Arch Linux

poruka: 96
|
čitano: 11.744
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Arch Linux".
3 godine
RE: Arch Linux
Ammon kaže...

Poslji pm nedimu... njemu sam poslao mail sa mojim (fixanim) confovima za hal i policykit.

Koristim xfce i automount radi, usb radi, cd radi... etc

Ako nije problem posaljem ti e-mail na pm pa posaljes config za hal? Btw, mozda znas odgovor na onaj moj drugi dio u vezi sheranih foldera?
3 godine
neaktivan
Arch Linux
Fala ti majko što nisam gejmer!
3 godine
Arch Linux

Došlo ljeto i idem instalirati Arch. Ali vec pri ucitavanju Archa sa sticka (koristio sam Unetbootin) izbaci mi gresku (ovo je cim se digao Unetbootin sa sticka, odabrao sam arch i onda se pocelo sve ucitavati, a ovo je, izgleda, prekinulo to ucitavanje):

Code: c0 e8 43 69 e7 ff eb 0f 90 a1 88 aa 57 c0 85 c0 75 a5 b8 ed ff ff ff 83 c4

08 5b c3 90 90 90 90 90 90 90 90 90 90 90 90 90 89 c2 <8b> 80 e0 00 00 00 85 c0

74 04 8b 00 c3 90 8b 82 dc 00 00 00 85

EIP: [<c02b7ee2>] dev_driver_string+0x2/0x30 SS:ESP 0068:f748d6c

---[ end trace 23e6aabb5c74aacd ]---

/sbin/hwdetect: line 336  506 Segmentation fault    modprobe $i > /dev/null

2>&1

ath_hal: module license 'Proprietary' taints kernel.

ath_hal: 0.9.30.13 (AR5210, AR5211, AR5212, AR5416, RF5111, RF5112, RF2413, RF54

13, RF2133)

wlan: trunk

ath_pci: trunk

Probao sam formatirati stick i ponovno staviti Arch i isto.

3 godine
Arch Linux

Možda je ovome uzrok to što UNetbootin podržava samo stari 2007.08 image.

Ovdje imaš upute kako bootati sa stcka koristeći druge metode.

I za stick moraš skinuti poseban USB image.

LINK! (i686, core, torrent)

Arch user :)
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2009 12:55 (nedIm).
3 godine

Thx na brzom odgovoru, pokusavam stalno ovu prvu metodu, pomocu flashnul-a, ali kaze da ne moze naci tu naredbu/program/batch datoteku, a ovaj cygwin uopce ne kuzim... OS je Win XP Home

3 godine
Arch Linux

Ova win metoda mi se čini najjednostavnijom.

Znači, skineš ovo, skineš USB image i uštekaš stick.

Onda pokreneš w32 disk imager i u njemu browsaš do

archlinux-2009.02-core.img fajla. Zatim u programu odabereš

slovo sticka i stisneš Write! Možda da prije toga formatiraš stick...

3 godine

Thx, nedim, sad konfiguriram.

Nije mi jasan ovaj dio sa fileovima hosts.allow i hosts.deny. Znam da tamo namjestam koje konekcije blokiram, a koje dopustam, ali ne znam koje bih trebao ubaciti.

EDIT: Također ne znam koju rezoluciju trebam namjestiti u konfiguraciji GRUB-a, imam Acer Aspire One ZG5

EDIT 2: Zavrsio sam sve i pokrenuo sustav sa HDD-a, ali kada prodje onaj splash od maticne, samo mi trepce onaj underline i nista se ne dogadja. Mislim da sam nesto malo gadnije za***ao sa GRUB-om... :( MOLIM VAS POMOC cim prije :(((

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2009 22:05 (Proz0r).
3 godine
Arch Linux

Hosts fajlove ne trebaš dirati. U GRUB na kraj kernel linije dodaj 789. To je 800*600 rezolucija (netbook ti ima 1024*600

rezoluciju, ali nju framebuffer ne podržava).

Što se tiče GRUB-a, nisi mogao ništa zehebati jer ako nemaš drugi os osim Archa, framebuffer rezolucija i boot timeout

su jedine opcije koje trebaš namjestiti (nije obavezno). Probaj bootati stick sa Archom i u tools meniju odaberi install GRUB.

To bi ga trebalo reinstalirati, a konfiguraciju ćeš morati napraviti iz samog Archa.

3 godine

Izbacio mi je poruku da je GRUB vec instaliran. Probao sam reinstall GRUB-a preko guidea na stranicama Archa, ali nije radilo. I onda sam skuzio da mi je prva particija (sda1) koju sam namjestio kao mount-point za root zapravo neka backup particija ili tako nesto, a swap particija mi je bila ona od nekih 150 GB -.-

Uglavnom, sad radim sve ispocetka i valjda ce sad ici.

Thx na ovom za rezoluciju, btw hoce li mi onda biti slika rastegnuta preko ekrana ili ce biti odrezano sa strane i mogu li u samom OS-u namjestiti normalnu rezoluciju ili je ovo sto se podesava u postavkama GRUB-a samo za rezoluciju samog GRUB-a, a rezolucija OS-a se kasnije posebno namjesta?

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2009 12:31 (Proz0r).
3 godine
Arch Linux

Kad podešavaš mount pointe prvo te pita za swap, zatim za root.

I kad budeš instalirao GRUB trebaš odabrati /dev/sda jer je to MBR, a ne particiju (osima ako imaš /boot).

Ti si vjerovatno odabrao sda1.

3 godine
Arch Linux

Sad stvaram novog usera da ne koristim root za sve, pa me zanima jel ima negdje lista user-grupa?

3 godine
Arch Linux

Da bi kreirao novog usera "proz0r" kucaj:

useradd -m -G users,audio,lp,optical,storage,video,wheel,power -s /bin/bash proz0r

Za password kucaj:

passwd proz0r

Ako naknadno želiš dodati usera u neku grupu kucaj:

gpasswd -a proz0r %grupa%

3 godine

Thx, radi sve kako treba. I još nešto, ne radi mi niti jedna kombinacija sa tipkom Fn (instaliram Arch na Acer Aspire One), a to mi najviše smeta zbog toga što ne mogu regulirati glasnoću ako ne pokrenem alsamixer, pa je to dosta nepraktično.

3 godine
Arch Linux

Možeš napraviti tipkovničku kraticu za regulaciju glasnoće ili koristiti predefinisane tek kada

instaliraš DE što, pretpostavljam, nisi uradio jer koristiš alsamixer. Ja koristim Gnome i kreiranje

shortcuta je jako jednostavno, a tipke za glasnoću na multimedijalnoj tastaturi rade ono što bi trebale.

I jedna napomena oko alsamixera: master kanal/kanale postavi na max, a PCM na 70. Ako PCM postaviš

na veću vrijednost zvuk će ti biti jako niske kvalitete. Kao kad jeftine zvučnike pojačaš do kraja.

3 godine

Ok, to cu kad instaliram GNOME. Koje drivere da instaliram za Intel Mobile 945GME integriranu graficku?

3 godine
neaktivan

Ti drajveri su već u kernelu. Intel radi open-source drajvere i usko surađuje sa kernel ekipom. Nemaš tu problema.

Na tvom mjestu bi se malo poigrao s novim mogućnostima tih drajvera (KMS, UXA).

Updejtaj na novi kernel, potraži dokumentaciju i tweakaj xorg.conf.

3 godine

Ok, pitam jer pise u guideu da treba drivere instalirat i pise popis, a nisam skuzio koji je moj, al ak je u kernelu, onda cu preskocit taj korak.

3 godine
Arch Linux

Konfigurirao sam xorg.conf i kad pokrenem test ( X -config /etc/X11/xorg.conf ) samo se pojavi crni ekran. Moguce da je problem u tome sto u xorg.conf-u pise vesa kao driver i nisam upisao horizontal sync i vertical sync vrijednosti, no nemam pojma koje su te vrijednosti.

