Microsoft web platforma

poruka: 65
|
čitano: 6.785
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Microsoft web platforma".
4 godine
neaktivan
RE: Microsoft web platforma

Treba razdovijiti to da neko zna programirati od toga da neko zna neki programski jezik.

Na faksu se trebaju (na nekima je i tako) uciti neki principi i naterati studenta da razvije svoj nacini razmisljanja a programski jezici se vremenom menjaju te se ne treba previse vezati za neki.

Evo nekoliko reci...

Na pmf-u, prva cetiri semestra radili smo Modulu 2 (uvod, spa 1,2,3 od steka i queue-a na sto nacina  do stabala i hafmanovog kodiranja, stvari koje svaki programer treba u malom prstu da ima), u 3em semestaru dolazi Java koju koristimo i na Bazama podataka (Oracle) takodje dolazi i Delphi kao nastavak na Modulu 2, 4 semestar iz Baza podatak 2 radi se Java+jdbc+oracle+aplet,  5 i 6 semestar Operativni sistemi Modula2 + Java (modula2 pod linuxom, a Java u win), tu su i .net tehnologije u kojem objedinjujemo to sve sto smo do sada naucili, Informacioni sistemi (peti semestar je samo UML, koristimo Power Designer), zatim u sestom semestru apache + java + javascript + mysql.

A za 7 i 8 semstar jos ne znam sta se radi :)...

Znaci, polazi se od nekih osnovnih stvari i tezi se ka tome da se stvore programeri koji ce biti prilagodljivi, i kojima promena nece biti problem - vec izazov.

Programski jezik je alat,

ako zovete keramicara koji ima samo cekic i sa njime radi savrseno, da li ce vam taj majstor moci staviti plocice u kupatilo a da koristi samo cekic?

Pa hoce, ali ce se posteno namuciti....

A sto se tice clanka, vise mi lici na neki maturski rad...Nevinašce

edit:

zaboravih dodati VI (Prolog, Java)...

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2010 10:20 (3eX).
4 godine
neaktivan
RE: Microsoft web platforma
3eX kaže...

Treba razdovijiti to da neko zna programirati od toga da neko zna neki programski jezik.

Na faksu se trebaju (na nekima je i tako) uciti neki principi i naterati studenta da razvije svoj nacini razmisljanja a programski jezici se vremenom menjaju te se ne treba previse vezati za neki.

ali ljudi su samo ljudi...i po svojoj prirodi neće trošiti više vremena od onoga što im treba...za prelazak na sličnu tehnologiju ili programsku logiku...ako ikada pređu...

gledam firme...koje još održavaju clipper aplikacije...da bi ostali u toku sa događanjima...obično uzmu nekog studenta...koji im napravi neku java aplikaciju...a koju poslije najviše 2 godine nema tko održavati...stari clipperaši nikada neće ni usvojiti neku novu tehnologiju...dok god ima entuzijasta koji su opensoursaši...

ne kužim likove koji su se zakačili za VS IDE...ispada da je programiranje po MS-u...poslaži par kontrola na formu i to radi...how yes no...

do something while necrknes
5 godina
Microsoft web platforma

Super su mi ovi evanđelisti anti-MS-ovske propagande. Najčešće niti imaju bilo kakvog pojma o bilo čemu niti imaju ikakvog odgoja.

Osim što je nepobitna činjenica da je trenutno MSFT-ov ekosistem najnaprednija i najbolja razvojna platforma, također je vrlo indikativno da se svakom Java programeru kojeg sam upoznao C# itekako svidio.

Možda je, kako kaže frend, .NET nešto lošija biblioteka jer je kupusast (iako mislim da nije kupusastiji od Javinih), ali je sigurno već od verzije 3 (sada u 4) C# najbolji jezik.

Zanimljivo je da se često C#-u (kao što je običaj bio i s Javom) predbacuje brzina bez da se nešto uistinu i testira. Dvojni je razlog tome. Jedna grupa koja ga smatra sporim jezikom je ona grupa koja ga nikada nije isprobala i nije skužila kako radi, a druga grupa je ona koja zapravo nema pojma pa piše loš kod koji bi se ionako svugdje izvršavao sporo. U realnosti, kompajler/JIT za C# je toliko dobar da je ponekad C# program brži od nativne aplikacije pisane u C++u.

O razvojnim okruženjima, metodologiji rada i općenitoj superiornosti C#.NET platforme nad bilo kojom drugom, ne treba trošiti riječi, ali je bitno reći da je CoC model prema kojem MSFT ide nešto jako fino, bez obzira koliko bilo slično s nečim drugim. Inače, MVC nije "kopiranje", već pattern koji nema apsolutno nikakve veze s konkretnim jezicima ili platformama, pa tako ni ne može biti kopiranje ničega.

Jedna od marketinških grešaka MSFT-a je što forsira drag-n-drop izradu sučelja koja, osim što u praksi rijetko radi, nema nikakve veze s vizualnim programiranjem (Clarion netko?:P), a usto privlači i loše vikend programere kojima omogućava da čak ponešto i slože pa to "nešto" bude toliko strašno i loše da "klijentu" zgadi cijelu platformu.

Inače se cijela ta "vizualni dizajn" fama svodi na prilično logično vizualno uređivanje izgleda sučelja i pozicioniranja elemenata. Taj sam princip koristio i sam pomoću vlastitih alata i kao što mi je vizualno slaganje bio feature, tako su bili generatori koda i snippeti. Smatram da treba biti poseban oblik idiota za preferirati ručno upisivanje koordinata kontrole ili izbjegavanje generatora i snippeta - ili - balonja od programera koji zapravo nije stigao dalje od Telefonskog imenika za mamine prijateljiceTM.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2010 10:39 (naxeem).
5 godina
Microsoft web platforma

Naxeem... nema ti smisla ulazit u raspravu...

Ovaj lik je nesto kao arfull samo na drugom podrucju...

I'm going woo woo
5 godina
neaktivan
Microsoft web platforma

pa pozdrav svim .net loversima :).

Opet sam mislio stogod napisat.... Mi java programeri volimo Vas sve i zelimo Vam puno uspjesnih projekata i napredovanja u karijeri.

HUDO - nisam mislio da odhebes ( :) bas sam balkanac :) ) s topica nego da nadjes neki novi pa da i tamo malo komentiramo :)

Uzivajte mi

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice