Poraz protiv pirata

poruka: 85
|
čitano: 3.081
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Poraz protiv pirata".
3 godine
Re: Poraz protiv pirata
Dojo kaže...
Notch je za Miceraft na jedan Twitter odgovorio otprilike "Piratiziraj ju, pa ako ceš ju igrati, kupi ju kada ceš si ju moci priuštiti. Samo se nemoj zaboraviti osjecati krivim :)". Pa ako to kaže sam developer, što mi možemo pametovati? :)

Notch je jedan jedini developer sa sasvim drukčijim poslovnim modelom od 99% ostalih developera/izdavača i u uzletu koji je Minecraft imao ga je u velikoj mjeri sreća pomazila. Uostalom, pogledaj kakve je komentare čovjek imao kad je počinjao tek i kad mu je svaka kuna bila važna za nastavak razvoja igre. Lako mu je sada govoriti ovakve stvari kad ima firmu od deset zaposlenika koja sama izdaje svoju jednostavnu igru, naplaćuje je dosta i ima ogromnu bazu korisnika.

eh
3 godine
M_dipl. kaže...
Dojo kaže...
Notch je za Miceraft na jedan Twitter odgovorio otprilike "Piratiziraj ju, pa ako ceš ju igrati, kupi ju kada ceš si ju moci priuštiti. Samo se nemoj zaboraviti osjecati krivim :)". Pa ako to kaže sam developer, što mi možemo pametovati? :)

Notch je jedan jedini developer sa sasvim drukčijim poslovnim modelom od 99% ostalih developera/izdavača i u uzletu koji je Minecraft imao ga je u velikoj mjeri sreća pomazila. Uostalom, pogledaj kakve je komentare čovjek imao kad je počinjao tek i kad mu je svaka kuna bila važna za nastavak razvoja igre. Lako mu je sada govoriti ovakve stvari kad ima firmu od deset zaposlenika koja sama izdaje svoju jednostavnu igru, naplaćuje je dosta i ima ogromnu bazu korisnika.

Pretpostavljam da i ovi iz Steama isto samo seru, sada kada im je dobra pozicija :)

"We think there is a fundamental misconception about piracy. Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem," he said. "If a pirate offers a product anywhere in the world, 24 x 7, purchasable from the convenience of your personal computer, and the legal provider says the product is region-locked, will come to your country 3 months after the US release, and can only be purchased at a brick and mortar store, then the pirate's service is more valuable."

The proof is in the proverbial pudding. "Prior to entering the Russian market, we were told that Russia was a waste of time because everyone would pirate our products. Russia is now about to become [Steam's] largest market in Europe," Newell said.

http://www.escapistmagazine.com/news/view/114391-Valves-Gabe-Newell-Says-Piracy-Is-a-Service-Problem

17 mjeseci
Poraz protiv pirata

Ponosim se svojim radom na forumu u proteklih 12 mjeseci. Osobito kad čitam postove poput ovih M Dipla.

3 godine

ke?

Would you look at me now? Can you tell I'm a man? With these scars on my wrists To prove I'll try again Try to die again, try to live through this night Try to die again.....
6 mjeseci
Sinatra kaže...

Ponosim se svojim radom na forumu u proteklih 12 mjeseci. Osobito kad čitam postove poput ovih M Dipla.

Kojim radom? Trolanjem?

3 godine
Dojo kaže...
M_dipl. kaže...
Dojo kaže...

Pretpostavljam da i ovi iz Steama isto samo seru, sada kada im je dobra pozicija :)

"We think there is a fundamental misconception about piracy. Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem," he said. "If a pirate offers a product anywhere in the world, 24 x 7, purchasable from the convenience of your personal computer, and the legal provider says the product is region-locked, will come to your country 3 months after the US release, and can only be purchased at a brick and mortar store, then the pirate's service is more valuable."

The proof is in the proverbial pudding. "Prior to entering the Russian market, we were told that Russia was a waste of time because everyone would pirate our products. Russia is now about to become [Steam's] largest market in Europe," Newell said.

http://www.escapistmagazine.com/news/view/114391-Valves-Gabe-Newell-Says-Piracy-Is-a-Service-Problem

Ja se s tim Newellovim stavom slažem, međutim, on nije isti kao Notchov, niti te dvije firme koriste isti poslovni model. Kruške i jabuke stari moj.

eh
3 godine
Sinatra kaže...

Nisi ni prvi ni zadnji ni jedini na forumu koji ima stav protiv piratstva... ono sto jesi, jest da si najekstremniji, i to granici s totalnom ignorantnoscu.

Ti bi proveo SOPA zbog kontrole sadrzaja - rofl.

Piratstvo se ne smije iskorijenjivati po sistemu "Tko je jaci", jer je to cisti egoizam. Treba slusati cica Newella, zna on o cemu prica. Jedini nacin iskorijenjivanja piratstva su drugaciji modeli naplate.

Postoje kompanije koje su cijeli svoj poslovni model bazirale na cinjenici da za MMO moras placati mjesecnu naknadu, pa rade samo MMO-ove.

Pricao sam i ja nekad davno o super-mikro transakcijama, npr. kako bi ja prodavao Starcraft 2:

1. igra kosta 5 eura, ali samo singleplayer skirmish. To je 'baza'.

2. Svaka rasa kosta dodatnih 5 eura. Sve tri rase paket, 12 eura.

3. Svaka kampanja - dodatnih 5 eura.

4. Multiplayer - dodatnih 5 eura.

5. Editor - dodatnih 7 eura.

Pa lijepo mix&match ono sto zelis igrati od tako velike igre. Na kraju, stvarno mozes dobiti vrhunsku igru za svega 10ak-15 eura, i to tocno ono sto zelis igrati.

Primjer za Doom3 je postavljen davno u Doom-u 1 i starim shareware igrama:

1. Prva epizoda besplatna. Svaka dodatna epizoda, 4 eura

2. Prvih 5-6 oruzja besplatno. Chainsaw 1 euro. BFG10K 2 eura.

3. Soundtrack za igru - 3 eura (inace, igra nema muziku ili sviraj svoje MP3-ce)

Mogu tako nabrajati do sutra...

