Za nekoliko desetaka godina ce bit tipa ono iz man in black kada se izvalis u autu i on sam vozi par stotina kilometara na sat.
480.000 kilometara u samovozećim automobilima
- poruka: 22
- |
- čitano: 1.574
- |
- moderatori:
F1-IVO
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
wir sind die roboter
ala ovi google ce sve kontrolirat ubrzo
Napreduje ova "auto pilot" tehnologija, nije vise samo u filmovima, sada je ima i u stvarnosti...
Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Jako mi se sviđa ovo i drago mi je da tehnlogije brzo napreduju.
Konacno ces moci svojim vozilom pijan kuci, legalno.
Kilavo mi oni napreduju sa tom tehnologijom.Autopiloti u danasnjim vojnim raketama su puno napredniji u odnosu na ove igracke.Npr BrahMos leti brzniom od 1300 m/s,10 metara iznad mora/zemlje.I izvodi manevre od 30G.I pri tome se ne zabije u vodu ili promasi brod.
A ova se googleova kanta krece 20 km/h uz brdo elektronike i opet nigdje ne napreduje.
Skynet = Google
Kilavo mi oni napreduju sa tom tehnologijom.Autopiloti u danasnjim vojnim raketama su puno napredniji u odnosu na ove igracke.Npr BrahMos leti brzniom od 1300 m/s,10 metara iznad mora/zemlje.I izvodi manevre od 30G.I pri tome se ne zabije u vodu ili promasi brod.
A ova se googleova kanta krece 20 km/h uz brdo elektronike i opet nigdje ne napreduje.
Lol? Jel raketa mora pratit znakove, ili na druge rakete oko sebe, ili stajat na crveno, ili zaobilazit razne prepreke po putu? Totalno ne usporedivo.
Zaboravio si jednu maaalu sitnicu a to je da na nebu ima samo jedno ogromno prostranstvo i nema prometne gužve, parkirališta, biciklista, skliskih kolnika, radova na cesti, prometnih znakova, nemarnih vozača, semafora, bezbroj pravila i nepredviđenih situacija, djece na cesti, naplatnih kućica... Čudim se da je ovo što je Google napravio danas uopće moguće uz pomoć kamere bez ikakvih senzora ugrađenih po cijelom prometu. Ljudski mozak i računalo se jako razlikuju. Računala su jako loša u prepoznavanju objekata sa slike, čak i kada je u pitanju najjednostavnija CAPTCHA. Tko se barem malo razumije u računala jasno mu je da je ovo što je Google uspio napraviti fascinantno i izvan svog vremena iako na prvi pogled djeluje jednostavno.
Nije mi jasno zašto bi raketa letila 10 m poviše zemlje? Druga stvar, naiđe jedno drvo i gotovo... Nisu rakete tako okretne da mogu manualno vijugat okolo.
Lol? Jel raketa mora pratit znakove, ili na druge rakete oko sebe, ili stajat na crveno, ili zaobilazit razne prepreke po putu? Totalno ne usporedivo.
Procitaj moj post do kraja.Raketa leti 10 METARA iznad zemlje brzinom 1300 metara u seknudi.Ne ide 100 na sat,nego 4775 kilometara na sat.Jel ti mozes pojmiti kolika je to brzina.
Zaboravio si jednu maaalu sitnicu a to je da na nebu ima samo jedno ogromno prostranstvo i nema prometne gužve, parkirališta, biciklista, skliskih kolnika, radova na cesti, prometnih znakova, nemarnih vozača, semafora, bezbroj pravila i nepredviđenih situacija, djece na cesti, naplatnih kućica... Čudim se da je ovo što je Google napravio danas uopće moguće uz pomoć kamere bez ikakvih senzora ugrađenih po cijelom prometu. Ljudski mozak i računalo se jako razlikuju. Računala su jako loša u prepoznavanju objekata sa slike, čak i kada je u pitanju najjednostavnija CAPTCHA. Tko se barem malo razumije u računala jasno mu je da je ovo što je Google uspio napraviti fascinantno i izvan svog vremena iako na prvi pogled djeluje jednostavno.
I ti si kao ovaj iznad tebe zaboravio da raketa leti 10 metara iznad zemlje.Pri brzini od 1300 metara u sekundi.Otkad se nebo nalazi na 10 metara visine?Na 10 metara iznad zemlje ti moze naletjeti val ili visoko drvo,ili pak da ti doleti drugi projektil.A nemas rucnu kocnicu ko auto da se zustavis.Plus jos ako te gada druga raketa pa onda i manevriranje.I nemojte misliti da su danasnje rakete glupe i da nevide sve oko sebe,i zamisli nemaju onoliku hrpu elektronike i senzora oko osebe kao ova igracka od goglea.
Naveo sam BrahMos samo kao primjer da vam malo predocim kako igracka na cetiri tocka i hrpom senzora nije nesto najnaprednije sto ste do sada vidjeli u svom zivotu.
Daj molim te kakve gluposti usporedujes, to je isto kao da ja kazem ta raketa je sranje jer ne moze ic pod vodu, a podmornica moze.
Mislio je na BrahMos raketu, a ne na Superkavitacijski torpedo...
Druga stvar, velike G-sile nije teško postići pri brzinama od 2-3 macha... (G-sile nisu isto što i okretnost, pogotovo ne pri velikim brzinama)
Treća stvar: Vožnja po cesti je puno zahtjevnija od pravocrtnog letenja krstareće rakete jer treba uzeti u obzir prometne znakove i uvjete na cesti, dok raketa samo treba održavati smijer i visinu od 10 metara iznad mora...
I ti si kao ovaj iznad tebe zaboravio da raketa leti 10 metara iznad zemlje.Pri brzini od 1300 metara u sekundi.Otkad se nebo nalazi na 10 metara visine?Na 10 metara iznad zemlje ti moze naletjeti val ili visoko drvo,ili pak da ti doleti drugi projektil.A nemas rucnu kocnicu ko auto da se zustavis.Plus jos ako te gada druga raketa pa onda i manevriranje.I nemojte misliti da su danasnje rakete glupe i da nevide sve oko sebe,i zamisli nemaju onoliku hrpu elektronike i senzora oko osebe kao ova igracka od goglea.
Naveo sam BrahMos samo kao primjer da vam malo predocim kako igracka na cetiri tocka i hrpom senzora nije nesto najnaprednije sto ste do sada vidjeli u svom zivotu.
To ti nema nikakve veze.
Ta tvoja raketa prati dvije stvari. Metu i eventualne prepreke. Senzori mogu pratiti te stvari jako brzo.
S druge strane, pri vožnju automobila, računalo mora intrepretirati mnogo toga od znakova do kretanja drugih vozila; puno teže nego odlučivanje gore-dolje; lijevo desno. U biti sam iznenađen ovim napretkom.
I da ovo me posjetilo na ovaj video:
http://www.collegehumor.com/video/6808336/google-is-full-of-crap
Ja kad se napijem moj auto ima auto-pilot. Cak se i sam zna parkirati na krov 
tenkovi inace jako cesto stanu na pjesackom prelazu i propuste djecu
raketa, kakva god da je, gleda samo ispred sebe, brzina nema nikakve veze sa tim, procesori su dovoljno jaki da se sve informacije mogu procesirat jako brzo
raketa manje vise i ide samo pravo, iznad vode, gdje izbjegava prepreke u bilo kojem mogucem smijeru
pilot ima vecu platu zato sto ne moze u pola leta zakocit i krenut opet, zato sto je odgovoran za vise zivota, zato sto je avion puno kompleksniji od autobusa i zahtjeva mnogo znanja, i najveca razlika izmedju aviona i rakete je sto avion mora sigurno sletit nakon leta, a raketa se zapuca u cilj i time zavrsava svoju putanju, raketa leti jednom, avion leti mnogo hiljada puta i pilot mora biti spreman da reaguje na probleme koji mogu nastati nekim kvarom itd...
sve u svemu, svaka ti cast sto sam uopste napisao post ovaj, ali nemas pojma o cemu pricas
i jos nesto, ovo google radi, i koliko god da je google mocan, nije mocan kao vojska USA i nema sredstva koje oni imaju
(1) Ako je to tako jednostavno vidi sta je skuplje jedan BrahMos ili taj autic.A pogodi zasto?(2)Ako je voznja po cesti teza od pravocrtnog letenja,zasto onda piloti imaju vecu placu od vozaca autobusa?
Mogu senzori(radar) pratiti stvari koliko hoces brzo samo je problem obrade podataka.A podatke obraduje komputer.(3)Posto se raketa vrlo brzo krece treba ti vrlo brz kompjuter.I nemoj misliti da raketa prati samo dvije stvari.Prati ona mnogo vise parametara tokom svog leta.
A sto se tice ovog autica,takvu slicnu tehologiju vojska koristi vec odavno na tenkovima.A sluzi za odbranu od RPG do kineticki penetratora.Ovdje je namjena odbrana,ali isto se moze upotrijebiti i za samostalno upravljanje.I naravno nije ovoliko glomazna kao ova od googlea.
(1) U tom automobilu nema ništa posebno. Auto kao auto, tehnologija nije ništa neviđeno, samo softver.
(2) Teža kome? Kao što je već rečeno obrada podataka računala i čovjeka veuma se različi. Čovjeku je možda teže voziti avion nego automobil, ali softver je nešto sasvim drugo. Na kraju krajeva, dronovi su već neko vrijeme tu.
(3) Ne. Veća brzina nužno ne zahtjeva brži procesor. Brzina procesora iliti resursi općenito su mnogo manji nego što bi očekivao. Curiosity je napravio dosad najkompliciranije slijetanje na drugi planet i to potpuno sam s manje resursa negu u mom laptopu. Gledaj to ovako.
Iščitavanje i analiza nekih senzorskih inputa nije problem. Problem je tumačenje tih i svih ostalih podataka. Recimo da je lako prepoznati zeleno svijetlo. Što ako je djete trči prema zebri zebri a zeleno je svjetlo, usporiti ili nastavit jednakom brzinom? Ubaci tu i ostale sudionike prometa, ostale prometne znakove i vremenske uvijete.
Dinamika leta je jedna stvar a vožnja sasvim druga. Uspoređuješ krive stvari.
Imaju sreće da im se nije neki pijanac već zaletio u te njihove aute.
Novcana, prodaju to proizvodjacima auta i uzivaju u paricama za svaki prodati