Niceeeee....
Niceeeee....
Ja sam apsolutno za.
nema tu onog ugođaja kad šaltaš brzine,kad zadriftaš na cesti,kad čuješ onaj zvuk motora....to sam stisneš gas i ide...jadno....
Nema cekanja da se motor reva,da bi doso do optimalnih rpm-a i da bi dao maksimalnu snagu i moment,nema emisije stetnih plinova,ne gubi se 75% energije na zagrijavanje...
Iako sam pobornih motora s unutarnjim izgaranjem,da mi netko ponudi elektricni auto sa dobrom autnomijom i dobrom cijenom,odmah!
Ima tu jos puno toga sto ce se morati napraviti da el.auti masovno zazive,pogotovo po pitanju cijene,autonomije i vrijeme punjenja,zato vodik predstavlja puno bolju alternativu nego auto na baterije.
Bez brige,jos pola stoljeca cemo se vozit u naftasima,tako da,biti ce i saltanja i driftanja i svega :D!
Ma vodik ima puno mana, točnije praktični dio uporabe vodika, zato se i jako malo koristi u raznim prototipovima itd. baterije su najdalje otišle i na jako su dobrom putu da uđu u ono pravu masovnu proizvodnju, jer već su viđeni postotno veliki skokovi u autonomiji, kao i u trajnosti i cijeni, a na njihov se razvoj trenutno jako puno ulaže te je realno za očekivati još veće i češće skokove prema onome što želimo u vidu autonomije, kompaktnosti, trajnosti i cijene.
Po meni bi bilo super imati automobile na etanol.
Sam ga doma proizvoditi možeš :)
Ma vodik ima puno mana, točnije praktični dio uporabe vodika, zato se i jako malo koristi u raznim prototipovima itd.
Nije li vodikov najveci problem cijena?
Nije li vodikov najveći problem eksplozivnost?
je
je
Pa i nije baš, imali smo neko predavanje o tome.
Najveći problem je cijena izrade auta i mreža opskrbe.
Siguran sam da auti na vodik neće zaživjeti jer će ih električni prestići (tj već jesu), kao i borba blu raya i hd dvda.
Siguran sam da auti na vodik neće zaživjeti jer će ih električni prestići (tj već jesu), kao i borba blu raya i hd dvda.
Vodik je sa zrakom veoma eksplozivan, mada on ne podrzava gorenje, ali dode li u doticaj s kisikom kaboom.
Bas radi te eksplozivnosti dolazi do problema izrade spremnika koji su toliko cvrsti da se ni pri 1000km/h u zid ne razbiju ni mrvicu, a onda i opskrba koja mora biti sigurnija od Obamine limuzine, opet radi eksplozivnosti vodika. Zavrsia sam kemijsku gimnaziju, a i igrali smo se sa vodikom u labosu, tako da znam sto se dogada 
je
I LPG je eksplozivan, pa je svjedeno potrosnja u porastu.
Koliko znam, odnosno koliko sam citao, proizvodnja vodika, osim sto je skupa, gurne u atmosferu vise CO2 nego da je izgorila ekvivalentna kolicina benzina, sto na kraju nema nekog pretjeranog smisla.
Elektricni automobili su definitivno buducnost, i u osnovi problem je samo skladistenje energije, odnosno baterije. Jednom kada se pronadje adekvatno rjesenje, samo nebo ce biti granica.
I LPG je eksplozivan, pa je svjedeno potrosnja u porastu.
Koliko znam, odnosno koliko sam citao, proizvodnja vodika, osim sto je skupa, gurne u atmosferu vise CO2 nego da je izgorila ekvivalentna kolicina benzina, sto na kraju nema nekog pretjeranog smisla.
Elektricni automobili su definitivno buducnost, i u osnovi problem je samo skladistenje energije, odnosno baterije. Jednom kada se pronadje adekvatno rjesenje, samo nebo ce biti granica.
LPG nije eksplozivan u dodiru sa zrakom nego sa otvorenom vatrom... vodik radi iskre nece eksplodirat, ali radi zraka hoce, zato spremnik pri tocenju mora biti hermeticki zatvoren.
Elektricni automobili su vec uspjeli, jos davno je GM imao odlican nastup, ali radi naftasa i zelje za novcem je odbacen projekt. http://en.wikipedia.org/wiki/General_Motors_EV1
Vodik je sa zrakom veoma eksplozivan, mada on ne podrzava gorenje, ali dode li u doticaj s kisikom kaboom.