But I, being dead, am nothing, not even my dreams... I've spread my ashes under your feet, tread as you wish, for you tread on nothing.
3 godine
M_dipl. kaže...
Dojo kaže...
M_dipl. kaže...
Dojo kaže...

Ja se s tim Newellovim stavom slažem, međutim, on nije isti kao Notchov, niti te dvije firme koriste isti poslovni model. Kruške i jabuke stari moj.

Istina, ne koriste isti, ali nisam to ni tvrdio. Izjavu sam citirao jer si rekao "Ok, imaš Notcha koji ne smatra piratstvom najgorom stvari na svijetu, a i on je u početku (dok nije uspio) tvrdio drugačije" pa sam pomislio "Ok, tko još ima drugačiji stav o piratiziranju i nije propao". 

3 godine
Dojo kaže...

Istina, ne koriste isti, ali nisam to ni tvrdio. Izjavu sam citirao jer si rekao "Ok, imaš Notcha koji ne smatra piratstvom najgorom stvari na svijetu, a i on je u početku (dok nije uspio) tvrdio drugačije" pa sam pomislio "Ok, tko još ima drugačiji stav o piratiziranju i nije propao". 

Ma sve sto je potrebno je da se svaki zagovaratelj piratizacije ovdje nadje u situaciji da ON nudi placeno intelektualno vlasnistvo i ocekuje da bude placen, i vidio bi kako bi te robin-hood ideje nestale ko carobnim stapicem.

Lako je imat stav o necemu o cemu nemas pojma.

Stavi svu tu ekipu da crnce samo crunch-time (13-15 sati rada dnevno, nekad se spava u uredu u vrecama, uz placeni fast food) po dva mjeseca, pa bi vidio kako bi se odjednom nasla podrska za developere.

But I, being dead, am nothing, not even my dreams... I've spread my ashes under your feet, tread as you wish, for you tread on nothing.
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.1.2012 23:10 (Deus ex machina).
7 mjeseci
suspendiran
Poraz protiv pirata

Sori, ali yebeš developere koji si dopuštaju takvo gaženje.

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.
3 godine
Deus ex machina kaže...
Dojo kaže...

Ma sve sto je potrebno je da se svaki zagovaratelj piratizacije ovdje nadje u situaciji da ON nudi placeno intelektualno vlasnistvo i ocekuje da bude placen, i vidio bi kako bi te robin-hood ideje nestale ko carobnim stapicem.

Lako je imat stav o necemu o cemu nemas pojma.

Stavi svu tu ekipu da crnce samo crunch-time (13-15 sati rada dnevno, nekad se spava u uredu u vrecama, uz placeni fast food) po dva mjeseca, pa bi vidio kako bi se odjednom nasla podrska za developere.

Langsdorff kaže...

Ja sam developer i slažem se sa Langsdorffom. A ovo što Deus pričaš mi nije najjasnije, o kojim robin-hood idejama govoriš? Ja sam spominjao da igre moraju biti dostupnije (ono što i Gabe kaže), a i da bi se više prodavale da su jeftinije (za zadnji primjer toga vidi kako odjednom u Zagrebu na cesti ima više taksista, nitko ne govori da mu je loše ili cvili, a imaju niže cijene).

3 godine
Langsdorff kaže...

Majstore, bez takvog gazenja nema igara koje krades. Ne postoji ni jedan team na svijetu koji nije bio gazen, to je jednostavno stvar na koju pristajes ulaskom u svijet AAA game developmenta.

Ako se odlucis zauzeti za sebe, onda pocinje psiholoska tortura kako se "ne zalazes dovoljno za team, za pobjedu, za bla bla bla". Ako si team lead, pa odlucis svoj team sacuvati od cruncha, onda ti se prijeti otkazom, prijeti ti se da vise nikad neces raditi u industriji, prijeti ti se ogromnim penalima jer igra ce kasniti bas zbog tvojeg teama (ni slucajno zbog cinjenice da je marketing na svoju ruku promjenio datum izlaska).

Te idejice o tome kako game devovi vise vremena provode igrajuci se nego radeci, i kako sjede u udobnim foteljama pod klimom i tu i tamo kliknu misem mozes okaciti macki o rep - mukotrpan posao gdje tjednima zivis na pizzi, kineskom takeoutu i kavi (ili coca coli).

Dojo kaže...

Ja sam developer i slažem se sa Langsdorffom. A ovo što Deus pričaš mi nije najjasnije, o kojim robin-hood idejama govoriš? Ja sam spominjao da igre moraju biti dostupnije (ono što i Gabe kaže), a i da bi se više prodavale da su jeftinije (za zadnji primjer toga vidi kako odjednom u Zagrebu na cesti ima više taksista, nitko ne govori da mu je loše ili cvili, a imaju niže cijene).

Robin-Hood ponasanje je ona spika "Informacija zeli biti slobodna", "Sharing is caring" i te retardirane ideje.

Ja 100% vjerujem u sharing is caring, zbog toga besplatno dijelim SVOJ SOFTWARE. Ono sto sam SAM NAPRAVIO. Ono na sto sam JA potrosio vrijeme, muku, a nekad i novce.

Ne kradem tudje ideje, tudji trud i onda to dijelim okolo uz nekakve gluposti koje nikako ne stoje.

Vecina igara koje su preskupe NE MOGU biti dostupnije nego sto jesu, kvragu vise s tom floskulom!!!

Ako igra kosta 80 000 000$ da se napravi, koliko bi je onda ti naplatio? Pedeset centi, pa se nadao da ces je prodati 160 000 000 ljudi samo da bi vratio ulozeni novac??? Cak i da je 50 centi, nasla bi se gomila ljudi koja bi radije tih par kuna platila kavu ili cigarete ili stedila za novi hardware. Da kojim slucajem imas savrsen DRM i ljudi ne mogu piratizirati - "ne bi ni kupio tu igru".

Dakle, sta onda? Niti se ne truditi raditi AAA igre? Ja savjetujem upravo to, ali onda razmazenci kmece kako su devovi lijeni, kako ne znaju napraviti pravu stvar, etc etc etc...

Moc (the power) ne lezi u rukama developera... lezi u rukama publishera, tj. ekipe koja daje novce.

Uvijek bilo tako, uvijek ce biti. Bajke koje se prodaju na forumima za fanove, su bajke.

7 mjeseci
suspendiran
Deus ex machina kaže...
Langsdorff kaže...

Majstore, bez takvog gazenja nema igara koje krades. Ne postoji ni jedan team na svijetu koji nije bio gazen, to je jednostavno stvar na koju pristajes ulaskom u svijet AAA game developmenta.

Ako se odlucis zauzeti za sebe, onda pocinje psiholoska tortura kako se "ne zalazes dovoljno za team, za pobjedu, za bla bla bla". Ako si team lead, pa odlucis svoj team sacuvati od cruncha, onda ti se prijeti otkazom, prijeti ti se da vise nikad neces raditi u industriji, prijeti ti se ogromnim penalima jer igra ce kasniti bas zbog tvojeg teama (ni slucajno zbog cinjenice da je marketing na svoju ruku promjenio datum izlaska).

Te idejice o tome kako game devovi vise vremena provode igrajuci se nego radeci, i kako sjede u udobnim foteljama pod klimom i tu i tamo kliknu misem mozes okaciti macki o rep - mukotrpan posao gdje tjednima zivis na pizzi, kineskom takeoutu i kavi (ili coca coli).

Ribica, takvim se načinom razgovaraj s klincima iz kvarta koji pojma nemaju, mmkay? xoxo

Ove provale o dozvoljavanju da budeš ičiji otirač više govore o tebi i ljudima koji si to daju radit nego o meni i mojoj "krađi". Gazi se svakoga tko se da gazit i kome odgovara da ga se gazi. Samim time, svo plačip!čkarenje u vezi toga kako si gažen jer to dopuštaš i jer si to izabrao je totalno kretenski. Ako je tvoj izbor biti gažen 15 sati dnevno i ako ti paše da se na nad tobom vrši mentalni koitus - to je isključivo i jedino tvoj problem. Mene kao kupca zanima isključivo usluga i kvaliteta koju ću dobiti za svoj novac.* Jednako kako mi nije niti najmanji problem dati 1700 kuna za Zara kaput sašiven negdje u Brazilu od tima maloljetnika, tako mi nije problem niti dati 350 kn za kvalitetnu igru. Sad, kako sam kaput isprobao prije kupnje, isto tako imam punu namjeru i pravo isprobati i tu igru. Utvrdim li da je kaput smeće i da mi se ne sviđa kroj kragne ili da su muški kaput složili da su mu gumbi na lijevoj strani** - neću ga kupit. Isto tako neću kupit igru koja je zbugirana, u kojoj je UI smeće do te mjere da mi bude muka ili koja je jednostavno loša i razočaravajuća.

E sad, moment u kojemu ti jadni, potlačeni i porobljeni developeri žele da ja vjerujem na lijepe riječi njihovog marketing deparmenta i pljunem svojih teško zarađenih 50 € na slijepo - a sumnjam da su baš toliko glupi da ne znaju kako su napravili poluproizvod i smeće - ja doživljavam kao pokušaj krađe. Mene kao kupca uopće ne zanimaju uvjeti u kojima developeri rade, koliko milijuna dolara je potrošeno na marketing i koliku ocjenu je igri dao potkupljeni gaming portal. Ono kaj mene zanima je - što ja dobivam za svoj novac. Ne želite li mi dati priliku da isprobam, snaći ću se sam. Svidi li mi se igra koju su napravili - kupit ću je. Ono što nikako neću je dati novac samo zato jer vi kukate kako ste zgaženi ili zato jer je moderno igrati određeni naslov. *cough* Skyrim. *cough*

Danas sam tražio headset. Našao sam jedan za 760 kuna. Došao u dućan, dobar dan, dobar dan. Mogu probat taj i taj headset? Naravno da možete.

Zašto mi najpiratiziranija firma na svijetu (Microsoft, op.a.) omogućuje da skinem trial verzije njihovog softvera u 32 i 64 bitnim verzijama? Zašto mi te trial verzije omogućuju produljenje trial perioda?

Zašto onda, kao kupac igre, ne bih mogao isprobati igru?

Zato da se jadni, potlačeni i gaženi developeri ne bi bunili kako su "pokradeni". To kaj oni mene pokušavaju pokrast marketing šemama i lošim proizvodima - to uopće nije bitno.

Nigga pleez.

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.
3 godine
Deus ex machina kaže...
Langsdorff kaže...

Dojo kaže...

Robin-Hood ponasanje je ona spika "Informacija zeli biti slobodna", "Sharing is caring" i te retardirane ideje.

Ja 100% vjerujem u sharing is caring, zbog toga besplatno dijelim SVOJ SOFTWARE. Ono sto sam SAM NAPRAVIO. Ono na sto sam JA potrosio vrijeme, muku, a nekad i novce.

Ne kradem tudje ideje, tudji trud i onda to dijelim okolo uz nekakve gluposti koje nikako ne stoje.

Vecina igara koje su preskupe NE MOGU biti dostupnije nego sto jesu, kvragu vise s tom floskulom!!!

Ako igra kosta 80 000 000$ da se napravi, koliko bi je onda ti naplatio? Pedeset centi, pa se nadao da ces je prodati 160 000 000 ljudi samo da bi vratio ulozeni novac??? Cak i da je 50 centi, nasla bi se gomila ljudi koja bi radije tih par kuna platila kavu ili cigarete ili stedila za novi hardware. Da kojim slucajem imas savrsen DRM i ljudi ne mogu piratizirati - "ne bi ni kupio tu igru".

Dakle, sta onda? Niti se ne truditi raditi AAA igre? Ja savjetujem upravo to, ali onda razmazenci kmece kako su devovi lijeni, kako ne znaju napraviti pravu stvar, etc etc etc...

Moc (the power) ne lezi u rukama developera... lezi u rukama publishera, tj. ekipe koja daje novce.

Uvijek bilo tako, uvijek ce biti. Bajke koje se prodaju na forumima za fanove, su bajke.

Prvo, navodiš samo ekstreme. S jedne strane su devovi pod full crunchom stalno, odnosno u nečijoj mašti ne rade skoro ništa. Istina je u sredini, a kako je Langsdorff naveo, što se to nas tiče? Jel' nekog zanima da web sajtove koje radim radim nakon posla, u "slobodno" vrijeme? Da li će mi zato platiti više? Zašto bi game devovi bili iznimka?

Drugo, igre mogu biti dostupnije. Jednostavna (i sigurno djelomično promašena) analogija; ulaznice za kino. U americi, prosjek cijene je $ 7.5. U Hrvatskoj, 30 kn. Igra Ameru košta 7*$7,5 = $52.5 dolara, odnosno 7 odlazaka u kino. Analogijom, igre bi kod nas trebale doći oko 200 kn. Ali koštaju 50% više! Da ponovim, 50 j****** % više (usporedba je napravljena na Anno 2070, $50 na Steamu, 300 kn u Algoritmu). Dakle "samo" zbog standarda većina "tradicionalno" piratskih zemalja/tržišta ne kupuje igre jer ih ne mogu priuštiti. Naravno, uvijek postoje ono koji će ukrasti zato što ili kradu, ili se "bore protiv sustava" ili vjeruju da sve treba biti besplatno (pa i njihov rad) ili koga briga što, ali toga imaš u bilokojem poslu.

Pogledaj oko sebe, glazbena industrija cvili kako im je grozno, RIAA riga vatru. Pitaj Apple kako stoji glazbena industrija. Pitaj bendove koji nemaju od industrije (odnosno samog cd-a) ništa, nego zarađuju na merchu/turnejama. Bilokakvo cviljenje u kapitalizmu je besmisleno, ako nećeš ti nešto raditi za određenu cijenu, ili će se naći netko tko hoće, ili to što radiš nitko ne treba, ili će skoro svi propasti pa će cijena porasti.

3 godine
Langsdorff kaže...

Ribica, takvim se načinom razgovaraj s klincima iz kvarta koji pojma nemaju, mmkay? xoxo

....

Nazvat cu te samo bahatim i arogantanim, prije nego ti odgovorim:

- naravno da tebe ne treba biti briga za lose radne uvjete, ali te treba biti briga ako si pirat i ako dupliciras software, a onda jauces kako je taj software los. Naravno da je los, kad su rizici ogromni vec sa obicnim kloniranjem - nitko nije lud da ulozi desetke milijuna dolara u novitet za koji svi onda odluce da "nije kao WoW"  pa se vrate WoW-u.

- naravno da znamo kad radimo smece, zapravo je totalno idiotski i demoralizirajuce godinu dana raditi na naslovu koji se gadi svima u uredu, ali tu ne mozes ama bas nista jer takve odluke ne donosi produkcija, nego management, hint, ekipa koja daje novce. Nije rijetkost da devovi sa dobrim CV-om zatraze da im se ime skine iz creditsa, jer los credit moze itekako utjecati na buduce zaposljavanje

- MS ne mozes usporedjivati sa igrama i filmovima nikako, jer ono sto MS prodaje su osnove, temelj. Kad nekog navuces na windowse, onda taj netko ne prelazi vise na linux ili macOS, a cijelo trziste ce se okrenuti tom OS-u. To znaci da su zauzdali trziste i otvorili si put za prodaju ostalih paketa (npr. office) iako postoji kvalitetan LibreOffice koji takodjer radi na WIndowsima.

Sve je to jako lukav marketing, MS-u itekako odgovara da se piratizira, oni ne zaradjuju na kucnim korisnicima nego na firmama. Koliko teta znas koje koriste linux i libreoffice, a koliko onih koje koriste windowse i Word?

Igre i filmovi su one-time experience, sto znaci, igra i film vrijede svoju cijenu samo ako ih jos nisi odigrao ili pogledao. Jednom kad si prozivio to iskustvo, ta cijena vise ne vrijedi. Znaci, ne placas igru ili film, placas iskustvo koje ce ti ta igra ili film dati. Zbog toga vecina ljudi, iako to kazu, zapravo ne plate igru nakon sto su je odigrali... zasto bi? Nece dobiti nista vise sto vec nisu dobili svojom konzumacijom.

I na kraju, ja apsolutno podrzavam ovu tvoju ideju da ne dajes novac na smece proizvod!

Ali to ne znaci da bi ga trebao piratizirati i igrati piratiziranog, jer s time nisi nista napravio, nikakvu posluku porao. Ako ti nesto nije vrijedno novaca, jednostavno to zaobidji!

A ne igrati, pa onda "ma ova igra ne vrijedi moje novce, igrao sam 15 sati i za k*** je"

Ove fore s ribicama, klincima s kvarta i u sto se kuzim a sto ne ostavi za svoju zenu, curu ili mamu. Znam o cemu pricam iz prve ruke. Nema tu sta biti dozvoljeno ili ne: nekim ljudima je san da rade u gaming industriji (kao sto je nekim ljudima san da budu glumci)... ako ces radit u game industriji, radit ces po pravilima onog koji placa, a ta pravila su crunch time i slus. Ako neces radit po pravilima, stura - ima legija decki sa faxa koji ce raditi za placu iz McDonaldsa da te zamijene...

Naravno, onda dobijes igru punu bugova, ali to ocito nikome ne smeta jer se i odlicno ispolirane igre piratiziraju, pa su glavesine logicno uvjerene da nema smisla polirati igru, jer je sasvim normalno da se krsi tu i tamo.

Zasto ti, kao kupac igre, ne bi mogao isprobati igru?

Mozes, postoji nesto sto se zove DEMO! Kultura demoa polagano prestaje sa singleplayerima, jer je ocekivano da ce se piratizirati, pa nema smisla trositi vrijeme na demo.

I ja sam kupio kvalitetan kaput od kasmira ove godine, pa mi se nakon dva tjedna probusio dzep!

Da slijedeci put ukradem, jer su me zafrknuli?

Dojo kaže...

1) Prvo, navodiš samo ekstreme. S jedne strane su devovi pod full crunchom stalno, odnosno u nečijoj mašti ne rade skoro ništa. Istina je u sredini, a kako je Langsdorff naveo, što se to nas tiče? Jel' nekog zanima da web sajtove koje radim radim nakon posla, u "slobodno" vrijeme? Da li će mi zato platiti više? Zašto bi game devovi bili iznimka?

2) Drugo, igre mogu biti dostupnije. Jednostavna (i sigurno djelomično promašena) analogija; ulaznice za kino. U americi, prosjek cijene je $ 7.5. U Hrvatskoj, 30 kn. Igra Ameru košta 7*$7,5 = $52.5 dolara, odnosno 7 odlazaka u kino. Analogijom, igre bi kod nas trebale doći oko 200 kn. Ali koštaju 50% više! Da ponovim, 50 j****** % više (usporedba je napravljena na Anno 2070, $50 na Steamu, 300 kn u Algoritmu). Dakle "samo" zbog standarda većina "tradicionalno" piratskih zemalja/tržišta ne kupuje igre jer ih ne mogu priuštiti. Naravno, uvijek postoje ono koji će ukrasti zato što ili kradu, ili se "bore protiv sustava" ili vjeruju da sve treba biti besplatno (pa i njihov rad) ili koga briga što, ali toga imaš u bilokojem poslu.

3) Pogledaj oko sebe, glazbena industrija cvili kako im je grozno, RIAA riga vatru. Pitaj Apple kako stoji glazbena industrija. Pitaj bendove koji nemaju od industrije (odnosno samog cd-a) ništa, nego zarađuju na merchu/turnejama. Bilokakvo cviljenje u kapitalizmu je besmisleno, ako nećeš ti nešto raditi za određenu cijenu, ili će se naći netko tko hoće, ili to što radiš nitko ne treba, ili će skoro svi propasti pa će cijena porasti.

1) kakva iznimka, kakvi ekstremi? Sta ne znas citati, pa nisi vidio "nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci" u dvogodisnjem ili trogodisnjem ciklusu? Drugo, tvoji websiteovi se ne piratiziraju jer moraju biti uskladjeni od klijenta do klijenta, dakle usporedba ti ne vrijedi.

Ne moras se ti nista brinuti o tome da li game devovi crunchaju ili ne, ja samo navodim da je to standard industrije. Ono o cemu treba brinuti je da se svoj luksuz (ne potrebu, luksuz) plati, pa onda igra. 

2) Usporedba ti je na mjestu, ali veze nema s diskusijom. Igra se nije napola radila u hrvatskoj, po hrvatskim cijenama, placama i porezima, nego u US. Zbog toga, povrat novca se kalkulira u US dolarima, i na osnovu toga se kalkulira cijena. Kad Hrvatska bude interesantno trziste kao Rusija npr. dobit ce povlastene cijene.

Do tada, otkud ti pravo da okrivljujes Amere za Hrvatski los standard??? Idi pa gadjaj vladu jajima, trazi bolji standard, pa ti normalna cijena AAA igre nece biti previse.

Ujedno, pomaze dosta i nekakva igracka 'kultura', gdje naucis igrati ono sto te interesira i zaobilazis ono sto te ne interesira. A ne downloadirati ama bas svaki naslov koji dodje... pa tako bi svatko ostao siromasan. Uzmes si max jednu igru mjesecno, i to je to, normalna osoba iovako ionako nema vremena zavrsiti jedan dobar AAA naslov u krace vremena. A onda su tu DLC-ovi, fan-made content, i sve ostalo

3) Pa pola si tu u pravu, s kime se svadjas?

Ja takodjer mislim da su giganti kao EA, Activision, Eidos i slicni totalna katastrofa i treba ih rusiti. Ali sta fali Steamu? Za 30% prihoda, rijeseno ti je SVE! Ama bas S V E! Marketing, download, paycheck, community, forumi... brate mili, das im igru na uvid, oni ti posalju library koji implementiras u 2-3 dana i kraj price: na kraju mjeseca stigne ti paycheck. Mislim da Desura radi nesto slicno.

Sto se tice bendova... pitaj ti bendove (ja sam se upoznao s deckima iz Dagobe, ako nista drugo) koliko bi koncertiranja trebali obaviti da si skupe lovu za pro snimanje materijala u studiju. Raspitaj se koliko dodje sva ta oprema za snimanje, koliko po satu placas soundguy-a i slicno... netko to sve treba platiti, hebiga, nije besplatno... tu uskace publisher, daje ti lovu danas da bi sutra na tebi zaradio, tj. ulaganje. Ako na to nisi spreman, onda malo po malo stedi i skupljaj, ali nemoj biti sav sretan kad ti netko uleti s milijuncicima za turneje, roadie-je, opremu, kamione, studije, albume, promociju... a onda kad pocnes zaradjivati, kukas kako zaradjuju na tebi.

3 godine

Dojo kaže...

1) Prvo, navodiš samo ekstreme. S jedne strane su devovi pod full crunchom stalno, odnosno u nečijoj mašti ne rade skoro ništa. Istina je u sredini, a kako je Langsdorff naveo, što se to nas tiče? Jel' nekog zanima da web sajtove koje radim radim nakon posla, u "slobodno" vrijeme? Da li će mi zato platiti više? Zašto bi game devovi bili iznimka?

2) Drugo, igre mogu biti dostupnije. Jednostavna (i sigurno djelomično promašena) analogija; ulaznice za kino. U americi, prosjek cijene je $ 7.5. U Hrvatskoj, 30 kn. Igra Ameru košta 7*$7,5 = $52.5 dolara, odnosno 7 odlazaka u kino. Analogijom, igre bi kod nas trebale doći oko 200 kn. Ali koštaju 50% više! Da ponovim, 50 j****** % više (usporedba je napravljena na Anno 2070, $50 na Steamu, 300 kn u Algoritmu). Dakle "samo" zbog standarda većina "tradicionalno" piratskih zemalja/tržišta ne kupuje igre jer ih ne mogu priuštiti. Naravno, uvijek postoje ono koji će ukrasti zato što ili kradu, ili se "bore protiv sustava" ili vjeruju da sve treba biti besplatno (pa i njihov rad) ili koga briga što, ali toga imaš u bilokojem poslu.

3) Pogledaj oko sebe, glazbena industrija cvili kako im je grozno, RIAA riga vatru. Pitaj Apple kako stoji glazbena industrija. Pitaj bendove koji nemaju od industrije (odnosno samog cd-a) ništa, nego zarađuju na merchu/turnejama. Bilokakvo cviljenje u kapitalizmu je besmisleno, ako nećeš ti nešto raditi za određenu cijenu, ili će se naći netko tko hoće, ili to što radiš nitko ne treba, ili će skoro svi propasti pa će cijena porasti.

1) kakva iznimka, kakvi ekstremi? Sta ne znas citati, pa nisi vidio "nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci" u dvogodisnjem ili trogodisnjem ciklusu? Drugo, tvoji websiteovi se ne piratiziraju jer moraju biti uskladjeni od klijenta do klijenta, dakle usporedba ti ne vrijedi.

Ne moras se ti nista brinuti o tome da li game devovi crunchaju ili ne, ja samo navodim da je to standard industrije. Ono o cemu treba brinuti je da se svoj luksuz (ne potrebu, luksuz) plati, pa onda igra. 

2) Usporedba ti je na mjestu, ali veze nema s diskusijom. Igra se nije napola radila u hrvatskoj, po hrvatskim cijenama, placama i porezima, nego u US. Zbog toga, povrat novca se kalkulira u US dolarima, i na osnovu toga se kalkulira cijena. Kad Hrvatska bude interesantno trziste kao Rusija npr. dobit ce povlastene cijene.

Do tada, otkud ti pravo da okrivljujes Amere za Hrvatski los standard??? Idi pa gadjaj vladu jajima, trazi bolji standard, pa ti normalna cijena AAA igre nece biti previse.

Ujedno, pomaze dosta i nekakva igracka 'kultura', gdje naucis igrati ono sto te interesira i zaobilazis ono sto te ne interesira. A ne downloadirati ama bas svaki naslov koji dodje... pa tako bi svatko ostao siromasan. Uzmes si max jednu igru mjesecno, i to je to, normalna osoba iovako ionako nema vremena zavrsiti jedan dobar AAA naslov u krace vremena. A onda su tu DLC-ovi, fan-made content, i sve ostalo

3) Pa pola si tu u pravu, s kime se svadjas?

Ja takodjer mislim da su giganti kao EA, Activision, Eidos i slicni totalna katastrofa i treba ih rusiti. Ali sta fali Steamu? Za 30% prihoda, rijeseno ti je SVE! Ama bas S V E! Marketing, download, paycheck, community, forumi... brate mili, das im igru na uvid, oni ti posalju library koji implementiras u 2-3 dana i kraj price: na kraju mjeseca stigne ti paycheck. Mislim da Desura radi nesto slicno.

Sto se tice bendova... pitaj ti bendove (ja sam se upoznao s deckima iz Dagobe, ako nista drugo) koliko bi koncertiranja trebali obaviti da si skupe lovu za pro snimanje materijala u studiju. Raspitaj se koliko dodje sva ta oprema za snimanje, koliko po satu placas soundguy-a i slicno... netko to sve treba platiti, hebiga, nije besplatno... tu uskace publisher, daje ti lovu danas da bi sutra na tebi zaradio, tj. ulaganje. Ako na to nisi spreman, onda malo po malo stedi i skupljaj, ali nemoj biti sav sretan kad ti netko uleti s milijuncicima za turneje, roadie-je, opremu, kamione, studije, albume, promociju... a onda kad pocnes zaradjivati, kukas kako zaradjuju na tebi.

1) Čovjeku si gore rekao da je bezobrazan, a mene pitaš dal' znam čitati :) Nije bed, znam što si mislio reći, al samo kažem. Al' nisam ja mislio na vrijeme, odnosno krivo sam objasnio. Moja je poanta bila da nikoga ne zanimaju uvjeti u kojima netko radi, pirate ne zanimaju devovi, moje klijente ne zanimam ja, i tako sa svakim proizvodom.

2) Ne znam kako si zaključio da okrivljavam ikoga? :) Samo kažem da je činjenica da npr. Ameri imaju veći standard (primjer je bio "dokaz" toga) te da je zbog većeg standarda lakše imati više poštenih, dakle cijena utječe na piratiziranje :)

3) Nemam ništa protiv Steama :) Štoviše, mislim da je to rješenje za Devove :) Jer investicije neće morati dolaziti od izdavača nego i od nezavisnih investitora (jednog ili više njih), znati će  se odmah troškovi distribucije (30% Steamu), a i problemi distirbucije su na Steamu.

A što se bendova tiče, slažem se s napisanim, ali opet, nisam dobro napisao što mislim :) Moja poanta je bila da je glazba bila proizvod vezan uz fizički medij. Danas to nije tako. Danas sama glazba je nešto na što glazbenik ne bi trebao računati kao zaradu, odnosno, uz glazbu mora ponuditi još nešto. Album u dućanu, 150 kn. Preko iTunesa, 50 kn. Nije ista stvar (razlika u kvaliteti zvuka), ali za većinu ljudi, neprimjetna. Kako onda glazbenik može zaraditi? Merchom, koncertima i CDima s dodatnom vrijednošću. To može biti ljepši booklet, nekakav bonus cd, ali to nikako ne može biti goli cd s bookletom od 2 stranice. Ista stvar je za igre. Cijena digitalne verzije igre mora biti niža od fizičke, a fizička se treba prodavati "samo" s dodatni stvarim,a npr. http://www.squidoo.com/witcher-2 Kada sam vidio ovaj prvi Box, sa stvarima koje su forica, ali same po sebi nisu toliko skupe (svakako ne kao izrada igre :)), pao sam na dupe i odmah naručio za ... 250kn! Fuckin 250 kn! I 350 kn bi im dao (ok, bi 300, al to kaj sam ja škrtac ne utječe na poantu :)) jer su mi ponudili dodatnu vrijednost koja nije usporediva s fizičkom vrijdnošću, ali meni kako kupcu igre znači mnogo (samo ću spomenuti da dobiješ fino tiskanu kartu cijelog kontinenta). Tu istu igru bi u digitalnom izdanju bez ičega (dakle da nema ovih stvari s navedenog linka) platio bez razmišljanja 150 kn. Ali tu istu igru, sa standardnim dodacima (dakle glupim bukletom za ljude koji nisu nikad kupili igru), za 300... nema šanse. Devovi/izdavači, kao i glazbena industrija, mogu kukati i pokušavati svoja sranja (vidi Ubisoft DRM za mislim novi Anno), ili im ide dobro pa seru ili će pronaći novi model koji funkcionira (vidi MMO i F2P koji je od nečeg "sramotnog" postao defacto standard).

3 godine
Dojo kaže...

1) Čovjeku si gore rekao da je bezobrazan, a mene pitaš dal' znam čitati :) Nije bed, znam što si mislio reći, al samo kažem. Al' nisam ja mislio na vrijeme, odnosno krivo sam objasnio. Moja je poanta bila da nikoga ne zanimaju uvjeti u kojima netko radi, pirate ne zanimaju devovi, moje klijente ne zanimam ja, i tako sa svakim proizvodom.

2) Ne znam kako si zaključio da okrivljavam ikoga? :) Samo kažem da je činjenica da npr. Ameri imaju veći standard (primjer je bio "dokaz" toga) te da je zbog većeg standarda lakše imati više poštenih, dakle cijena utječe na piratiziranje :)

3) Nemam ništa protiv Steama :) Štoviše, mislim da je to rješenje za Devove :) Jer investicije neće morati dolaziti od izdavača nego i od nezavisnih investitora (jednog ili više njih), znati će  se odmah troškovi distribucije (30% Steamu), a i problemi distirbucije su na Steamu.

1) ma iznerviram se, i to bezveze. Naucen sam na hrvatsku neosjetljivost ("Sta mene briga, gazi vas se jer se date gaziti"), naucen sam na vecinu opravdanja u vezi piratstva, naucen sam cak i na pirate koji onda kupuju graficke kartice po 2000kn... ali kad spojis sve to skupa u jednu osobu, civilizirana osoba u meni se ugasi i dobijem instinkt neke stvari objasnjavati saketanjem.

2) Ne mislim da cijena utjece koliko mentalitet. Kako to da ja sebi, kad si mogu priustiti pregrst igara - kupim mozda jednu na mjesec? Kako to da vecina ljudi koji si mogu te igre priustiti, onda to i rade? Pa nije da anti-pirati ovdje nekim cudnim cudom zaradjuju milijune kuna da ih bez problema bacaju na igre, a ovi koji piratiziraju su siromasi?

Jednostavno - usporedi ove najglasnije Robin-Hoodove, pogledaj im ostale poruke, pa vidi kako s jedne strane "Informacija mora biti slobodna", a s druge strane kupuju novi komp za 15 000kn, gamerski mish, gamersku tipkovnicu, gamerske slusalice, gamersko kuciste - naravno sve top class... jer hardware se ne moze krasti duplicirati jednostavno.

3) Vidis kako smo razliciti ljudi: ja za te dodatne goodiese ne bi odvojio ni cent. Ne interesira me ni manual. Muziku slusam skoro pa iskljucivo preko Spotify-a, koji godisnje placam 200$. iTunese koristim kad nesto hocu a nema na Spotifyu.

Sto se tice ovih DRM gluposti, argument na mjestu, ja osobno mislim da je DRM vise stete nego koristi - ali sta napraviti? Ljudi stavljaju minijaturne cifre za svoje igre, maknu DRM - pa propadnu.

Samo cekam da vidim koliko ce biti odnos download/purchase za moj naslov, kad ga zgotovim (http://ghosts.pleasantnightmare.com) Naci ce se i tu nekoliko pametnjakovica koji ce mi lijepo napisati "Ko te sljivi kad ti je DRM bezveze, nemam ja 10$ za davati za tvoju igru kad mogu vani piti"... sta da napravis takvom covjeku?

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.1.2012 22:44 (Deus ex machina).
17 mjeseci
Poraz protiv pirata

Gledao sam da u Rusiji prodaju originale po 100 kn,samo što je ambalaža manje napucana.Kada bi bilo tako ovdje svaki mjesec bi kupovao po jedan original.

11 mjeseci
LeonKennedy kaže...

Gledao sam da u Rusiji prodaju originale po 100 kn,samo što je ambalaža manje napucana.Kada bi bilo tako ovdje svaki mjesec bi kupovao po jedan original.

Deus ti je već objasnio da hrvatska nije dovoljno veliko i interesantno tržište da bi mijenjali cijene. Vjerojatno su zaključilivako sad neko uzme igru za 350 kn kad bi je smanjili npr. na 100kn da je ne bi još 2 i po čovjeka kupila.

Uostalom, imaš Steam i brdo sličnih servisa za kupovinu koji redovno imaju akcije pa čak i na naslove stare nekoliko mjeseci po jako povoljnim cijenama pa ti nitko ne brani da kupuješ.

Ako imaš konzolu, well I can't help you with that. Kad si uzimao konzolu  rebao si biti spreman da da ćeš često morati davati za igre više nego za pc.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.1.2012 22:45 (Camalus).
4 godine
Deus ex machina kaže...

Samo cekam da vidim koliko ce biti odnos download/purchase za moj naslov, kad ga zgotovim (http://ghosts.pleasantnightmare.com) Naci ce se i tu nekoliko pametnjakovica koji ce mi lijepo napisati "Ko te sljivi kad ti je DRM bezveze, nemam ja 10$ za davati za tvoju igru kad mogu vani piti"... sta da napravis takvom covjeku?

Planiraš li možda nekakav demo ili trial izbaciti?{#}{#}

(naravno, ozbiljno pitam)

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
3 godine
AA-d00d kaže...

Planiraš li možda nekakav demo ili trial izbaciti?{#}{#}

(naravno, ozbiljno pitam)

Bit ce nekakav sistem probaj-prije-nego-kupis zasigurno, ja ne vjerujem u prodaju na lijepe oci..... no igra je, uz sav fluff, avantura, tako da sve te ove price o piratstvu bas gadjaju u srce, jer:

a) singleplayer je

b) dvostruki prohod nece donijeti nista pre-posebno - igra je one-time experience

c) ekskluziva za PC (windows/linux/mac) - citaj, nemam para placati certifikacije za konzole

Trenutni trosak u novcima iznosi (copypaste):

4278,12$

To je concept artist, 3D artist, domena, web provider i jos neki tekuci troskovi. Dok zavrsim, bit ce sigurno MINIMALNO potruplana cijena (dakle oko 13 000$)... ako naplatim 10$, Steam uzima 30%, ako pametno napravim godisnju poreznu prijavu mogu se izvuc s dodatnih 15% poreza, dakle od 10$ ostat ce mi mozda 5-6$ po prodanom primjerku.

Iskalkuliraj sam koliko primjeraka moram prodati da bi samo dosao na nulu, a kamoli mozda skupio lovu za novi projekt.

Da niti ne pricam o mogucnosti da od toga zivim.

4 godine
Poraz protiv pirata

Nešto manje od 2200 primjeraka, ali koliko sam skužio indie igre se dobro prodaju preko steama pa mi se ta brojka ne čini baš nedostižnem (ili sam ja preoptimističan?). To naravno vrijedi za pozitivnu nulu, e sad koliko bi baš mogao biti u lijepom plusu tu nemam baš neku procjenu =/ U svakom slučaju možeš računati na M_Dipl.-a, on kupuje indie igre češće nego mi neki kruh :D

Sretno!

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
2 godine
Poraz protiv pirata

Da se osvrnem malo na temu i bacim koju recenicu{#} Sve sam proitao i necu nikog osobno kvotat vec cu napisati onako jedan posta pa kome se da nek procita.

Prvo,najvise(procentualno) se piratizira u siromasnijim zemljama razlog je taj kaj npr.  igra u SAD kosta 100 dio plate a u Moldaviji 5 dio plate.

Takodjer teska dostupnost igara mladjoj populaciji. Nisu punoljetni,nemaju racun,starci nezele otvoriti jer ne vjeruju kupovini preko interneta a takodjer nemaju novaca da daju 3 puta vise u nekoj radnji....klinac ko klinac ilegalan download.Kad si punoljetan nemas primanja takodjer (skoal,fax....)

Davanje ogromnih plata i placanje reklama ne moze biti izgovor za nabijanje cijene (moze ali onda moras prihvatiti i rizik od propasti), zbog istog razloga Dinamo npr. nije kupio C.Ronalda i nabio cijenu karata na 70€-100€ i ocekivao pun Maksimir da bi mu mogao isplacivati platu. Nego igra s onim s cim igra.

Da nema kopija prodaja bi se povecala za samo par postotaka , po ovome gledaju opet bi propali.

Kradja nije uredu to 100% stoji samo nemojte u ovo uplitati moral covjeka. Moral i mega korporacije ne mogu zajedno u istu knjigu a kamoli u istu recenicu. Moral u modernom svjetu je za k****a ni k**** nije moralan.

Pogle direktore tvrtki vozaju BMW od 100 000€ a radnici ne primaju platu po 3-4 mjeseca. Pogle politicare, oni kradu nas novac (porez) i bogate se na nas racun i to sve "LEGALNO" i moralno.....

Meni neki dan na kavi neki klinac protrca i uze s stola novce koje sam namjenio da platim taj racun i ja ispi*dim...15ak minuta kasnije prolazim i vidim tog klinca kupio sebi sendvic i sok, meni bi zao i odem i dam mu jos koju paru.

Da li bi velike korporacije tako postupile prema ljudima koji nemaju?????

Do skora ja nisam mogao gledati UFC legalni niti da sam htio. PPV ne mogu kupiti jer brzina interneta ne moze vuci HD snimak kako treba + cjena od 40-50$, nas region nije podrzan. Da li je Danu Whitea briga zbog toga jer ja obozavam MMA,jer sam budan u 4 sata ujutro.....boli ga k**** a vala bolio je i mene,ja nadjem stream (malo losiji kvalitet tamam ne steka). Sad gledam na TV kao covjek.

Samsung,Mercedes,Nike,Apple,Adidas,Sony......zaradjuju miliarde a svoje radnike po Tajvanu,Kini,Mongoliji,Indiji.....placaju 30$ mjesecno.

Jednostavno nikog nije briga ni zasta! Citav svjet je u K***** i svi gledaju profit. Vlast,mega korporacije...svi bi da izrabljuju obican narod a da jos taj narod bude fin,posten i jos da im popusi gratis.

Ne opravdavam kradju niti bilo koji vid krivotvorenja,piraterije......ali karte na sunce. Ajde da svi budemo posteni i moralni a do tad snalazi se kako ko moze.

PS: Na racunaru nemam niti jednu piratsku stvar (program,igru...), muzike mi je svega 10% pirat jer nisam nasao orginal a neke stavri nisu nikad ni izasle na CD, jedino gdje sam zaglibio to su serije (da imam one americke kanale ne bi ni to piratiziro) i malo filmovi (kino i videoteka ipak preovladavaju).

ps2: da mogu rado bi si downlodao Land Crusera a njima bi uploadovo rav4{#}

17 mjeseci
LeonKennedy kaže...

Algoritam je u prosincu imao na akciji stotinjak igara za PC i PS3 za 99 kuna. Hitovi izašli u 2010. i 2011. Koliko si kupio igara? Jesi bar tu jednu za koju si rekao da bi?

4 godine
Poraz protiv pirata

Malo sam citao, i slazem se skoro sa svima, svi smo mi lopovi. Sidamo i ne placamo. 

Ali tako je, iako imam dosta orginala koje igram, isto tako imam vise pirata.

Nije mi bilo zao dati 35€ za BF:BC2 ni 30€ za BF3, odigrao sam dobrih partija, L4D2 nisam previse platio, ali sam zato sate proveo igrajuci.

Ali ljudi moji, jedan Skyrim je zaradio 650 milijuna dolara. Jel kuzite kolika je to cifra? 650 milijuna dolara.

Nek mi onda netko kaze da su na gubitku... da je ne znam koliko pirata skinulo igru oni su u dobitku.

Ako jedan Farmville moze zaraditi 150 milijuna u godinu dana (mislim da je toliko bilo, nemojte me uzeti za rijec) a igra je besplatna, mislim da se onda svi proizvodaci mogu malo potruditi i malo bolju ponudu napraviti. 

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice