Prva recenica - "AJAX je sada već dugo i dobro poznata Microsoftova tehnologija..." - nekako se ne mogu sloziti s njom. Ispada da je Microsoft osmislio AJAX i da je njegovo vlasnistvo a to mi nekako ne zvuci istinito. Ako me sjecanje dobro sluzi, u pocetku razvoja weba microsoft je zagovarao server-side tehnologiju dok su java i javascript gurali client-side. Microsoft se, naravno, poslije poklopio po ušima i prihvatio konkurentsku tehnologiju i sad odjednom kao oni su izmislili sve... zivcira me taj microsoft. ccc.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Mene živciraju ljudi koji misle da sve znaju, a nemaju pojma, a posebno oni koji bez nekih razloga ili motiva pljuju po Microsoftu. Bit će da je to već neko vrijeme IN, pa zašto ne bih i ja :)
Ajde onda objasni nama koji nemamo pojma gdje smo u krivu i manje ces se zivcirati...
Koliko se ja sjecam Microsoft je patentirao AJAX? Ili se krivo sjecam?
Ma ovdje misle na AJAX kao framework od microsofta, asp.net ajax, a ne ajax opcenito, IMO. Microsoft zna malo nesretno nazivati svoje proizvode (SQL Server, MS AJAX, ASP.NET MVC, ...)
Ali gledano kroz povjest tehnologije, ajax je omogucen (izmisljen) kada je 1999. MS u IE5 dodao ActiveX objekt XMLHTTP (ostali browseri su ga preuzeli i nazvali XmlHttpRequest), koji je omogucio asinkroni poziv na server iz web stranice. Taj objekt su onda prihvatili svi, i danas je osnova bilo kojeg drugog ajax javascript frameworka u svim browserima.
Samo ime je smisljeno 2005, a oznacava asinkroni javascript i xml, iako se danas rijeđe koristi xml kao rezultat poziva, a zamjenio ga je JSON. Postoji i varijanta koja vraca HTML sa servera, pa bi se u biti to trebalo zvati AJAH i AJAJ, sto zvuci bezveze :)
Tako da MS nema patent nad tom tehnologijom, jer to i nije tehnologija nego jedan JavaScript objekt.
I zvučno ime koje je smislio jedan tip dokle se tuširao (doslovno!), i koji ne radi za MS!
Nije istina da je ajax omogućen s XMLHTTP objektom, iako nas MS želi u to uvjeriti. Postoji trik s skrivenim IFRAME-om s kojim se može postići ista funkcionalnost. Taj trik naprimjer koriste Oracle web aplikacije, ako se ne varam čak je implementirano u ono web sučelje od Oracle Express-a,
Oracle i web. To dovoljno govori.
To sa IFrameom su samo losi trikovi, tkz. Leaky Abstraction.
Zanima me kako bi jedan Gmail ili facebook radio preko iframeova.