Bas radi te eksplozivnosti dolazi do problema izrade spremnika koji su toliko cvrsti da se ni pri 1000km/h u zid ne razbiju ni mrvicu, a onda i opskrba koja mora biti sigurnija od Obamine limuzine, opet radi eksplozivnosti vodika. Zavrsia sam kemijsku gimnaziju, a i igrali smo se sa vodikom u labosu, tako da znam sto se dogada 
Znam ja to jako dobro, ali čovjek nam je objasio da vodik ne eksplodira tako brzo kao što ljudi misle, nego se više zapali.
Rekao je da kod Hindenburga nije došlo do eksplozije, i da su umrli samo ljudi koji su skakali vvan od panike, a ovi koji su se smirili su preživjeli (umrlo je 35 od 97 putnika)
Tako da vodik je sigurno manje opasan od plina.
Ja sam u laboratoriju raznio epurveticu sa malom kolicinom vodika koji se oslobađao prilikom jedne kem reakcije (u epurveti nije bilo nicega osim plina - vodika), a epurveta bome ne pukne kada je bacis na pod tako da... vodik ne podrzava gorenje, te NEMA gorenja kraj vodika, a uz prisutstvo zraka je burna kemijska reakcija koja je eksplozivna.
Elektricni automobili su vec uspjeli, jos davno je GM imao odlican nastup, ali radi naftasa i zelje za novcem je odbacen projekt. http://en.wikipedia.org/wiki/General_Motors_EV1
Mislis da autonomija od 100 km koliko je imala prva verzija, odnosno 250 zadnja, nije imala nekog utjecaja na prodaju?
Naftasi u ovom konkretnom slucaju nisu se uopce trebali truditi rusiti projekt.
Mislis da autonomija od 100 km koliko je imala prva verzija, odnosno 250 zadnja, nije imala nekog utjecaja na prodaju?
Nije baš tako, ljudi su ga dosta kupovali (domet od 100 milja je bio odličan za ono vrijeme, a i za sada nije loš), no prodavao se samo na leasing, a kad je istekao auti su bili oduzeti. I uništeni.
Ostalo ih je još samo par na cijelom svijetu.
Dakle to je bilo testiranje tržišta, i kad se vidjelo da ima interesa... Slična stvar je sad s vodikom, Honda ima neki model koji je također samo na određeni rok itd.
No sad je situacija takva da na tržištu ima elekričnih auta koji se mogu kupiti kao normalni (nissan leaf, tesla) a bit će ih sve više i više (prvo renault sa 4 modela u različitim cjenovnim kategorijama)
1. auto nije bio na prodaju
2. sve jedinice su ljudi koji su ga koristili htjeli otkupiti, ali gle cuda nije bio na prodaju
3. samo su odjednom skupili sve aute iako nekima nije ni istekao jos ugovor sa GMom, sto mislis zasto
4. da se tada taj auto uspio odrzati, onda bi danas imali el. aute sa autonomijom od 1000+ km, ali naftasima to nije bilo u korist
5. svi koji su ga imali su ga obozavali i predbiljezili su se za najavljeni novi model, ciji je projekt gle cuda obustavljen u isto vrijeme kada su ih poceli oduzimati klijentima
Ja sam u laboratoriju raznio epurveticu sa malom kolicinom vodika koji se oslobađao prilikom jedne kem reakcije (u epurveti nije bilo nicega osim plina - vodika), a epurveta bome ne pukne kada je bacis na pod tako da... vodik ne podrzava gorenje, te NEMA gorenja kraj vodika, a uz prisutstvo zraka je burna kemijska reakcija koja je eksplozivna.
Kad veliš, "da se oslobađao vodik", izgleda mi ko da je od pritiska pukla, a ne eksplozije...
Kad veliš, "da se oslobađao vodik", izgleda mi ko da je od pritiska pukla, a ne eksplozije...
Vodik se oslobađa u drugoj posudi iz koje ide u epurvetu, onda se epurveta makne sa te posude i drzi naopako, onda se ubaci trijescica koja gori i ona se ugasi.. dokazana prisutnost vodika. A onda sam okrenio epurvetu i samo boom
, to je bila bas mala kolicina vodika, te tlak nije toliko velik.
Ne stvaraj urotu tamo gdje je nema.
Tehnologija tada jednostavno nije bila dovoljno razvijena, a sto je najtuznije nije ni danas. Bolja je, ali jos uvijek nedovoljno dobra za masovnu eksploataciju
Komercijalna proizvodnja takvog revolucionarnog proizvoda gdje postoji veliki interes moze biti pogubna. Najbolji primjer ti je NSU, kojega je tadasnja novotarija zvana Wankel motor i zelja da bude prvi koji ce proizvoditi aute sa Wankel motorom otjerala u bankrot.
K vragu, pa bar bi na BUG forumu trebali shvacati "open beta" koncept, sto je u osnovi GM-ov projekt i bio.
Tehnologija tada jednostavno nije bila dovoljno razvijena, a sto je najtuznije nije ni danas. Bolja je, ali jos uvijek nedovoljno dobra za masovnu eksploataciju
Komercijalna proizvodnja takvog revolucionarnog proizvoda gdje postoji veliki interes moze biti pogubna. Najbolji primjer ti je NSU, kojega je tadasnja novotarija zvana Wankel motor i zelja da bude prvi koji ce proizvoditi aute sa Wankel motorom otjerala u bankrot.
K vragu, pa bar bi na BUG forumu trebali shvacati "open beta" koncept, sto je u osnovi GM-ov projekt i bio.
Ne govorim ja o nikakvoj uroti, samo o zataskavanju nekih stvari i bogacenju nekih ljudi.
Pogledaj koje su jedne od najprofitabilnijih firmi... Texaco recimo je pri vrhu. Ne kaze se bezveze da nafta pokrece svijet 
Si pogledao dokumentarac?
Većina ljudi bi ipak reklo da nekakve urote ima.
Također smatram da je tehnologija dovoljno napredna da imamo masovne el. aute, i vjerujem da će kinezi biti glavni konkuretnti kad se probiju na eu i američko tržište.
Si pogledao dokumentarac?
Većina ljudi bi ipak reklo da nekakve urote ima.
Također smatram da je tehnologija dovoljno napredna da imamo masovne el. aute, i vjerujem da će kinezi biti glavni konkuretnti kad se probiju na eu i američko tržište.
Dokumentarni filmovi nakon Leni Riefenstahl nisu mjerilo istine, niti bi ih se trebalo pretjerano uzimati u obzir pri formiranju vlastitog misljenja. Danas pogotovo.
Da je tehnologija dovoljno napredna, Kinezi bi je odavno upogonili jer bi to znacilo uklanjanje posljednje stvari koju kontrolira zapad, a s kojom indirektno imaju Kinu pod kakvom takvom kontrolom
Kao sto rekoh. El. automobil je na najboljem putu i izumom adekvatne baterije stvari ce se konacno za ozbiljno poceti mijenjati.
Pa pokrij si ga s dekom...
Da pogledas video cuo bi kako je to razvojni model, te je blokirao dok je neko prckao po njemu, a da im ga se ne da resetirat, te da se na njemu, kao i na kasnijim predprodukcijskim modelima moze ugasiti ili smanjiti osvjetljenje ekrana.
Malo pretjerano pokroviteljski briješ, ali pritom imaš malo dezinformacija. Vodik je vrlo "zapaljiv" plin( na zraku će gorjeti u koncentracijama između 4% i 75%), ali ne "eksplodira u dodiru sa zrakom" nego mu ipak treba iskra, sunčevo svjetlo ili općenito povišena tempreatura(500 stupnjeva celzijusa). Pri gorenju boja plamena je ultraljubičasta pa je golom oku gotovo nevidljiva, mali plavkasti plamen. Pogledajte ruska lansiranja raketa. Tebi je u tvojoj čarobnoj epruvetici moralo biti hidroklorida ili hidrofluorida, čisti vodik samo vrlo brzo "odleti"(zato se i koristio u Zeppelinima,15x lakši od zraka)
Vodik u spremnicima je opasan zbog druge stvari - temperature skladištenja: za tekuće stanje potrebna je temperatura unutar spremnika od -250 Stupnjeva. Tako mora biti, kako u spremniku na pumpi, tako i u rezervooaru auta. Održavati izolaciju u autu, da temperatura ne raste, nije nimalo lako. Posebno jer je i vodik vrlo termoprovodljiv plin. Dakle, ako tu prodre sobna temperatura, dolazi do strahovite i trenutačne ekspanzije. "eksplozije". Ali ne zbog svojstva vodika, nego zbog toga što se čuva u tekućem stanju na -250, a naravno na sobnoj temperaturi je plin.
Neće još električni auti u masovnu proizvodnju, nafta je još uvik preveliko tržište da bi samo tako nestalo zbog električnih auta.
Inače ovo viđeno mi se dosta sviđa, lijep zvuk, lagana vožnjica. Super.
Tebi je u tvojoj čarobnoj epruvetici moralo biti hidroklorida ili hidrofluorida
E to nisam znao, sjecam se da se dokazivanje vodika radilo sa HCl i jos necim, pri cemu se oslobadao vodik, a eto ocigledno Cl je tu