Tech 5 samo za internu uporabu

poruka: 29
|
čitano: 1.720
|
moderatori: F1-IVO
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Tech 5 samo za internu uporabu".
4 godine

Baš me zanima i taj engine i taj RAGE - jedva čekam sve to isprobati 'u praksi' Belji se

(naravno, nekakva nova grafulja bu valjda kapnula dok oni ne počnu izbacivati naprednije naslove bazirane na dx11 prednostima tog pokretača)

Lijep pozdrav ;)
3 godine

Stvarno, zar je tako poseban?

4 godine

Ja bi nastavak quake-a... Quake 4 i njegova priča mi je bila super.

Držim na hardu instalaciju Doom-a 3 bojim ga se instalirat.

BTW: i ja jedva čekam RAGE.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion and Star Trek | Downloading High Definiton Video
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.8.2010 11:21 (Hyperion).
2 godine
protjeran
RE: Tech 5 samo za internu uporabu
Dado_ZG78 kaže...

Baš me zanima i taj engine i taj RAGE - jedva čekam sve to isprobati 'u praksi' Belji se

(naravno, nekakva nova grafulja bu valjda kapnula dok oni ne počnu izbacivati naprednije naslove bazirane na dx11 prednostima tog pokretača)

id-TECH5 nece podrzavat dx11/10 - zbog konzola ali opet mozda za komp nesto extra izkemija(ju) preko OpenGl-a

unatoc tome gotovo sigurno engine ce bit flagship jer Carmack je genije

"To Start Press Any Key. A gdje je ANY tipka?"
2 godine
protjeran

Taj engine ce biti ludnica kao i svaki tech.

id tech 4 kolko god star, još nema nijedan engine koji ima naperdnije racunanje sjena (Carmack's Reverse).

Dugo nismo vidjeli nativni OpenGL engine, ovo izgleda vrlo zanimljivo.

RAGE mi nije toliko zanimljiv koliko Doom 4.

@Dado_ZG78: Carmack nikad nije radio s DX, stoga ni sad nece. OpenGL FTW.

Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali [One to all Units Let's toast us some russians - By James Gastovski ]
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.8.2010 11:46 (Weky).
4 godine
dado8 kaže...
id-TECH5 nece podrzavat dx11/10 - zbog konzola

Ne vjerujem!

Ma ziher će napraviti modularan engine gdje će se na PC-u jednostavno moći koristiti i sve dx10/11 prednosti dok će konzole peglati po svojim raspoloživim resursima.

Lijep pozdrav ;)
2 godine
protjeran
Dado_ZG78 kaže...
dado8 kaže...

Ne vjerujem!

Ma ziher će napraviti modularan engine gdje će se na PC-u jednostavno moći koristiti i sve dx10/11 prednosti dok će konzole peglati po svojim raspoloživim resursima.

Open GL 3.0 ONLY. Nikakav DX. DX9 na XBox-u. 

Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali [One to all Units Let's toast us some russians - By James Gastovski ]
3 godine

a koja je uopče razlika u openGL i DXIzlanuo se

S budalama se ne isplati svađati.Prvo te spuste na svoj nivo,a onda te dotuku s iskustvom ! ! !
2 godine
protjeran
ivan262 kaže...

a koja je uopče razlika u openGL i DXIzlanuo se

LINK

4 godine
Weky kaže...
Dado_ZG78 kaže...
dado8 kaže...

Ne vjerujem!

Open GL 3.0 ONLY. Nikakav DX. DX9 na XBox-u. 

Nije točno.

Tech 5 će koristiti DirectX. Neće v10+, ali hoće.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.8.2010 12:05 (naxeem).
2 godine
protjeran

Izvor?

Ako bude i korisito to je zbog konzola, a to ce biti DX9.

PC verzija ce vrlo vjerovatno biti OGL 3.0 ili više kompatibilna.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.8.2010 12:08 (Weky).
4 godine

Vrlo vjerojatno će se koristiti i na PC-u, s obzirom da je podrška za DX9 (koji će biti korišten) 100% prisutna (za razliku od OGL-a) i apsolutno brža i pouzdanija.

2 godine
protjeran
naxeem kaže...

Vrlo vjerojatno će se koristiti i na PC-u, s obzirom da je podrška za DX9 (koji će biti korišten) 100% prisutna (za razliku od OGL-a) i apsolutno brža i pouzdanija.

Da logika ti je na mjestu ali zaboravljas cinjenicu da je Carmack open source frik, id-TECH4 je i tada, iako nije bio bolje rjesenje, zavrsio na OpenGl-u i to samo stogo sto se ovaj zainatio i odlucio da ce bit tako

Govore da je i osobno rjesio veci dio OpenGl koda - ono po svom ukusu a izguro je i one stencial sjene kao sto sada gura megatexture

legenda 

"To Start Press Any Key. A gdje je ANY tipka?"
2 godine

Na windows platformi DX ionako mora biti koristen pa makar i u kombinaciji sa OpenGL-om, zato sto se OpenGL bavi samo grafikom dok se DX bavi zvukom, inputom, mrezom, grafikom...

Danas ionako za sve prakticne svrhe vise nema razlike izmedu OpenGL-a i DX-a, to je sve stvar ukusa...

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
4 godine

Dakle da rezimiramo:

najnoviji grafički engine koji se čak neće davati 'iz kuće' zbog prednosti nad konkurencijom (po vašem) neće imati podršku za dx10/11 efekte nego će biti baziran na OpenGL-u s podrškom za dx9 (konzole)?

Ta priča mi je lagano nategnuta..  ulazimo u eru dx-a 11 i svi se trude što više novih efekata upakirati u nadolazeće naslove, a da se novi engine mora krojiti po konzolama starim 2,3 godine..  ne znam bašNeodlučan

Lijep pozdrav ;)
2 godine
protjeran
Dado_ZG78 kaže...

Dakle da rezimiramo:

najnoviji grafički engine koji se čak neće davati 'iz kuće' zbog prednosti nad konkurencijom (po vašem) neće imati podršku za dx10/11 efekte nego će biti baziran na OpenGL-u s podrškom za dx9 (konzole)?

Ta priča mi je lagano nategnuta..  ulazimo u eru dx-a 11 i svi se trude što više novih efekata upakirati u nadolazeće naslove, a da se novi engine mora krojiti po konzolama starim 2,3 godine..  ne znam bašNeodlučan

Veća Verzija DX-a negarantira dobru/bolju grafiku.

4 godine

Već sam postao na drugom topicu, ali evo opet ovdje:

http://www.joystiq.com/2010/08/12/quakecon-rage-coming-to-iphone-running-at-60fps/

Video dolje na stranici.

Ovo je dakle OpenGL ES 

razmjenavjestina.org
4 godine
Weky kaže...

Naravno da ne garantira, ali daje veću slobodu programerima i više (potencijalnih) mogućnosti pri dizajnu.

Kako se nešto iskoristi je druga priča..

Lijep pozdrav ;)
2 godine
Dado_ZG78 kaže...
Weky kaže...

Naravno da ne garantira, ali daje veću slobodu programerima i više (potencijalnih) mogućnosti pri dizajnu.

OpenGL je fleksibiliniji po tom pitanju, pomocu ekstenzija mozes iskoristiti hardver do maksimuma a istovremeno imati kompatibilnost sa starijim hardverom. Nisam 100% siguran, ali moglo bi se dogoditi da OpenGL bude koristen za grafiku, a DX za zvuk, mrezu i input, zato "samo" DX9.

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
3 godine
rustweaver kaže...
Dado_ZG78 kaže...
Weky kaže...

OpenGL je fleksibiliniji po tom pitanju, pomocu ekstenzija mozes iskoristiti hardver do maksimuma a istovremeno imati kompatibilnost sa starijim hardverom. Nisam 100% siguran, ali moglo bi se dogoditi da OpenGL bude koristen za grafiku, a DX za zvuk, mrezu i input, zato "samo" DX9.

Tu je OpenAL za zvuk, ili FMod koji je trenutno kao neki de-facto standard.

OpenGL je, imho, puno bolji od DirectX-a, po svojoj arhitekturi statemachinea, nego neki customizirani DirectX COM+ API.

Sto se tice IDTech5, i ja se sjecam da je negdje receno da ce biti prvi ID-ov 3D engine na DirectX-u.... to je zato jer su se spojili s Bethesdom, a ruku na srce, DirectX ima jednu ogromnu prednost - jednostavno portanje na xBox360. A svi znamo staru pricu o piratstvu na PC-u i piratstvu na konzolama.

No nije iskljuceno da im je puko film negdje na pola, digli ruke od DX-a i vratili se onome sto najbolje znaju. Ipak je to firma koja raspravlja s proizvodzacima grafickih kartica o tome koji featureovi trebaju ici u nove generacije :-D

I have got no money, I have got no power, I have got no fame... I have my strong beliefs...
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.8.2010 16:39 (Deus ex machina).
2 godine

Koji u konacnici koriste directsound kao output u windowsima dok na drugim platformama koriste najbolje dostupne solucije. Tako da ti se opet svede na isto.

3 godine

Zanimljivosti vezane uz id Tech 6:

id Tech 6 is an OpenGL based upcoming game engine under preliminary development by id Software, which will tentatively follow id Tech 5 for id Software games following Rage, and Doom 4. Preliminary information about this engine which is still in early phases of development tend to show that id Software is looking toward a direction where ray tracing and classic raster graphics would be mixed. However, according to John Carmack, the hardware capable of id Tech 6 does not yet exist. It will work by raycasting the geometry represented by voxels (instead of triangles) stored in an octree. John Carmack claims that this format will also be a more efficient way to store the 2D data as well as the 3D geometry data, because of not having packing and bordering issues. It will virtualize geometry like textures are virtualized.

Iznenađen

Is it weird that this gave me an orgasm?
3 godine
rustweaver kaže...

Koji u konacnici koriste directsound kao output u windowsima dok na drugim platformama koriste najbolje dostupne solucije. Tako da ti se opet svede na isto.