3 godine
Arch Linux

Nema veze što neće da ti pokrene taj test. I meni je bilo isto, ali sam nastavio sa

instalacijom i sada sve super radi. Da testiraš X samo pokreni komandu "startx"

i ako ti se pojave 3 xterm terminal prozora u koje možeš unositi tekst i ako ti miš

bude radio, sve je super! Da izađeš iz X-a, u prvi terminal kucaj exit.

3 godine

Probao sam startx i ovo je poruka:

Fatal server error:

no screens found

Problem je bio u tome sto sam u xorgu imao typo u Extensions -.- pwnd

EDIT: Ok, ne radi mi nista. Ni tipkovnica, ni touchpad.

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.6.2009 14:48 (Proz0r).
3 godine
neaktivan
Arch Linux

Jesi li sa hwd-om napravio xorg-conf?

To je prvo i osnovno. Ne moraš s njim ako intel ima neki svoj utility.

3 godine

Sa cime? Btw nasao sam ovo i dopisao sam to u xorg.conf (i instalirao xf86-input-synaptics), sada samo tipkovnica ne radi, ali nisam siguran treba li se oznaciti prozor samo ako prevuces mis preko njega? Ako ne, onda je nesto krivo.

3 godine
Arch Linux

Evo probao sam instalirati hwd (naredba pacman -S hwd) i kaze da ne moze naci niti grupu niti paket... Internet radi normalno, tako da ne znam u cemu je problem. :/

3 godine
neaktivan
Arch Linux

Da, da. Preselili su hwd u AUR. Sad koriste hwdetect. Znači sudo pacman -S hwdetect

3 godine

Instalirao sam ga i opet ne radi... Btw sto trebam upisati u DAEMONS u rc.conf da mi se pri startupu izvrsi naredba dhcpcd eth0 jer mi bez toga ne radi internet i da se hwdetect pokrece pri startupu (zapravo je vjerojatno i problem u tome sto ga ne znam uopce pokrenuti, kamoli pri startupu -.-)

3 godine
neaktivan
Arch Linux

Šta će ti hwdetect pri startupu? Jesi gledo ti wiki?

Pa on sve što napravi je da generira xorg.conf i to je to. Al isto ti to napravi sa hwd-om. On je u AUR-u. Znači wiki - AUR, xorg, deamons... nađeš, pročitaš i amo.

A za net koristi network manager, ako koristiš gnome onda nm-applet ako nešto laganije tipa XFCE onda Wicd.

3 godine

Gdje je generirao svoj xorg? Posto je ovaj u /etc/X11/ ostao isti. Vidim po tome sto je ostao onaj odlomak za touchpad.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2009 14:04 (Proz0r).
3 godine
neaktivan
Arch Linux

Da. U /etc/X11.

Izbriši taj postojeći i napravi novi.

Ima li Intel ikakav utility za to?

3 godine

Sad cu probati izbrisati i ponovno staviti xorg. Ovo za Intel nemam pojma, zasto?

EDIT: Ne mogu naci nigdje xorg.conf file, moze link?

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2009 19:58 (Proz0r).
3 godine
Arch Linux

Još jedna stvar, ne mogu mountati usb stick, a ni hal se nece pokrenuti. Kad probam recimo sudo mount /dev/sdb1 /mnt/sdb1, samo mi izbaci help za mount, a kad upisem /etc/rc.d/hal start, pokaze se onaj tip teksta kao kod paljenja racunala i pise:

:: Starting Hardware Abstraction Layer                                                        [FAIL]

EDIT: Preko glave mi je Arch, ne mogu naci kako srediti ovo nigdje, mislim da cu ga izbrisati i staviti Ubuntu Netbook Remix (Fedora ne radi -.-).

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.6.2009 17:42 (Proz0r).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice