Mislim da većina igrača razmišlja ovako. Nije krađa - ali treba biti zakonom zabranjeno!
Markus Persson - "Piratstvo nije krađa!"
- poruka: 137
- |
- čitano: 5.713
- |
- moderatori:
F1-IVO
Mislim da većina igrača razmišlja ovako. Nije krađa - ali treba biti zakonom zabranjeno!
sta je ovime pjesnik htio reci?
Btw s Markusom se u potpunosti slazem, covjek je pogodio u srz...
Posrećilo mu se s Minecraftom, i sad je popio svu pamet svijeta. Obožavam ovakve ljude.
Trebalo bi vidjeti kontekst. Zašto je to izjavio. Da li ovako iz čista mira ili kao odgovor na nečiju tvrdnju da je piratstvo krađa.
Da li je to njegov način marketinga ili što?
Zanima me što bi 2dboy ili amanita imali reći o tome? Markus je ipak imao sreće, zatitrao u pravu žicu i prodao milijun i pol komada prije nego je igra izašla. Mislim da se ni sam nije nadao uspjehu. Prvo sam a sad zapošljava cijeli tim. Svaka čast.
A i to što je izjavio sve stoji, jedino se ne slažem u tome da je izgubljena prodaja = 0. Dio onih koji piratiziraju bi ipak kupili da nikako drugačije ne ide.
da voznja bez karte u javnom prijevozu nije kradja ali da je ipak zakonom zabranjena. veljda je to htio reci.
takodjer nikome nista ne uzimas, tramvaj bi vozio i bez tebe, da moras platit kartu ne bi ni isao tramvajem jer nemas novca a i nije daleko..... - upotrebljiva paralela.
Boldano - odnosi se na Markusovu izjavu! Ostalo, nedorečeno, ali mislim da ovo nije krađa u pravom smislu te riječi, orginal ostaje - opet se odnosi na njegovu izjavu! I na kraju, što god da to bilo u redu je da uvijek bude zakonom zabranjeno i u redu je da se pirati progone!
Onaj tko ne... nece...
To se govori vec xy godina, ali svi po piratsvu pljuju i pljuju...
Mislim da se u najvećoj mjeri o ovomu radi. Stvaranje buzza, poticanje besmislenih rasprava na forumima itd...standardne strategije.
Onaj tko ne... nece...
To se govori vec xy godina, ali svi po piratsvu pljuju i pljuju...
istina, odlucio sam prvi puta kupiti igru (FIFA11). imao doma pirata, makar se i sa piratom da igrati preko neta, svejedno sam odlucio kupiti igru...
Imate dobru Olegovu kolumnu na tutemu. BSA protiv mozga ako se dobro sjecam.
da voznja bez karte u javnom prijevozu nije kradja ali da je ipak zakonom zabranjena. veljda je to htio reci.
takodjer nikome nista ne uzimas, tramvaj bi vozio i bez tebe, da moras platit kartu ne bi ni isao tramvajem jer nemas novca a i nije daleko..... - upotrebljiva paralela.
Dok god ima dovoljno onih koji plaćaju kartu (uključujući i grad koji daje subvencije iz našeg prireza, dakle plaćam kartu i još plaćam švercere i socijalnu politiku jeftinog prijevoza i skupih tramvaja).
Kad bi svi krenuli ovom logikom, tramvaj bi brzo prestao voziti.
Ovo "da moraš išao bi pješice.." e vidiš, tu je najveći kamen spoticanja. Šverceri, freeloaderi, pirati i sl. uvijek kažu da moram ne bih trošio tu uslugu. Ali ljudi su komotni, ako im nešto paše, pregrist će velike riječi i principe i platiti. Zar će svaki dan hodati do centra grada? Naravno da ne, smanjit će pušenje, klađenje, kafić i slične gušteve "bez kojih ne može" i platiti kartu.
kralj
Trebalo bi vidjeti kontekst. Zašto je to izjavio. Da li ovako iz čista mira ili kao odgovor na nečiju tvrdnju da je piratstvo krađa.
Zanima me što bi 2dboy ili amanita imali reći o tome? Markus je ipak imao sreće, zatitrao u pravu žicu i prodao milijun i pol komada prije nego je igra izašla. Mislim da se ni sam nije nadao uspjehu. Prvo sam a sad zapošljava cijeli tim. Svaka čast.
A i to što je izjavio sve stoji, jedino se ne slažem u tome da je izgubljena prodaja = 0. Dio onih koji piratiziraju bi ipak kupili da nikako drugačije ne ide.
da, to je ta vaga. dio bi kupio da se ne piratizira a dio koji ovako kupe mozda ne bi jer da nisu igrali piratski prvi dio ne bi ni znali o cemu je rijec. Piratstvo povecava igracku zajednicu i pridonosi popularizaciji igara. Probas piratski COD, vidis da ti se svidja i kupis zbog multiplayera i puno slicnih primjera.
Posrećilo mu se s Minecraftom, i sad je popio svu pamet svijeta. Obožavam ovakve ljude.
Bitno je da si ti u pravu... not
Ja obožavam ''ovakve'' ljude. Strogo lijevo ili strogo desno, a nijedno sasvim točno.
mozemo se slagat ili ne al ovaj dio je meni srz stvari
"Markus savjetuje developerima da izrađuju igre koje traju dulje od tjedan dana, te da igru počnu smatrati uslugom a ne proizvodom."
Stvari koje traju i vrijede, npr. kupit ću ono što ću igrati (tj. igram dan danas) dugi niz godina, npr. Doom 2, Duke Nukem, Warcraft 2/3, Quake 1,2, Red Alert (stari), Diablo 2, WoW. Ne bi ih kupio da ih nisam bar malo piratizirao u početku. Game over. Ostala sranja su bila, uđem, prođem, izađem i zaboravim da postoji :)
ps. drugi problem je što ja nama kupovna moć nikakva pa je veliki problem izdojiti par sto kuna za jedan dan zabave.
A ti si u svijetu igara napravio što? -.-
Boldano - odnosi se na Markusovu izjavu! Ostalo, nedorečeno, ali mislim da ovo nije krađa u pravom smislu te riječi, orginal ostaje - opet se odnosi na njegovu izjavu! I na kraju, što god da to bilo u redu je da uvijek bude zakonom zabranjeno i u redu je da se pirati progone!
danas na moju lovu na ljepe oci, tj. na povjerene bez ikakvih suvisnih pitanja moze racunat samo moja majka, cak ni zenki je nedam samo tako, tj. kad bolje razmislim njoj pogotovo
a pri samoj pomisli na ideju da Bobiju, Robiju i inim smr4dovima isplacujem po 50€ na temelju njihove casne pionirske, nastimanih/potplacenih reviewu i nabrijanih demo-a(kojih je ionako sve manje) grci mi se zeludac, sto od mucnine, sto od smjeha...
sad vi mene mozete nazivat, piratom, banditom, zlocincem, okorjelim kriminalcem... al moj stav je jasan: tko ih j3be ili jos bolje kako bi to Mamic rekao"nabijem ih sve na qurac", neka konacno pocnu radit postene igre pa mozda i vide kakvu pinku od mene, jerbo ionako ja na kraju sve meni drage igre na ovaj ili onaj nacin posteno i kupim.
p.s. odmah unaprijed u minecraftu sam jedno vrijeme gusto nocima, i to tolko da je zenka lagano popiz..., eh da, bila je to verzija s torrenta, i da odavno sam rascistio da cim mi se vrati zelje(a nakon ovih njegovih rijeci pogotovo) kupujem drito od covjeka...
p.s.s. a o zetu ovim putem zbilja ne bi htio, kako rece onaj matematicar premala mi margina
, dovoljno je da kazem samo da jos imam studentska prava pa mi je prijevoz besplatan ali njihova "usluga" i nacin na koji funkcioniraju su prica za jednu siru raspravu...
kupit cu onu igru koju cu igrati na duge staze. zasada je to jedino dobri stari Counter Strike 1.6. planiram uzeti i TDU2 zbog multiplayer, al moram prije toga volan nabavt, a kak mi se cini 0 bodova o toga. eventualno ako budem krajem godine kupio FIFU12 kad izadje..
a ostale cu skinuti i preci i to je to!
A ja obozavam tvoje postove na koje se uvijek nasmijem.
Slazem se u potpunosti s Markusom.
A ja obozavam tvoje postove na koje se uvijek nasmijem.
Slazem se u potpunosti s Markusom.
pa dobro sinatra kaze
to sto je on sad rekao (Markus) ljudi vec ponavljaju godinama
Pokušavam naći neki video s tim njegovim govorom ali bezuspješno. Samo članci koji citiraju tu izjavu. Bilo bi zanimljivo poslušati cijeli govor. Ako netko nađe, neka posta.
Inače, slušao sam intervju s njim i rekao je između ostalog jednu zgodnu stvar: "Zašto svi lažu kad kloniraju neku igru pa vele da to nije klon kao npr. kad su napravili Saints row i govorili da to nije GTA klon. "
Kaže dalje Markus: "Pa kloniranje je dobro, ono povećava kvalitetu, da se razlikuješ napravit ćeš nešto bolje, onaj od kojeg si klonirao napravit će dodatni napor da ga ne zasjeniš itd. Gameri profitiraju. Kopiranje ideja je OK" Praktički je rekao - klonirajte Minecraft pa da vidimo tko je bolji. Ta cijela rasprava je bila potaknuta tvrdnjom voditeljice da Microsoft razvija vrlo sličnu igru (FortressCraft) i da komentira to.
Zanimljiv čovo.
Zanimljivo gledište iz dva razloga:
- čovek zarađuje na igrama;
- čovek je sam napravio svoju igru i sigurno je znatno emotivnije vezan za to nju i šta se s njom radi.
Pri tom uspeh koji je postigao mu daje određeni kredibilitet da zna o čemu priča.
Kada kaže da ne postoji izgubljena prodaja, to je samo preformulisan stav da je pirat potencijalna mušterija, sa čime se slažem. Takođe se slažem da, iako izdavači mahom govore o pirateriji, postoje i drugi faktori koji mogu znatno uticati na prodaju. Evo izjave (mada opet poluprepričane).
Ja mislim da većina pirata, u koje se i ja ubrajam, kupe igru ako je super multiplayer ili ako je cijena razumna. Evo npr prva skuplja igra koju sam kupio je BFBC2 i to samo zbog multiplayera da zaigram sa ekipom. Zatim GTA VI iz istog razloga. I tako se igre naredale. Također u zadnje vrijeme kupih dosta igara na steamu kada je super akcija. Želim reći da se piratstvo može smanjiti stavljanjem razumijih cijena i dobrim multiplayerom.
covjek je dobro rekao.. nema se sto previse dodavati ili filozofirati.
a posebice ono "koje traje vise od tjedan dana".
Ja mislim da većina pirata, u koje se i ja ubrajam, kupe igru ako je super multiplayer ili ako je cijena razumna. Evo npr prva skuplja igra koju sam kupio je BFBC2 i to samo zbog multiplayera da zaigram sa ekipom. Zatim GTA VI iz istog razloga. I tako se igre naredale. Također u zadnje vrijeme kupih dosta igara na steamu kada je super akcija. Želim reći da se piratstvo može smanjiti stavljanjem razumijih cijena i dobrim multiplayerom.
GTA IV zbog multija? Pa GTA IV ima desetine sati igranja i bez multija, ako igraš sve misije, krađe auta, posliće za sve prijatelje, izvodiš stuntove - ja sam došao do 94% sa cca 90 sati igranja (nikud mi se nije žurilo). Igra je na game-u još prije koštala 20 funti a znalo je biti i 50% obaranja cijena (kupio po 10). Pa nije to COD ili MOH singleplay koji vještiji prijeđu u par sati.
GTA IV, Fallout 3, New Vegas, AC2, - itd. sve su to vrhunske igre sa masu sati zabave koje se mogu nabaviti po razumnim cijenama i ne vidim nikakvo suvislo opravdanje za njihovu piratizaciju.
jedinu igru koju sam kupio je wow, upravo zbog toga sto se igra stalno razvija. i nije mi zao dati 200 kuna svaka 2 miseca je jednostavno je mozes igrat koliko te volja. jos pritom multiplayer.
uzmimo recimo drugi tip igre, npr assassins creed. cast svaka ljudima koji su je radili (ubisoft ako se ne varam) ali jednostavno igru prijeđes mozda cca 2-3 puta, jer jednostavno igra je toliko velika da ti dođe muka opet je prilazit. zato ne vidim nikakvog razloga zasto bih ja platio igru 350kn. jos pogotovo placat igre koje su pune bugova da bih cekao patch koji opet ne popravi sve. dok sam ziv skidat cu igre sa interneta, ne zato sto nemam novaca da bih igru platio, nego iz gore navedenih razloga.
a sta se tice perssona lik je uspija u onome sto je napravija, sreca ili nesto drugo bas me briga. a svi koji misle da pametuje jer mu se ''posrecilo'' mislim da ste jednostavno ljubomorni sto je covik uspija. svako ima pravo rec sto misli.
GTA IV, Fallout 3, New Vegas, AC2, - itd. sve su to vrhunske igre sa masu sati zabave koje se mogu nabaviti po razumnim cijenama i ne vidim nikakvo suvislo opravdanje za njihovu piratizaciju.
Hahaha, nemoj me krivo shvatiti, ali osoba koja kupi igru da bi u njoj mogao krasti aute je papak! A sad, koliko je to suvislo...