Kako koristenje cross-platform librarya vs. koristenje platformskog API-a moze biti isto?

@DragonShit

Ta tehnologija se zove Sparse Voxel Octree, skraceno SVO, koju pod patentom razvija John Olick zaposlen u ID-u. Preciznije, Olick razvija (ili ga je razvio) samo kompresijski algoritam koji omogucava spremanje tako ogromne kolicine podataka u video memoriju.

Navodno, prosjecno im je potreban _jedan bit_ za spremanje informacija o cijelom voxelu.

Ne koristi se raytracing nego raycasting, i koristi se iskljucivo za cupanje informacija iz voxela, ne za kalkulacije osvijetljenja.

I have got no money, I have got no power, I have got no fame... I have my strong beliefs...
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.8.2010 16:44 (Deus ex machina).
2 godine

Zato sto na kraju ipak ovisis o platformskom API-u iako mozda ne radis izravno s njime. Tako da ovisnost o odredenoj minimalnoj verziji DX-a opet ostaje...

Kakvu alternativu imas pod windowsima? Waveout? Smijeh

3 godine
rustweaver kaže...

Zato sto na kraju ipak ovisis o platformskom API-u iako mozda ne radis izravno s njime. Tako da ovisnost o odredenoj minimalnoj verziji DX-a opet ostaje...

Kakvu alternativu imas pod windowsima? Waveout? Smijeh

Ostaje samo dokle god cross-platform library ovisi o tome, vezivanje na DX9 API ce (teoretski) onemoguciti izvrsavanje na DX10 API-u. No to je rijeseno (losim) nacinom na koji se DX API drzi kompatibilnim.

Ono o cemu ja pricam je jako losa praksa da se vezujes na hardwareski API. Ovisnost o DX-u ce se ubit iste sekunde kad MS ostvari drugaciji pristup sound hardwareu :-) sto je puno bolje od 'nikad'.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.8.2010 18:00 (Deus ex machina).
4 godine

Malo mi je sumnjivo da će ići DX9, s obzirom da je rigidan, kompliciran i loš, a i da se emulira dobar dio funkcija na novijim OS-ovima (Vista+), Možda će sve "šibati" u shadere, ali ne vidim razlog za ograničavanje na shadere 3. Također, OpenGL nije bolji engine, jer je ekstenzijski pakao OGL-a i potjerao developere na DirectX koji je također i osnova razvoja grafičkih kartica.

Nisam programirao u DX-u novijem od v8 i OGL-u višem od v1.4, ali tada mi se OGL daleko više sviđao.

Međutim, vidjevši na kratko novi DX i novi OGL... ne, sumnjam da bih odabrao OGL kao platformu, jer ga trenutno DX bašowna.

2 godine

Extenzije su jedan mocan feature OpenGL-a, nije nikakav ekstenzijski pakao prisutan. Postoji standard i postoje ekstenzije, svatko ima izbor hoce li koristiti ekstenzije. I ne bih se slozio da DX "owna" OpenGL jer je danas pratkicki bespredmetno pricati o razlikama izmedu ta dva API-ja, gotovo su identicni svojim mogucnostima i uz adekvatno poznavanje matematike potrebne za programiranje 3D grafike, trivijalno je prelaziti s jednog na drugi.

3 godine
naxeem kaže...

Malo mi je sumnjivo da će ići DX9, s obzirom da je rigidan, kompliciran i loš, a i da se emulira dobar dio funkcija na novijim OS-ovima (Vista+), Možda će sve "šibati" u shadere, ali ne vidim razlog za ograničavanje na shadere 3. Također, OpenGL nije bolji engine, jer je ekstenzijski pakao OGL-a i potjerao developere na DirectX koji je također i osnova razvoja grafičkih kartica.

Nisam programirao u DX-u novijem od v8 i OGL-u višem od v1.4, ali tada mi se OGL daleko više sviđao.

Međutim, vidjevši na kratko novi DX i novi OGL... ne, sumnjam da bih odabrao OGL kao platformu, jer ga trenutno DX bašowna.

Ma to nema nikakve veze s kvalitetom API-ja, ima veze samo s time da je

a) Windows de-facto gaming platforma danas

b) igra pisana za DX-e s pazljivim resource managementom ima skoro besplatan port na xBox

OGL zbog same svoje arhitekture state machinea vrijedi puno bolje od DX-ovog COM+ API-ja. State machine se jednostavno wrappa sa scenegraphom i imas tik tak vrlo mocan 3D engine. DX... pa ono... nije da je bas ubi-boze, ali WinAPI i .Net pokazuje koliko su Microsoft programeri sposobni izarhitekturirati dobar API.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.8.2010 16:07 (Deus ex machina).
4 godine

Zato sam i rekao da mi se OGL više sviđao, ali po tvrdnjama i samog Carmacka, DX je danas nešto posve drugo (u pozitivnom smislu).

P.S. id je, prije koji dan, otvorio još neke resurse (igre).

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.8.2010 18:25 (naxeem).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice