ]---
/sbin/hwdetect: line 336 506 Segmentation fault modprobe $i > /dev/null
2>&1
ath_hal: module license 'Proprietary' taints kernel.
ath_hal: 0.9.30.13 (AR5210, AR5211, AR5212, AR5416, RF5111, RF5112, RF2413, RF54
13, RF2133)
wlan: trunk
ath_pci: trunk
Probao sam formatirati stick i ponovno staviti Arch i isto.
Thx na brzom odgovoru, pokusavam stalno ovu prvu metodu, pomocu flashnul-a, ali kaze da ne moze naci tu naredbu/program/batch datoteku, a ovaj cygwin uopce ne kuzim... OS je Win XP Home
Thx, nedim, sad konfiguriram.
Nije mi jasan ovaj dio sa fileovima hosts.allow i hosts.deny. Znam da tamo namjestam koje konekcije blokiram, a koje dopustam, ali ne znam koje bih trebao ubaciti.
EDIT: Također ne znam koju rezoluciju trebam namjestiti u konfiguraciji GRUB-a, imam Acer Aspire One ZG5
EDIT 2: Zavrsio sam sve i pokrenuo sustav sa HDD-a, ali kada prodje onaj splash od maticne, samo mi trepce onaj underline i nista se ne dogadja. Mislim da sam nesto malo gadnije za***ao sa GRUB-om... :( MOLIM VAS POMOC cim prije :(((
Hosts fajlove ne trebaš dirati. U GRUB na kraj kernel linije dodaj 789. To je 800*600 rezolucija (netbook ti ima 1024*600
rezoluciju, ali nju framebuffer ne podržava).
Što se tiče GRUB-a, nisi mogao ništa zehebati jer ako nemaš drugi os osim Archa, framebuffer rezolucija i boot timeout
su jedine opcije koje trebaš namjestiti (nije obavezno). Probaj bootati stick sa Archom i u tools meniju odaberi install GRUB.
To bi ga trebalo reinstalirati, a konfiguraciju ćeš morati napraviti iz samog Archa.
Izbacio mi je poruku da je GRUB vec instaliran. Probao sam reinstall GRUB-a preko guidea na stranicama Archa, ali nije radilo. I onda sam skuzio da mi je prva particija (sda1) koju sam namjestio kao mount-point za root zapravo neka backup particija ili tako nesto, a swap particija mi je bila ona od nekih 150 GB -.-
Uglavnom, sad radim sve ispocetka i valjda ce sad ici.
Thx na ovom za rezoluciju, btw hoce li mi onda biti slika rastegnuta preko ekrana ili ce biti odrezano sa strane i mogu li u samom OS-u namjestiti normalnu rezoluciju ili je ovo sto se podesava u postavkama GRUB-a samo za rezoluciju samog GRUB-a, a rezolucija OS-a se kasnije posebno namjesta?
Kad podešavaš mount pointe prvo te pita za swap, zatim za root.
I kad budeš instalirao GRUB trebaš odabrati /dev/sda jer je to MBR, a ne particiju (osima ako imaš /boot).
Ti si vjerovatno odabrao sda1.
Sad stvaram novog usera da ne koristim root za sve, pa me zanima jel ima negdje lista user-grupa?
Da bi kreirao novog usera "proz0r" kucaj:
useradd -m -G users,audio,lp,optical,storage,video,wheel,power -s /bin/bash proz0r
Za password kucaj:
passwd proz0r
Ako naknadno želiš dodati usera u neku grupu kucaj:
gpasswd -a proz0r %grupa%
Thx, radi sve kako treba. I još nešto, ne radi mi niti jedna kombinacija sa tipkom Fn (instaliram Arch na Acer Aspire One), a to mi najviše smeta zbog toga što ne mogu regulirati glasnoću ako ne pokrenem alsamixer, pa je to dosta nepraktično.
Možeš napraviti tipkovničku kraticu za regulaciju glasnoće ili koristiti predefinisane tek kada
instaliraš DE što, pretpostavljam, nisi uradio jer koristiš alsamixer. Ja koristim Gnome i kreiranje
shortcuta je jako jednostavno, a tipke za glasnoću na multimedijalnoj tastaturi rade ono što bi trebale.
I jedna napomena oko alsamixera: master kanal/kanale postavi na max, a PCM na 70. Ako PCM postaviš
na veću vrijednost zvuk će ti biti jako niske kvalitete. Kao kad jeftine zvučnike pojačaš do kraja.
Ok, to cu kad instaliram GNOME. Koje drivere da instaliram za Intel Mobile 945GME integriranu graficku?
Ti drajveri su već u kernelu. Intel radi open-source drajvere i usko surađuje sa kernel ekipom. Nemaš tu problema.
Na tvom mjestu bi se malo poigrao s novim mogućnostima tih drajvera (KMS, UXA).
Updejtaj na novi kernel, potraži dokumentaciju i tweakaj xorg.conf.
Ok, pitam jer pise u guideu da treba drivere instalirat i pise popis, a nisam skuzio koji je moj, al ak je u kernelu, onda cu preskocit taj korak.
Konfigurirao sam xorg.conf i kad pokrenem test ( X -config /etc/X11/xorg.conf ) samo se pojavi crni ekran. Moguce da je problem u tome sto u xorg.conf-u pise vesa kao driver i nisam upisao horizontal sync i vertical sync vrijednosti, no nemam pojma koje su te vrijednosti.
Nema veze što neće da ti pokrene taj test. I meni je bilo isto, ali sam nastavio sa
instalacijom i sada sve super radi. Da testiraš X samo pokreni komandu "startx"
i ako ti se pojave 3 xterm terminal prozora u koje možeš unositi tekst i ako ti miš
bude radio, sve je super! Da izađeš iz X-a, u prvi terminal kucaj exit.
Probao sam startx i ovo je poruka:
Fatal server error:
no screens found
Problem je bio u tome sto sam u xorgu imao typo u Extensions -.- pwnd
EDIT: Ok, ne radi mi nista. Ni tipkovnica, ni touchpad.
Jesi li sa hwd-om napravio xorg-conf?
To je prvo i osnovno. Ne moraš s njim ako intel ima neki svoj utility.
Evo probao sam instalirati hwd (naredba pacman -S hwd) i kaze da ne moze naci niti grupu niti paket... Internet radi normalno, tako da ne znam u cemu je problem. :/
Da, da. Preselili su hwd u AUR. Sad koriste hwdetect. Znači sudo pacman -S hwdetect
Instalirao sam ga i opet ne radi... Btw sto trebam upisati u DAEMONS u rc.conf da mi se pri startupu izvrsi naredba dhcpcd eth0 jer mi bez toga ne radi internet i da se hwdetect pokrece pri startupu (zapravo je vjerojatno i problem u tome sto ga ne znam uopce pokrenuti, kamoli pri startupu -.-)
Šta će ti hwdetect pri startupu? Jesi gledo ti wiki?
Pa on sve što napravi je da generira xorg.conf i to je to. Al isto ti to napravi sa hwd-om. On je u AUR-u. Znači wiki - AUR, xorg, deamons... nađeš, pročitaš i amo.
A za net koristi network manager, ako koristiš gnome onda nm-applet ako nešto laganije tipa XFCE onda Wicd.
Gdje je generirao svoj xorg? Posto je ovaj u /etc/X11/ ostao isti. Vidim po tome sto je ostao onaj odlomak za touchpad.
Da. U /etc/X11.
Izbriši taj postojeći i napravi novi.
Ima li Intel ikakav utility za to?
Sad cu probati izbrisati i ponovno staviti xorg. Ovo za Intel nemam pojma, zasto?
EDIT: Ne mogu naci nigdje xorg.conf file, moze link?
Još jedna stvar, ne mogu mountati usb stick, a ni hal se nece pokrenuti. Kad probam recimo sudo mount /dev/sdb1 /mnt/sdb1, samo mi izbaci help za mount, a kad upisem /etc/rc.d/hal start, pokaze se onaj tip teksta kao kod paljenja racunala i pise:
:: Starting Hardware Abstraction Layer [FAIL]
EDIT: Preko glave mi je Arch, ne mogu naci kako srediti ovo nigdje, mislim da cu ga izbrisati i staviti Ubuntu Netbook Remix (Fedora ne radi -.-).